یکی از سرداران بزرگ و نامدار تاریخ ایران در زمان اشکانیان سورنا است در زندگی نامه سورنا این گونه نقل شده است که ایشان سپاه ایران را در اولین جنگ با رومیان فرماندهی کرد، رومی ها در همه جا پیروز بودند که برای نخستین بار با شکستی سخت و تاریخی مواجهه شدند.
زندگینامه سورنا دلاور و جنگجوی ایرانی
سورنا در سیستان و بلوچستان به دنیا آمد که به دلیل متحد کردن مردم استان سیستان در تحولات سیاسی نقش بسیار مهمی را ایفا کرد همچنین بعضی از استادان دانشگاه سورنا را همان رستم سیستان که در شاهنامه آمده میدانند، ژولیوس سزار، پمپی و کراسوس از فرمانرواین و سرداران بزرگ روم بودند که در واقع سرزمین های پهناوری را که دولت روم آن ها را به تصرف خود در آورده بود را به صورت مشترک و تحت عنوان کنسول اداره میکردند و سوم اکتبر سال ۵۶ پیش از میلاد در جلسه لوکا تصمیم گرفتند که به ایران حمله کنند.
کراسوس فرمانروای بخش شرقی کشور روم آن زمان که ترکیه و سوریه امروزی بود رویای پیروزی بر ایران، فتح ایران و سپس گرفتن هند را در سر می پروراند وی فاتح جنگ بردگان و اسپارتاکوس سردار قدرتمند انقلاب بردگان بود. کراسوس (رییس دورهای شورای کنسولی) با سپاهی که شامل بیش از ۴۰ هزار نفر از لژیونرهای ورزیده روم که خود فرماندهی آنان را بر عهده داشت به سوی ایران روانه شدند و ارد اول پادشاه اشکانی، سورنا سردار نامی ایران را مامور جنگ با کراسوس و دفع یورش رومیها کرد.
در مطالعه بخشی دیگر از زندگینامه سورنا می خوانیم که نبرد میان دو کشور در سال ۵۳ پیش از آذربادگان آغاز و تا قلب میان رودان ادامه داشت، سورنا در جنگی که در جلگه های بین النهرین و نزدیکی شهر کاره «حران» روی داد با یک نقشه نظامی که بسیار ماهرانه بود و به یاری سواران پارتی که در تیر اندازی بسیار چیره دست بودند یک سوم سپاه روم را نابود و دستگیر کردند، در این جنگ «کراسوس» و پسرش «فابیوس» کشته شدند و تنها تعداد کمی از رومی ها فرار کردند، جنگ حران داری اهمیت بسیار بالایی در تاریخ است که برای اولین بار رومی ها در جنگ شکست بزرگی خوردند و این شکست نام ایران و دولت پارت را بار دیگر در جهان پر آوازه کرد.
سورنا پس از پیروزی بر کراسوس و شکست روم از ایران دولت مرکزی روم دچار اختلال شدید شد پس از این جنگ نزدیک به یک قرن، رود فرات مرز شناخته شده بین دو کشور گردید و مناطق ارمنستان و آسیای صغیر (ترکیه، سوریه، عراق) تبدیل به ایالاتی از ایران شدند.
سورنابعد از شاه مقام اول کشور را داشت، وی ارد را به تخت سلطنت نشاند و به سبب اصالت خانوادگی در روز تاجگذاری شاهنشاه ایران کمربند شاهی را به کمر پادشاه بست او به هنگام تصرف شهر سلوکیه نخستین کسی بود که برفراز دیوار دژ شهر رفت و با دست خود دشمنانی را که مقاومت میکردند شکست داد.
مرگ سورنا
در زندگینامه سورنا آمده است که وی بیش از ۳۰ سال بیشتر سن نداشت و متاسفانه هیچ بهره ای از پیروزی بزرگ خود نبرد که ارد شاهنشاه اشکانی ناجوانمردانه بجای قدردانی سپهسالار دلاور ایرانی را به قتل رساند. سورنا در زمان پادشاهی اشک سیزدهم، ارد اول اشکانی، سپاه ایران را در نخستین جنگ با رومیان (نبرد حران) فرماندهی کرد و رومیان را که تا آن زمان در همه جا پیروز بودند، برای اولین بار به سختی شکست داد. این یکی از بزرگترین شکست های رومیها از ایرانیان در طول تاریخ بوده است. کراسوس که قصد داشت به تقلید از اسکندر، ایران و هند را فتح کند، از سورنا، سردار ایرانی، شکست خورد و خود و اغلب سربازانش کشته شدند.
منبع : آرگا