کرم ابریشم از راسته بال پولکداران است که اولین بار در حدود ۵۰۰۰ سال پیش چینیان به پرورش آن پراختند. پس از آن ژاپن، هند، کره جنوبی و تایلند از دیگر تولید کننده های اصلی و بزرگ کرم ابریشم به حساب می آیند.
در ادامه این مطلب با ما همراه شوید تا علاوه بر توضیحی مختصر از این جانور به آشنایی مراحل زندگی کرم ابریشم برای شما بپردازیم.
معرفی کرم ابریشم
برای اولین بار چینی ها در حدود ۵۰۰۰ سال پیش شروع به اهلی کردن کرم های ابریشم کردند و راز پرورش این موجودات را ۳۰۰۰ سال همراه خود نگه داشتند. همچنین در این باره افسانه ای چینی بسیاری به نقل می گردد که ادعا دارند این کرم در ابتدا توسط یکی از پادشاهان قدرتمند چین شناخته شد. این روایات به شرح زیر می باشد؛
هنگامی که این پادشاه در زیر یکی از درخت ها مشغول نوشیدن چای در خلوت خویش بود، شروع به پیچیدن نخ ابریشمی در اطراف انگشت دست خود کرد و هنگامی که ابریشم آن از بین رفت، تنها یک لارو کوچک از آن باقی ماند. او در این زمان متوجه شد که منشا این ابریشم، وجود لارو می باشد؛ که از این رو شروع به انجام روش هایی برای تولید ابریشم نمود. او این مهارت را به دیگر افرد نیز یاد داد که تا به کنون با روش های نوین به تولید و پرورش کرم ابریشم می پردازند.
همچنین دیگر روایاتی در این باره وجود دارد که برخی مدعی هستند، ابریشم که کالایی لاکچری و گران قیمت می باشد توسط دو راهبه به ایران ورود پیدا کرد.
-
ویژگی های کرم ابریشم
گفتنی است که کرم ابریشم های تازه از تخم بیرون آمده به مانند خط نازک مداد به روی کاغذ هستند. همچنین پس از ۴ الی ۵ هفته این خط های سفید و نازک به طول ۶ الی ۸ متر می رسند که در طی مدت از سری براق تر نسبت به تنه برخوردار می شوند. کرم ابریشم های بالغ دارای ۸ جفت پا به روی نوار های بدن هستند که همانند دیگر حشرات فاقد ریه می باشند.
کرم های ابریشم به وسیله سوراخ های موجود به روی تنه شان تنفس می کنند.
-
چرخه زندگی کرم ابریشم به چه صورت است؟
گفتنی است که شامل ۴ مرحله می باشد که عبارت است از؛
- تخم
- کرم
- شفیره
- پروانه
مشخصات ظاهری تخم کرم ابریشم به این صورت است که بیضی مانند می باشد و از غشایی پوشیده به دور خود برخوردار است. وزن اولیه تخم ها بسیار سنگین است که با گذشت زمان کمتر و سبک تر نیز می شود. همچنین رنگ کثیری از تخم های کرم ابریشم زرد روشن می باشد.
همچنین لارو کرم ابریشم نیز از قسمت های گفته شده در ادامه تشکیل شده است.
- سر
- سینه
- شکم
سر کرم نیز از پوششی کتینی برخوردار می باشد که شاخک ها در دو طرف دهان قرار گرفته است و هر یک از ۳ مفصل برخوردار می باشند. همچنین دهان آن ها ساینده می باشد و لب های بالا از آواره هاب به خصوصی تشکیل شده است. سینه نیز به طور کلی از ۳ بند تشکیل شده است و شکم نیز قبل از بلوغ ۱۱ حلقه و پس از آن ۹ را دارا می شود.
آشنایی با مراحل زندگی کرم ابریشم
کرم ابریشم برای پروانه شدن از مراحل مختلفی عبور می کند که در ادامه مطلب سعی بر بیان آن ها کرده ایم. گفتنی است که پروانه از زندگی هیجان انگیزی برخوردار می باشد که مطالعه مراحل زندگی کرم ابریشم تا به پروانه رسیدن می تواند شما را به وجد بیاورد.
- در ابتدا گفتنی می باشد که تمامی پروانه ها از ابتدا تخم های کوچکی هستند که گاهی برای دیدنشان نیاز به ذره بین می باشد.
- در این فرایند پروانه ماده، تخم ها را به روی برگ های درخت و گل ها می گذارد که پس از خارج شدن، تغذیه آن ها تامین باشد.
- از وظایف مهم و اصلی کرم ها پس از خارج شدن تخم می توان به خوردن مداوم و پیوسته اشاره کرد تا به خوبی بزرگ شوند و توان انجام فرایند هایی که در ادامه برای پروانه شدن نیاز دارند، داشته باشند.
- کرم ها از همان برگ های موجود در زیر پاهای خود شروع به تغذیه می کنند و کم کم به جلو می آیند تا به دیگر برگ ها برای تامین تغذیه خود برسند.
- پس از ۲ الی ۱ ماه این کرم ها به اندازه ای بزرگ شده اند که دیگر وقتش رسیده، داخل پیله برای پروانه شدن بشوند.
- این کرم ها پس از ورود به پیله از بزاق دهان خود تاری ترشح می کنند که به وسطه آن از شاخه درخت آویزان می شوند و در طولانی مدت تراکم پیله خود را افزایش می دهند.
-
تغییرات کرم درون پیله
- گفتنی است که کرم در طی زمان و درون پیله از تغییرات به سزایی برخوردار می شود؛ به این صورت که اندامی کشیده تر و بال های کوچک و زیبایی را دارا می شود.
- کرم ها درون پیله همانند جنینی در رحم مادر شورع به رشد و پروش می کنند که بعد از ۶ هفته زمان خارج شدن آن ها می باشد.
- او با استفاده از پاهای بلندی که در این مدت دارا شده، پیله را پاره می کند و به آرامی راه خود را به خارج پیدا می کند.
- او در این زمان بال هایی که در پیله جمع شده اند را باز می کند و شروع به پرواز در طبیعت می کند.
- این چرخه تا به آخر ادامه دارد.
منبع : آرگا