قرص زیپمت ، تولید شرکت داروسازی عبیدی است، که با نام ژنریک سیتاگلیپتین-متفورمین در بازار دارویی ایران عرضه می گردد و در طبقه بندی دارویی، از جمله داروهای ضد دیابت می باشد.
ترکیبات این قرص شامل Metformin(متفورمین) و Sitagliptin(سیتاگلیپتین) می باشد، که Sitagliptin دارویی برای مهار کردن آنزیم دی پپتیل پپتیداز ۴ و Metformin از جمله داروهای قدیمی می باشد، که میزان قند تولید شده در کبد و مقدار جذب آن ها را توسط روده ها و معده کاهش می دهد. سیتاگلیپتین با تاثیر بر متفورمین، موجب افزایش اثربخشی این دارو می شود.
آشنایی با قرص زیپمت
این دارو در کنار یک رژیم غذایی مناسب و انجام ورزش منظم می تواند، به بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ کمک کند، زیرا مصرف این قرص سبب کاهش قند خون بالا می گردد.
این قرص روکشدار دارای دوز ۵۰/۵۰۰ میلی گرمی و ۵۰/۱۰۰۰ میلی گرمی است. که هر قرص ۵۰/۵۰۰ میلی گرمی حاوی ۵۰۰mg متفورمین هیدروکلرید و ۵۰mg سیتاگلیپتین فسفات منو هیدرات می باشد، همچنین هر قرص ۵۰/۱۰۰۰ میلی گرمی نیز حاوی ۱۰۰۰mg متفورمین هیدروکلرید و ۵۰mg سیتاگلیپتین فسفات منو هیدرات است.
مکانیسم اثر
این دارو به دلیل ترکیبات موجود خود، دی پپتیل پپتیداز را مهار می کند و میزان قند خون را با کاهش مقاومت به انسولین پایین می آورد. همچنین با کم کردن میزان تولید گلوکز در کبد، موجب تنظیم قند خون بدن می گردد.
میزان مصرف این قرص
مقدار مصرف این دارو به وضعیت بیمار و نظر پزشک معالج بستگی دارد، اما به طور معمول دوز مصرف این قرص روزی یک مرتبه، همراه با غذا است. که زمان مصرف این دارو ترجیحا به هنگام عصر می باشد.
توصیه های دارویی
- از مصرف خودسرانه این دارو و توصیه آن به دیگران خودداری کنید.
- برای اطلاع از عوارض جانبی و تداخل دارویی این قرص، برگه راهنمایی قرص زیپمت را به صورت کامل مطالعه نمایید.
- از خرد کردن و جویدن دارو پرهیز کنید.
- در صورت مشاهده هرگونه عوارض پس از مصرف این دارو، به پزشک معالج اطلاع دهید.
- دارو را دور از تابش نور خورشید و در جای خشک و خنک نگهداری نمایید.
موارد منع مصرف زیپمت
- در صورت داشتن هر نوع حساسیت به سیتاگلیپتین یا متفورمین و هر عناصر تشکیل دهنده این داروها از مصرف زیپمت خودداری شود.
- در صورت کمای دیابتی یا کتواسیدوز دیابتی که شامل عوارضی از دیابت بوده و با تهوع، استفراغ و کاهش سریع وزن همراه می باشد.
- در صورت داشتن مشکلات کلیوی
- در صورت کم آبی بدن و ابتلا به عفونت های حاد
- اگر اخیرا دچار مشکلات حاد گردش خونی و حمله قلبی همچون شوک یا اختلالات تنفسی شده اید از مصرف دارو خودداری کنید.
- به هنگام استفاده از اشعه ایکس به دلیل تزریق ماده حاجب به شما لازم است تا دو روز بعد از استفاده از اشعه و یا حتی بیشتر مطابق تجویز پزشک و نیز بسته به عملکرد کلیه ها، مصرف دارو را متوقف کنید.
- در صورت داشتن مشکلات کبدی
- در صورت بالا بودن مصرف الکل
- در دوران شیردهی
- در صورت وجود هر یک از شرایط بالا، از مصرف زیمپت خودداری کرده و یا با پزشک تان در رابطه با روش های دیگر کترل دیابت، مشورت کنید و در صورت عدم اطمینان قبل از مصرف حتما با پزشک و داروساز هماهنگ کنید.
عوارض جانبی دارو
از جمله عوارض شایع این دارو می توان به نفخ، حالت تهوع، استفراغ و ناراحتی معده اشاره داشت و اگر زیپمت همراه وعده های غذایی مصرف شود به کاهش علائم کمک می کند.
زمانی که زیپمت را با دارو های کاهنده قند خون مانند انسولین یا سولفونیل اوره مصرف می کنید، می تواند به کاهش قند خون و ضعف و بی حالی منجر شود.
از جمله عوارض دیگر مصرف این دارو می توان به درد مفاصل اشاره کرد.
در صورت بروز برخی علائم ناشی از واکنش های آلرژیک همچون خارش، تاول، تورم دست و پا، تورم لب و دهان و تنگی نفس لازم است حتما به پزشک مراجعه شود.
همچنین علائم بیماری در افرادی که سابقه نارسایی قلبی و پانکراتیت دارند، شدیدتر می باشد.
منبع : آرگا