بونسای نارون بهترین درخت پرورشی برای افرادی است که به تازگی به این هنر زیبا علاقمند شده اند. این درخت معمولا با نام نارون چینی در دنیا معروف می باشد. برای پرورش یک درخت بونسای نارون زیبا لازم است درباره نیاز نوری، آب، خاک، هرس به موقع شاخه، برگ و ریشه آن اطلاعات کافی داشته باشید. با این مطلب از آرگا همراه ما باشید تا از نحوه پرورش و نگهداری بونسای نارون بیشتر بدانید.
آشنایی با نحوه پرورش درختچه بونسای نارون
بونسای از تلفیق هنر با علم باغبانی حاصل می گردد. واژه بونسای ژاپنی بوده و به معنای کشت درختان در داخل ظروفی شبیه سینی (ظروف کشیده با عمق کم) می باشد. درختان در هنر بونسای به فرم پاکوتاه درآمده و برخی اوقات حتی اندازه ای کوچکتر از کف دست دارند. برای افراد مبتدی علاقمند به این کار، پرورش بونسای نارون می تواند انتخاب مناسبی باشد.
این درختچه با نام علمی Ulmus parvifolia متعلق به خانواده Ulmaceae می باشد و اکثر گونه های آن بومی چین، کره شمالی، ژاپن و ویتنام هستند. بونسای نارون درختچه ای نیمه سبز با برگهای ریز، متناوب، تخم مرغی تا بیضی شکل دندانه دار به رنگ سبز تیره براق می باشد.
برخی گونه های آن در پاییز میوه می دهد همچنین رنگ برگ درخت در این فصل جذابتر می شود. بونسای نارون مقاومت بالایی داشته و به نور و رطوبت کمی نیاز دارد به طوری که می توان به آسانی در آپارتمان یا فضای باز آن را تحت پرورش قرار داد. قبل از اینکه به روش های تکثیر بونسای نارون بپردازیم ابتدا شما را با شرایط نگهداری از این درختچه زیبا و جذاب آشنا می سازیم.
شرایط نگهداری از بونسای نارون
مکان نگهداری بونسای نارون
این درختچه به مکانی روشن و اندکی خنک نیاز دارد. چنانچه در فضای باز از آن نگهداری می کنید در روزهای بسیار گرم تابستان بونسای نارون را به مکانی نیمه سایه ببرید و در روزهای بسیار سرد زمستان ان را در گلخانه نگهداری کنید. به طور کلی این درختچه علاوه بر نورپسند بودن سایه دوست نیز می باشد. از نگهداری بونسای نزدیک پنجره در مقابل نور شدید خورشید خودداری کنید.
این گیاه در فضای باز خزان خواهد داشت. بنابراین آن را در برابر دمای منفی ۵ درجه و بادهای شدید محافظت کنید. همچنین باران های با تایم طولانی نیز به گیاه آسیب می رساند. بونسای نارون ممکن است با عوض شدن شرایط محیطی خزان نماید اما با مساعد شدن شرایط سلامت خود را به دست می آورد.
نیاز آبی بونسای نارون
بونسای نارون بالغ برخلاف گیاهان دیگر که در بهار و تابستان به آبیاری زیاد نیاز دارند تنها مرطوب نگه داشتن خاک نیاز آبی آن را بر طرف خواهد کرد. اما در سالهای اولیه درخت جوان برای رشد به آبیاری بیشتری(نه غرقابی) نیاز دارد. آبدهی منظم به ویژه در روزهای گرم به شادابی گیاه جوان کمک خواهد کرد. حتی درختان بالغ را نیز در روهای گرم گهگاه آبیاری نمایید. البته توجه داشته باشید خاک خیس یا خیلی مرطوب را نمی پسندد و ممکن است با زرد شدن و یا ریزش برگها مواجه شود. بهتر است برگهای درختچه را یک یا دو بار در روز با اسپری خیس نموده تا رطوبت لازم گیاه را تامین نمایید.
نوع خاک بونسای نارون
ترکیبی از خاک باغچه،خاک برگ، پرلیت کمی یا شن می تواند برای رشد بونسای نارون مناسب باشد. از خاکهای خیلی سنگین اجتناب نمایید. البته می توانید از انواع خاک استاندارد یا خاک اکادما با تخلخل خوب نیز استفاده کنید. توصیه می شود که از آکادما، شن، کمپوست برگ، پوست درخت کاج به نسبت ۱، ۱،۱، ۱ بهره بگیرید. به طور کلی به خاک با زهکشی مناسب برای رشد نیاز دارد.
نیاز تغذیه ای بونسای نارون
در طول رشد بونسای نارون می توانید ترکیبی از کودهای مایع و کودهای آلی جامد متعادل را برای تغذیه گیاه استفاده نمایید. در هنگام خواب گیاه از کوددهی خودداری نمایید و در فصل زمستان چنانچه رشد درختچه ادامه داشت از کودهای ضعیف تر فاقد ازت بهره گیرید.
هرس و سربرداری بونسای نارون
چنانچه اجازه دهید بونسای نارون آزادانه رشد کند خلی سریع ضخیم می شود. این درختچه به پرورش و هرس منظم پاسخ خوبی خواهد داد و شاخه های متراکمی ایجاد می کند. به شاخه ها اجازه دهید ۳ تا ۴ جوانه زده سپس این تعداد را به یک یا دوتا کاهش دهید. بهترین زمان برای هرس شاخه های بزرگ اواخر فصل پاییز می باشد. البته در ابتدای بهار شاخه های ناخواسته را نیز می توانید حذف نمایید.
همچنین این کار را می توانید سه هفته بعد یا سه هفته قبل از تعویض گلدان نیز انجام دهید. شاخه ها را طوری سربرداری نمایید که در آن ها یک یا دو برگ باقی مانده و شاخه های در هم رفته را نیز در سال حداقل ۲ بار هرس کنید. همچنین هرس ریشه ها را نیز در صورت لزوم انجام دهید. به طور کلی در صورت نیاز به هرس این کار را در انتهای زمستان و قبل از اغاز فصل بهار انجام دهید تا نتیجه بهتری را شاهد باشید.
نحوه تکثیر بونسای نارون
تکثیر این گیاه به دو روش مستقیم از طریق بذر و غیر مستقیم از طریق قلمه، پاجوش و خوابانیدن امکان پذیر می باشد. استفاده از قلمه برای تکثیر این درختچه زیبا مرسوم تر می باشد. در ادامه به هر یک از روشها اشاره می شود.
تکثیر از طریق بذر
برای تکثیر بذرهای بونسای نارون را در پاییز یا بهار در خاک قرار دهید. این روش در فضای باز امکان پذیر است و کمتر توصیه می شود زیرا باید برای داشتن نهال بونسای مدت طولانی صبر کنید.
تکثیر از طریق قلمه
در این روش از قلمه های سبز بونسای نارون در فروردین ماه هنگامی که هنوز چوبی نشده اند به طول ۱۵-۲۵ سانتی متر استفاده نموده و یک سوم قلمه را در خاک قرار می دهند. و برای حفظ رطوبت قلمه ها روی ان ها را با پلاستیک شفافی می پوشانند.
تکثیر از طریق پاجوش
نارون پاجوش های زیادی تولید می کند که می توان آن ها را برای تکثیر گیاه مورد استفاده قرار داد.
تکثیر بونسای نارون از طریق خوابانیدن
روش خوابانیدن هوایی در بهار انجام می شود. این روش برای گرفتن پایه بونسای نارون مناسبتر می باشد. برای این کار تنه مناسبی از درخت را انتخاب نمایید. سپس ناحیه ای که می خواهید از آنجا ریشه نابجا تولید گردد پوست کنده و سپس باخزه مرطوب پوشانده و برای حفظ رطوبت خزه ها آنها را با پلاستیک بپوشانید.
اگر به پروش انواع گل و گیاه علاقه مند هستید پیشنهاد می کنیم با روش های تکثیر گل بابا آدم ،تکثیر گل آزالیا و تکثیر گل پاندانوس نیز آشنا شوید.
منبع : آرگا