یکی از علت های درد پاشنه پا، التهاب فاسیای کف پا می باشد که یکی از شایع ترین مشکلات ارتوپدی است. این التهاب باعث ایجاد درد در زیر پاشنه شده است. فاسیای کف پا به رباطی گفته می شود که شکل آن توری و ضخیم است و باعث متصل شدن پاشنه به جلو پا شده است. کار این رباط کمک به راه رفتن و حفظ قوس پا می باشد. اگر فشار زیادی به پا وارد شود ممکن است که این رباط آسیب دیده و در نهایت پاره شود. التهاب فاسیای پلانتار درد شدیدی را به دنبال خواهد داشت.
علت های بروز التهاب فاسیای کف پا
- هر گونه فشاری که به پا وارد شود باعث بروز این مشکل خواهد داشت. تحقیقات نشان داده شده که در افرادی با وزن زیاد و چاق احتمال بروز فاسیای پلانتر بیشتر از دیگران است. مخصوصا اگر اضافه وزن به طور ناگهانی رخ داده باشد. اگر دقت کرده باشید خانم های باردار در اواخر ماه های بارداری خود فاسیای کف پا را تجربه می کنند.
- دونده هایی که مسیر طولانی را طی می کنند در معرض این بیماری قرار دارند. هم چنین فعالیت ها پرشی و رقص های هوازی خطر مبتلا به این بیماری را افزایش می دهد.
- لازم به ذکر است که این بیماری در سنین ۴۰ تا ۷۰ سال احتمال وقوع آن بیشتر است زیرا رباط ها و عضلات افراد سال خورده ضعیف می بلشد. هم چنین خانم ها بیشتر از آقایان در معرض آن قرار دارند.
- اگر از افرادی باشید که فعالیت ها سرپایی زیادی در طول روز دارید و به دلایل مختلفی از جمله موقعیت شغلی خود مجبور به ایستادن های طولانی مدت هستید، ممکن است با فاسیای کف پا مواجه شوید.
- استفاده از کفش های نامناسب و پاشنه بلند بدون لژ که از قوس پا محافظت نمی کند و وزن را به طور یکنواخت روی پا پخش نمی کنند، باعث التهاب فاسیای کف پاها می شود .
- اگر از دسته افرادی هستید که کف پای شما قوس بیش از اندازه دارد یا صاف می باشد، شما در معرض مبتلا به فاسیای کف پا هستید.
- افزایش قند خون یا همان دیابت خطر مبتلا به درد فاسیای پا را بیشتر می کند.
علائم التهاب فاسیای پلانتار
معمولا افراد مبتلا به این بیماری از درد زیر پاشنه شکایت می کنند. درد در قسمت های میانی نیز ذر بزخی از افراد مبتلا گزارش شده است. درد فاسیای کف پا به صورت تدریجی و کم کم رخ می دهد.
درد بیشتر اوقات در یکی از پاها ایجاد می شود. ولی ممکن است که یا هر دو پا را تحت تاثیر قرار دهد. بعض از مبتلایان درد را به شکل فرو رفتن چاقویی تیز در پا گزارش می کنند و برخی دیگر از درد ها خفیف می گویند.
در بعضی از افرادی که با این مشکل مواجه هستند، درد به صورت سوزش در کف پا که از پاشنه به سمت بیرون کشیده می شود، گزارش شده است. درد در این افراد با نشستن ها طولانی مدت و یا دراز کشیدن برای مدتی و هم چنین در اول صبح هنگامی که اولین قدم ها برداشته شود، بیشتر می شود.
مبتلایان به فاسیای پلانتار اغلب در حین فعالیت دردی را احساس نمی کنند و بیشتر پس از پایان کار و قرار گرفتن در یک شرایط ثابت احساس درد در آن ها ایجاد می شود. مشکل در بالا رفتن از پله ها و سختی در پا برهنه راه رفتن از علائم دیگری است که در این بیماران گزارش شده است.
تشخیص التهاب فاسیای کف پا
برای بررسی و تشخیص این بیماری، پزشکان در ابتدا به معاینه فیزیکی بیمار می پردازند و میزان حساسیت کف پا و محل دقیق درد را شناسایی کنند تا اطمینان حاصل کنند که درد مربوط به مشکل دیگری نباشد. در هنگام معاینه بیمار باید پای خود را خم کرده و پزشک فاسیای کف پا را فشار می دهد تا تاثیر خم و راست کردن انگشتان پا را در شدت گرفتن درد و یا بهتر شدن آن بررسی کند.
در هنگام معاینه، پزشک سلامت عصب ها و کشش عضلات را نیز با عواملی مانند هماهنگی، انقباض خفیف عضله ها، تعادل و حس لامسه و بینایی بررسی می کند. پزشکان به علائمی مثل قرمزی و تورم در پاها نیز توجه می کنند. عکس برداری توسط پرتو ایکس و یا انجام دادن MRI برای تشخیص منشا درد نیز گاهی تجویز می شود.
روش های درمان
چند روش درمان برای کاهش درد و التهاب توسط پزشک به کار گرفته می شود که چند مورد آن ها را برسی می کنیم.
داروها:
پزشک داروهای غیر استروئیدی برای مدت چند هفته به بیمار تجویز می کنند. این دارو های ضد التهاب در کم شدن درد و کاهش تورم بسیار تاثیر گذار خواهد بود.
تزریق استروئید:
پزشک معالج در افرادی که درد های خیلی شدیدی دارند و به NSAID واکنش نشان نمی دهند، تزریق کورتون تجویز می کنند. استروئید به قسمت دردناک فاسیای کف پا تزریق می شود. استروئید درد را تا مدت یک ماه کمتر کرده و التهاب را بعد از مدت طولانی تری کاهش می دهد
فیزوتراپی:
اگر تجویز داروها به روند بهبود بیماری شما کمک نکرد، پزشک انجام چند جلسه فیزوتراپی برای شما تجویز خواهد کرد. در فیزیوتراپی تمرین هایی جهت تقویت و کشش عضلات پایینی پا، عضله های فاسیای کف پا، آشیل و تاندون به شما آموزش داده می شود. در درمان به روش فیزیوتراپی، پزشک ممکن است برای شما درمان به وسیله امواج فراصوت، ماساژ و وان گرم و سرد را تجویز کند.
جراحی:
آخرین گزینه برای درمان التهاب فاسیای کف پا جراحی می باشد. در طی عمل جراحی فاسیای پلانتر از استخوان پاشنه جدا می شود. پس از جراحی می توانید همان روز به منزل برگردید و طبق دستورالعمل های پزشک پیش بروید.
شاک ویو درمانی:
در این روش با تحریک جریان خون در کف پا منجر به درمان بافت پا می شود. به این صورت که امواج صوتی به فاسیای کف پا وارد می شود و درمان صورت می گیرد. این روش هم چنین باعث بی حس شدن عصب ها و از بین رفتن درد خواهد شد.
درمان این بیماری با ترفندهای خانگی
گاهی برای کاهش درد ناشی از التهاب فاسیای کف پا از روش های خانگی نیز می توان استفاده کرد. در ادامه با برخی از این روش ها آشنا شوید.
استفاده از یخ
در این روش از بطری یا کیسه یخ زده استفاده می شود. بدین گونه که بیمار روی یک پا ایستاده و پایی که آسیب دیده است را روی بطری قرار می دهد. برای کاهش التهاب روزی ۳ الی ۴ مرتبه به مدت ۲۰ دقیقه لازم است این کار تکرار شود.
انجام حرکات کششی
برای کم شدن درد و کاهش التهاب کف پا توصیه می شود که بیمار از تمرین های کششی استفاده کند. انجام این تمرین ها روزی دو الی سه مرتبه توصیه می شود. بیمار در حین تمرین نباید هیچ گونه دردی احساس کند.
خم کردن کف پا
این روش به کمک یک نوار کشی صورت می گیرد. با خم شدن کف پا جریان خون در این ناحیه افزایش پیدا کرده و این امر باعث کم شدن درد در بیمار می شود. برای اینکار باید بیمار روی زمین نشسته و پا های خود را صاف قرار دهد. سپس نوار کشی را دور کف پای خود قرار داده و و انتهای نوار را با دست بگیرد. بیمار باید انگشت پا را به آرامی از بدن دور کرده و مجددا به نقطه اول باز گرداند. لازم است این حرکت ۱۰ بار انجام شود.
ایجاد کشش با توپ
در این روش بیمار باید توپ یا هر جسم گرد دیگری را در زیر پای خود قرار دهد و آن را به عقب و جلو حرکت دهد. این امر باعث می شود که عضلات گرفته پا شل شده و کاهش درد را به دنبال داشته باشد. برای اینکار بیمار باید روی یک صندلی نشسته و جسم گرد را در قسمت قوس پا قرار دهد و آن را برای مدت ۲ دقیقه حرکت دهد.
ورزش با عضله ی پا
در این روش بیمار می تواند به کمک یک حوله عضله های کف پا و ساق را دچار کشش کند. بهتر است این تمرین در صبح قبل از هیچ فعالیتی انجام گیرد. برای اینکار بیمار روی صندلی بنشیند. حوله ای جلوی پایش قرار دهد و سپس حوله را با انگشتان پا گرفته و سمت خود بکشد. این حرکت را ۵ مرتبه انجام دهد.
استفاده از آتل
برای کاهش درد و التهاب فاسیای کف پا می توان از آتل استفاده کرد. آتل بندی باعث تقویت ماهیچه و قوس پا می شود. هم چنین استفاده از آن ها سبب تقویت آشل شده و به بهبود این بیماری کمک می کند.
در پایان برای اطلاع از علائم آرتروز زانو و لخته شدن خون در پا و روش های درمان آن می توانید این مطالب را مورد مطالعه قرار دهید.
منبع : آرگا