دسته ها
یکشنبه ۳۱ فروردین ۱۴۰۴

بهترین تکنیک های درس خواندن برای افزایش بازدهی

  • فلاح
  • ۵ فروردین ۱۴۰۴
  • ۰

در بسیاری از مواقع، افراد تکنیک های درس خواندن را نمی دانند و این موضوع باعث بروز مشکلات زیادی می شود. در صورتی که با کمی دقت بیشتر و کسب مهارت ها، می توانند به نتیجه دلخواه خود برسند. همه افراد استعداد و توانایی کافی برای آموختن دارند و بهتر است در مرحله اول استعدادهای خود را کشف کنند و در مرحله بعد روش خواندن درس ها را بیاموزند.

درس خواندن مانند سایر کارها، به تمرکز بالا نیاز دارد. با شناسایی بهترین روش های درس خواندن و برنامه ریزی دقیق، هر دقیقه مطالعه شما هدفمندتر شکل می گیرد. علاوه بر این از هدر رفتن وقت نیز جلوگیری می شود. تکنیک های درس خواندن کمک می کنند احساس کنترل بیشتری بر فرآیند مطالعه خود داشته باشید. همچنین می توانید استرس ناشی از حجم زیاد مطالب و مطالعه بیهوده را نیز تا حد زیادی کاهش دهید. این تکنیک ها به شما کمک می کنند در کم ترین زمان ممکن مطالب را یاد بگیرید و برای مدت زمان طولانی آن ها را به ذهن بسپارید. در این مطلب شما ررا با مهم ترین تکنیک های درس خواندن آشنا خواهیم کرد.

مهم ترین تکنیک های درس خواندن

برای لذت بردن از درس خواندن و یادگیری دروس گوناگون در کوتاه ترین زمان ممکن، روش های زیادی ارائه شده است. با استفاده از این اصول می توانید مطالب درسی را عمیق تر و به صورت مفهومی درک کنید. از مهم ترین تکنیک های درس خواندن می توان به موارد زیر اشاره کرد:

استفاده از نقشه های ذهنی

ذهن انسان برای یادآوری نکات فراموش شده باید انرژی زیادی صرف کند. تکنیک نقشه های ذهنی به فرد کمک می کند تا ارتباط بین مفاهیم مختلف را سریع تر درک کند. به این شکل که می توانید در این شیوه، با استفاده از تصاویر، خطوط و کلمات کلیدی در ذهن خود یک داستان جذاب خلق کنید. همچنین پروسه طی شدن مراحل را به صورت نقشه مانند در ذهن تان ترسیم کنید. بدین ترتیب در مواقع لازم با کوچک ترین جرقه این زنگ در ذهن تان به صدا در می آید که:

  • شما باید موضوع اصلی را در مرکز صفحه قرار دهید.
  • شاخه هایی از موضوع اصلی را به سمت موضوعات فرعی هدایت کنید.
  • از تصاویر و رنگ ها برای تقویت حافظه استفاده کنید.

بررسی مهم ترین تکنیک های درس خواندن

تمرین پراکنده سازی

یکی از تکنیک های درس خواندن و روش صحیح مطالعه که اهمیت بسیاری دارد، تمرین پراکنده سازی است، این تکنیک داوطلبان را تشویق می کند به جای اینکه شب ها به طور فشرده درس بخوانند، در بازه زمانی طولانی به مطالعه متون درسی خود بپردازند. در حقیقت مطالب را برای خود بخش بندی کرده و هر قسمت را در زمان مشخص مطالعه کنند. مطالعات مختلف نشان می دهد هنگامی که مغز مطلبی را فراموش می کند، برای به یاد آوردن اطلاعات مربوط به آن فعالیت بیشتری می کند. این امر در تثبیت مطالب در ذهن داوطلبان نقش پررنگی دارد. بهتر است برای امتحان این تکنیک، مطالب درسی خود را در فواصل زمانی، مانند برنامه زیر مرور کنید:

  • روز اول: مطالب را در کلاس یاد بگیرید.
  • روز دوم: بازبینی و بررسی را فراموش نکنید.
  • روز سوم: بازبینی و بررسی داشته باشید.
  • بعد از هفت روز: مطالب را بازبینی و بررسی کنید.
  • بعد از چهارده روز: متون درسی را بازبینی و بررسی کنید.

نکته مهمی که باید مد نظر داشته باشید این است که برنامه ریزی را زودتر آغاز کنید. در ابتدای شروع هر کلاس، هر روز زمانی را تنها برای مطالعه و مرور درس ها در نظر بگیرید. این نوع تکنیک درس خواندن به شما کمک می کند هر نکته ای را که می آموزید مفهومی و عمیق درک کرده و آن را به ذهن بسپارید. این شیوه رویکردی فعال برای یادگیری دارد که باعث می شود مطالب را به درستی درک کنید.

اصول مهم درس خواندن

تکنیک فاینمن

تکنیک فاینمن یکی از روش هایی است  که به شما کمک می کند مفاهیم پیچیده را به زبان ساده و دقیق توضیح دهید.

  1. انتخاب موضوع: باید موضوعی را که می خواهید یاد بگیرید انتخاب کنید.
  2. تدریس به دیگران: تصور کنید که می خواهید این موضوع را به یک شخص مبتدی توضیح دهید. پس بهتر است آن را به راحت ترین شکل ممکن بیان کنید.
  3. شناسایی نقاط ضعف: اگر در زمان توصیح دادن مطلب به مشکل برخوردید، باید به کتاب یا منابع دیگر رجوع کنید تا درک خود را از مطالب افزایش دهید.
  4. ساده سازی: شما باید به ساده سازی مفاهیم پیچیده ادامه دهید تا زمانی که بتوانید این مطالب را به سادگی توضیح دهید.

تصور کنید می خواهید مفهوم فتوسنتز را برای دوست خود توضیح دهید. پس بهتر است این مفهوم را به زبان خودتان و به ساده ترین شکل ممکن برای او بیان کنید. اگر در جایی به مشکل برخوردید، به کتاب خودتان رجوع کرده و مطالب را با دقت بیشتری بخوانید. سپس به طور مجدد سعی کنید مفهوم فتوسنتز را به زبان ساده برای دوست خود توضیح دهید.

روش پومودورو

این نوع تکنیک درس خواندن به شما کمک می کند تا با تمرکز بالا و بدون هیچ گونه وقفه ای درس بخوانید. در این روش، ۲۵ دقیقه مطالعه را با ۵ دقیقه استراحت ترکیب می کنید. بعد از هر چهار دور ۲۵ دقیقه ای، یک استراحت طولانی تر (بین ۱۵ تا ۳۰ دقیقه) دارید تا به پایان چرخه تکنیک پومودورو برسید.

تکنیک های مهم درس خواندن

روش SQ3R

روش SQ3R یک تکنیک مطالعه جامع است که به فرد کمک می کند تا اطلاعات مهم را بهتر شناسایی کرده و با بازدهی بسیار بالا حفظ کند. این روش مخفف پنج مرحله است که پروسه مطالعه جامع را دقیق محقق می کند. درس خواندن به روش SQ3R از لحاظ سادگی و تأثیرگذاری بالا، بهترین شیوه درس خواندن برای مطالب حفظی است. برای همه آزمون های نهایی و جامع نیز می توانید از این روش استفاده کنید. با گذراندن این پنج مرحله می توانید به بهترین نحو ممکن درس بخوانید. در ادامه، هر کدام از این مراحل را به تفکیک بیان می کنیم:

  • بررسی کلی (Survey) : به جای اینکه همه کتاب را به صورت کامل بخوانید، می توانید فصل های اول را مرور کرده و در ادامه از همه عناوین، زیر عنوان ها، عکس ها و دیگر ویژگی های برجسته و مهم مثل نمودارها یادداشت برداری کنید.
  • طرح سؤال (Question): همه سؤالاتی را که می توانید از محتوای فصل اول طراحی کنید. به عنوان مثال، این فصل در مورد چیست؟ تا چه اندازه درباره این موضوع اطلاعات دارید؟
  • مطالعه (Read): همه فصل را به صورت کامل بخوانید و سؤالاتی که در گذشته طراحی کرده اید را پاسخ دهید.
  • بیان از حفظ (Recite): زمانی که همه مطلب را کاملا مطالعه کردید، می توانید مفاهیمی که خوانده اید را با کلمات خود خلاصه کنید. در این پروسه، باید تلاش کنید تا نکات مهم را شناسایی کرده و سپس به یاد آورید. علاوه بر این، در مرحله دوم می توانید سؤالاتی که خودتان طراحی کرده اید را با تمرکز بیشتری پاسخ دهید.
  • مرور (Review): زمانی که همه فصل را با این شیوه مطالعه کردید، این نکته مهم است که با مرور مطالب، همه اطلاعات را در ذهن خود تثبیت کنید. در این راستا، می توانید با سؤالاتی که طراحی کرده اید از خودتان امتحان بگیرید و پاسخ هر سؤالی را که نمی دانید از داخل متن پیدا کنید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *