برگشت زدن چک برای آنانی که می خواهند اقدام به آن کنند، دارای شرایطی و مواردی است که ما در این مطلب به آن ها اشاره کردیم تا به شما آگاهی بدهیم و امیدواریم برای شما مفید واقع شود.
چگونگی برگشت زدن چک و مراحل آن
برگشت چک از مسائل حقوقی است. اگر چک پاس نشده ای دارید و می خواهید آن را برگشت بزنید، لازم است موارد و نکاتی را بدانید.
ابتدا لازم به ذکر است که بدانید در ۱۵ روز اولیه بهتر است چک را برگشت بزنید چون ممکن است بعد از آن زمان از بعضی از مزیت های حقوقی و قانونی نتوانید استفاده کنید.
مرحله اول
شما اول باید به شورای حل اختلاف مراجعه کنید، البته اگر مبلغ شما بالای ۲۰ میلیون باشد. کارت ملی، چک، و گواهینامه عدم پرداختی برای طرح دعوی لازم می باشند که این موارد را باید از بانک بگیرید.
مرحله دوم
شما به دو شاهد هم نیاز دارید که باید به دادگستری مراجعه کنند و شهادت دهند.
مرحله سوم
بعد از شهادت شاهدین، می توانید درخواست توقیف اموال صادر کننده چک کنید. زمانیکه دادخواست پرونده تان ثبت شد زمانی تشکیل جلسه در دادگاه پیامی به شما ابلاغ می شود.
اگر دادخواست شما مورد تایید دادگاه قرار گیرد، دادگاه خواسته شما را صادر می کند و شما می توانید بدهکار را به شعبه اجرای احکام معرفی کنید، تا اموال توقیف شود .در اینجا اگر شما در خواست دعوای اعسار بکنید، و دادگاه در این جلسه به آن توجه می کند، اگر شما قادر به پرداخت هزینه نباشید، دادگاه بدون آنکه هزینه ای دریافت کند، به آن رسیدگی می کند. اگر در جلسه دادگاه صاحب چک اگر دلایل کافی برای پرداخت چک نداشته باشد محکوم می شود.
اگر او نتوانست در عرض ده روز نتوانست مبلغ چک را پرداخت کند اینجا می شود اموالش را توقیف کرد.
مطالبه چک برگشتی از چه مرجعی انجام می گیرد ؟
از آنجا که قوانین چک و نحوه برگشت آن هر چند سال یکبار به روز می شود، بنابراین باید همواره دانش تان را در این زمینه به روز کنید تا کار قانونی تان بهتر پیش برود.
در قوانین جدید چک به منظور اجرائیه صدور چک های بی محل به طور مستقیم، نیازی به مطرح کردن دعوای مطالبه وجه در محاکم دادگستری نمی باشد.
نحوه برگشت چک و به اجرا گذاشتن آن بدین صورت است که باید اصل چک و گواهی عدم پرداخت را در اختیار دفتر های خدمات الکترونیک قوه قضائیه قرار دهید.
اگرچه روشهای قدیمی برگشت چک همچون مراجعه مستقیم به دادگستری، دادسرا و .. تا چند وقت بعد از ابلاغ قانون جدید همچنان برقرار خواهد بود، اما قطعا دفتر خدمات الکترونیک کار را برای مراجعین راحت تر کرده و از مراجعه حضوری به دادگاه راحت تر است. در هنگام مطالبه چک برگشتی باید نکاتی را مدنظر قرار دهید که در زیر به این نکات اشاره کرده ایم :
- دقت داشته باشید که دستور اجرایی تنها در صورتی صادر می شود که بانک مطابقت کامل امضای چک با نمونه امضای صادر کننده آن را تایید نماید.
- اینکه در چه محل دادگاه رسیدگی و یا شعبه بانکی چک را برگشت زده اید، از اهمیت زیادی برخوردار است، بهتر است چک را در بانکی که در شهر محل اقامت تان واقع است، برگشت بزنید.
- اگر کارتان به جاهای باریک کشید، همواره در نظر داشته باشید که زمان برگشت چک برای دعوی حقوقی و کیفری مهم است.
مدت اعتبار چک برگشتی
در صورتی که چک شما برگشت خورده است، باید برای برگشت آن فوراً اقدام کنید و فرصت کافی برای انجام آن را نیز دو ماه در نظر بگیرید. اگرچه تا ۶ ماه می توان برگشت چک را به تاخیر انداخت، اما این در صورتی است که همه نامه نگاری ها و اقدامات قانونی را انجام داده باشید، از این رو توصیه اغلب مشاوران حقوقی بر این است که نباید برگشت چک را بیشتر از ۲ ماه به تاخیر انداخت، زیرا بعداً دردسر ساز شده و به مشکل بر می خورید.
امیدواریم آگاهی از مراحل و نکات برگشت زدن چک برای شما مفید واقع شده باشد. در صورت تمایل برای آشنایی با شرایط گرفتن دسته چک و همچنین راهنمای چک مفقودی می توانید در اینجا کلیک کنید.
منبع : آرگا