پلی سیتمی ورا یا غلظت خون بالا بیماری است که در آن هموگلوبین در خون افزایش پیدا می کند و در صورتی که به موقع تشخیص داده نشود با مشکلاتی همراه می شود که استفاده از برخی روش های طبیعی می توانند به درمان آن کمک کنند در ابتدا بهتر است علائم غلظت خون را بشناسید.
>
بررسی علائم غلظت خون
غلظت خون در حقیقت افزایش تعداد گلبول قرمز در واحد حجم است و در صورتی که زنان بالاتر از ۱۶ و در مردان بالاتر از ۱۸ گرم در دسی لیتر باشد غلظت خون گفته می شود که علائم آن عبارتند از :
- مشکل تنفسی در زمان دراز کشیدن
- مشکل تمرکز
- خارش
- خستگی
- کاهش وزن
- احساس راحتی کامل
- احساس درد در شکم
- تاری دید یا دو بینی
- ضعف
- خون ریزی و یا کبودی
- عرق کردن شدید
زمانی بیماری پیشرفت می کند با نشانه های جدی تری نیز همراه است که عبارتند از :
- مفاصل متورم
- خونریزی شدید
- قرمز شدن رنگ پوست صورت
- درد استخوان ها
- خونریزی لثه
- احساس سوزش در دست یا پا
سرگیجه
از نشانه های بسیار رایج در بیماری غلظت خون سرگیجه می باشد و در واقع زمانی که غلظت خون زیاد می شود سیالیت، روانی و حرکت خون کم شده و در نتیجه فرد دچار سرگیجه و خون دماغ می شود بنابراین در صورتی که سرگیجه و رخوت بدون هیچ دلیلی برای شما اتفاق بیفتد بهتر با پزشک تان مشورت کنید.
بنفش شدن لب ها
زمانی که میزان هموگلوبین بدون اکسیژن بیش از حد باشد مخاط های بدن مانند لب، انگشتان دست و پا، زیر ناخن به رنگ بنفش در می آیند و همچنین چشم ها پرخون و پوست صورت نیز بر افروخته می شود، بنابراین در صورت مشاهده این علائم به منظور تشخیص نهایی غلظت خون بالا می توانید به پزشک مراجعه کنید.
آشنایی با عوامل موثر در بروز غلظت خون
- فشار خون بالا
- دیابت
- سابقه لخته شدن خون
- سیگار کشیدن
- کلسترول بالا
- بارداری
- خون غلیظ تر از حد طبیعی
- سیگار کشیدن
عوارض غلظت خون
غیظ بودن خون منجر به بروز یک سری از مشکلات خواهد شد که عبار تند از :
- ریسک ابتلا به اختلالات روانی مانند افسردگی، اضراب و استرس
- افزایش خطر مبتلا شدن به بیماری های قلبی و عروقی
- افزایش خطر مبتلا شدن به بیماری های مرتبط با قند خون
- خطر بروز سنگ کلیه
- برروز مشکلات چشمی
با توجه به عوارض گفته شده به منظور پیشگیری از بروز این گونه عوارض ها از مواد غذایی سالم و پرخاصیت استفاده نمایید و همچنین از استرس زیاد دور بمانید و به مقدار کافی آب بنوشید همچنین از انجام ورزش غافل نشویذ و در صورت بروز هر گونه مشکل با پزشک تان مشورت کرده تا تا درمان مناسبی را به شما پیشنهاد دهد.
علل غلظت خون در کودکان و نوجوانان
غلظت خون در کودکان و نوجوانان دارای علت های مختلفی است که این دلایل عبارتند از:
- افزایش تولید هموگلوبین
- نارسایی قلبی
- افزایش اندرکنش مواد (اثر متقابل دو چیز به یکدیگر)
- نقص ارثی هموفیلی
- کم آبی
درچه مواقع باید به پزشک مراجعه کرد؟
غلظت خون یکی از بیماری های خطرناکی می باشد که در صورتی که درمان نشود منجر به آسیب رساندن به دیگر ارگان های بدن می شود و از طرفی نشانه های غلظت خون به ندرت بروز می کنداز این رو بهترین روش تشخیص غلظت خون مراجعه به پزشک و انجام آزمایش ها می باشد از این رو ، بهتر است در صورت مشاهده علایم زیر حتما به پزشک عفونی مراجعه نمایید :
- تورم مفاصل
- خونریزی شدید
- قرمز شدن رنگ پوست
- احساس درد استخوان ها
- اخساس سوزش در دست و پاها
- خونریزی لثه
روش های تشخیص غلظت خون
در صورتی که احساس می کنید غلظت خون دارید پزشک در ابتدا یک آزمایش به نام شمارش کامل خون (CBC) انجام می دهد که در واقع CBC عواملی را در خون شما اندازه گیری می کند که عبارتند از :
- تعداد گلبول های سفید خون
- تعداد گلبول قرمز خون
- تعداد پلاکتها
- مقدار هموگلوبین
- فضای که گلبول های قرمز خون اشغال می کنند به عنوان هماتوکریت شناخته شده است.
این بیماری بیشتر در بین مردان اتفاق می افتد و امکان دارد پس از ۶۰ سالگی به این بیماری مبتلا شوید اما در هر سنی می تواند شروع شود که در حقیقت علت غلظت خون جهش ژن jak2 می باشد این ژن پروتئینی که سبب تولید سلول های خونی می شود را کنترل می کند که در ۹۵ درصد افرادی که بیماری غظت خون دارند این جهش ژن را وجود دارد.
درمان غلظت خون با روش های طبیعی
روش های خانگی زیادی جهت درمان غلظت خون وجود دارند که در ادامه با این روش ها بیشتر آشنا خواهید شد.
سیر :
سیر به دلیل داشتن خواص ضد انعقادی جهت درمان غلظت خون گزینه بسیار مناسبی است و از گذشته یکی از راه های درمان غلظت خون محسوب می شد مصرف سیر خام سبب رقیق شدن جریان خون می شود و همچنین با تولید اسید نیتریک به حل شدن لخته های خون و گشادی رگ های خونی کمک می کند.
آویشن و عناب :
سه قاشق آویشن را با نوزده عدد عناب داخل یک قوری چینی مخلوط کرده و به آن یک تا دو لیوان آب جوش بیافزایید سپس بگذارید بر روی شعله ملایم دم بکشد و دمنوش حاصل را مصرف کنید.
مصرف نان سبوس دار :
از دیگر راهکارهای موثر جهت درمان غلظت خون مصرف نکردن نان های سفید و بدون سفید است که در واقع می توانید به منظور کاهش غلظت خون از نان سبوس دار استفاده نمایید.
فلفل قرمز :
از دیگر مکمل ها جهت رقیق کردن خون، فلفل قرمز می باشد زیرا، این ادویه به دلیل کپسایسین سبب تحریک گردش خون شده و در نتیجه خون را رقیق و گردش خون را تنظیم می کند.
مصرف مواد غذایی دارای ویتامین E :
از دیگر روش های طبیعی و موثر جهت رفع غلظت خون بالا استفاده از منابع غذایی ویتامین E مانند : جوانه گندم، مقداری از مغز ها و دانه ها از جمله : گردو، بادام، فندق، مغز آفتاب گردان و… است.
مصرف میوه و سبزیجات :
همانطور که می دانید میوه و سبزیجات دارای فیبر و ویتامین C به میزان فراوان هستند که در نتیجه به کاهش غلظت خون و کنترل آن کمک شگفت انگیزی می کند بنابراین از مصرف میوه و سبزیجات غافل نشوید.
امیدواریم از مطالعه مطلب گفته شده در مورد علائم غلظت خون نهایت لذت را برده باشید، در پایان پیشنهاد می کنیم به منظور آشنایی بیشتر با ، درمان خانگی غلظت خون و درمان گیاهی غلظت خون بر روی لینک مورد نظر می توانید کلیک نمایید.
منبع : آرگا