دسته ها
شنبه ۳۱ خرداد ۱۴۰۴

با سیستم کرال کنترل خودرو، در گل و شن هم راحت برانید! معرفی کامل این سیستم شگفت‌انگیز

  • شیوا فهیمی
  • ۱۱ خرداد ۱۴۰۴
  • ۰

اولین بار سیستم کرال کنترل خودرو برای مدل لندکروز معرفی شد. اگر مایلید تا اطلاعات کافی در مورد عملکرد این سیستم و تفاوت آن با کروز کنترل به دست آورید با این مطلب همراه ما باشید.

یکی از مهم ترین سیستم هایی که در نسل آخر لندکروزهای بازار ایران مشاهده می شود سیستم کرال کنترل می باشد. این سیستم موجب کنترل سرعت و تعادل خودرو در مسیرهای سخت و ناهموار می شود. برای آشنایی بیشتر این سیستم با ما همراه باشید.

با سیستم کرال کنترل خودرو، بدون گاز دادن از مسیرهای سخت عبور کن!

می توان گفت یکی از سیستم هایی که در نسل آخر لندکروز بازار کشور یعنی اتاق ۱۵۰ و ۲۰۰ مشاهده می شود سیستم کرال کنترل یا Crawl Control می باشد. اولین بار این سیستم در سال ۲۰۰۸ روی مدل لندکروز معرفی شد. البته تویوتا لندکروز را بایستی سرآمد خودروهای آفرود موجود در بازار کشور دانست.

این شاسی بلند ژاپنی با این که به جان سختی و قدرت زیاد معروف است ولی کارای زیاد آن در آفرود، فقط به توانایی های سخت افزاری مربوط نبوده بلکه تویوتا این خودرو را به فناوری و سیستم های مختلفی هم مجهز کرده است تا از پس هر شرایط خارج جاده برآید.

اگر مایلید تا در مورد کرال کنترل اطلاعات بیشتری کسب کنید پیشنهاد می شود تا پایان مطلب همراه ما باشید.

کرال کنترل چه کارایی دارد؟

کرال کنترل یک سامانه برقی و الکترونیکی می باشد که کنترل سرعت و تعادل خودرو در مسیرهای سخت و ناهموار یا به بیان ساده تر آفرود را حفظ می کند. در مسیرهای سخت و ناهموار امکان دارد شرایطی ایجاد شود که اتومبیل و خودرو علیرغم وجود امکانات متعدد مثل دیفرانسیل قوی، باز هم توانایی حرکت در آن مسیر را نداشته باشد.

علت این مسئله نیز عدم اصطکاک کافی چرخ با مسیر و جاده می باشد. آپشن کرال کنترل از سال ۲۰۰۸ روی برخی خودروهای شرکت تویوتا از جمله تویوتا لندکروز و تویوتا اف جی کروز نصب شد. این خودروها به خاطر وجود این آپشن در بین مشتریان بسیار با محبوبیت روبرو شدند.

کارایی این سیستم برای مواقعی است که همه چرخ های ماشین در شرایط ناهموار و سخت گیر کرده و قادر به حرکت نیستند. این سیستم با کنترل چرخ های خودرو موجب جلوگیری از فرسایش و خرابی چرخ ها و ضمنا فرو رفتن آن ها در گل و لای، شن و حتی پرت شدن سنگ به زیر چرخ ها می شود.

این سیستم میزان گاز و ترمز را بدون آن که راننده در آن دخالتی داشته باشد کنترل می کند. با کاهش سرعت چرخ ها، خودرو را از وضعیت سخت خارج کرده و سبب می شود خودرو و چرخ های آن آسیب پیدا نکند. به طور مثال اگر خودرو در شرایط نامناسب و ناهمواری گیر کرده باشد و با گاز دادن زیاد نتوان خودرو را کنترل کرد به این ترتیب نمی تواند در این شرایط سخت و مسیر ناهموار ماشین را خارج کنید.

در این وضعیت، کرال کنترل بهترین گزینه برای بیرون آوردن چرخ های ماشین است. زیرا کاملا اتومات عمل می کند و به راحتی خودرو را از وضعیت سخت و مسیر ناهموار آزاد می سازد.

تفاوت سامانه کرال کنترل با کروز کنترل

ممکن است برای برخی جای سوال باشد که چه تفاوتی بین سامانه کرال کنترل و کروز کنترل وجود دارد؟ در پاسخ باید گفت اصلی ترین تفاوت این سیستم ها در آن است که Crawl Control یک کروز کنترل مخصوص سطح های ناهموار و آفرود می باشد.

در حقیقت در سطوح صاف و هموار حتی جاده ها کاربرد خاصی ندارد ولی سیستم کروز کنترل با کنترل معمول سرعت خودرو در جاده سبب آسودگی راننده در رانندگی می شود. به این ترتیب راننده به کنترل پدال گاز نیاز ندارد و می تواند تمرکزش را روی هدایت خودرو قرار دهد.

سرعت مناسب خودرو در کرال کنترل

در هنگام استفاده از کرال کنترل به استفاده از پدال گاز نیاز نبوده و نمی توان حالت های رانندگی مختلف را روی خودرو تنظیم کرد. برند تویوتا و سایر شرکت ها پیشنهاد دارند که بر اساس نوع مسیر، سرعت خودرو بین ۱-۵ مایل انتخاب شود.

از نکات قابل توجه در این زمینه آن است که هر یک از این سرعت ها برای یک مسیر کارایی دارند. به طور مثال سرعت یک مایل بر ساعت مناسب مسیر سنگلاخی بوده و سرعت دو مایل بر ساعت برای تپه نوری مناسب می باشد. ولی سرعت های ۳-۴ و ۵ بر ساعت برای مسیرهای علفزار و برفی پیشنهاد می شود.

زمان و مدت استفاده از کرال کنترل

اگر برای شما جای سوال است که زمان و مدت استفاده از این سیستم چقدر است در پاسخ باید گفت از Crawl Control نمی توان در زمان های خیلی طولانی استفاده کرد. برند تویوتا زمان مناسب استفاده از این سیستم را ۱۲ دقیقه اعلام نموده است.

نحوه فعال کردن کرال کنترل

برای استفاده از کرال کنترل باید ترانسفر کیس خودرو در وضعیت ۴L قرار بگیرد. این کار به مفهوم آن است که دنده در حالت خلاص قرار گرفته و دنده کمکی چهار چرخ سنگین درگیر گیربکس بشود. راننده می تواند از بین سرعت های اشاره شده برای کرال کنترل یکی را انتخاب نماید. سپس کرال کنترل فعال شده و می توان در مسیرهای سخت و ناهموار از این سیستم بهره برد.

لازم به ذکر است در هنگام استفاده از این سیستم دیگر نیازی به تغییر حالت های رانندگی نبوده و تویوتا پیشنهاد می کند که با توجه به نوع مسیر سرعت خودرو بین ۱ تا ۵ مایل انتخاب شود. کرال کنترل طوری برنامه ریزی شده که در صورت رسیدن سرعت ماشین به ۱۵ مایل بر ساعت به طور اتومات از مدار خارج گردد.

اهمیت کرال کنترل

کرال کنترل توانایی کنترل خودرو در مسیرهای شنی، سنگلاخی، برفی و گلی را دارد. این سیستم می تواند توسط سنسورهای موجود در خودرو وضعیت مسیر حرکت را درک کرده و بر اساس شرایط جاده سرعت خودرو را تنظیم سازد.

کرال کنترل می تواند ترمز و ارسال نیروی موتور به هر چرخ را جداگانه کنترل کرده و به این صورت صعود از شیب ها به ویژه در مسیرهای شنی و بیابانی توسط این سیستم خیلی ساده تر می باشد. به عبارتی این سیستم برای کار کردن به سنسورهای کنترل پایداری خودرو متکی می باشد.

سنسورها اطلاعاتی مانند وضعیت ترمز و سرعت هر چرخ را در اختیار رایانه قرار داده تا رایانه مشخص کند سرعت خودرو چه انداز باشد. Crawl Control با تشخیص هرزگری در هر چرخ می تواند سرعت و نیروی ارسالی به آن چرخ را تنظیم سازد.

به این ترتیب کافی است راننده هنگام عبور از جاده های ناهموار این سیستم را روشن و بعد توسط کلیدهای + و – سرعت مدنظر را تعیین نماید تا دیگر نیاز نباشد پای خود را روی پدال ترمز و گاز بگذارد و فقط بایستی فرمان خودرو را کنترل کند.

ضمنا این سیستم در سراشیبی تند هم کارایی دارد و عملکرد Crawl Control در این مواقع چیزی شبیه سیستم DAC است. علاوه بر این در مواقعی که یک یا چند چرخ خودرو در مسیرهای آفرودی دچار هرزگردی گردد یا به اصطلاح خودرو گیر کند می توان این سیستم را فعال کرد تا به صورت اتومات نیروی موتور بین چرخ های خودرو تقسیم شده و به صورت خودکار و به آرامی از موقعیت ایجاد شده خارج گردد.

می توان گفت سیستم Crawl Control برای رانندگان کم تجربه اهمیت زیادی دارد و رانندگان باتجربه و ماهر هم می توانند توسط این سیستم لذت بیشتری از سواری خودرو در جاده های ناهموار ببرند.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *