دسته ها
پنج شنبه ۳۰ اسفند ۱۴۰۳

داروی جم فیبروزیل و دانستنی های مهم حین مصرف این دارو

  • ساناز براتی
  • ۲۴ مرداد ۱۴۰۰
  • ۰

داروی جم فیبروزیل یکی از داروهای کاهش دهنده فشار خون می باشد که باید تحت نظر پزشک و بررسی دوره ای مورد استفاده قرار گیرد.

از داروی جم فیبروزیل به منظور کاهش کلسترول و تری گلیسیرید خون استفاده می گردد. این دارو سبب کاهش خطر ابتلا به بیماری پانکراس در بیماران با سطح بالای تری گلیسیرید و خطر ابتلا به حمله قلبی، در اشخاص با سطح بالای کلسترول می گردد.

بررسی داروی جم فیبروزیل

یکی از انواع داروهایی که سبب کاهش چربی مضر خون می گردد، جم فیبروزیل نام دارد. این دارو برای پیشگیری از بیماری عروقی کرونری در افرادی که به درمان با رژیم های غذایی پاسخی نمی دهند، مفید و تاثیر گذار می باشد. علاوه بر این استفاده از این دارو باعث افزایش چربی مفید خون می شود. یکی از مهمترین دلایل مبتلا شدن به کلسترول بالای خون یا همان چربی بد خون پیروی از رژیم های غذایی نامناسب می باشد. در ادامه این مطلب می خواهیم به بررسی بیشتر داروی جم فیبروزیل و عوارض و تداخلات دارویی آن بپردازیم، همراه ما باشیم.

داروی جم فیبروزیل و نحوه مصرف

جم فیبروزیل

همانطور که گفته شد جم فیبروزیل در دسته داروهای کاهنده چربی مضر خون قرار می گیرد که باعث پیشگیری از بیماری عروق کرونری در بیمارانی که به رژیم درمانی غذایی پاسخب نمی دهند، استفاده می شود. البته در این مورد باید بگوییم که این دارو باعث درمان بالا بودن سطح کلسترول خون نمی شود، بلکه فقط باعث کنترل شرایط می شود.

تداخلات دارویی جم فیبروزیل

می توان از فواید و خواص این دارو به افزایش دادن چربی مفید یا همان HDLL اشاره کرد، کاهش چربی مضر خون می توان به خودی خود در کمتر نمودن حملات قلبی و عروقی مانند سکته قلبی و مغزی و همینطور تنگی عروق کرونری مفید باشد.

این دارو در اشکال مختلف قرص و کپسول در داروخانه ها موجود می باشد و به طرز خوبی از راه دستگاه گوارشی جذب می گردد.

داروی جم فیبروزیل چیست؟

مکانیسم عمل دارو

داروی مورد نظر باعث کاهش غلظت پلاسمایی تری گلیسیرید لیپوپروتئین با دانستیته خیلی کم می شود و غلظت پلاسمایی HDL را افزایش خواهد داد.

کارایی دوای جم فیبروزیل

موارد مصرف

داروی جم فیبروزیل در دسته داروهای کاهنده چربی خون قرار دارد.

دوای جم فیبروزیل

مقدار و نحوه مصرف دارو

مقدار و نحوه مصرف این دارو را پزشک تعیین می نماید. در حالت کلی برای کاهش چربی خون در افراد بزرگسال دارو در دو نوبت نیم ساعت قبل از صبحانه و قبل از شام، در هر بار به اندازه ۶۰۰ میلی گرم تجویز می گردد.

دوای جم فیبروزیل و عملکرد آن

نکات مهم در مورد مصرف این دارو

  • داروی مورد نظر نباید در بیماران ابتلا به سیروز صفراوی اولیه مصرف گردد.
  • اگر بیمار از هر یک از داروهای کاهش دهنده چربی خون مانند کلستیرامین و … استفاده می نماید، بهتر است داروی جم فیبروزیل را حداقل با فاصله یک ساعت از این داروها استفاده نماید.
  • درمان با این دارو باید با مراقبت های پزشکی همراه شود.
  • دارو باید طبق دستور پزشک و همراه با رژیم غذایی مناسب مصرف شود.
  • اگر در زمان مصرف دارو درد عضلانی یا تیرگی ادرار داشته باشید باید با پزشک خود مشورت نمایید.
  • مصرف این دارو در افراد مبتلا به مشکلات کلیوی و عیب در کلیه ها و کبد باید با احتیاط بالا مصرف گردد.
  • دوره درمان این دارو باید کامل شود.
  • اگر یک دوز از مصرف دارو فراموش شد، باید به محض به خاطر آوردن دوز فراموش شده مصرف گردد، اما اگر زمان دوز بعدی تقربا رسیده باشد، نباید مقدار مصرف دوز بعد را دو برابر نمود. دارو را به همان اندازه تجویز شده مصرف نمایید.
  • بیمار باید در طول دوره درمان با جم فیبروزیل مرتبا به پزشک مراجعه نموده و وضعیتش بررسی شود.
  • در صورتی که در طول دوره درمان با علائم مختلفی مانند گیجی، کاهش سطح هوشیاری، غش کردن و یا ناراحتی های قلبی رو به رو شدید باید سریعا با اورژانس تماس بگیرید.
  • این دارو در کودکان زیر ۲ دو سال نباید مصرف شود.

داروی جم فیبروزیل و کاربرد آن

موارد منع مصرف

در صورت وجود هر یک از موارد زیر نباید این دارو را مصرف نمایید:

  • داشتن سابقه حساسیتی به هر کدام از اجزاء تشکیل دهنده این دارو.
  • دارا بودن اختلال عملکرد کبدی شامل سیروز صفراوی اولیه.
  • اختلال شدید در عملکرد کلیه ها
  • دارا بودن سابقه بیماری کیسه صفرا
  • مصرف همزمان داروهای رپاگلیناید یا سیمواستاتین

استفاده از دوای جم فیبروزیل

مصرف دارو در بارداری و شیردهی

در مورد مصرف این دارو در دوران بارداری مطالعات انسانی انجام نشده است و اطلاعات دقیقی در دسترس نمی باشد. اما با توجه به مطالعات انجام شده در حیوانات، مصرف این دارو در دوران بارداری با توجه به نیاز قطعی که پزشک تعیین می کند، باید با احتیاط کامل و حتما تحت نظر متخصص صورت گیرد.

علاوه بر این مصرف این دارو در دوران شیر دهی توصیه نشده است و نباید مصرف شود.

روش مصرف و استفاده از جم فیبروزیل

تداخلات دارویی جم فیبروزیل

قبل از استفاده از این دارو اگر یکی از داروهای زیر را استفاده می نمایید، پزشک خود را در جریان قرار دهید، علاوه بر این فهرستی از داروهای مصرفی خود را در اختیار پزشک معالج خود قرار دهید تا به درستی تصمیم گیری نماید:

  • کلسترامین و کلستیپول، این دارو می تواند به سایر داروهایی که همزمان با آن مصرف می شوند، اتصال یافته و باعث اختلال در جذب آن ها شود. از این رو بهتر است بین مصرف این دارو و جم فیبروزل حدود ۲ ساعت فاصله بیاندازید.
  • کلشی سین، استفاده همزمان این دارو با جم فیبروزیل می تواند باعث افزایش میوپاتی یا همان ضعف عضلانی و رابدومیولیز در بیمار شود.
  • در صورتی که هر یک از داروهای ضد انعقاد خون مانند وارفارین به طور همزمان با جم فیبروزیل مصرف شوند می تواند باعث افزایش تاثیر داروهای ضد انعقاد خواهد شد.
  • داروهای مهار کننده اچ ام جی_ کواردوکتاز مثل لوواستاتین، آتورواستاتین، سیمواستاتین اگر همزما با داروها مصرف شوند احتمال بروز میوپاتی و رابدومیولیز را بیشتر می کنند. باید در صورت ممکن این دارو ها با هم مصرف نشوند. استفاده همزمان جم فیبروزیل و سیمواستاتین ممنوع می باشد.
  • انواع داروهای مضعف سیستم ایمنی بدن مثل سیکلوسپورین، تاکرولیموس، در صورت مصرف همزمان با این دارو می تواند باعث کاهش اثرات فارماکولوژیک سیکلوسپورین شود. از این رو میزان سیکلوسپورین در خون باید بررسی و مورد پایش قرار بگیرد. در زمان شروع و همچنین قطع مصرف جم فیبروزیل باید میزان مصرف سیکلوسپورین تنظیم شود و بیمار  از جهت علائم سمیت و یا دفع پیوند مورد بررسی دقیق قرار گیرد. در ضمن استفاده همزمان داروها می تواند باعث سبب افزایش سمیت کلیوی شود.
  • اگر قرص لوپرامید با این دارو به شکل همزان مصرف شود، می تواند مقدار لوپرامید در خون بیشتر شود که این موضوع سبب احتمال بروز عوارض جانبی ناشی از مصرف دارو مثل ضعف تنفسی می شود.
  • داروی مونته لوکاست، در صورتی که این دارو با مونته لوکاست به طور همزمان استفاده شود، مقدار مونته لوکاست در خون بیشتر می شود که این موضوع باعث تقویت اثرات فارماکولوژیک و احتمال ایجاد عوارض جانبی دارو می گردد.

روش استفاده از درمان جم فیبروزیل

  • پاراگلیناد، میزان پاراگلیناد در خون می تواند به شکل قابل توجهی همزمان با مصرف این دارو بیشتر شود که این موضع باعث افزایش خطر هیپوگلیسمی یا همان قند خون پایین می شود. از این رو این دو دارو نباید همزمان با هم مصرف شوند.
  • مصرف داروهای سولفونیل اوره مثل گلی بنکامید، همزمان با این دارو می تواند باعث افزایش یا کاهش تاثیرات کاهنده قند خون این دارو شود. در زمان شروع یا قطع مصرف این دارو، مقدار قند خون بیمار باید مورد بررسی قرار داده شود.
  • پیوگلیتازول، اگر به شکل همزمان با جم فیبروزیل مصرف شود، احتمال بروز هیپوگلیسمی یا همان قند خون پایین و دیگر عوارض جانبی را به دنبال خواهد داشت. از این رو در زمان مصرف همزمان این دو دارو باید قند خون مورد بررسی قرار گیرد.
  • ازتیمایب، اگر به طور همزمان با جم فیبروزیل مصرف شود باعث بیشتر شود مقدار ازتیمایب در خون شده و افزایش خطر کله لیتیازیس را به دنبال دارد.

عملکرد جم فیبروزیل

مراقبت ها و توصیه های پزشکی

پزشک در زمان تجویز این دارو به بیمار توصیه می نماید که با رعایت نمودن اصول بهداشتی از فوائد یک ورزش سالم در کنار دارو بهره ببرد تا با سرعت بیشتری رو به بهبودی پیش رود.

در زمان مصرف این دارو سلول های خونی باید شمارش شوند و آزمون های کبدی به شکل مرتب در ۱۲ ماه اولیه درمان باید صورت گیرد.

نگهداری دارو

دارو یاید در دمای اتاق و مکانی دور از نور خورشید و حرارت و همچنین رطوبت نگهداری گردد، علاوه بر این دارو باید دور از دسترس اطفال و حیوانات خانگی قرار داده شود. در ادامه با برخی از عوارض جانبی شایع و همچنین جدی این دارو آشنا می شویم:

  • عوارض جانبی شایع:

از عوارض جانب شایع مصرف این دارو می توان به ناراحتی معده، حالت تهوع، استفراغ، دل درد، یبوست، اسهال، راس، سرگیجه، سردرد، اختلال در حس طعم و مزه ها و درد عضله ها اشاره نمود.

بررسی داروی جم فیبروزیل

  • عوارض جانبی جدی دارو:

عوارض جانبی جدی این دارو شامل مدفوع سیاه و خاردار، درد قفسه سینه، ادرار تیره رنگ، سوء هاضمه، تورم اندام ها، گرفتگی و اسپاسم عضلات، سفتی عضلات، رنگ پریدگی، تنگی نفس، گلو درد، زخم و لکه های سفید اطراف دهان و لب، غدد متورم، خون ریزی یا کبودی غیر معمول و خستگی مفرط می شود.

در صورتی که پس از مصرف این دارو دچار هر یک از عوارض جدی شدید باید به سرعت به اورژانس مراجعه نمایید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *