دسته ها
شنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۴

راهنمای بازدید از پارک ملی کنتال

  • ساناز براتی
  • ۴ خرداد ۱۳۹۹
  • ۰

استان آذربایجان شرقی یکی از قطب های گردشگری در ایران است که یکی از مهمترین دیدنی های آن پارک ملی کنتال می باشد. این پارک در حد فاصل مرز بین ایران و ارمنستان قرار گرفته و منطقه مناسبی برای کوهنوردی می باشد.

کشور ما ایران دارای مناطق زیبا و جاذبه های گردشگری زیادی است که برخی از مناطق آن تا حدودی بکر بوده و افراد کمی از آن ها بی خبرند. یکی از مناطق زیبا و بکر ایران پارک کنتال است که در این مطلب به معرفی آن می پردازیم.

معرفی پارک ملی کنتال

پارک کنتال یکی از پارک های زیبا و حفاظت شده در کشور ما ایران می باشد. این پارک دارای ۷۰۰۰ هکتار مساحت می باشد و در قسمت شمالی آذربایجان شرقی و مرز بین المللی با جمهوری ارمنستان قرار گرفته است. پارک کنتال در واقع بخش شمالی حیاط وحش کیامکی محسوب می شود که در سال ۱۳۹۰ به پارک ملی ارتقا پیدا کرده است. از قابلیت های مهم گردشگری این پارک جلوه های کم نظیر ژئوپارکی و بقایای سنگ های آسیاب های آبی قدیمی می باشند که علاوه بر طبیعت زیبای این منطقه باعث جذب گردشگران می شوند. این پارک زیبا در اوایل فصل بهار با رویش لاله های رنگارنگ در دامنه های کنتال و قلعه علی بیگ به شکل مزرعه ای زیبا از لاله در می آید.

آشنایی با پارک ملی کنتال

دسترسی به منطقه

برای دستیابی به این منطقه زیبا و بکر بعد از گشتن از شهر سیه رود در آذربایجان شرقی و با حرکت در نوار مرزی ارمنستان و آذربایجان به پاسگاه محیط بانی کنتال در دره کنتال می رسیم که از آن نقطه پارک به راحتی قابل مشاهده می باشد. کوه این قسمت یعنی کوه کنتال یا کمتال در مسیر جاده جلفا به خدافرین بعد از شهر سیه رود و در نزدیکی روستای نوجه مهر یا همان میجمیر قرار گرفته است. زیارتگاه محمد آقا نیز در این روستا واقع شده است.

زیبایی های پارک کنتال

کوهستان کنتال

کوهستان کنتال یکی از مهمترین کوهستان های ارسباران است که کوه کنتال در آن قرار گرفته است، این کوه دارای ۳۱۰۰ متر ارتفاع می باشد، این کوه با نام کمتال نیز شناخته می شود. این کوهستان از نوع کوهستان های سنگی می باشد که یکی از مهمترین ویژگی های آن تندی دامنه ها و صعب العبور بودن آن است. در برخی از نقشه های جغرافیایی این کوه کیامکی نیز نامیده شده است.

کوهنوردی در پارک ملی کنتال

همانطور که گفته شد کوه کمتال از مهمترین کوهای ارسباران می باشد که در حد فاصل مرز ایران و ارمنستان و حاشیه رود ارس قرار گرفته است و دره های متعددی در آن وجود دارد. از جمله دره های این قسمت می توان به دره جرجن، دره رودخانه دستجرد که مسیر شکاربانی است، دره تخته بولاخ که یک مسیر عمومی می باشد، دره انجیرلیخ، دره جهنم، دره فرخ، دره شفلی اشاره کرد. بیشتر افرادی که به کوه و کوهنوردی علاقه مند هستند دوست دارند این منطقه را از نزدیک ببیند، طبیعت زیبا و چشم اندازهای طبیعی این ناحیه بر دیدنی های آن افزوده اند. کوه کمتال در اردیبهشت ماه مسیر صعودی جذاب و سرسبزی را دارد، کوهنوردان می توانند بعد حدود ۲ ساعت کوهنوردی و صعود به سمت قله با نوشیدن آب گوارا و خنک چشمه تخته بلاغ خستگی به در کرده و با روحی بانشاط باقی مسیر را طی کنند، حدود یک ساعت و نیم بعد از چشمه به قله خواهیم رسید در کل مسیر رسیدن به قله چهار ساعت به طول می انجامد  و سه ساعت نیز برگشتن به پایین زمان بر است، کلا حدود هفت ساعت زمان می برد تا شما از دیدنی ها و جاری شدن رود آراز یا همان ارس و برف کوهایی همچون کمچی لذت ببرید.

پارک زیبا و ملی در کمتال

حیات وحش

پارک ملی کنتال دارای تنوع جانوری گوناگونی می باشد. این پارک دارای حدود ۳۵۰ گونه جانوری است که گونه های شاخص جانوری در آن شامل کل و بز وحشی، قوچ و میش وحشی، گراز، سیاه گوش، خرس قهوه ای، گربه جنگلی، گربه وحشی، روباه پلنگ، شغال و گرگ می شود. بعلاوه این ناحیه یکی از مهمترین زیستگاه های پلنگ در کشور محسوب می شود.

مسافرت به پارک محافظت شده کنتال

پوشش گیاهی

یک گونه درخت با ارزش در این منطقه به شکل پراکنده این ناحیه را پوشانده است، این درخت ظاهری شبیه به کاج دارد اما در زنان محلی «آردیج» نامیده می شود. درخت آردیج دارای چوب محکم و بادوام بالایی می باشد. همچنین یک نوع لاله وحشی به وفور در کمتال وجود دارد که مثل طلای سرخ است اما متاسفانه گردشگران و بازدیدکنندگان کوه پیاز این گل را از خاک خارج می کنند و باعث کم شدن آن می شوند. کمتال با اینکه دارای آب و هوای کوهستانی می باشد در تابستان ها گرم می شود و تا الان برف زمستانی در پایان فروردین در این قسمت دیده نشده است. همچنین پوشش های گیاهی مختلفی در این پارک وجود دارد که از مهمترین های آن می توان به ارس، پده، افرا، داغداغان، بنه، گلابی وحشی، گز، زرشک، سنجد و نسترن اشاره کرد.

سفر به پارک ملی کمتال

زمان و مسیر سفر به کوهستان کنتال

جالب است که بدانید برای رفتن به پارک ملی کنتال باید پاسپورت داشته باشید، یعنی باید برای ورود به پارک از هیئت کوهنوردی و یا از نهادهای مربوطه مجوز ورود به منطقه را دریافت نمایید. بهترین زمان سفر به این منطقه اواخر فروردین و نیمه اردیبهشت ماه می باشد، و جواز ورود نیز در همین زمان ها صادر می شود که باید با هماهنگی محیط بان ها وارد این منطقه و کوهستان شوید. البته زمانی هم در فصل پاییز برای این سفر محیا می باشد.

پارک زیبا و محافظت شده کنتال

برای سفر به کتمال بهتر است یک روز و نیم زمان را در نظر بگیرید، می توانید شب را در مسافرخانه های امام زاده محمد بگذرانید. در بالا مسیر رفتن به این کوهستان را تا حدودی شرح دادیم، در ادامه بهترین مسیرها را برای رفتن به کتمال  از شهر تبریز بیان می کنیم:

  • مسیر جلفا: بعد از رسیدن به شهر جلفا در امتداد رود ارس به سمت منطقه کلیبر چیزی در حدود ۶۸ کیلومتر را طی می کنیم و بعد از رسیدن به مرز نوردوز یعنی همان مرز بین ایران و ارمنستان به طرف امام زاده محمد که در سمت راست قرار دارد می پیچیم و در ادامه جاده را به سمت شهرستان ورزقان حدود ۳ الی ۴ کیلومتر می پیماییم تا به اردوگاه فصلی کوهنوردان در پای دامنه کوه برسیم.
  • مسیر ورزقان: از شهر تبریز به سمت شهرستان ورزقان حرکت کرده و با گذشتن از بخش خارونا به سمت مرز نوردوز و ساحل رود ارس سرازیر می شویم، این جاده امنیت مناسبی ندارد.

سفر به پارک ملی کنتال

ملزومات سفر

باید قبل از حرکت به سمت پارک ملی کنتال و صعود به قله وسائل مورد نیاز برای کوهنوردی مثل کفش کوهنوردی، زانوبند، چوبدستی کوهنوردی و کوله پشتی و … را تهیه کرده و همراه داشته باشیم. سفر در این کوهستان باید به شکل تیمی باشد و در این سفر از داشتن وسائل اضافه خودداری کنید و تا حد ممکن باری سبک داشته باشید. سفری خوش و بیاد ماندی را برایتان آرزو می کنیم. همچنین می توانید با کلیک بر روی لینک مکان های دیدنی آذربایجان شرقی را ببینید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *