فوبیا و ترس های بی دلیل به دلیل اتفاقاتی می باشد که در زندگی فرد رخ می دهد و شما باید با آن ها آشنایی داشته باشید. ترس از فضای بسته می تواند مشکلات بسیار زیادی را برای افراد ایجاد کند و آن ها را به دردسر بیندازد زیرا این افراد نمی توانند حتی از آسانسور استفاده کنند و گاهی مجبور می شوند در طول روز چندین بار مسیر طولانی را از راه پله ها طی کنند. در ادامه شما را با این مشکل آشنا می کینیم.
ترس از فضای بسته
فوبیا یا ترس از فضای بسته و تنگ یکی از اضطراب هایی می باشد که سالانه افراد بسیار زیادی را درگیر می کند. اگر شما هم از قرار گیری در فضای بسته می ترسید و نمی توانید ترس های خود را کنترل کنید برای درمان آن باید از یک مشاور و یا یک روانشناس کمک بگیرید. درمان این مشکل کمی زمان بر می باشد اما نمی توان ادعا کرد که ترس از یک محیط بسته درمان نمی شود. فوبیا یکی از ترس های مرضی می باشد که فرد را دچار دلهره و استرس می کند و یک نوع ترس همیشگی را برای او ایجاد خواهد کرد. افرادی که درگیر این نوع فوبیا هستند از قرار گرفتن در محیط های تنگ و بسته می ترسند و سعی می کنند کم کم از دیگران کناره گیری کنند و کم تر در جامعه حضور پیدا کنند بنابراین مشکلات دیگری همچون افسردگی مزمن به سراغ آن ها می آید. این نوع ترس در روانشناسی به کلاستروفوبیا معروف می باشد و افرادی که این مشکل در آن ها شدید تر می باشد نمی توانند فضای داخل ماشین و اتوبوس را تحمل کنند و گاها ممکن است لباس هایی که کمی تنگ هستند آن ها را اذیت کرده و دچار هراس بی مورد شوند و حملات اضطرابی در آن ها شکل بگیرد.
علائم و نشانه ها
کلاستروفوبیا یکی از ترس های مرضی می باشد و زمانی که افراد در محیط های بسته و تنگ قرار می گیرند دچار حملات اضطرابی می شوند. نشانه های این مشکل در افراد مختلف متفاوت می باشد ولی شایع ترین نشانه هایی که در این افراد ایجاد می شود عبارت است از :
- تپش قلب
- تنگی نفس و احساس خفگی
- استرس و اضطراب بیش از حد
- لرزش ناشی از استرس
- نشانه های جسمانی
- قرار نگرفتن در محیط های بسته
- دلهره
- تعریق بیش از حد
علت ایجاد کلاستروفوبیا
- بسیاری از روانشناسان اعتقاد دارند که این ترس و ترس از نور در صورتی برای افراد ایجاد می شود که در کودکی شرایط مشابهی را تجربه کرده باشند. برای مثال افرادی که در دوران کودکی در یک مکان تنگ و بسته و همچنین بدون نور گیر افتاده اند در سنین بزرگسالی دچار ترس از فضای بسته می شوند.
- اگر جزء والدینی هستید که برا کودکان خود از تنبیه های بدنی استفاده می کنید و آن ها را در حمام تاریک، اتاق و یا انباری زندانی می کنید ممکن است این اختلال را در آن ها افزایش دهید.
- البته نباید عوامل ژنتیکی را نادیده گرفت زیرا ان عوامل هم تاثیرات بسیار زیادی بر ترس های مرضی دارند و می توانند مشکلات بسیار زیادی را ایجاد کنند. در برخی از افراد ممکن است بخشی از مغز به نام آمیگدال کوچک تر از سایر نقاط باشد بنابراین فرد نمی تواند به طور کامل پردازش هیجانات و احساسات را انجام دهد بنابراین فرد دچار کلاستروفوبیا می شود.
درمان ترس از فضای بسته
شاید برایتان جالب باشد که بدانید هر نوع اختلال روانی درمان دارد ولی درمان هایی که برای این نوع اختلال به کار می رود کمی طولانی مدت است و فرد باید شکیبایی بسیار زیادی به خرج بدهد. در برخی از موارد ممکن است روش های درمانی تلفیقی انجام شود تا نتیجه بهتری حاصل شود. روش های درمان این اختلال شامل شناخت درمانی، حساسیت زدایی، مواجه درمانی و دارودرمانی می باشد که دارو درمانی به همراه روان درمانی صورت می گیرد تا به طور کلی این اختلال از زندگی فرد پاک شود.
شناخت درمانی
ابتدایی ترین کاری که وظیفه هر روانشناس می باشد این است که با حرف زدن بتواند منبع این ترس های مرضی را پیدا کند. پیدا کردن علت این مشکلات می تواند روند درمان را بهبود بخشد و فرد عملکرد های بهتری در فضای بسته از خودش نشان خواهد داد. به طور کلی می توان گفت این روش از بهترین روش هایی می باشد که یک مشاور یا روانشناس می تواند با استفاده از آن این ترس مرضی را درمان کند و طرز فکر افراد را تغییر می دهد و بعد از چندین جلسه فردی که دچار کلاستروفوبیا بود می تواند به راحتی در مکان های سربسته قرار بگیرد.
حساسیت زدایی
در این روش هم ابتدا روانشناس باید موقعیت های استرس زا برای فرد را بشناسد تا بتوانید با دادن تمرین هایی مناسب به فرد کمک می کند تا بتواند استرس و اضطراب خود را در موقعیت های استرس زا کنترل کرده و رفتار او بهبود می یابد. تمرین هایی که روانشناس به فرد می دهد اهمیت بسیار زیادی دارد و به او کمک می کند تا به مرور زمان بتواند بر ترس هایی که از یک محیط بسته دارد غلبه کند.
مواجه درمانی
همانطور که از نام این نوع درمان پیداست فرد را در موقعیت هایی که دچار استرس و اضطراب می شود قرار می دهند و سعی می کنند با عوامل استرس زای دیگر این موقعیت را تشدید کنند. در واقع این روش از سخت ترین روش هایی می باشد که توسط روانپزشک انجام می شود و به فرد کمک می کند تا با قرار گیری در موقعیت های استرسی سعی و تلاش خود را به کار بگیرد و بتواند بر ترس های مرضی خود غلبه کند.
نکته : این روش را نباید خودتان تنها انجام بدهید و حتما باید زیر نظر متخصص انجام شود تا مشکلی برایتان ایجاد نشود.
دارو درمانی
آخرین روش که برای درمان ترس از فضای بسته به کار می رود استفاده از دارو می باشد. در واقع بسیاری از افراد سعی می کنند بدون استفاده از دارو مشکلات و اختلالات خود را درمان کنند اما گاهی شدت این مشکل آنقدر زیاد می باشد که فرد را وادار می کند تا به استفاده از دارو روی بیاورد. یادتان باشد که استفاده خودسرانه از دارو می تواند باعث تشدید شدن مشکل شما شود بنابراین بهتر است از یک روانپزشک در این زمینه کمک بگیرید تا دارو های مناسبی به شما بدهند. معمولا برای درمان فوبیا یا همان ترس های مرضی از دارو های ضد اضطراب و دارو هایی که برای درمان افسردگی به کار می رود استفاده می کنند و با کم شدن نشانه ها روانشناسان می توانند روان درمانی را شروع کنند و همزمان با مصرف دارو ترس های مرضی را از بین ببرند.
منبع : آرگا