چنان چه شما هم جزو افرادی هستید که بعد سکته دچار مشکل شده اید به احتمال فراوان دیگر نمی توانید حرف بزنید. اگر ناتوانی در صحبت کردن تان از عوارض جانبی پس از سکته باشد، می توان راه درمانی برایش چاره کرد که گفتار درمانی یکی از روش های درمان خواهد بود. سپس با یادگیری نوع گفتار درمانی می توان کمک به بهبودی نمود که با چه روشی بتوان حرف زد و زمان و مهارت صحبت کردن را از دست نداد. در زمانی سکته رخ می دهد که جریان خون رساندن به مغز به خاطر بند آمدن شریان سکته ایسکمیک یا با پاره شدنش فرد سکته هموراژیک اتفاق افتاده باشد. وقتی جریان زیاد خون غنی از اکسیژن به مغز ارسال شود موجب مرگ آن می شود که همین امر دلیل درمان و پیشگیری از بیماری نقشی ضروری خواهد داشت. در ادامه مطلب همراه ما باشید تا بیشتر با این درمان خانگی آشنا شوید.
نحوه درمان تکلم بعد از سکته مغزی
یکی از علت های زبان پریشی که موجب اختلال در تکلم فرد می شود سکته مغزی است که حرف زدن شخص را دچار مشکل می کند. این بیماران نمی توانند صحبت کنند و درست بنویسند و بخوانند و حتی برخی از آن ها نمی توانند درست بخورند و بنوشند. در صورتی که سکته مغزی قسمت چپ نیم کره مغز را منحل کند که مرکز زبان و توانایی تکلم موجب اختلال در صحبت کردن می شود. ما در این مقاله راه هایی برای درمان تکلم بعد از سکته مغزی به شما آموزش خواهیم داد که اگر بیمار این چنینی داشتید راه درمانی اش را پیدا کنید.
برگشت تکلم در بیماران چگونه امکان پذیر است؟
با دانستن این که حرف زدن در افرادی که سکته مغزی کردند قابل درمان است باید این گونه مطرح کرد که با کمک گرفتن از درمان دارویی و گفتار درمانی برطرف خواهد شد پس بدون هیچ نگرانی راه حل های موجود را بکار بگیرید. برای درمان بیماران یک فرصت طلایی ۶ ماهه وجود دارد تا کمک به بازگشت تکلم نماید. درمان هایی از قبیل؛ گفتار درمانی، کاردرمانی و فیزیوتراپی و … می تواند در این زمینه بهترین راه باشند که بعد مرخص شدن بیمار از بیمارستان زمان مناسبی در این رابطه خواهد بود. پس زمان را از دست ندهید و این درمان ها را در منزل به طور احسن انجام دهید.
روش های درمانی که باید در خانه با فرد انجام شود تا تکلمش برگردد به شرح ذیل است:
-
تمرین حرکت زبان
تمرینات کششی و ورزشی زبان به تقویت عضلات کمک می کند که موجب می شود بیمار بتواند راحت تر تولید و ساخت صدا را انجام دهد. با حرکت دادن زبان که او را بیرون و داخل حفره دهان و چرخشش در جهت های مختلف برای ۲ ثانیه می توان در این جهت کمک کرد. به عنوان مثال زبان را تا ۲ ثانیه در جهت بالا و سپس ۲ ثانیه به سمت پایین نگه دارید و این حرکت را در کنار بیمار باشید تا به نحو صحیح انجام گیرد. در صورتی که بیمار به تنهایی می خواهد انجام دهد روبروی خود آینه ای قرار داده و روزانه چندین بار انجام دهد.
-
تمرین صدا و آوا
در درمان تکلم بعد از سکته مغزی باید فرد آسیب دیده را تشویق کرد تا صدا و آواهایی را مثل: او، ای، آ و اُ بتواند بگوید و از هر ۱۰ تا ۲۰ بار تکرار کلمه ترتیب تمرین صداها را داشته باشد که کمک زیادی به بیان کلمات و صحبت کردن او خواهد داشت.
-
تمرین های ورزشی مختص تنفس
افرادی که سکته مغزی داشته اند یکی از نشانه هایی که دارند ایجاد مشکل در کنترل تنفس موقع گفتگو است. این مشکل بیمار را در ناحیه میانی جمله های طولانی باعث دشواری خواهد کرد که نفس می کشد و فرد به خوبی نمی تواند با مخاطب خود ارتباط برقرار کند. در این زمینه انجام تمرین ورزشی مخصوص نفس کشیدن به بیمار کمک می کند تا موقع حرف زدن راحت تر بتواند صحبتی داشته باشد. در ابتدا باید بیمار تلاش کند تا نفس خود را بیرون بفرستد و جملات خود را تکرار نماید و همان موقع نفس بکشد تا یاد بگیرد به شکلی صحیح نفس خود را بیرون آورده و حرف بزند. این تمرین در جهت حفظ صحبت کردن و به راحتی تنفس کردن است که باید فرد آسیب دیدن انجام دهد.
-
تمرین آواز درمانی
یکی از عجیب ترین تمرین ها این است که فرد آهنگ درمانی داشته باشد یعنی آواز بخواند این راه در جهت کمک به نیم کره سمت راست مغز کرده که در کنار حرف زدن و کمک به طرف چپ مغز هر دو سمت را درگیر کند. وقتی سکته در نیم کره چپ رخ می دهد از بیمار خواسته می شود تا حرف زدن را به صورت آواز بگوید این کار به تلفظ صحیح کلمات کمک می کند. بر اساس تحقیقاتی که در دانشگاه هاروارد صورت گرفت نشان داد بیماران سکته مغزی برای شروع فعالیت مغزی در نیم کره چپ مغزی نشان داد این افراد از نیم کره چپ دچار مشکل هستند ولی در صورتی که از آن ها خواسته شد به صورت آواز بیان کنند به طور صحیح توانستند کلمات را بدون اشتباهی بگویند که در آن موقع طرف راست مغز فعال بود و روش موسیقی درمانی جواب داد.
-
تمرینات گفتاری
با پیشرفت و در نظر گرفتن تکنولوژی کمک شایانی در جهت نصب برنامه های مورد نیاز افراد بوده است که آپ هایی مخصوص برنامه های سلامتی در جهت کاهش وزن و کمک به سلامت و گفتار درمانی در رفع تکلم می نماید. این اپلیکیشن ها در خصوص گفتار درمانی و تسریع در بهبودی راه حلی مناسب می باشد پس با کمک از اعضا خانواده می توان راه کمک به بیمار را بیشتر کرد. همچنین با دانستن وظایف به شکل انفرادی می توان انجام داد تا تصویر در مغز با صدا باشد که مثلا خواندن لیست روزانه و یا روزنامه نقش اساسی داشته باشد.
عوامل موثر در جهت درمان
عواملی از قبیل؛ سن، نوع آفازی، علت آسیب مغزی و جایگاه آسیب و اندازه ضایعه مغزی در درمان تکلم بعد از سکته مغزی نقش مهمی را ایفا می کنند. فردی که به آفازی مبتلا شده امکان دارد یک تومور روی مناطق گفتاری در مغز داشته باشد که در این حالت جراحی برای درمان تومور مغزی می تواند باعث بهبودی در حرف زدن شود.
نکته آخر: همه این عوامل تنها بستگی به زمانی دارد که شما فرد آسیب دیده را به بیمارستان می رسانید در این زمان باید اورژانس را خبر کنید و در زمان کمتر که عوارض کمی هم دارد در درمان استنت مغزی و تزریق انجام شود تا درمان به خوبی از بین رود و بیمار از حالت فلجی خارجی شود. پس این نکته را در نظر بگیرید که کمترین زمان رساندن بیمار به بیمارستان باید صورت گیرد تا هنوز علائم سکته مغزی وجود داشته باشد بتوان به خوبی تشخیص داد که بیمار سکته کرده یا خیر در غیر این صورت نیازی به درمان تکلم بعد از سکته مغزی نیست و بیمار از خطر سکته درامان مانده است.
منبع : آرگا