دسته ها
یکشنبه ۱ تیر ۱۴۰۴

برخورد با کودک بی مسئولیت؛ بدون تنبیه، با تربیت مؤثر

  • فلاح
  • ۲۱ خرداد ۱۴۰۴
  • ۰

برخورد با کودک بی‌ مسئولیت نیازمند رویکردی آگاهانه، صبورانه و پیوسته است. بی‌ مسئولیتی در کودکان معمولاً ناشی از عوامل محیطی، تربیتی یا رشد طبیعی آن‌ ها در مسیر یادگیری مهارت‌ های زندگی است. ایجاد فرصت‌ هایی برای تصمیم‌ گیری، پذیرش نتایج اعمال، و گفت‌ و گو درباره مسئولیت‌ ها به کودک کمک می‌ کند تا به تدریج مهارت‌ های لازم برای رفتار مسئولانه را بیاموزد و در زندگی شخصی، تحصیلی و اجتماعی خود بهتر عمل کند.

مسئولیت پذیری برای داشتن زندگی و روابط موفق لازم است. گاهی اوقات برخی از والدین از بی مسئولیتی فرزندان خود گله می کنند و می گویند که فرزندان شان حتی مسئولیت وظایف شصی خود را بر عهده نمی گیرند. کودکانی که مسئولیت پذیر هستند، در زندگی خود می توانند موفق تر ظاهر شوند. در دنیای امروز به دلیل سبک زندگی غلط و گاهی تربیت نادرست والدین شاهد بی مسئولیتی از سوی کودکان هستیم. این موضوع ریشه در کودکی و نوجوانی آن ها دارد. در هر صورت اگر والدین تربیت دقیق و اصولی را در پیش بگیرند می توانند فرزندی مسئولیت پذیر تربیت کنند. این مقاله به چگونگی برخورد با کودک بی مسئولیت می پردازد.

نحوه برخورد با کودک بی مسئولیت

ممکن است کودکان از پیامد رفتار غلط خود آگاهی چندانی نداشته باشند، بنابراین مشاهده خطا از سوی آن ها طبیعی است. مسئله ای که در این خصوص اهمیت زیادی دارد، نحوه برخورد با کودک بی مسئولیت است. اگر والدین برای تربیت کودک خود از اصول تربیتی استفاده کنند، در آینده فرزندی مسئولیت پذیر خواهند داشت. در ادامه چند روش برخورد با کودک بی مسئولیت را بررسی می کنیم.

به مهارت های کودک تان توجه کنید

معمولا کودکان برای شانه خالی کردن از مسئولیت دروغ می گویند، البته آن ها این موضوع را نمی دانند که والدین از دروغ آن ها مطلع هستند. در این شرایط آن ها را به خاطر دروغ گفتن سرزنش یا مجازات نکنید، بلکه به دور از عصبانیت یا قضاوت در مورد دروغ توضیح دهید. به او بگویید که دروغ گفتن شیوه مناسبی نیست و از مشکلاتی که بعد از آن به وجود می آید مثال بزنید.

بهترین شیوه برخورد با کودک بی مسئولیت

برای کودک خود حکم و مجازات تعیین کنید

به فرزند خود بگویید چه می خواهید، اما مهم تر از آن، مطلع کردن او از مجازات عمل است. یعنی اگر به آنچه می خواهید عمل نکنند چه مجازاتی برایش تعیین می کنید. باید خواسته ها و مجازات ها را برای او مشخص کنید تا مسئولیت رفتار به عهده خود نوجوان باشد. او باید بداند دستیابی به پاداش یا تنبیه، به رفتار او وابسته است و از طریق نوع رفتار خود می تواند سریع تر به آن ها دست پیدا کند.

مسئولیت وظایف کودک خود را بر عهده نگیرید

بر عهده گرفتن مسئولیت رفتار و عملکرد کودک تان موجب می شود تا قدرت تصمیم گیری نداشته باشد و میزان وابستگی او به شما تقویت شود. کودکانی که ناسازگار هستند و  می توانند والدین خود را به هر کاری وادار کنند احساس مسئولیت پذیری چندانی ندارند. برخی از والدین مجازاتی را که نتیجه عمل کودکشان است بر عهده می گیرند تا از این طریق حامی او باشند. اما این روش غلط مانع تقویت احساس مسئولیت در کودکان می شود.

بهترین برخورد با کودک بی مسئولیت

از قوانین معاملات تجاری کمک بگیرید

یکی از اشتباهات رایج تربیت کودک این است که برخی والدین به فرزند خود می گویند برایت یک وسیله خریده ام، پس اگر فلان کار را درست انجام دهی، آن را به تو خواهم داد. در این وضعیت بهتر است بگویید، اگر بتوانی اتاقت را مرتب کنی یا اسباب بازی هایت را جمع کنی برایت وسیله ای تهیه می کنم که دوست داشته باشی.

از تعیین مجازات های طولانی و سخت خودداری کنید

برخی از کودکان احساس مسئولیت را از طریق تکرار مجازات ها یاد می گیرند. برای این افراد تکرار مجازات کوچک از یک مجازات بزرگ مؤثرتر است. مجازات های طولانی و دشوار در خصوص فرزندان استدلال پذیر، بسیار مؤثر است. اما شما می توانید از طریق پاداش و مجازات های کوچک و متوالی احساس مسئولیت پذیری در کودکان را تقویت کنید.

نحوه رفتار با کودک بی مسئولیت

پیامدهای فرزندتان را روشن کنید

زمانی پیش می آید که فرزندتان به غلط قوانین شما را زیر پا می گذارد. باید مطمئن شوید که انتخاب های نادرست او منجر به عواقب منفی نشود. پیامدهای منطقی نظیر از دست دادن امتیازات، می توانند برای تأثیرگذاری کودک معلم مناسبی به شمار آیند. در برابر توجیه رفتار، نجات دادن از اشتباهات و حتی کنترل رفتار در کودکان، لازم است مقاومت کنید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *