از آنجایی که وجود ویتامین گروه B در بیشتر مواد غذایی یافت می شود نیاز به این ویتامین از طریق خوردن این خوراکی ها برطرف می شود، اما در مواقع و شرایط خاصی نیاز به این گروه از ویتامین بالا می رود این شرایط می تواند سن، بیماری، بارداری، ژنتیک و .. باشد که در صورت نیاز و تشخیص قرص B کمپلکس برای فرد تجویز خواهد شد.
قرص ب کمپلکس برای جبران کمبود های ناشی از گروه ویتامین های ب تجویز می شود به خصوص در شرایطی که فرد دچار مشکلاتی مانند نارسایی های کبدی، بیماری های عفونی شدید، ناراحتی های گوارشی، بیماری های مزمن و سوختگی ها و … مورد استفاده قرار می گیرد.
فواید مصرف قرص ب کمپلکس برای بدن
B کمپلکس چیست؟ B کمپلکس حاوی ۸ ویتامین از همین گروه است که هر کدام از این ویتامین ها نقش حیاتی را در بدن ایفا می کنند، گروه ویتامین B به طور مستقیم بر روی متابولیسم سلولی، عملکرد صحیح مغز و میزان انرژی فرد تاثیر می گذارد که در واقع از ایجاد عفونت در بدن جلوگیری می کند و باعث رشد گلبول های قرمز، بالا رفتن سطح انرژی و عملکرد هر چه بهتر بدن می شود. این هشت ویتامین شامل:
- ویتامین B1 (تیامین): کمک به رشد و عملکرد بهتر قلب، اعصاب و مغز.
- ویتامین B2 (ریبوفلاوین): کمک به رشد و ترمیم پوست، مو، ناخن و محافظت از بدن در برابر بیماری ها و عفونت ها.
- ویتامین B3 (نیاسین): کمک به بهبود کلسترول، داشتن پوستی سالم، کمک به هضم غذا، و تقویت اعصاب.
- ویتامین B6 (پیریدوکسین): کمک به عملکرد و رشد طبیعی مغز و فرایند های مغزی و تولید هموگلوبین.
- ویتامین B5 (پانتوتنیک اسید): تنظیم فعالیت غدد فوق کلیوی، ایجاد انرژی لازم بدن، تولید هورمون های جنسی، ضد استرس، تقویت و حفظ سلامت مغز و اعصاب و متابولیزم چربی ها.
- ویتامین B9 (اسید فولیک): ویتامینی ضروری برای زنان باردار که کمک زیادی به تقسیم سلولی می کند به نوعی ساخت سلول را بر عهده دارد.
- ویتامین B12 (کوبالامین): جلوگیری از کم خونی و کمک به رشد گلبول های قرمز خون.
- ویتامین B7 (بیوتین): کمک به تولید آنزیم های ضروری بدن، کمک به سوخت و ساز بدن و تقویت ناخن، مو.

۱. تولید انرژی
B کمپلکس برای اینکه به کربوهیدرات تبدیل شود نیاز به گلوکز دارد، همانگونه که می دانید گلوکز وظیفه تامین انرژی بدن را بر عهده دارد و ار آنجایی که ویتامین هایی نظیر B1 ، B2 ، B3 و B7 در تولید انرژی نقش بسیار مهمی دارند، نبود به اندازه این ویتامین ها در بدن باعث می شود تا ما بیش از حد احساس خستگی کنیم.
۲. تقویت بهینه سیستم عصبی
ویتامین های گروه B کمپلکس در تجزیه چربی ها و پروتئین ها نقش بسیار مهم را ایفا می کنند که در نتیجه به سلامت بهتر و عملکرد صحیح اعصاب کمک می کند، طوری که کمبود آن مشکلاتی نظیر افسردگی و اضطراب را به وجود می آورد ویتامین های موجود در قرص ب کمپلکس قادر به تنظیم هورمون های عصبی خاص می شوند که باعث کنترل استرس، افسردگی و اضطراب می شود.
۳. تقویت دستگاه گوارش
ویتامین B کمپلکس به دلیل ویژگی محلول بودن در آب به هضم بهتر غذا و تولید اسید هیدروکلریک کمک زیادی می کند، در واقع ویتامین های تشکیل دهنده B کمپلکس برای عملکرد صحیح دستگاه گوارش بسیار ضروری می باشد که در صورت عدم این ویتامین ها در بدن باعث به وجود آمدن مشکلات گوارشی شدید می شود.
۴. تقویت حافظه
از جمله مهم ترین فواید مصرف این ویتامین بالا رفتن میزان تمرکز و افزایش حافظه می باشد، در واقع می توان گفت که این ویتامین همانند یک سپر حفاظت کننده در برابر نورون های مغزی عمل می کند، از مهم ترین گروه های این ویتامین که بر روی تقویت و افزایش حافظه تاثیر می گذارد B6 ، B9 و B12 می باشد. از آنجایی که هموسیستئین اسید آمینه ای سمی محسوب می شود ویتامین های موجود در این قرص این اسید را تجزیه می کنند که این باعث رشد بیشتر گلبول های قرمز و افزایش اکسیژن برای مغز می شود.
۵. کمک به داشتن پوست، مو و ناخن های سالم
تمامی ویتامین های موجود در این قرص برای رشد هر چه بهتر موها، ناخن ها و همچنین داشتن پوستی سالم کمک می نماید، در واقع اگر این ویتامین ها به اندازه کافی در بدن وجود داشته باشد دارای پوستی سالم، درخشان و جوان، موهایی سالم و بدون ریزش و خواهیم بود، تمامی اختلالات پوستی مانند آکنه، خشکی پوست، پوست چرب، شوره سر، درماتیت، سفیدی زود رس موها، شکنندگی ناخن ها، وجود چین و چروک ها و … تماما از اثرات کمبود ویتامین های مختلف گروه ب می باشند.
۶. تجربه بارداری سالم
وجود ویتامین ب ۹ یا همان اسید فولیک در بدن یک مادر باردار بسیار مهم می باشد چرا که وجود این ویتامین در بدن مادر از به وجود آمدن مشکلات و نقص های مادر زادی جلوگیری می کند، دریافت روزانه این ویتامین کمک می کند تا DNE نوزاد به طور طبیعی رشد کند، از این رو مادران باردار باید قبل از اقدام به بارداری و یا اوایل بارداری مصرف این ویتامین را با تعیین و تجویز پزشک مصرف کنند. کمبود این ویتامین در بدن می تواند مشکلات زیادی را برای جنین به وجود آورد، مانند اختلال در رشد و حافظه.
۷. افزایش اشتها و وزن
از جمله ویتامین هایی که بر روی کاهش اشتها تاثیر می گذارد کمبود ویتامین ب۱ می باشد، زمانی که این ویتامین به حد کافی در بدن وجود داشته باشد باعث افزایش اشتها می شود، و زمانی که اشتها زیاد شود افزایش وزن را به دنبال خواهد داشت از این رو دریافت روزانه ویتامین های گروه ب می تواند بر روی افزایش وزن تاثیرات زیادی بگذارد. از این رو شما در هنگام خرید این قرص باید به ترکیبات آن توجه کنید زیرا در صورتی باعث افزایش وزن و اشتها می شود که حجم ویتامین های تشکیل دهنده آن ب۱ و ب۶ بسیار بالا باشد.
نیاز به ویتامین B کمپلکس در بین چه افرادی شایع می باشد؟
از آنجایی که امروزه کیفیت غذاها و نوع تغذیه سالم بسیار کاهش پیدا کرده کمبود ویتامین ها در بیشتر افراد به چشم می خورد، اما در این بین افرادی هستند که نیاز بیشتر به این ویتامین دارند این افراد شامل:
- کسانی که فقط به گیاه خواری روی آورده اند.
- زنانی که در دوران بارداری به سر می برند.
- کسانی که در معرض استرس شدیدی هستند.
- کسانی که به طور مداوم به ورزش می پردازند.
- کسانی که دچار ریزش موی شدید شده اند.
- افراد بالای ۵۰ سال.
- کسانی که برای یک دوره طولانی به مصرف دارو های آسپرین پرداخته اند.
مواد غذایی حاوی ویتامین B کمپلکس شامل: دانه ها و مغز های روغنی، لبنیات، شیر سویا، موز، اسفناج، گوشت مرغ، تخم مرغ، جگر گوساله، جوی دوسر، حبوبات.
عوارض جانبی
منبع : آرگا