رودخانه ای که از این میان می گذرد شهر را به ۲ نیم شمالی و جنوبی تقسیم کرده است که این بندر در ۳۰.۲۲ درجه عرضی و ۴۹.۵۴ درجه طول شرقی اهواز می باشد. که سطح ارتفاع شهر تا دریا به پنج متر می رسد و بندر هندیجان ۹۰ کیلومتر مرز آبی با خلیج فارس دارد. زبان هندیجانی ها فارسی با گویش بندری و گویش بختیاری می باشد. که در ادامه مطلب به مکان های دیدنی هندیجان می پردازیم.
معرفی مکان های دیدنی هندیجان
آبادی های شهر هندیجان متعلق به قرون اخیر می باشد که به دلیل بیماری طاعون در سال ۱۲۴۷ هجری قمری این شهر را به خرابی کشید. طبق آثار کشف شده نشان می دهد که در هزاره ۴ قبل میلاد در این مکان انسان های متمدنی می زیسته که تپه های تاریخی و نوشته های قرون اولیه اسلامی خبر از این موضوع می دهند. نظریه ابودلف مهلل خزرجی که در مورد آثار تاریخی هندیجان تحقیق می کرد یافته است مردم این دیار در هزاره های قبل میلاد که زبانی عیلامی داشتند آیین و نمادی حاکی از فرهنگ غنی آن دوران داشته اند.
از دیگر مناطق دیدنی هندیجان می توان به مسجد بحرینی، زیارتگاه شاهزاده قاسم، امامزادگانی مثل: بی بی علیه، عبدالله، نبی عاشورا، شاهزاده ابوالقاسم، بی بی عصمت، عمران، امیر حیل، مسجد شاه عنبر، تپه بزی یک و دو، تپه مهرویان یک و دو، تپه ابوالقاسم یک و دو، تپه سه تلون یک و دو و سه و چهار، خانه شاه عنبر، تپه مالکی یک و دو، تپه شاهزاده علی، تپه کیلومتر ۱۳ هندیجان، دیلم، تپه غوله، تپه کنار رود زهره، محوطه شاهزاده ابوالقاسم، ساحل و اسکله بحرکان و چشمه رگ سفید، محوطه نبی عاشورا، خانه زرگر دهملا از مناطق گردشگری شهر دیرینه هندیجان هستند.
-
تفریحگاه هندیجان
رودخانه هندیجان در صنعت تجارت و کشاورزی نقش مهمی دارد که در این منطقه زیبایی خارق العاده به وجود آورده است. در فصل بهار و تابستان حاشیه پوشیده از گل ها و گیاهان سرسبز و باطراوت است که مسافران و گردشگران زیادی به این محل می آیند و از منطقه دیدن می کنند. سواحل خلیج فارس طرح های پرورش آبزیانی دارد که نشان می دهد استعداد های متنوعی از گذشته تا به امروز در آن جا گسترش یافته است. در ضمن آن که جزایر آن از جمله جزایر دیره و بنه که زیستگاه پرندگان بومی و مهاجر هستند میتوانند با مکان های گردشگری متنوع هندیجان مانند: کوه های اطراف زاگرس و روستای دهنو و بندر بحرکان و رودخانه زهره زمینه های گردشگری را فراهم کنند.
-
ماهرویان (مهروبان) از مناطق دیدنی هندیجان
بندری قدیمی در دهکده امامزاده عبدالله از توابع شهرستان هندیجان به نام ماهروبان می باشد. این بندر از دوران هخامنشیان تا اشکانیان پر رونق بوده تا به امروز جزو بنادر آباد بوده است. اوج پیشرفت این بندر از دوران ساسانیان آغاز گردیده که در این زمان دریانوردان و کشتی رانان در خلیج فارس موقع شاهپور دوم از نیرو دریایی بزرگی برخوردار بوده اند. جلال و شکوه بندر مهروبان در جوار خلیج فارس و شاهزاده اصلاتی اصفهان به مهروبان هدایتی به توجه زیاد ساسانیان در این سرزمین بوده است.
-
شهر قدیمی آسک
این شهر باستانی و متروکه در منطقه شمال شهر هندیجان قرار دارد که از مکان های دیدنی این منطقه به شمار می رود. این شهر به عالم جنین وصف شده است که طبق گفته زیر تصنیفی در قرن ۴ آسک دهی بزرگ در دامنه کوه بوده که بر سر آن آتش فروزان جاری می باشد. که طبق گفته سلطان علی سلطانی:
در نزدیکی هندیجان کنونی شهر آسک قدیم واقع بود که بسیاری از جنگ های خوارج در نزدیکی آن رخ داده است و نام این شهر در بعضی از اشعار شعرای عرب آمده است.
-
شهر باستانی ریو اردشیر
ریو اردشیر یکی دیگر از مناطق دیدنی هندیجان می باشد که رونق زیادی از دوران سلجوقی داشته است. علت آن هم وجود کارگاه کشتی سازی می باشد که در زمان باستان کمرگ تازه تاسیس شده بوده و واردات و صادرات ارزش داشته به همین امر آن زمان باژ می گرفتند. عوارض گمرک به باژبان و بعد به باسبان و باجیان معروف شده که آثار آن دوران بود و پادگانی برای ساسانیان وجود داشت.
رودخانه زیبای زهره
رودخانه ای در جنوب زاگرس شهر هندیجان قرار دارد به نام زهره که مساحت آن ۱۶۰۳۳ کیلومتر مربع می باشد و ۱۰۷۸۹ کیلومتر منطقه کوهستانی که ۵۲۴۴ کیلومتر آن را کوه پایه و دشت تکیل داده اند. حوزه آبریز زهره در خلیج فارس می باشد که در شمال رودخانه کارون و کر و از شرق رود قره آقاج رود شاپور و از جنوب شرق مسیر دیلم به گناوه راه دارد. شهر اردکان و نورآباد و پل دشت و دو گنبد و دهدشت در این حوزه منطقه قرار دارند که بخشی از جاده بهبهان به شیراز و یاسوج می باشد که از جمله مکان های دیدنی هندیجان محسوب می شود.
منبع : آرگا