تبخال یک نوع ویروس است به نام Herpes Simplex که اگر وارد بدن شود در قسمت های دهان و بینی باعث به وجود آمدن تاولهای کوچک می شود که به مرور تبدیل به زخم می شود که با درد همراه است، اما در این مطلب ما قصد داریم با نوع تبخال چشمی آشنا شویم که باعث به وجود آمدن التهاب های دردناکی در چشم می شود.
ویروس تبخال یکی از همه گیر ترین ویروس هایی است که از کوچک تا بزرگ همه آن را تجربه می کنند، و هرکسی می تواند این ویروس را روی چشمهای خود داشته باشد. این نوع تبخال باعث درگیر کردن سیستم عصبی چشم می شود که می تواند هم روی سطح چشمها ایجاد شود که به صورت التهاب نمایان می شود و هم روی پلک به صورت یک زخم ظاهر شود.
نشانه ها و علائم تبخال چشمی
این مشکل می تواند دارای علائم مختلفی باشد اما شایع ترین علائم آن
- تورم در اطراف چشم
- تحریک پذیری چشم
- قرمزی چشم
- کاهش در دید
- اشک آلود شدن چشم
- رگ دار شدن چشم
- عفونت مداوم چشم
- ترشحات چشم
- احساس وجود جسم خارجی در چشم
- سوزش چشم
- حساسیت به نور
اگر چنین علائمی در شما وجود دارد حتما به پزشک مراجعه کنید زیرا در صورت شدت این مشکل باعث پارگی قرنیه و به وجود آمدن مشکل در دید می شود و سعی کنید از عواملی مانند ضربه زدن به چشم، قرار گرفتن در مقابل نور خورشید، تب، استرس دوری کنید زیرا باعث وخیم تر شدن تبخال و یا زمینه ساز شدن ابتلا به این عارضه باشد.
علت ابتلا به تبخال چشمها
علت ابتلا به این عارضه به طور دقیق مشخص نیست، از آنجایی که این ویروس قابل انتقال است و به سادگی می توان از طریق فرد ابتلا شده وارد بدن شما شود حال اگر دارای سیستم ایمنی ضعیفی باشید ورود این ویروس به بدن شما به سادگی اتفاق می افتند.
از جمله عوامل دیگر که به ابتلا به این بیماری دامن می زند سن است، بالا بودن سن بیشتر از ۵۰ سال فرد را مستعد تر به ابتلا به این عارضه می کند.
انواع تبخال چشمها
این تبخال که در اثر ورود یک ویروس ایجاد می شود دارای انواع مختلفی بوده و طیف های گسترده ای از عوارض را در مبتلایان به این بیماری ایجاد می کند، در اینجا با انواع ویروس تبخال آشنا می شوید :
کراتیت هرپس
از شایع ترین انواع تبخال چشمها می باشد که در مراحل پیشرفته تر و در صورتی که درمان نشود موجب عفونت قرنیه و گسترش بیماری می شود، بنابراین آگاهی از درمان این عارضه و پیشگیری از کاهش بینایی بسیار مهم بوده و از بروز عفونت های ثانویه جلوگیری خواهد کرد.
کراتیت استروما
این نوع تبخال چشمها خطرناک تر از انواع دیگر می باشد زیرا به دلیل نفوذ عفونت به لایه های عمیق تر، موجب ایجاد زخم، کم شدن بینایی و حتی نابینایی مطلق خواهد شد.
ایریدوسیکلیت
این نوع تبخال به بخش های پشت چشمها نیز انتقال پیدا کرده و در صورت عدم درمان و بی توجهی می تواند موجب بروز تبخال شبکیه شود، همچنین این نوع تبخال از آنجا که قابلیت گسترش در بخش های مهم چشمها همچون شبکبه را دارد، بسیار خطرناک بوده و نیاز به درمان فوری خواهد داشت.
پیشگیری از کاهش بینایی با درمان این بیماری
همانطور که گفتیم این بیماری به دنبال ورود ویروس هرپس سیمپلکس به شکل مستقیم یا غیر مستقیم از بدن فرد آلوده ایجاد می شود و در اشکال مختلفی در فرد بروز پیدا می کند.
حال توجه به علائم و نشانه های اولیه آن همچون خارش، سوزش، سرخی و التهابات اطراف چشم اهمیت زیادی دارد و از مهمترین راه های درمان این بیماری و پیشگیری از کاهش بینایی ایجاد شده در اثر آن می باشد.
بنابراین برای پیشگیری موثر از تبخال چشمها و جلوگیری از کاهش بینایی توصیه می شود، با مشاهده هر یک از علائم این بیماری و تداوم آنها حتما به چشم پزشک مراجعه کرده و درمانهای موثر را آغاز نمایید.
توصیه به مبتلا شدگان به این تبخال
کسی که یک بار با این عارضه مبتلا شده است، قطعا باید منتظر بازگشت دوباره این عارضه باشد، زمانی که ویروس تبخال وارد بدن می شود می تواند بدون ایجاد هیچ گونه علائمی به صورت خاموش در سیستم عصبی بدن باقی بماند و در شرایطی مانند تغییرات هورمون ها، گرمای زیاد، نور آفتاب، ضربه، استرس و یا استفاده از دارو های خاص باعث ایجاد تبخال می شود.
ویروس تبخال قابلیت آن را دارد که به صورت مکرر تکرار شود و این تکرار به خصوص در ناحیه چشمها خطراتی زیادی برای چشمها دارد و باعث تهدید بینایی خواهد شد به همین دلیل نباید به سادگی از این عارضه گذشت و باید تحت درمان کامل قرار بگیرد.
چگونه از این نوع تبخال جلوگیری کنیم؟
ویروس تبخال قابل انتقال از فردی به فرد دیگر است پس تا جای ممکن از تماس فیزیکی با افرادی که دچار این عارضه شده اند دوری کنید، اگر این فرد یکی از افراد خانه بود تا جای ممکن به بهداشت شخصی خود اهمیت دهید و از استفاده کردن وسایل مشترک اجتناب کنید، تا جای ممکن ظروف غذا او را مانند قاشق، چنگال، بشقاب او را جدا کنید زیرا ویروس تبخال در بزاق دهان و حتی ضایعات دهانی و ترشحات بینی فرد وجود دارد.
اگر خودتان دچار تبخال روی لب و یا بینی شدید به هیچ عنوان دستتان را به چشمهایتان نزدیک نکنید چرا که می تواند قابل انتقال باشد.
تشخیص تبخال
با استفاده از دستگاه مخصوص معاینه چشمها می توان این ویروس را تشخیص داد، اما در صورتی که پزشک بخواهد دقیق تر تشخیص دهد از قطره های چشمی کمک می گیرد. این تبخال در چشمها به صورت یک زخم بسیار کوچک قابل مشاهده است، منظور از زخم یک نقطه گرد و قرمز نیست بلکه این زخم به صورت رگه رگهای بسیار قرمز در چشمها قابل مشاهده است.
روش های درمان این مشکل
درمان عفونت چشمها بستگی به نوع شدت و وخامت آن بستگی دارد. در همین ابتدا درمان باید به این موضوع اشاره کرد که به هیچ عنوان برای درمان این عفونت از روش های خانگی و خود درمانی کردن استفاده نکنید زیرا زمانی که مشکل در چشم باشد باید کار را به متخصصان در این موضوع واگذار کنیم.
در مرحله اول درمان این عارضه پزشک درمان را با استفاده از پماد های چشمی، قطره های چشمی و با کمک دارو های ضد ویروس شروع می کند. سپس در صورت نیاز پزشک قسمت های آسیب دیده روی چشم را توسط یک دستگاه مخصوص از سطح چشم بر می دارد.
کسانی که به طور مرتب دچار این آسیب چشمی می شوند به مرور زمان بافت ماتی روی قرنیه چشمشان ایجاد می شود که این ماتی تاثیر فراوانی بر کاهش دید فرد می گذارد که در این وضعیت باید از پیوند قرنیه برای دید بهتر استفاده کنند.
اگر این تبخال باعث آسیب بیش از حد چشمها شود طوری که به لایه های زیرین قرینه آسیب برسد با تشخیص پزشک از قطره های چشمی کورتون جهت التیام التهابات استفاده می کنند.
نکته: استفاده از قطره های کورتون حتما باید زیر نظر پزشک متخصص باشد زیرا در صورت استفاده نادرست باعث آسیب جدی چشم خواهد شد.
اگر عفونت ناشی از تبخال عود کنند باشد با تجویز پزشک فرد مبتلا شده باید از قرص ضد ویروس استفاده کند و به هیچ عنوان در مقابل نور مستقیم خورشید قرار نگیرد و حتما از عینک آفتابی استفاده کند.
استفاده از پماد های ضد ویروس در همان مراحل اولیه باعث می شود تبخال در کوتاه ترین مدت رو به بهبودی برود از جمله این پماد های ضد ویروس اسیکلویر (زوویراکس)/ پنسیکلویر (دناویر/ دوکوسانول است که توسط پزشک تجویز می شود.
در آخر باید گفت که زمانی که این ویروس وارد بدن می شود دیگر راهی برای از بدن خارج کردن آن وجود ندارد و حتی درمان قطعی هم ندارد، این عارضه شاید برای مدت طولانی مخفی بماند اما با احتمال ۵۰ درصد دوباره فرد را مبتلا خواهد کرد. پس کسانی که یک بار و یا بیشتر دوباره به این عارضه مبتلا شده اند باید هر ساله برای چکاب به پزشک متخصص مراجعه کنند و حتما با ظاهر شدن کوچک ترین نشانه هایی پزشک خود را در جریان بگذارید.
منبع : آرگا