دسته ها
دوشنبه ۱ اردیبهشت ۱۴۰۴

نقشه ذهنی به چه معناست؟ و چه کاربردی در موفقیت ما دارد؟

  • سمیه نیک فرجام
  • ۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۸
  • ۰

نقشه ذهنی شامل مفهومی از فعالیت هایی است که فرد برای آن ها در ذهن خود برنامه ریزی می کند و آن ها را به شکلی مرتب و منسجم در کنار یکدیگر قرار می دهد. این نوع از ترسیم نقشه ها در موارد مختلفی همچون یادداشت برداری کاربرد دارد.

در رابطه با یک Map Mind یا همان نقشه ذهنی، ساده ترین مثالی که می توان عنوان کرد نقشه برداری از یک درش در ذهن فرد است شما ممکن است این تجربه را داشته باشید که خلاصه ای مفید و مختصر از یک درس را در ذهن خود با یک طرح و نقشه منظم داشته باشید. در انجام این کار یادداشت برداری می تواند بسیار موثر باشد زیرا با یادداشت برداری می توان تصمیمات خود را در یک قالب ذهن قرار داد و به آن ها نظم بخشید. نقشه کشی ذهنیY در قرن ۱۷ توسط پورفیری به کار برده شده است و در مطالعات خود از این روش برای ساده سازی و مفهومی کردن فلسفه افلاطون استفاده کرده است.

  اهمیت نقشه های ذهنی

آشنایی با کاربردهای نقشه ذهنی:

تونی بوزان یکی از افرادی است که کاربرد این نقشه برداری را در عصر جدید رواج داده است و به آن شاخ و برگ داده تو در کتاب های متعددی به این موضوع اشاره کرده است و ساختار طبیعی این نقشه کشی را همچون ساختار درخت دانسته  است. در این میان او از نورون های مغز تصویری ارائه داده است که همچون ساختارهای شاخه ای هستند به گفته او « یادداشت برداری در انشان ها دارای یک ساختار خطی است و یادگیری نیز ساختاری مشابه همین دارد از سوی دیگر اذعان دارد که سبک شعاعی تنها یک تغییر از نوع بصری نیست و دارای شکل متفاوتی از مفاهیم است.

در بین فعالیت های مختلفی که انسان ها انجام می دهند اشتراکات متعددی در رابطه Map Mind آن ها وجود دارد استفاده از سبک طوفان ذهنی یا بارش ذهن، سخنرانی ها، مطالعه و برنامه ریزی همگی دارای یک Map Mind منظم هستند. در تمام این فرایندها فرد دارای یک برنامه ذهنی از فعالیت هایی است که می خواهد انجام دهد و جز بخش نقش کشی شده سایر بخش ها به بخش سیاه نام گذاری می شوند که در اصطلاح کاربردی نیز ندارند.

کاربرد نقشه ذهنی

در نقشه کشی ذهنی، شما نکات مهم و کاربردی را که در رابطه با کارتان به آن نیازمند هستید حفظ خواهید کرد و نکاتی که بیشتر موجب انحراف شما از موضوع می شوند را می تواند دور بریزید. از سوی دیگر یکی از نکات مثبت در استفاده از نقشه کشی ذهنی ساختار دادن به محتوا است که ذهن شما را منسجم خواهد کرد.

زمانی که شما از نقشه ذهنی برای پیشبرد اهداف خود استفاده می کنید می توان ارتباط بین مفاهیم مختلف را واضح تر و بهتر درک کنید. همچنین برقراری ارتباط میان مفاهیم و نقشه ای که در ذهن شما وجود دارد موجب می شود تا در زمان بازیابی اطلاعات بتوانید آن ها را به راحتی پیدا کنید.

کاربرد:

نقشه کشی ذهنی؛ از یک ساختار دو بعدی برخوردار است و به قدری واضح و مشخص هستند که می توان آن را به راحتی نگهداری و بازیابی کرد. شما می توانید از طریق این نقشه ها موضوعات بزرگ را به موضوعات کوچک تری تقسیم کنید و در نتیجه کاربرد آن ها بیشتر خواهد شد.

نقشه کشی ذهنی در واقعیت

  • مطالعه کردن و درست خواندن، به خاطر سپاری
  • یادداشت برداری کردن و جمع آوری داده ها
  • بارش ذهنی در جمع های گروهی یا فردی
  • محتوا دادن و ساختاربندی اطلاعات

نقشه های ذهنی

نحوه ترسیم:

کشیدن نقشه ذهنی، بسیار راحت است و می توانید آن را در یک صفحه خلاصه انجام دهید در اولین مرحله از انجام این کار باید موضوع خود و میزان گستردی آن را مشخص نمایید همچنین باید مفاهیم مرتبت با آن را نیز پیدا کنید. موضوع اصلی را در مرکز دایره قرار دهید و مفاهیم مرتبط را در اطراف و زیر مجموعه هر یک را به خوبی مشخص کنید.

تصویری که در نهایت به دست می آورید تصویری از دایره ای شاخه ای است که آن را به درخت تشبیه کرده اند پس برای بهتر شدن طرح و نقشه ذهنیتان باید از مفاهیم ساده با عبارت های کوتاه استفاده کنید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *