دسته ها
پنج شنبه ۴ اردیبهشت ۱۴۰۴

همه چیز درباره بیماری کلسی ویروس در گربه سانان

  • شیوا فهیمی
  • ۲۱ فروردین ۱۴۰۴
  • ۰

بیماری کلسی ویروس در گربه سانان علائم بسیار شدیدی ایجاد می کند و خیلی خطرناک و کشنده است. در این مطلب با علائم و روش های درمان این بیماری آشنا می شوید.

اگر از حیوان خانگی گربه نگهداری می کنید مراقب بیماری کلسی ویروس باشید. این بیماری بسیار خطرناک و کشنده است و می تواند جان حیوان خانگی شما را تهدید نماید. در این مطلب با علائم و درمان بیماری مذکور آشنا می شوید.

علائم بیماری کلسی ویروس و درمان آن

نگهداری از حیوان خانگی گربه نیازمند رعایت اصول و مراقبت هایی برای پیشگیری از بروز بیماری در گربه می باشد. یکی از بیماری هایی که باید خیلی جدی گرفته شود بیماری کلسی ویروس می باشد. این بیماری بسیار خطرناک و کشنده بوده و علائم شدیدی ایجاد می کند.

کلسی ویروس در گربه ها واگیردار بوده و عمدتا قسمت فوقانی دستگاه تنفسی را درگیر می کند. این ویروس همه گیری جهانی داشته و اگر به صورت همزمان با هرپس ویروس تیپ ۱ در گربه ها رخ دهد حیوان دچار بیماری بسیار حاد تنفسی می شود.

این بیماری در فصل سرد سال بیشتر شایع بوده و عمدتا دستگاه تنفسی را تحت تاثیر قرار می دهد ولی می تواند بر روی دیگر اندام ها مانند دستگاه گوارش و اطرف دندان گربه هم تاثیر داشته باشد. در ادامه با عارضه کلسی ویروس در گربه سانان بیشتر آشنا می شوید.

عامل بروز کلسی ویروس در گربه چیست؟

عامل این بیماری یک RNA ویروس کوچک تک رشته به اسم کلسی ویروس می باشد که از خانواده کلسی ویریده است. این خانواده می تواند طیف گسترده ای از مهره داران را مبتلا نماید. لازم به ذکر است کلسی ویروس گربه ها برای انسان به هیچ وجه تهدید محسوب نمی شود و نمی تواند انسان ها را بیمار نماید.

ولی ویروسی از خانواده کلسی ویریده وجود دارد که می تواند سبب بیماری خفیف گوارشی در انسان شود.

روش های انتقال بیماری کلسی

این ویروس می تواند به صورت مستقیم یا غیر مستقیم وارد بدن حیوان خانگی شود. ویروس به طور مستقیم از طریق تماس با ترشحات بینی و دهان و چشم گربه آلوده وارد بدن گربه سالم می شود. و به صورت غیر مستقیم از طریق لباس، دست آلوده کسی که گربه بیمار را حمل کرده و از طریق غذا یا جای خواب آلوده به ویروس به بدن گربه سالم وارد می شود.

سیر بیماری زایی کلسی در بدن گربه

ویروس کلسی ابتدا از طریق دهان یا بینی به بدن گربه وارد شده و سریعا در غدد لنفاوی سر و گردن پخش می شود. دوره کمون یا نهفتگی ویروس ۳-۴ روز می باشد و بعد از به سرعت در دیگر اندام ها هم پخش می شود. ویروس موجب نکروز سلول های بافت پوششی می شود و ضمنا باعث ایجاد زخم های شدید در محدوده دهانی می گردد.

ویروس کلسی در اندام هایی مانند مفاصل می تواند موجب آرتریت گردد و ضمنا می تواند موجب پنومونی های چرکی یا اکسوداتیو شود که این مواد اغلب به ندرت رخ می دهد.

علائم بیماری کلسی در گربه ها

در ابتدا علائم این بیماری شبیه سرماخوردگی بوده و با مواردی مثل تب، گرفتگی بینی، آبریزش چشم و آبریزش بینی و دهان، بی اشتهایی، بی حالی همراه است و حتی زخم های شدید دهانی نیز بروز می یابد. طول دوره بیماری از ۱۰ روز تا ۴۲ روز می تواند متفاوت باشد.

در این بین عفونت های ثانویه باکتریایی نیز می تواند رخ دهد و وضعیت را برای حیوان دشوار نماید. گربه به علت زخم های دهانی شدیدا بی اشتها شده و کاهش وزن زیادی پیدا می کند و در صورت بارداری سقط جنین رخ می دهد. در مواردی حیوان کاملا بهبود می یابد ولی در برخی موارد دچار فرم مزمن بیماری می شود.

سویه دیگری از ویروس هست که شکل حادتری از بیماری را ایجاد کرده و غالبا گربه مبتلا را از بین می برد. این سویه جهش یافته از کلسی فقط یک بار در ایران گزارش شده و موجب خونریزی کل بدن می گردد و ضمنا التهاب در نواحی دست و پا ایجاد کرده و به علت مشکلات کبدی چشم ها و دهان ممکن است زرد رنگ شوند.

قابل ذکر است واکسیناسیون نمی تواند ایمنی در مقابل این سویه جهش یافته را به وجود آورد. نکته ای که هست بیماری کلسی به راحتی منتقل می شود ولی در محیط بیرون نمی تواند مدت زیادی دوام بیاورد و با عواملی مانند گرما، نور خورشید و دمای نامناسب از بین می رود.

پیشگیری و درمان عارضه کلسی ویروس

باید دانست این بیماری از طریق غذای مشترک به راحتی از گربه ای به گربه دیگر منتقل می شود. بنابراین صاحبان حیوانات خانگی باید این مسئله را رعایت کرده و اجازه ندهند گربه به جز ظرف غذای خودش از ظرف غذای گربه دیگری استفاده نماید زیرا به جز کلسی بیماری های دیگری هم از این راه منتقل می شوند.

درمان کلسی ویروس با توجه به مرحله آن متفاوت است. اگر عارضه خیلی پیشرفت کرده و زخم هایی روی صورت گربه ایجاد شده که عمیق هستند و ریه خیلی صدمه دیده باشد درمان سخت و زمان بر می شود و حتی احتمالا امیدی به بهبود حیوان خانگی نیست.

در صورتی که گربه علائم تنفسی مانند سرفه دارد سریعا به دامپزشکی مراجعه شود هرچند درمان مشخصی برای بیماری های ویروسی ارائه نشده ولی باید درمان های حمایتی سریعا آغاز شود. نواحی دور چشم گربه مرتبا تمیز شود و برای رفع گرفتگی قطره های بینی استفاده گردد.

ضمنا از داروهای ضد احتقان برای گرفتگی بینی گربه استفاده و به علت زخم های دهانی گربه بی اشتها شده که باید غذاهای خوشبو و نرم در اختیار پت خود قرار دهید تا به غذا خوردن متمایل شود. ولی اگر زخم ها خیلی شدید هستند و حیوان قادر به غذا خوردن نیست باید دامپزشک لوله های معدی استفاده و در طی این مدت حتما حیوان تحت مایع درمانی باشد تا بدن حیوان دچار کم آبی نشود.

به منظور جلوگیری از عفونت های ثانویه بایستی آنتی بیوتیک تراپی را مدنظر قرار داد. بهترین روش مقابله با این بیماری پیشگیری و رعایت اصول بهداشتی می باشد. برای این بیماری واکسن وجود دارد. واکسن مذکور شامل واکسن چندگانه و هاری است.

واکسن چندگانه گربه سه بیماری را پوشش می دهد و یکی از این بیماری ها کلسی است. درمان بیماری مذکور شامل مراحلی است که باید به صورت مرحله به مرحله انجام شود. لازم به ذکر است این بیماری بسیار کشنده اغلب بچه گربه ها را درگیر می کند و با تزریق واکسن می توان از بروز آن جلوگیری کرد.

واکسن بیماری کلسی را می توان از سن ۶-۸ هفتگی به گربه تزریق نمود و بعد از آن لازم است دو بار دیگر به فاصله زمانی ۲۱ روز واکسن دوباره تزریق شود تا ایمنی کامل ایجاد شود.

در پایان از همراهی شما سپاسگزاریم. همچنین در صورت تمایل می توانید مقالات بیماری خراش گربه و برنامه واکسیناسیون گربه را نیز مطالعه نمایید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *