روستاها با توجه به دارا بودن مناظر سرسبز و طبیعی، آب و هوای خوب و سالم و مکانهای دیدنی تاریخی و ارزشمند امروزه یکی از مهمترین جاذبه ها محسوب می شوند که برای فرار از یک شلوغ و پر دغدغه زندگی شهری و پر دود و دم ایده بینظیری می باشد.
روستاگردی که امروزه رونق زیادی در امر گردشگری به به دست آورده است، جذابیت های زیبا و طبیعی زیادی را در اطراف شهرهای شلوغ برای افراد به نمایش می گذارد، چنانچه شما هم قصد پناه بردن به دامن طبیعت برای تمدید تمرکز و آرامش اعصاب، و همچنین آشنایی با فرهنگ های مختلف را دارید می توانید به یکی از روستاهای زیبا و بکر پیرامون تهران به نام هرانده بروید. این آبادی که از توابع استان تهران محسوب می شود دارای طبیعتی جذاب است که گردشگران زیادی را به این منطقه می کشاند.
روستای هرانده واقع در ۱۰۵ کیلومتری استان تهران و ۱۲ کیلومتری جنوب غربی فیروزکوه در مسیر جاده تهران به فیروزکوه می باشد، این روستا دارای بینظیرترین و متنوع ترین مناظر طبیعی می باشد به گونه ای که سفیدی گل های گیلاس، و سفیدی برف های زمستانی تا کوههایی به رنگ قرمز و غار بورنیک در دل زمین دری از جذابیت و زیبایی را به روی شما می گشاید.
این روستا سرسبزی و آبادانی خود را به رودی به اسم نمرود وابسته می باشد، که با گذشتن از بین باغ های روستا شادابی و تازگی را به ارمغان می آورد، قطعا اگر به این روستا سفر نمودید چند دقیقه ای در جوار رود نشسته و از نمای زیبای رود و موسیقی دلنشین آن لذت ببرید، علاوه بر این جاذبه های توریستی زیبای دیگری از جمله چشمه رخش، دریاچه سد سیاهرود، رود نمرود و … وجود دارد که می توانند لحظات خوشی را برای شما می سازند.
آب و هوا و معماری روستای هرانده
آب و هوا در این منطقه به علت جای گیری در دامنه کوه خوب و دلچسب می باشد که دارای اکسیژن زیادی است که برای سلامتی ریه ها مفید می باشد، در این روستا هر فصل با جذابیت و زیبایی های خاص خود به دیدار شما می آید، در فصل بهار درخت های پر از شکوفه، تابستان با درخت هایی سرسبز که با میوه هایی خوشمزه آراسته شده اند، و در نهایت رنگ آمیزی هنرمندانه و احساس برانگیز طبیعت در پاییز شما را شگفت زده می کند. زمستان هم با وجود کم شدن دمای هوا، و رفت و آمد سخت و مشکل، باز هم جذابیت منحصر به فرد خودش را دارد.
ساختار و معماری روستا و منازل آن به شکل متراکم بوده و در کل راهی که توریست ها پیاده روی می نمایند خانه ای مشاهده نمی گردد و فقط باغ ها و درخت ها قابل دیدنی هستند. پیاده روی برای دیدن این روستا، تقریبا ۶ کیلومتر(زمانی نزدیک به ۱ ساعت و نیم) طول می کشد که در طول راه همزمان با پیاده روی می توانید از زیبایی های مسیر نیز بهره ببرید.
جاذبه های روستای هرانده
گردش در روستای هرانده
پس از به پایان رسیدن مسیر پیاده روی شما دشت زیبای کم وسعتی را می بینید که می توانید با نشستن در این مکان و در جوار رودخانه ساعتی را با طبیعت بگذرانید، و یا در سمت راست، از راه شیب دار که البته اندکی سخت است بالا رفته و از آن بالا نمای متفاوت و زیبایی را از روستا به تماشا بنشینید.
در طول راه پیاده روی شاهد حرکت تورهای بسیاری می باشید که جهت بازدید از هرانده به دل جاده و سفر زده اند، غار بورنیک در انتهای راه از جمله جاذبه هایی محسوب می گردد که دلیل جذب این افراد می باشد.
غار بورنیک
بورنیک نام غاری طولانی تهران است که در شمال شرقی روستای هرانده، در یک دشت وسیع قرار گرفته است؛ این غار دراز و کشیده ترین غار تهران به شمار می رود که دارای دهانه ای به شکل مثلث با بلندی ۸ متر و طولی به اندازه تقریبا ۳۵۰۰ می باشد، دهانه این غار ۱۴۸ پله دارد که نام غار بورنیک در ۱۳۸۱ فهرست آثار ملی جای گرفت. چنین گفته می شود که انسان های نخستین در این محل اقامت داشته اند.
داخل غار جذابیت های طبیعی می باشد که در کنار این جاذبه های درون غاری، علاقه مندان به کوه نوردی و غارنوردی عازم سفر به این غار شوند البته چنانچه در این زمینه کاربلد نمی باشید از آن صرف نظر نمایید.
مقبره امامزاده یحیی
یکی از چشم اندازهای دیدنی روستای هرانده مقبره امامزاده یحیی می باشد که در بخش جنوبی آن واقع شده است، این مقبره که برجی به شکل استوانه و از جنس گچ، ساروج و سنگ می باشد تاریخچه تاسیس آن به قرن های ششم و هفتم هجری قمری برمیگردد. درون این برج هشت قبر مربوط به اطرافیان امامزاده وجود دارد .
تپه سرخ شیر دره
تپه ای در جنوب شرقی هرانده وجود دارد که دارای خاک سرخ بوده و به دلیل کنده کاری های غیر مجاز که انجام شده، باقیمانده ی وسایل دفن اموات و سفال هایی هم پیدا گردیده است. در قسمت شمال غربی این تپه آثار برج دیده بانی یافت شده که به منظور حفاظت از این مکان ایجاد شده و تاریخچه ی آن به زمان اسلامی باز می گردد.
شغل مردمان هرانده
اهالی این روستا به فعالیت هایی مانند دامداری، باغداری، کارگری، کشاورزی مشغول هستند که محصولات عمده و مهم آنان در زراعت سیب زمینی بوده، اما باغ های زردآلو، سیب و گلابی را می توانید ببینید.
مسیر دسترسی
برای دستیابی به آبادی هرانده ۱ روز زمان کافی است تا تمام جاذبه های دیدنی آن را مشاهده نمایید، پس از عبور از اتوبان بابایی به جاده دماوند و بزرگراه تهران – پردیس می روید و سپس به جاده فیروزکوه وارد گردید، در ۱۲ کیلومتری فیروزکوه تابلوی هرانده را که در طرف راست قرار دارد، را مشاهده می کنید.
اگر ساکن شهرهای شلوغ و پرجمعیت از جمله تهران هستید، برای گذراندن اوقات فراغت و همچنین تفریح و آرامش روح و فکر در یک روز تعطیل می توانید به یکی از روستاهای اطراف تهران، سفر نموده و از چشم اندازهیا بینظیر آن بازدید و نهایت لذت را ببرید.
منبع : آرگا