مطالعات نشان می دهد، افسردگی ۲۰ تا ۲۵ درصد از جمعیت جهان را در برگرفته است. البته این آمارها در کشورهای مختلف است. در این مقاله سعی داریم به افسردگی صبحگاهی بپردازیم. با ادامه مطلب همراه ما باشید.
افسردگی صبحگاهی
افسردگی صبحگاهی چه علائمی دارد؟
از مهمترین علائم اختلال افسردگی می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- بی قراری شدید در اکثر روزهای هفته
- خستگی یا نداشتن انرژی کافی در طول هفته
- احساس پوچی و بی ارزش بودن
- مشکل نداشتن تمرکز یا تصمیم گیری به خصوص در صبح ها
- مشکلات ناشی از خواب، خواب زیاد یا سخت به خواب رفتن
- کاهش شدید وزن بدون استفاده از رژیم غذایی مشخصی
- احساس افسردگی که در تمام طول روز ادامه دارد
- نداشتن انرژی برای فعالیت های منظم صبحگاهی مانند مسواک زدن، لباس پوشیدن، به سختی بیرون آمدن از رختخواب
البه به یاد داشته باشید در یک فرد مبتلا به افسردگی صبحگاهی این علائم با گذر زمان کمرنگ می شود.
علت افسردگی صبحگاهی چیست؟
روانشناسان دلیل آشکاری را در ابتلا به افسردگی صبحگاهی تشخیص نداده اند، اما دلایل بسیار زیادی در بروز آن نقش دارند. از سویی افسردگی صبحگاهی در ساعت مشخصی از طول روز ظاهر می شود، پزشکان دلیل آن را با ناهماهنگی در ساعات زیستی بدن مرتبط می دانند. ساعات زیستی فرآیندی است که چرخه خواب و بیداری را تنظیم می کند. تغییرات هورمونی در طول روز می تواند بر ساعات زیستی تاثیر بگذارد. یکی از هورمون ها «ملاتونین» است که موجب خواب افراد می شود.
بیشتر افراد ممکن است در طول روز با تغییرات خلقی زیادی روبرو شوند، اما افرادی که مبتلا به افسردگی صبحگاهی هستند در خلقیات خود فراز و فرودهایی دارند که هر روز یا در بیشتر روزهای هفته رخ می دهد.
تحقیقات نشان می دهد علاوه بر تغییرات ریتم طبیعی بدن عوامل دیگری نیز در بروز افسردگی صبحگاهی و اختلال افسردگی ماژور نقش دارند.
عوامل تاثیرگذار در افسردگی صبحگاهی:
- مصرف مواد مخدر یا مواد الکلی
- ژنتیک (سابقه خانوادگی فرد مبتلا به افسردگی)
- وقوع اتفاقات ناگهانی و ناگوار در زندگی
- آسیب روحی یا جسمی یا تروما
- ابتلا به بیماری هایی که بر خلق و خو افراد تاثیر می گذارد مانند اضطراب و یا اختلال کم توجهی _ بیش فعالی
چگونه افسردگی صبحگاهی را تشخیص دهیم؟
اگر برای درمان افسردگی به متخصص مراجعه کرده باشید، پزشک شما با پرسیدن چند سوال روند تشخیص را شروع می کند. این پرسش ها می تواند مربوط به تغییرات خلق و خو، وزن و اشتهای شما باشد. پزشک تلاش می کند دریابد که بیمار چه مدت است با این علائم درگیر است. همچنین او تلاش می کند عوامل دیگری مثل پرکاری تیروئید را هم بررسی کند و بیماری هایی را که عوارضی مانند این اختلال را دارند رد کند. پزشک از شما درباره نوع داروهایی که مصرف می کنید سوالاتی می پرسد، به این علت که بعضی از داروها عوارضی برجا می گذارند.
روش های درمان افسردگی صبحگاهی
اگر افکاری مثل خودکشی یا خودآزاری به سراغتان آمد باید به سرعت به یک متخصص مراجعه کنید. پزشک شما می تواند به سرعت به معالجه شما بپردازد. در ادامه به روش های درمان افسردگی صبحگاهی بیشتر پرداخته ایم:
ورزش: ورزش منظم به خصوص در هوای آزاد می تواند به بهبود علائم افسردگی خفیف و متوسط کمک فراوانی کند. پیاده روی برای مبتلایان به افسردگی صبحگاهی بسیار موثر است، بی خوابی را کاهش می دهد. قرار گرفتن در معرض نور طبیعی، علائم او را تا حد زیادی بهبود می بخشد.
روان درمانی: این راه درمانی به فرد کمک می کند که متوجه افکار منفی خود شود و او را به سمت افکار مثبت هدایت می کند. خانواده درمانی و گروه درمانی نیز به تقویت روابط اجتماعی فرد کمک می کند.
درمان تحریک مغزی: درمان های تحریک مغزی مانند «الکتروشوک» و «تحریک مغناطیسی ترانس کرانیال تکراری» به کاهش علائم افسردگی کمک می کند. اما به ندرت پیش می آید که اولین انتخاب درمانی باشند.
داروها: بعضی داروها مانند داروهای ضدافسردگی، تثبیت کننده خلق و خو و داروهای ضد روان پریشی به عنوان درمان دارویی افسردگی محسوب می شوند.
همچنین شما می توانید از درمان های جایگزین مانند مدیتیشن و یوگا، طب سوزنی هم بهره ببرید. این درمان ها به شما کمک می کند که با گذر زمان احساس سلامتی و بهبودی کنید.به یاد داشته باشید، اما جایگزین درمان های بالینی در درمان اختلال افسردگی ماژور نخواهند شد.
منبع : آرگا