از توسعه آبادی دماوند شهر دماوند ایجاد شده است. که از شرق به شهر تهران با حد فاصل ۷۴ کیلومتر و از سمت جنوب شرقی کوه دماوند با حد فاصل ۲۵ کیلومتر قرار گرفته است. دماوند و مناطق اطراف آن در تاریخ ۱۳۱۰/۶/۲۴ با شماره ۵۶ در آثار ملی ایران به ثبت رسیده و همچنین در سال ۱۳۱۲ شهرداری این شهر تاسیس شده است. ارتفاع شهر دماند از سطح دریا ۱۹۶۰ متر می باشد. که رود دماوند از به هم پیوستن تیزاب و مشا از سمت شمال غربی و دریاچه تار از سمت شرق به وجود آمده است. شهر دماوند به عنوان برگزیده نمونه گردشگری در ایران انتخاب شده است که در ادامه به معرفی مکان های دیدنی دماوند می پردازیم.
بقعه امامزاده عبد الله و خلیل الله
معرفی جاذبه های گردشگری و دیدنی های دماوند
دماوند یکی از قدیمی ترین شهرها و از نخستین شهرهای اسطورهای تاریخ ایران می باشد و زمان آن نیز هم دوره با ساخت شهر بلخ و اصطخر می باشد و به دوره سلطنت اولین پادشاه ایران «کیومرث» برمی گردد.
-
دریاچه تار:
این دیاچه در ۱۵ کیلومتری شرق شهر دماوند قرار گرفته است و یکی از زیباترین دریاچه آب شیرین کوهستانی در ایران به شمار می آید و ارتفاع دریاچه تار از سطح دریا ۳۰۰۰ متر و طول آن ۱/۳ کیلومتر و میانگین عرض دریاچه ۴۰۰ متر می باشد. هیچ گونه پوشش گیاهی و جنگلی در پیرامون دریاچه وجود ندارد و دریاچه تار برای ماهیگیری و انجام ورزش های آبی همچون شنا و قایقرانی مناسب می باشد.
دریاچه تار
-
برج شیخ شبلی:
برج شیخ شبلی بالاتر از کوه دماوند و در قرن ۴ یا ۵ هجری قمری و در زمان سلطنت سلجوقی بنا نهاده شده است. بنای ابتدای این برج به شکل ۸ ضلعی بوده است که بعدها در دوران سلجوقی آجر کاری آن به سبک همان دوره تغییر کرده است، ارتفاع برج به حدود ۱۰ متر می رسد که در گوشه های آن پشتیبانهای مدور واقع شده است. این بنا را اغلب با بنا های که در دوره سامانی در شهر بخارا ساخته شده بود مقایسه می کنند. برج شیخ شبلی مردم و به خاطر خدمات ارزنده ابوبکر دولف بن ججدر شبلی که در زمان حکومتش در دماوند به عنوان یادبود وی ساخته اند. (ابوبکر شبلی در بغداد وفات یافته است).
برج شیخ شبلی
-
مسجد جامع دماوند:
از دیدنی های دماوند مسجد جامع قدیمی شهر دماوند می باشد که مسجد جامع فعلی دماوند بر روی بنای قدیمی مسجد جامع ساخته شده است و این مسجد در شرق دماوند قرار دارد. همچنین به شماره ۲۳۰ در آثار ملی ایران ثبت شده است. در ایران باستان در دوره پیش از اسلام در مکان مسجد آتشکده بزرگی قرار داشته که با ظهور اسلام و فتح منطقه به وسیله لشکریان اسلام، آتشکده به مسجد برزگ تغییر یافته است.
مسجد جامع دماوند
-
آبشار تیزاب:
یکی دیگر از دیدنی های دماوند آبشار تیزاب می باشد، که سالانه گردشگران زیادی با توجه به کیفیت و خواص درمانی آب و همچنین شرایط آب و هوایی آن به این منطقه سفر می کنند و طمع آب آن گس و تند می باشد. این آبشار در مکانی نزدیک به محله ی دشت مزار و با فاصله ۵ کیلومتر ازسمت شمال به شهر دماوند واقع شده است.
آبشار تیز آب
-
دشت مشا:
روستای مشا یکی از روستاهای شهرستان دماوند که از در استان تهران قرار دارد. این روستا به در سال ۱۳۹۲ در مجلس توسط دو نماینده دماوند و فیروز کوه جزو محدوده شهری دماوند معرفی شد، و به طور رسمی تحت پوشش مستقیم این شهر واقع شد. همچنین این دشت از سمت شمال غربی با فاصله ۶ کیلومتر نسبت به شهر دماوند و در کنار جاده هراز قرار گرفته است. دشت مشا در نزدیکی پیست اسکی آبعلی می باشد.
دشت مشا
-
مرقد امامزاده خلیل الله و عبد الله:
آرامگاه این دو امام زاده در قرن ۸ هجری قمری و در اواخر سلطنت ایلخانی و سلجوقی بنا نهاده شده و همچنین در وسط شهر، سمت جنوب شرقی دادسرای شهر دماوند در منطقه ای با نام قلضی قرار گرفته است. این دو بقعه جزو آثار ملی ایران با شماره ۹۲۱ و در تاریخ ۱۳۵۰/۳/۲۵ به ثبت رسیده اند. مصالح این بقعه از ملات گچ و قلوه سنگ می باشد. و به دلیل وسعت معماری به کار رفته در بقعه آن را به عنوان بزرگترین بقعه در کل منطقه دماوند شناخت.
آرامگاه امامزاده خلیل الله و عبد الله
-
حمام محل درویش:
این حمام در محله درویش دماوند قرار دارد و در زمان دوره صفوی ساخته شده است و به شماره ۸۵۱۷ در آثار ملی ایران در تاریخ ۱۳۸۲/۲/۹ به ثبت رسیده است.
حمام تاریخی محله درویش
حمام محله درویش دماوند
-
چشمه اعلاء:
یکی دیگر از دیدنی های دماوند چشمه اعلاء می باشد. این چشمه زیبا با شهر دماوند ۴ کیلومتر فاصله دارد، هچنین آب معدنی چشمه اعلاء بسیار گوارا و زبانزد آن منطقه می باشد.
چشمه اعلاء دماوند
چشمه اعلاء
در این مطلب دیدنی های دماوند به شما ارائه گردید امیدواریم مورد پسند شما قرار گرفته باشد و با سفر به دماوند از نزدیک شاهد زیبای های چشم نواز این منطقه تاریخی باشید.
منبع : آرگا