دسته ها
چهارشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۳

کاربرد قرص دیابزید و عوارض جانبی احتمالی آن

  • زهرا خانزاده
  • ۱۹ بهمن ۱۴۰۰
  • ۰

در این مقاله به ارائه اطلاعات جامع در رابطه با قرص دیابزید و موارد مصرف، مزایا و عوارض جانبی احتمالی آن می پردازیم. این قرص برای درمان دیابت نوع ۲ در کنار رژیم غذایی و ورزش تجویز می گردد.

دیابت نوع ۲ از جمله بیماری های شایع در جهان است، که به آن دیابت شیرین نوع ۲ نیز گفته می شود و در افرادی که از لحاظ ژنتیکی مستعد این بیماری هستند، عمده ترین دلیل ابتلا به این بیماری چاقی می باشد. همچنین بالا بودن فشار خون و تری گلیسرید، نداشتن تحرک و پایین بودن HDL خون از دلایل دیگر این بیماری است. یکی از داروها برای درمان این بیماری، دیابزید، می باشد که در ادامه این مطلب بیشتر با این قرص آشنا می شوید.

موارد منع مصرف دیابزید

اطلاعات دارویی قرص دیابزید

این دارو پیوسته رهش در طبقه بندی دارویی جزو دارو های خوراکی کاهنده قند خون محسوب می شود و به صورت قرص های روکشدار می باشد، که حاوی ۳۰ و ۶۰ میلی گرم گلی کلازید است. که این ماده(گلی کلازید) سبب ترشح بیشتر انسولین از غده «پانکراس» یا «لوزالمعده» می شود و در نتیجه باعث کنترل قند خون می گردد.

موارد مصرف

 این دارو به دلیل دارا بودن گلی کلازید در کنار رژیم غذای مناسب و انجام ورزش برای درمان دیابت نوع ۲ تجویز می گردد.

طریقه مصرف

برای شروع مصرف قرص ۳۰ میلی گرمی، در طول روز یک بار و به همراه صبحانه میل شود.

قرص دیابزید

مزایای مصرف قرص دیابزید

  1. میزان قند خون  را در طول شبانه روز تنظیم می کند.
  2. خطر مصرف این دارو در مقایسه با داروی گلی بن کلامید که ممکن است، سبب افت قند خون شود، بسیار کمتر می باشد.
  3. مصرف آن باعث افت قند خون(هیپوگلیسمی) شبانه نمی گردد.
  4. مصرف این دارو، پیش آگهی بهتری نسبت به حوادث قلبی عروقی در مقایسه با قرص گلی بن کلامید دارد.
  5. بهره مندی از خواص آنتی اکسیدان.

موارد منع مصرف

در موارد زیر نباید این دارو را مصرف نمایید:

  1. این دارو فقط برای درمان دیابت نوع ۲ می باشد و بیماران مبتلا به دیابت نوع ۱ نباید از این دارو مصرف کنند.
  2. افراد مبتلا به نارسایی شدید کلیوی و کبدی از مصرف این دارو خوداری کنند.
  3. مصرف این دارو باید با دستور پزشک تجویز گردد.
  4. این قرص به دلیل دارا بودن گلی کلازید ممکن است، عوارض مربوط به داروی گلی کلازید نظیر افت سطح سدیم یا افت قند خون، سردرد، گیجی، بی قراری، اسهال، تهوع، آنمی، زردی، خارش و … را به همراه داشته باشد.

تداخلات دارویی

قبل از مصرف این دارو در صورتی که از هر یک از دارو های زیر، مصرف می کنید، لازم است با پزشک خود یا دکتر دارو ساز مشورت نمایید :

قرصهای دیابزید

میکونازول : به دلیل افزایش اثر کاهنده قند خون گلی کلازید با این دارو ممکن است شخص دچار هیپوگلیسمی (افت قند خون و یا حتی کوما شود، بنابراین از مصرف همزمان این دارو ها خودداری کنید.

فنیل بوتازون : مصرف آن می توان تاثیر کاهنده قند خون گلی کلازید را افزایش دهد، از این رو مصرف این دو دارو با هم توصیه نمی شود و می توانید از یک داروی ضد التهاب دیگر استفاده کنید.

الکل : تاثیر کاهندگی قند خون را افزایش داده و می تواند منجر به کومای هیپوگلسیمی شود. بنابراین باید از مصرف همزمان این دارو با الکل و دارو های این چنینی اجتناب نمایید.

دارو هایی مثل انسولین، آکاربوز، متفورمین، تیازولیدیندیون، مهار کننده های دی پیتیدیل پیتیداز و آگونیست های گیرنده های GLP-1، فلوکونازول، بتابلوکرها، کاپتوپریل و آنالاپریل، آنتاگونیست های گیرنده H2، دارو های مهار کننده منوآمین اکسیداز، سولفونامید ها، کلاریترومایسین، دارو های ضد التهاب غیر استروئیدی که برای درمان دیابت استفاده می شوند، می توانند اثر کاهنده قند خون این دارو را زیاد کنند، بنابراین مصرف همزمان این دارو ها باید با احتیاط باشد.

دانازول : مصرف همزمان این دارو ها به دلیل افزایش مقدار قند توصیه نمی شود و در صورت نیاز به مصرف این دارو ها با هم، کنترل دقیق میزان قند خون و ادرار ضروری می باشد.

داروی دیابزید

کلرپرومازین : مصرف مقدار زیاد کلرپرومازین (یعنی بیش از ۱۰۰ میلی گرم در روز)، مقدار قند خون را افزایش می دهد، بنابراین رعایت احتیاط برای مصرف این داروها ضروری است.

گلوکوکورتیکوئیدها : مصرف همزمان این دو دارو نیز قند خون را افزایش خواهد داد و نیز می تواند منجر به کتوز شود، بنابراین باید با احتیاط مصرف کرد.

ریتودرین، سالبوتامول و تربوتالین (تزریقی) : میزان قند خون را افزایش می دهند، از این رو کنترل قندخون لازم و ضروری است.

دارو های ضد انعقاد خون (وارفارین) : گلی کلازید می تواند اثر ضد انعقادی دارو های ضد انعقاد خون را افزایش دهد.

به یاد داشته باشید مصرف قرص دیابزید، نباید بدون تجویز پزشک صورت گیرد. همچنین در صورت مشاهده عوارض جانبی پس از مصرف این دارو، پزشک خود را در جریان قرار دهید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *