دسته ها
شنبه ۲ فروردین ۱۴۰۴

روز پدر در ایران باستان چه روزی است؟

  • مرضیه نوروزیان
  • ۱۱ فروردین ۱۳۹۷
  • ۰

روز پدر در ایران باستان وجود داشته و همراه با رسومات خاصی انجام می گرفته اما در حال حاضر این رسومات به فراموشی سپرده شده و بسیار کمرنگ شده است. در این مطلب قصد داریم ویژگی های این روز و علت نامگذاری آن را برای شما شرح دهیم.

بیشتر جشن های ما که اکنون با تاریخ قمری پیوند خورده اند، ریشه عمیق در روزگار باستانی ایران دارند. روز پدر در ایران باستان، به شیوه متفاوتی برگزار می شده اما در آن زمان نیز برای تشکر از پدر هدایایی را تقدیم می کردند.

روز پدر در ایران باستان چه روزی است؟

قبل از شرح نامگذاری روز پدر در ایران باستان باید به این موضوع اشاره کنیم که داشتن آگاهی در مورد تاریخچه نوروز و فلسفه پیدایش آن، رسومات سیزده به در، فلسفه چیدمان هفت سین و… بسیاری از موارد دیگر سبب شناخت فرهنگ ایرانی خواهد شد که یگانه میراث فراموش نشدنی ماست.
جشن شهریورگان، شهریور روز از شهریور ماه که روز سی ام مرداد و به نام امشاپسند توانای خشتره وییریه به معنی شهر و شهریاری آرمانی و شایسته می باشد. متاسفانه از آیین و رسومات آن جشن اطلاعات چندانی در دست نیست.
جشن شهریورگان
برگزار نشدن آیین های جشن شهریورگان توسط ایرانیان باعث شده که جزئیات این جشن به فراموشی سپرده شود. در صفحه ۲۵۱ ترجمه ی فارسی آثارالباقیه چنین آمده: «شهریور ماه که روز چهارم آن شهریور روز است و آن به مناسبت توافق دو اسم جشن می باشد، آن را شهریورگان گویند. معنی شهریور دوستی و آرزوست. شهریور فرشته ای است که به جواهر هفتگانه از قبیل طلا، نقره و دیگر فلزات که برقراری صنعت و دوام دنیا و مردم به آن ها بستگی دارد، موکل است.»
 روز پدر باستانی
شهریور مظهر سلطنت آسمانی و فر خدایی است. توانایی و دستگیری از بینوایان را بیان می کند. در جهان مادی نگهبان زر و سیم و فلزات دیگر است. ایرانیان باستان جشن شهریورگان را جشن می گرفتند و در آن به کمک به بینوایان می پرداختند و همه خوشحال بودند.
جشن باستانی شهریورگان
جشن شهریورگان شروع کشت و زرع محصولات و جمع آوری آن هاست و چون برای به دست آوردن نتیجه هر کاری جشن و شادی لازم است، برای کشاورزان بهترین جشن و شادی است. در این بین عده ای نیز جشن شهریورگان را زاد روز مرد بزرگ تاریخ بشریت یعنی کوروش کبیر(داراب)می دانند.
به نقل از اردشیر خورشیدیان، فرنشین انجمن موبدان، با رایزنی ها و هم اندیشی هموندان انجمن موبدان، جشن شهریورگان، بعنوان روز بزرگداشت پدر برگزیده شده است. جشن شهریورگان از این جهت به عنوان روز پدر انتخاب شده است که به معنای شهریاری بر اراده و نفس است. شهریور یکی از ۶ امشاسپندانی است که در اوستا و گات ها از آن نام برده شده است. در اوستا سه تا از این امشاپسندان، زن گون و سه تای دیگر مردگونه هستند که شهریور از امشاپسندان مردگونه است.
روز پدر در ایران باستان

روز پدرها در ایران باستان به نقل از گذشتگان

خورشیدیان مرتبط با روز پدر در ایران باستان، نقل کرده: «جشن پدر در جشن شهریورگان، درست ۶ ماه پس از روز مادر و جشن اسفندگان برگزار می شود. باید فرصت را گران مایه دانست و به پدران نیک این سرزمین پیشکش هایی داد که نشان از مهر قلبی مان به پدر دارد. پیشکش هایی که دسترنج خودمان است نه پیشکش هایی که بوی پول می دهد.»

فرنشین انجمن موبدان نیز در پایان نقل کرده:« هر روز نامی دارد و هر نام معنایی. گذشته گانمان با نام نهادن بر روزها و ماه ها برای ما پیام بزرگی داشتند و خواسته اند ما با آغاز هر ماه و هر روز، زمان و فرصت های زندگی را ارج بنهیم و هرگز از معنای نام ها غافل نشویم. پس چه بهتر که ماه شهریور و در جشن شهریورگان به مفهوم شهریاری بر نفس و بر خویش پی ببریم و با همه ی دشواری های زندگی، اندیشمندانه به رویارویی بپردازیم.»

شهریور به معنای شهر و شهریاری آرمانی، خواستگاه نظریه های افلاطون و فارابی در زمینه «آرمان شهر» یا «مدینه فاضله» بوده است. نام شهریور چند بار به همین معنا در «گات ها»ی زرتشت نیز آمده است و بهتر است معماران و شهرسازان فکری از روی اندیشه گات هایی و باقیمانده آثار نیاکانمان به حال شهرهایمان بکنند تا شهرهای ما سرآمد شهرهای جهان بشوند و از مشکلات شهری بکاهند.

امیدواریم مطالب ارائه شده در زمینه روز پدر در ایران باستان مفید و موثر واقع شده باشد و با خواندن این مطالب به آگاهی های شما عزیزان افزوده گردد.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *