موز از دسته میوه هایی است که به صورت خوشه ای بوده و وقتی در مجاورت هوا قرار بگیرد به زودی تغییر رنگ داده و تیره می شوند. این میوه برای رفع خستگی و بی حالی نقش موثری دارد که باعث خوشحالی فرد می شود. ولی تنها بدی که این میوه دارد خیلی سریع سیاه و وارفته می شوند و باید از زود خرابی آن جلوگیری کرد. که ما در این مطلب از مجله آرگا به توضیح این موضوع با روش هایی منحصر به فرد می پردازیم تا این مشکل قدیمی را به راحتی با چند ترفند ساده حل کنید.
روش های جلوگیری از سیاه شدن موز
از دلایل سیاه شدن موز به خاطر وجود گاز اتیلن است که او از خود تولید می کند و با زیاد شدن تنفس و رسیدن در نهایت تیره می شود. برخی از ناحیه ها در روی پوست موز به خاطر از بین رفتن بافت پوست و تنفس موز است. که علت دیگر آن وجود آنزیم های پلیفنول اکسیداز می باشد که اگر تحت فشار قرار بگیرد یا ضربه بخورد این آنزیم از موز ترشح شده و موجب تیره شدنش می شود. پس برای جدا کردن موز بهتر است از ساقه بالای آن بگیرید و روی موز فشار وارد نکنید همچنین شکسته شدن رنگ دانه های زرد پوست موجب ایجاد رنگ قهوه ای می شود که در نهایت زودتر خراب می گردد.
۱. بسته بندی با پلاستیک
برای تازه نگه داشتن موز بهتر است آن را بسته بندی نمایید تا به دلیل گاز اتیلن که از ساقه انتشار می یابد میوه سیاه نشوند. همین امر موجب می شود پوست او به وجود نداشتن گاز اتیلن با پوست میوه سریع برسد و گاز را برای کند تر کردن آن و حفظ و نگهداری رنگ زرد موز ها را از همدیگر جدا نمایید تا با پلاستیک آشپز خانه محکم بپیچید این روش ساده موز را تا ۱ هفته سالم نگه می دارد که از تیره گی جلوگیری کند.
۲. آویزان کردن موز
ترفند دیگری برای خود داری از سیاه شدن موز این است که آن میوه را به بهترین شکل خریداری و در محل آویزان نمایید. با این شکل موز دیر تر تیره و له می شود که تا حدودی از این کار پیشگیری خواهد شد. چون در هوای آزاد قرار می گیرد بهتر است. همین طور دقت در خرید آن به شکلی که سر موز سبز و وسطش زرد باشد که این ترفند روشی عالی خواهد بود و با داشتن سوراخ های ریزی که بر روی پوست قرار می گیرد ایجاد له شدن زود تر خواهد شد. شما نباید موز هایی که کاملا زرد شده اند را خریداری کنید چون آن ها رسیده اند و ماندگاری کمی دارند و باید در کنار یا نقاط کمی از آن ها سبز باشد.
۳. داخل یخچال بگذارید
وقتی که مشاهده کردید موز ها کامل رسیده اند آن ها را داخل پلاستیک قرار داده و در فریزر بگذارید که پوستشان خراب نشود. چنان چه پوست موز سیاه شده با این کار داخلش سیاه نمی شود و تا ۲ یا ۳ ماه به شکل یخ زده باقی می ماند. در یخچال های سرد موز تا حدود پنج روز سالم می ماند که موز های نیمه خورده شده هم با این روش در یخچال می مانند و کمتر سیاه می شوند.
۴. با کمک آبمیوه از سیاه شدن جلوگیری کنید
برای رفع سیاهی موز ها از آبمیوه استفاده نمایید تا به بهترین شکل بماند و خراب نشود. میوه هایی مثل: پرتقال، کنسرو آناناس، لیمو شیرین، گریپ فروت، لیمو ترش به علت وجود اسید در میوه ها از تغییر رنگ او خودداری می کند. فقط کافیست برای حل این مشکل مقداری آبمیوه را روی سطح موز بکشید و از خراب شدن آن جلوگیری نمایید.
۵. موز را از بقیه میوه ها جدا نگه دارید
به خاطر داشتن گاز اتیلن موجود در موز اگر کنار میوه های نارس دیگری قرار بگیرد مثل: سیب یا خرمالو خیلی سریع می رسند. اتیلن باعث زود تر نرم شدن بافت میوه می گردد که تاثیر مهمی دارد. در برخی موارد موز های صادر شده سبز رنگ تبدیل به زرد شده و زود می رسند که به بازار عرضه می شود.
۶. رفع سیاه شدن موز های خرد شده
اگر موزی خرد شود و حواستان نباشد برای برگشتن به رنگ طبیعی آن بهتر است آبمیوه بزنید تا رنگ روشن در آن ها حفظ شود. همچنین می توانید از موز برای تهیه اسموتی موز یا کیک به کار ببرید و آن را فریز کنید. نگهداری طولانی مدت برای موز ها به شکل پوره شکل است که با چند قطره لیمو این پوره را داخل دسر و شیرینی استفاده نمایید.
۷. بهترین روش های نگهداری موز
اگر می خواهید موز ها تا چند روز سالم بمانند می توانید از ورق فویل استفاده کرده و دور ساقه ها بزنید و فویل را بپیچید. موز ها را به آرامی از ساقه اصلیش جدا نمایید تا فشار نبیند و دم آن ها کنده نشود. بعد داخل روزنامه بپیچید و در نایلون پلاستیکی قرار دهید ولی درش را نبندید تا اکسیژن وارد شده به موز برسد و در یخچال بگذارید. روزنامه رطوبت موجود را به خود جذب می کند و تبادلات گازی و تنفس را کم تر می کند. شما می توانید موز را در طبقات پایین تر یخچال هم آویزان کنید تا هفت روز این روش موز را سالم نگه می دارد.
۸. موز را در ظرف پلاستیکی قرار دهید
در زمانی که پوست موز کنده شده و می خواهید آتن را نگهدارید موز را در ظرفی غیر قابل نفوذ قرار داده تا از هوا حفاظت شود. ظرف های غیر قابل نفوذ در برابر هوا با مواجه با پیشگیری می شود که آن ها را در ظرفی داخل فریزر گذاشته و برای بازشدن آن با دمای اتاق باز شود و بعد قابل مصرف است.
۹. جلوگیری از سیاه شدن موز با محلول سرکه و آب
به علت وجود خاصیت اسیدی که سرکه دارد مثل آبمیوه نقش موثری در نگهداری موز دارد. پس بهتر است سرکه را به جای آبمیوه که تغییر در مزه موز دارد ایجاد کند استفاده کرد. به مقدار ۱/۴ از پیمانه را سرکه و ۱ پیمانه آب را مخلوط نمایید و موز را در ۳ دقیقه داخل آن ترکیب بگذارید. تکه های موز یا کامل شده آن را در آب غوطه ور سازید.
۱۰. خیساندن موزها در محلول شربت ویتامین C
اگر به سرکه دسترسی ندارید می توان از محلول ویتامین C استفاده نمود تا موز ها دیر تر خراب شوند. یک قرص ویتامین C را کامل خرد نماید و با ۱ پیمانه آب محلول را بسازید بعد در همین حین چند ثانیه میوه را داخل محلول بخیسانید. همین طور می شود از قرص جوشان استفاده کرد که روشی مفید با یک لیوان آب بعد از حل شدن بلافاصله موز را در آن نگهدارید و اصلا هم نزنید.
منبع : آرگا