به طور کلی پیچک سفید از دسته زیباترین پیچک ها و گیاهان بالارونده محسوب می شود که امروزه از پرورش پیچک سفید به منظور تصفیه هوای منزل و افزایش زیبایی به فضای خانه استفاده خواهد شد. در واقع پیچک را می توان از گلهای آپارتمانی دانست که به خاطر اصول کاشت و نگهداری راحتی که دارد مورد توجه بسیاری از علاقه مندان به گل و گیاه قرار گرفته است.
آشنایی با چگونگی پرورش پیچک سفید
بهتر است بدانید که گیاه پیچک سفید در واقع از دسته گل های بالارونده بومی مناطق مدیترانه ای محسوب می شود که اغلب گل های آن مشابه ساز ترومبت هستند زیرا هنگام صبح دوست دارند شکوفا شوند. می توانید گل های زیبای پیچک را از فصل بهار تا تابستان بر روی این گیاه مشاهده کنید.
از آنجایی که این گیاه زیبا بومی مناطق مدیترانه ای می باشد علاقه زیادی به نور خورشید دارد و به همین خاطر قابلیت تحمل شرایط محیطی سخت را به خوبی دارا خواهد بود. بسیاری از گونه های مختلف این گیاه به صورت درختچه ای رشد می کنند و به همین طریق هم به فروش می رسند. گیاه پیچک سفید دارای رشد نسبتا آرامی است و اگر روند مراقبت و نگهداری از آن به درستی انجام شود گیاهتان بین ۱۵ تا ۲۰ سال زنده خواهد ماند.
بسیاری از گونه های پیچک سفید پس از گذشت مدت زمان ۵ الی ۱۰ سال حداکثر تا یک متر رشد می کنند. این گیاه دارای ساقه هایی خزنده است که گل های زیبا و شیپوری آن از اوایل بهار ظاهر و تا پایان فصل تابستان باقی خواهند ماند. امروزه کاشت و پرورش گیاه پیچک سفید به خاطر موثر بودن در تصفیه هوای منزل بسیار مورد توجه قرار گرفته است.
دستورالعمل کاشت پیچک سفید
توجه داشته باشید که معمولا گیاه پیچک سفید در فصل بهار و پس از رفع سرما به صورت مستقیم در زمین کاشت خواهد شد. البته می توانید ۴ الی ۶ هفته پیش از پایان سرمای سال نیز بذور را درون گلدان بکارید و پس از گذر سرما آن را به زمین اصلی اناقال دهید.
معمولا توصیه می شود برای بستر گیاهتان از یک خاک غنی همراه با زهکشی خوب استفاده کنید و همچنین پیش از کاشت نیز به مدت زمان ۲۴ ساعت بذر ها را درون آب بخیسانید. سپس بذور را با فاصله ۵ سانتی متر از یکدیگر درون خاک بستر دهید و روی آن ها را مجددا با خاک بپوشانید.
می توانید در ترکیب بستر گیاهتان از مقداری کمپوست نیز استفاده کنید. پس از کشت بذر ها بایستی خاک را مرطوب کرده و تا زمان جوانه زنی بذور سطوح خاک را مرطوب نگه دارید و البته از غرقابی کردن آن بپرهیزید. پس از کاشت بهتر است گیاهتان را در محیطی با دمای ۲۵ درجه سانتی گراد و آفتاب یا سایه کامل قرار دهید.
توجه داشته باشید زمانی که اندازه نهال ها به ۷ سانتی متر رسید باید فاصله بین آن ها را به ۱۵ تا ۳۰ سانتی متر برسانید. به صراحت می توان گفت که پیچک سفید قابلیت رشد در انواع خاک ها شامل شنی، لومی و رسی را دارد و از آنجایی که تا حد زیادی خشکی را تحمل می کند نیاز به آبیاری شدید نخواهد داشت.
شرایط مورد نیاز برای نگهداری گیاه
همانطور که می دانید تمامی گیاهان برای اینکه بتوانند روند رشد خود را به خوبی طی کنند نیاز به شرایطی خواهند داشت که شما بایستی آن را فراهم کنید و به همین منظور در ادامه سعی داریم برخی از شرایط لازم برای پرورش و نگهداری گیاه پیچک سفید را شرح دهیم:
-
نور و دما:
از آنجایی که پیچک سفید بومی مدیترانه می باشد پس با شرایط مختلف به خوبی سازگار خواهد شد. در واقع این گیاه برای رویش ایده آل نیاز به دریافت نور کامل خورشید دارد که به همین خاطر بهتر است آن را در نزدیکی یک پنجره نورگیر جنوبی قرار دهید. البته که این گیاه قابلیت رشد در محیطی با نور کم و سایه نسبی را نیز دارد اما در این شرایط معمولا سرعت گلدهی کاهش خواهد یافت و شکوفه ها نیز به صورت کامل باز نخواهند شد. در واقع شکوفه های پیچک سفید برای باز شدن نیاز به نور مستقیمی خورشید دارند.
در مورد دمای مور نیاز گیاه پیچک سفید نیز می توان گفت که به خاطر ترکیب شدن با سایر گیاهان، پیچک سفید به تدریج به گیاهی با قابلیت تطبیق پذیری بالا تبدیل شده است. در واقع کمترین دمایی که این گیاه می تواند تحمل کند سردترین بازه دمایی یعنی بین منفی ۶ تا منفی ۹ درجه سانتی گراد خواهد بود.
البته که پیچک سفید نیز مانند بسیاری از گیاهان دیگر از سرمای شدید و باد های خطرناک آسیب خواهد دید که به همین خاطر بهتر است آن را در مسیر باد قرار ندهید. به صراحت می توان گفت که عملکرد پیچک سفید در دماهای بالا بسیار بهتر خواهد بود و به عبارتی گیاه می تواند در دمای ۴۰ درجه سانتی گراد به خوبی رشد کند.
-
آبیاری:
توصیه می شود که گیاه جوان را در طول فصول رشد هر هفته آبیاری نمایید و چنانچه شاهد بارش باران بودید بهتر است گیاه را به زیر آن برده و اجازه دهید به خوبی سیراب شود. همچنین در طول فصول گرم سال نیز بایستی هر چند روز یک مرتبه آبیاری را انجام دهید و به اندازه ای ادامه بدهید که آب اضافی از قسمت زیرین گلدان خارج شود.
دقت داشته باشید که برای پیچک سفید آبیاری زیاد در دفعات کم بهتر از آبیاری هر روز اما در مقدار کم خواهد بود زیرا این کار ریشه گیاه را تشویق می کند تا به عمق بیشتری درون خاک نفوذ کرده و در نهایت گیاهی مقاوم تر و زیباتر داشته باشید.
می توانید برای تشخیص میزان رطوبت از انگشتان خود نیز کمک بگیرید به این صورت که یک حفره کوچک درون خاک ایجاد کرده و رطوبت نسبی آن را بسنجید و اگر ۵ الی ۱۰ سانتی متر رویی خاک خشک بود قطعا زمان آبیاری فرا رسیده است. گیاهان تازه کشت شده را در دو ساله اولیه مورد توجه قر ار دهید و مطمئن شوید که میزان مورد نیاز آب را دریافت کرده اند.
-
خاک:
این گیاه زیبا برای رشد خاکی سبک و تا کمی ملایم را می پسندد و البته عالی بودن زهکشی نیز شرط اصلی انتخاب خاک آن خواهد بود. این گیاه در طبیعت اصلی خود در خاکی حاوی سنگریزه به ویژه در منطق ساحلی و سنگی رشد خواهد کرد. در مورد PH مناسب گیاه نیز توصیه می شود شکوه صبحگاهی را در حاکی خنثی تا کمی باز بکارید یعنی PH بستر را بین ۷ الی ۸ تعیین نمایید.
-
کوددهی:
بهتر است بدانید در پرورش پیچک سفید پس از استقرار کامل گیاه درون خاک بایستی هر ۲ الی ۳ سال یک مرتبه تغذیه شود. به همین خاطر بهتر است کوددهی را در آغاز فصل بهار یعنی زمانی که گیاه رشد خود را آغاز می کند انجام دهید. کود های مختلفی مانند کود های دانه ای، مایع، هوشمند و ارگانیک برای تغذیه این گیاه وجود دارد که انتخاب هر کدام از آن ها بسته به نظر شما خواهد بود.
بسیاری از پرورش دهندگان پیچک سفید, استفاده از کود چند منظوره متعادل با فرمول ۱۰.۱۰.۱۰ را برای این گیاه پیشنهاد می کنند که بایستی آن را بر اساس دستور و جدول نوشته شده بر روی آن انجام دهید. معمولا بهتر است پیش از کوددهی خاک بستر را خیس کنید و به این نکته هم دقت کنید که کوددهی بیش از حد باعث بروز مشکلات جدی در گیاه خواهد شد.
-
هرس کردن:
به صراحت می توان گفت در پرورش پیچک سفید تا زمانی که گیاه از گلدان خود خارج نشود نیازی به هرس نخواهد داشت. چنانچه گیاهتان بیشتر از حد معمول رشد کرد می توانید آن را در پایان فصل زمستان تا اوایل فصل بهار هرس کنید بدین صورت که حدود ۲۰ الی ۳۰ سانتی متر از آن را کوتاه کنید که در غیر اینصورت هرس پیچک سفید می تواند هر ۳ الی ۴ سال یک مرتبه انجام شود. با هرس کردن گیاه پیچک سفید به تدریج گل های بیشتر و زیباتری تولید خواهد شد که می توانید از آن ها نهایت لذت را ببرید.
همچنین در ادامه پیشنهاد می شود با کلیک بر روی لینک های مقابل با مطالب کاشت پیچک انگلیسی و کاشت پیچک نیلوفر نیز آشنا شوید.
منبع : آرگا