برخی از افراد در طول فصل تابستان به دلایل مختلف به ویژه گرمای هوا دچار کم شدن اشتها می شوند. عواملی مانند تب خفیف، ضعف و خستگی بدن و کاهش کارایی و وزن بدن از عوارض فصل تابستان محسوب می شود که می توانند دلایلی برای کم اشتهایی در تابستان باشند.
کم اشتهایی در فصل تابستان
کم اشتهایی و لاغر شدن در فصل تابستان یک نوع تغییر پاتولوژیک یا جنبه ارگانیک نمی باشد و به عبارتی بروز کم اشتهایی در این فصل یک بیماری نیست و بیشتر عوارض ناشی از بی نظمی کارکرد اعصاب نباتی به خاطر کم آب شدن بدن و عوامل هوا به ویژه درجه گرمای بالا و رطوبت زیاد را در بر دارد. تاثیر این موارد بر معده و روده افراد باعث بی اشتهایی، یبوست و اسهال و … می شود.
همچنین در ادامه می تواند عوارضی مانند ضعف اعصاب، خستگی و کوفتگی بدن، ضربان قلب تند، عرق کردن، بی خوابی و یا خواب زیاد ایجاد شود. همچنین در برخی ز زنان ممکن است قاعدگی های غیر عادی و برخی موارد دیگر نیز به وجود آید.
کم اشتهایی در تابستان پدیده ای است که اغلب بر رشد و نمو و سلامت بدن تاثیراتی منفی بر جای نمی گذارد و خیلی خطرناک نمی باشد. زیرا با گذشت تابستان و خنک شدن هوا این مشکلات حل خواهند شد. اغلب افراد برای حل این مشکل در فصل تابستان به درمان خاصی نیاز ندارند. اما برخی از افراد ممکن است دچار عوارض سخت تری شود از این رو با مراجعه به پزشک و دریافت ویتامین های B و C باعث بهبود تعدیل کارکرد اعصاب نباتی این افراد خواهد شد و عوارض ها از بین خواهند رفت.
گرمازدگی و بی اشتهایی
یکی از مهمترین دلایل در ایجاد کم اشتهایی در تابستان گرمازدگی می باشد. گرمازدگی ممکن است باعث ایجاد اختلال در تنظیم دستگاه حرارتی بدن، رخوت و گرفتگی عضلات می شود و تمایل بده را برای دریافت غذا کاهش می دهد. از این رو در فصل تابستان به موارد زیر توجه داشته باشید:
- در گرمای تابستان بهتر است حد الامکان از منزل خارج نشوید و اگر مجبور به رفتن هستید حتما لباس های آزاد و گشاد با رنگ های روشن استفاده نمایید. این موارد در میزان تابیدن گرما و حفظ دمای طبیعی بدن مفید می باشند.
- در هوای گرم ورزش نکنید، ورزش نمودن در هوای گرم سبب می شود تا به سلامت افراد لطمه وارد شود و مشکلاتی در گردش خون ایجاد شود. از این رو بهتر است در فصل گرما صبح و عصر ورزش هایی سبک انجام دهید.
- در هوای گرم نوشیدن جای و قهوه را محدود نمایید و بیشتر از آبمیوه های طبیعی و خنک بنوشید.
همانطور که اشاره شد کم اشتهایی در فصل تابستان یک بیماری نمی باشد و اغلب نیاز به درمان خاصی ندارد، اگر این مشکل باعث بروز اختلال در فعالیت های روزانه افراد شود می توانند با بکار گیری برخی روش های سنتی و خانگی به خود کمک نمایند و کم اشتهایی را برطرف نمایند.
مصرف انگور
انگور و فرآورده های این میوه مانند کشمش، موز، شیره و شربت دارای مواد مغذی بسیاری هستند و خواص بسیاری برای بدن به دنبال دارند. از این رو می توان از این میوه با عنوان یک ماده غذایی مفرح و خون ساز استفاده نمود. در صورتی که در گرمای تابستان دچار بی اشتهایی شدید می شوید و نمی توانید غذا بخورید می توانید انگور را در برنامه غذایی خود قرار دهید، این میوه تغذیه کننده تمام اعضای بدن می باشد و باعث خوش رنگی و شادابی پوست خواهد شد.
عرق خارشتر
عرق خارشتری یکی از انواع عرقیات مفید در بیشتر شدن اشتها می باشد، این عرق سبب افزایش تعریق می شود و از این رو گرما و حرارت موجود در بدن را کمتر می کند. در طول روزهای تابستان می توانید یک فنجان عرق خارشتر میل کنید، عرق را قبل از مصرف در یخچال قرار دهید تا خنک شود.
گیاه آویشن
آویشن یکی از گیاهان مقوی معده و اعصاب می باشد که به خاطر داشتن طعم و عطر مطبوع یک اشتها آور و هضم کننده مناسب غذا می باشد. برای استفاده از این گیاه می توانید ۲۵ گرم آویشن خشک شده را در یک لیتر آب جوشیده ریخته و اجازه دهید تا برای ۱۰ دقیقه در حرارت ملایم دم بکشد. در طول روز سه تا چهار مرتبه می توانید این چای را میل کنید تا مشکل بی اشتهایی شما در تابستان برطرف شود.
مصرف پونه
پونه یکی از گیاهان پر استفاده در آشپزی می باشد که در اغلب آشپزخانه ها وجود دارد. گیاه پونه یک ضد عفونت و اشتها آور بسیار قوی می باشد. برای استفاده از این گیاه به مقداری گیاه افسنتین، سماق، گلپر و به اندازه دو برابر از آن ها پونه نیاز داریم. مواد را به خوبی با هم مخلوط کرده و یک قاشق مرباخوری از آن را در یک لیوان آب جوشیده ریخته و بگذارید دم بکشد. برای درمان بی اشتهایی خود در طول روز از این چای بنوشید.
گیاه یونجه
گیاه یونجه مفید برای درمان بی اشتهایی می باشد. برای درمان بی اشتهایی خود در فصل تابستان یک قسمت از گیاه یونجه را با دو قسمت گیاه بابا آدم، یک قسمت دارچین و یک قسمت شیرین بیان را با هم خرید و مخلوط نمایید. حال یک قاشق غذاخوری از آن را در یک فنجان آب جوش ریخته و بگذارید به مدت ۲۰ دقیقه دم بکشد، بعد دم نوش را صاف نموده و روزانه سه مرتبه هر بار یک فنجان بنوشید. همچنین می توانید در فصل تابستان از عرق یونجه استفاده نمایید تا اشتهای شما را تحریک نماید. در طول روز می توانید یک تا دو فنجان عرق یونجه مصرف کنید.
زنجبیل
زنجبیل یک گیاه مقوی و پرخاصیت می باشد که چربی سوزی بالایی دارد، اما زمانیکه آن را با لیمو، پونه و بابونه ترکیب نمایید می تواند سبب باز شدن اشتها شود. برای استفاده از زنجبیل آن را با لیمو، پونه و بابونه با اندازه های مساوی ترکیب نمایید و یک قاشق مرباخوری از آن را در یک لیوان آب جوش دم کرده و میل نمایید. این روش برای بی اشتهایی هایی که منشاء عصبی دارند نیز مفید می باشد.
گیاه رازیانه برای بانوان
رازیانه یکی از انواع گیاهانی است که اشتها آور بوده و مقوی اعصاب و هضم کننده ی سریع غذا می باشد. برای استفاده از آن خانم ها می توانند یک قاشق چای خوری رازیانه را به خوبی بکوبند و آن را در یک لیتر آب جوشیده دم کنند. این نوشیدنی را می توانند نیم ساعت قبل از خوردن غذا میل کنند.
مصرف پیاز
پیاز گیاهی مفید، اشتها آور و ضد نفخ می باشد که پخته شده آن برای افرادی که روده ی ضعیفی دارند بسیار مناسب می باشد. به منظور بیشتر شدن اشتها می توانید از پخته شده پیاز به همراه عسل استفاده نمایید. می توانید از این ترکیب برای افزایش اشتهای خود در وعده های غذایی میل نمایید.
خوردن غذاهای خنک
در طی دوره تابستان و گرما، ترشح شیره ی هاضمه ی بدن به خاطر گرمای هوا کم تر می شود، از این رو ترشح اسید معده هم کاهش می یابد و در نتیجه مرکز اعصاب دچار اختلال می گردد. به منظور برطرف شدن این مشکلات باید به بدن آب بیشتری وارد شود تا درجه بدن کمتر شده و گردش خون بهبود یابد. علاوه بر این مصرف غذاهای خنک کننده می تواند مفید باشد، غذاهای خنک کننده، بدون چربی و سبک را به همراه سبزیجات تازه و میوه های آبدار مصرف نمایید.
خواب خوب
کم خوابی یا بی خوابی باعث عوارض بسیاری برای سلامت بدن خواهد شد، یکی از عوارض کم خوابی و بی خوابی کم شدن اشتها می باشد، با کم خوابی ساعت بیولوژیکی بدن بر هم ریخته و اشکالاتی ایجاد می شود. اگر دوست دارید در طول روز شاداب و سلامت باشد و به راحتی غذای خود را بخورید، از شب بیدار بودن بپرهیزید و در صورتی که دچار کم خوابی هستید بهتر است با خواب عصر این موضوع را جبران نمایید.
آرام باشید
در صورتی که در طول فصل تابستان دچار کاهش اشتها و بی اشتهایی هستید، باید حواستان به حال روحی تان باشد، برای اینکار باید کمتر عصبی شوید و هیجان زده نشوید. شوخ طبعی و شادابی روح سبب بهبود آرامش و افزایش اشتها خواهد شد و باعث می شود تا فرد از ابتلا به بیماری های روحی دور بماند.
منبع : آرگا