مرگ ناگهانی در اثر ایست قلبی ناشی از ورزش یکی از رخدادهایی است که در برخی ورزش های هیجان انگیز و پراسترس مثل فوتبال در بین ورزشکاران دیده شده است. در این مطلب قصد داریم علت بروز این مشکل را بررسی کنیم. با ما همراه باشید.
علت ایست قلبی ناشی از ورزش در بین ورزشکاران چیست؟
مرگ ناگهانی در اثر ایست قلبی در ورزشکاران به ندرت رخ می دهد ولی در برخی ورزش های هیجان انگیز و پر استرس مانند فوتبال مواردی مشاهده شده است. علل این مشکل در ورزش متنوع بوده ولی مواردی که سبب مرگ ناگهانی در ورزش می شود، ایست قلبی ورزشکار است. در این مطلب علت ایست قلبی ناشی از ورزش را بررسی می کنیم.
۱. بیماری های قلبی
بیماری های قلبی می توانند سبب مرگ ناگهانی ورزشکاران شوند. به طور مثال بلوک قلبی، آریتمی های خطرناک مثل تنگی عروق کرونر و تشنج قلبی سبب ایست قلبی می شوند. همچنین باید اشاره کرد یکی از شایع ترین بیماری های قلبی که می تواند به مرگ ناگهانی در ورزشکاران منجر شود بیماری کاردیومیوپاتی هیپرتروفیک قلبی است.
این بیماری به صورت ژنتیکی به فرد منتقل می شود و در چیدمان سلول های عضله قلب تغییرات محسوسی به وجود می آید.وقتی چیدمان سلول های قلب تغییر یابد ساختار قلب تغییر یافته و دچار ضخامت یا تغییر ضربان می شود.
به این ترتیب با از بین رفتن نظم سلول های قلبی ضخامت قلب زیاد شده و زمینه برای ایجاد جریان های الکتریکی غیر نرمال در قلب بیشتر می شود. بنابراین کانون آریتمی قلبی و اختلال ضربان قلبی را به دنبال دارد. از این رو بررسی و تشخیص وجود یا عدم وجود بیماری مذکور در ورزشکاران اهمیت بالایی دارد و فرد نباید ورزش های سنگین و سریع انجام دهید. وگرنه در نهایت به آریتمی و ایست قلبی در ورزشکار می شود.
۲. بیماری های عروقی
بیماری هایی مانند تنگی عروق، تشکیل یاخته خونی و انفجار عروق می توانند سبب مرگ ناگهانی در ورزشکاران شوند. در بیماری عروق کرونر عروقی که خون را به قلب می رسانند باریک یا مسدود می شوند. این شرایط منجر به کاهش جریان خون به قلب و در نتیجه ایست قلبی ناگهانی می گردد.
دلیل باریک شدن عروق نیز تشکیل پلاک های چربی و کلسیم در دیواره رگ ها است. این بیماری در حین ورزش وقتی قلب به اکسیژن بیشتری نیاز دارد خطرناک تر می شد. بیماری عروق کرونر مادرزادی بوده و برای ورزشکارانی که ورزش سنگین انجام می دهند با آریتمی قلبی یا مرگ ناگهانی در ورزش خود را نشان می دهد.
برای کسانی که در سنین بالای ۴۰-۵۰ سال قرار دارند تنگی عروق و بیماری عروق کرونر شایع ترین علت بروز مرگ ناگهانی حین ورزش است.
عوامل بیرونی
عواملی مانند اتفاقات تروماتیک، ضربه های قوی به سینه، حرارت و فشار زیاد، الکترولیت های نامتعادل در بدن و مصرف مواد مخدر هم می توانند به ایست قلبی ورزشکار منجر شوند.
بیماری های متابولیک
برخی بیماری های متابولیک مثل بیماری های متابولیک ماده سفید مغز و ذات الریه احتمال ایست قلبی و مرگ ناگهانی در ورزشکاران را به همراه دارد.
جلوگیری از ایست قلبی در ورزشکاران
برای جلوگیری از این موارد ورزشکاران بایستی پیش از شروع ورزش های سنگین بررسی جامع پزشکی انجام داده و در صورت بروز علائم یا بیماری های قلبی تحت درمان قرار گیرند. در اکثر موارد بعد از ایست قلبی ورزشکار و از هوش رفتنش، کلیه عوامل و پزشک های حاضر در محل ماساژ قلبی و شوک قلبی را باید انجام دهند.
این عملیات اورژانسی باید سریع و در اولین زمان ممکن صورت گیرد تا فرد از مرگ ناگهانی نجات یابد. ولی همواره نمی توان کمک رسانی را در سریع ترین زمان انجام داد و ایست قلبی ورزشکار در نهایت به مرگ منجر می شود.
همچنین برای اطلاع از عوارض ورزش با شکم خالی و ورزش با شکم پر از این مقالات نیز می توانید بازدید نمایید.
منبع : آرگا