گیاه آنغوزه، گیاهی است چند ساله با گل های کوچک که به رنگ زرد هستند و بر روی گیاه مانند چتر قرار گرفته است، نام های دیگر این گیاه آنگوزاکماو انغوزه خوراکما، هراتی، انگدن و هینگ است و جزء خانواده چتریان می باشد. شما می توانید برای کاشت و پرورش آنغوزه، از بذر آن استفاده کنید.
گیاه آنغوزه معمولا در بیابان ها به صورت خودرو و به شکل بوته ای می رویند و قادر هستند تا ارتفاع ۲نیم متر هم رشد کنند، گل های این گیاه معمولا در قسمت انتهایی ساقه ضخیم گیاه رشد می کند. بیشترین رویش این گیاه در کشور های افغانستان و ایران است، که در ایران بیشترین رویش را در کوه های سرخ خراسان رضوی و همچنین قسمت نواحی جنوب ایران دارد. زمانی که این گیاه به صورت خودرو رشد می کند در اواسط اسفند شروع به رشد و سبز شدن می کند.
بیشترین استفاده ای که از این گیاه می شود برای تهیه شیره پر خاصیت آن است که امروزه یکی از راه های کسب در آمد محسوب می شود که از طریق بریدن ساقه از ریشه ماده ای به نام اوائوگم به دست می آید که به آن آنغوزه می گویند که این شیره دارای خاصیت دارویی و درمانی دارد. شیره ای که از این گیاه به دست می آید در همان اول رنگی شیری دارد. این شیره علاوه بر استفاده در صنعت دارویی درمانی در زمینه تولید چرم و مواد آرایشی و بهداشتی کاربر فراوانی دارد.
چگونگی کاشت و پرورش آنغوزه
برای پرورش انغوزه شما باید از طریق کاشت بذر آن اقدام کنید، که این بذر را شما می توانید به ۲ روش بذر پاشی و مستقیم انجام دهید.
در پرورش آنغوزه و کاشت مستقیم بذر ابتدا باید شما یک چاله ای را در خاک ایجاد کنید و سپس تعدادی بذر را درون آن بگذارید و بعد یک لایه خاک بر روی آن بکشید و کمی خاک را آبیاری کنید خواهید دید که با سپری شدن چند روز جوانه هایی از خاک سر در می آورند. یکی از مزیت هایی که در روش کاشت مستقیم وجود دارد این است که در این روش به دلیل اینکه بذر ها در داخل خاک هستند می توانند آب را به سادگی درون خود نگه دارند به همین دلیل مرحله جوانه زنی به خوبی صورت می گیرد.
در روش پرورش آنغوزه از طریق بذر پاشی باید زمینی را انتخاب کنید که خاک سفتی نداشته باشد، سپس بذر ها را به صورت یک دست و یکنواخت بر روی سطح خاک بپاشید، توجه داشته باشید که بذر پاشی باید طوری انجام شود که تراکم آن به خوبی حفظ شود. برای جوانه زنی این بذر ها باید دما و رطوبت آن مناسب باشد. دمایی بین ۱۲ الی ۱۶ و رطوبتی به میزان ۷ درصد برای جوانه زنی بذر ها و پرورش انغوزه بسیار مناسب می باشد.
اگر قصد پرورش انغوزه را در خانه دارید دارید می توانید از یک گلدان بزرگ برای کاشت آن استفاده کنید.
مرحله برداشت: در مرحله برداشت زمانی که دیگر ساقه و برگ های گیاه که دیگر حالت شکننده را ندارد که معمولا اواخر خرداد ماه که فصل خزان این گیاه است باید گیاه را بپیچانیم تا شیره های موجود در ساقه ها به طرف ریشه بازگردد. منظور از پیچاندن گیاه این است که گیاه را از کناره ها به یکدیگر می پیچانیم و روی آن یک سنگ بزرگ می گذاریم توجه داشته باشید که نباید در این مرحله گل ها و ساقه های آن را جدا کنید.
بعد از آن دقیقا در قسمتی که ساقه از درون خاک در می آید را کنار می زنیم و سپس بر روی برجستگی که بر روی کلاهک ریشه قرار دارد را برش می زنند که همزمان یک شیره سفید رنگ از محل برش خارج می شود که با وسیله ای مخصوص این شیره جمع آوری می شود. سپس برش های متعددی بر روی ریشه ایجاد می کنند که تا تمام شیره آن خارج شود.
نیاز های محیطی گیاه آنغوزه
با رویش خودرو گیاه آنغوره در بیابان ها نشان داده است که این گیاه می تواند در زمین های بی آب و علف هم به رشد خود ادامه دهد، البته باید به این نکته اشاره کرد که پرورش آنغوزه در هر منطقه ای میزان رشد و رویش آن متفاوت است، اما به طور معمول این گیاه در خاک های ماسه ای و خشک رشد می کنند که دارای آهک است، اما باید گفت که این گیاه خاک های غنی همراه با زهکشی فراوان را برای رشد بهتر می پذیرد. از نظر نیاز به نور هم این گیاه به نور کامل و آفتاب مستقیم برای رشد خود احتیاج دارد. از نظر دما گیاهی مقاومی است که قادر است دمای بسیار پایین را هم تحمل کند.
خاصیت دارویی و درمانی آنغوزه
- درمان اختلالات عصبی به ویژه کودکان
- برطرف کننده نفخ و دل درد
- کمک به هضم غذا
- مفید برای زنان بعد از زایمان
- برطرف کننده درد دندان
- دارا بودن خاصیت آنتی بیوتیکی
- درمان کننده مشکلات تنفسی مانند آسم، برونشیت، سیاه سرفه
- کاهش دهنده فشار خون و بیماری های قلبی
- برطرف کننده عفونت های قارچی
- درمان کننده و از بین برنده حالت تهوع، سوزش معده و سرگیجه
شما می توانید برای آشنایی بیشتر با انواع پرورش گل و گیاه کلیک نمایید.
منبع : آرگا