دسته ها
پنج شنبه ۷ فروردین ۱۴۰۴

دلیل دود آبی از اگزوز ماشین چیست؟

  • شیوا فهیمی
  • ۱۵ اسفند ۱۴۰۳
  • ۰

در صورت بی توجهی و عدم رسیدگی به خودرو با مشکلاتی از جمله دود آبی اگزوز روبرو می شود. در این مطلب با دلیل دود آبی از اگزوز ماشین آشنا می شوید.

دود آبی اگزوز یک روش هشدار خودرو برای زمانی است که مشکلی در ماشین ایجاد شده باشد. در حالت عادی دود خودرو باید کاملا بی رنگ و غیر قابل مشاهده باشد. اگر به دنبال این هستید که بدانید دلیل دود آبی از اگزوز ماشین چیست با ادامه مطلب همراه ما باشید.

دلیل دود آبی از اگزوز ماشین چیست؟

وقتی خودرو با مشکلی روبرو می شود آن را با علائمی مانند خروج دود آبی از اگزوز نشان می دهد. در حالت عادی دود خودرو بایستی کاملا بی رنگ و غیرقابل مشاهده باشد. از این رو اگر دود رنگی از اگزوز خارج شد باید دلیل آن را بررسی کرد.

دود آبی یکی از شایع ترین دودهایی است که از خودرو خارج می شود و معمولا در خودروهای با کارکرد بالا مشاهده می شود. خروج این دود به معنی آن است که روغن در چرخه احتراق با گاز ترکیب شده و همچنان که در حال سوختن است به همراه بقیه بنزین سوخته از اگزوز ماشین به بیرون رانده می شود.

به این ترتیب دود آبی یا خاکستری ناشی از نشت روغن در محفظه احتراق و ترکیب سوخت و هوا است که اصطلاحا به آن روغن سوزی می گویند.بنابراین خودرو در عملکرد خود ناکارآمد بوده و بایستی دلیل آن را بررسی کرد. از این رو تصمیم گرفتیم در این مطلب دلیل دود آبی از اگزوز ماشین را مورد بررسی قرار دهیم.

۱. ایراد در سوپاپ

دقت کنید اگر دود آبی ناشی از ترکیب روغن با سوخت در محفظه احتراق باشد، بسیار خطرناک است. در صورتی که بعد از مدتی از پارک خودرو مشاهده کردید که دود آبی از اگزوز خارج می شود احتمالا سوپاپ ایراد پیدا کرده است.

هر موتور دریچه هایی دارد که باز و بسته می شوند. این دریچه ها سبب ورود هوا و بنزین به موتور می گردند. بعد از سوختن ترکیب هوا و بنزین، این دریچه ها گاز خروجی را از موتور خارج می سازند. به منظور جلوگیری از سرازیر شدن روغن به موتور، سوپاپ همکاری می کند.

اگر سوپاپ دچار شکستگی یا فرسودگی باشد، روغن وارد موتور شده و به همراه هوا و بنزین سوخته و دود آبی ایجاد می شود.

۲. ایراد در شمع گرمکن

در راه اندازی موتور دیزلی، از یک شمع گرمکن استفاده شده تا موجب احتراق سوخت دیزل گردد. وقتی موتور گرم شد، استفاده از شمع گرمکن نیاز نیست زیرا حرارت موتور موجب احتراق سوخت دیزل می شود. در صورتی که موتور دیزل دچار نقص شمع شود هنگام گرمکن دود آبی خارج می شود.

۳. مسدود شدن شیر PCV

در صورتی که دود آبی همیشه در خودرو ظاهر می شود باید شیر PCV را نیز بررسی کنید. این شیر فشار را به داخل منیفولد ورودی آزاد می کند. منیفولد ورودی به فیلتر هوای موتور مرتبط است. از این رو اگر شیر PCV مسدود شود روغن با هوا و گازهای دیگر داخل موتور مخلوط شده و احتراق سبب خروج دود آبی می شود.

۴. ایراد در توربو

در خودروهای مجهز به توربو، در صورت نقص یا خراب شدن توربو احتمال خروج دود آبی وجود دارد. اگر خودرو توربو بسوزاند ناگهان دود آبی در یک ابر بزرگ نمایان می شود و در این حالت روغن وارد موتور می شود.

۵. موتور فرسوده

فرسودگی موتور هم می تواند باعث خروج دود آبی از اگزوز شود. هر موتور به پیستون هایی مجهز است که یک سیلندر را بالا و پایین می برند. هر پیستون شبیه دستبند یکسری حلقه یا رینگ های فلزی در کنارش دارد. این رینگ ها به پیستون کمک کرده مهر و موم محکمی در برابر سیلندر ایجاد شود.

از این رو در صورت فرسودگی حلقه ها یا استوانه، روغن از زیر پیستون بالا آمده و با هوا و بنزین ترکیب و می سوزد. در نتیجه دود آبی خارج می شود.

۶. ایراد در مدولاتور

مدولاتور برای کنترل تغییر دنده در خودروهای مجهز به گیربکس های اتومات با کنترل خلا به کار می رود. در صورت ایرادی در مدولاتور مثل دیافراگم خراب، موتور به مکش مایع انتقال می پردازد. این مایع شبیه روغن می سوزد و دود آبی از اگزوز خارج می شود.

۷. خرابی کاسه نمد خودرو

کاسه نمد وظیفه روغن کاری سوپاپ های خودرو را بر عهده دارد زیرا سوپاپ بایستی دائما به بالا و پایین حرکت کرده تا از سویی هوا وارد محفظه احتراق شود و از طرف دیگر دود خارج شود. به این ترتیب سوپاپ ها بایستی روغن کاری شده تا به راحتی و روانی عمل کنند.

اگر کاسه نمد نتواند مانع عبور روغن به محفظه احتراق گردد موجب ترکیب روغن با بنزین شده و این کار مصرف سوخت و ایجاد رسوبات کربنی در حفره های انژکتور و در نتیجه احتراق ناقص را سبب می شود.

۸. خرابی کاتالیزور اگزوز

روغن سوزی می تواند موجب تجمع هیدروکربن های نسوخته در کاتالیزور اگزوز شود. این قطعه وظیفه دارد تا ۹۰ درصد گازهای سمی خروجی از اگزوز را به گاز بی خطر تبدیل کند. اگر عملکرد کاتالیزور اگزوز مختل شود گازهای سمی به راحتی از اگزوز خارج می شوند که برای سلامت افراد و محیط زیست بسیار مضر هستند.

در اثر خرابی کاتالیزور، حجم بالای هیدروکربن های نسوخته که در اثر احتراق ناقص به دلیل نشت روغن و ترکیب با بنزین پدید می آید می تواند سبب مسدود شدن انژکتور شود. در این شرایط انژکتور عملیات پاشش سوخت را به درستی انجام نمی دهد و سبب افزایش مصرف سوخت هم می شود.

۹. خراب شدن رینگ پیستون

پیشتر تا حدودی به این مورد اشاره شد. به طور کلی رینگ پیستون حلقه هایی فلزی هستند که دور پیستون قرار گرفته و از جنس چدن می باشند تا مقاومت زیادی در مقابل گرمای احتراق داشته باشند. ضمنا رینگ پیستون ویژگی ارتجاعی بالایی داشته تا به راحتی بین سیلندرها حرکت کند.

این رینگ های فلزی با توجه به اندازه سیلندر و میزان تراکمی که ایجاد می کنند بین ۳-۵-۷ رینگ قابل تغییر هستند. بر روی اکثر پیستون موتورهای بنزینی سه تا رینگ نصب می شود که دو عدد رینگ بالا فشاری بوده و کنترل فشار ناشی از تراکم و احتراق داخل سیلندر را انجام می دهند و مانع رد کردن کمپرس می شوند.

رینگ پایین رینگ روغن بوده که روغن اضافه را از جداره سیلندر پاک کرده و آن را به مخزنی که روغن موتور در آن است برمی گرداند. خرابی رینگ ها به دلیل کمبود خلاصی یا نبود فضای کافی پیستون نسبت به جداره سیلندر رخ می دهد که می تواند موجب سایش رینگ پیستون و جدا شدن از محلش شود.

در صورتی که از ماشین ۳۰-۶۰ ثانیه پس از گاز دادن و در حالت توقف، دود آبی خارج شد و دیگر از دود خبری نیست یعنی کاسه نمد ساق سوپاپ خراب شده ولی اگر با هر بار فشار پدال گاز، دود آبی خارج می شود یعنی رینگ پیستون نقص فنی پیدا کرده است.

در پایان همچنین می توانید برای اطلاع از دلیل لرزش ماشین و دلیل خرابی کیلومترشمار ماشین روی لینک ها کلیک کنید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *