دسته ها
دوشنبه ۲۶ خرداد ۱۴۰۴

چطور فیل ماهی پرورش بدیم؟ همه چیز درباره این آبزی ارزشمند

  • شیوا فهیمی
  • ۹ خرداد ۱۴۰۴
  • ۰

یکی از با ارزش ترین گروه ماهی ها، ماهی های خاویار هستند که فیل ماهی پرطرفدارترین آن ها می باشد. اگر به پرورش فیل ماهی علاقمند هستید با مطالعه این مطلب اطلاعات خوبی کسب می کنید.

فیل ماهی یکی از پرطرفدارترین ماهی های خاویاری است که پرورش آن در ایران بسیار مورد توجه قرار گرفته است. اگر به فعالیت در این حوزه علاقمند هستید در ادامه مطلب اطلاعات دقیقی در مورد پرورش فیل ماهی ارائه می شود.

پرورش فیل ماهی؛ درآمد بالا از یک ماهی خاص و کمیاب!

ماهی های خاویار انواع زیادی دارند و فیل ماهی یکی از پرطرفدارترین ها می باشد. در بازار ایران فیل ماهی با اسم ماهی شکم سفید یا ماهی بلوگا نیز شناخته می شود. از آنجا که خاویار نوعی فراورده بسیار ارزشمند است پرورش فیل ماهی در ایران هم مورد توجه قرار گرفته است.

ماهی بلوگا می توانند همانند کوسه گرینلند خطرناک و درنده باشد. از این رو شرایط پرورش این ماهی خیلی خاص است و به مهارت و تجربه کافی نیاز دارد. فیل ماهی در دریای خزر و دریای سیاه یافت می شود و می تواند بیشتر از ۱۱۰ سال هم عمر کند.

اگر هدف شما تولید خاویار باکیفیت است توصیه می شود با پرورش این ماهی کار را شروع کنید. در حقیقت می توان گفت بهترین و مرغوب ترین نوع خاویار در بازار، توسط ماهی بلوگا یا فیل ماهی تولید می شود. بنابراین سرمایه گذاری، صرف هزینه و زمان برای پرورش ماهی بلوگا ارزش زیادی دارد.

به این ترتیب در صورتی که به پرورش فیل ماهی علاقمند هستید و مایلید اطلاعات کافی و دقیقی در این زمینه کسب کنید با ادامه مطلب همراه ما باشید. همچنین می توانید برای آشنایی با نحوه پرورش ماهی قزل آلا و پرورش ماهی کپور از این مقالات هم بازدید نمایید.

ویژگی های مهم استخر پرورش ماهی بلوگا

از مهم ترین شرایط استخر پرورش ماهی بلوگا عبارت است از:

۱. بهترین و استانداردترین فرم برای استخر پرورشی برای این ماهی فرم گرد می باشد. به این صورت ماهی ها می توانند به راحتی درون زیستگاه خود گردش داشته باشند.

۲. قطر استاندارد برای این استخرها معمولا ۸ متر مناسب خواهد بود. قابل ذکر است استخرهای از قبل آماده شده با این شرایط موجود بوده که می توان بر اساس میزان بودجه بهترین انواع آن را انتخاب کرد.

۳. کف این نوع استخرها بایستی دارای دو شیب باشد. شیب اول استخر باید از قسمت ورود آب به سمت خروجی آب و شیب بعدی از دو ضلع کناری به طرف مرکز استخر تعیین شود.

۴. استاندارد عمق استخر بایستی بین ۶۰ سانتی متر تا ۲ متر باشد. به عبارتی بیشترین عمق استخر باید نهایتا تا دو متر و نه بیشتر باشد.

۵. در مورد نگهداری فیل ماهی باید به شرایط استخر بسیار دقت داشت. بنابراین فاکتورهایی مانند دمای آب، میزان اسیدیته آب، میزان دی اکسید کربن و اکسیژن آب در هر لحظه باید مدیریت و کنترل گردد. مثلا استاندارد دمای آب برای پرورش ماهی بلوگا رنج دمایی بین ۱۸-۲۴ درجه سانتی گراد است. و ماهی های بلوگا در استخرهای با پی اچ حدود ۸ بهترین زیستگاه را تجربه می کنند.

نکات مهم پرورش ماهی بلوگا

پیشتر اشاره شد که پرورش ماهی بلوگا یا هر نوع ماهی خاویاری مستلزم رعایت یک سری نکات می باشد تا ماهی به صورت درست و اصولی پرورش یابد و فرایند تولید خاویار به بهترین نحو انجام شود. در مورد پرورش ماهی بلوگا بهتر است به نکات زیر دقت کنید:

  • برای تهیه ماهی پرورشی، از مجموعه های معتبر بچه ماهی را تهیه کنید.
  • ماهی خاویاری که بیشتر از ۲۲ گرم وزن دارند نسبت به بچه ماهی های کوچک تر تاب آوری بیشتری نسبت به تغییرات محیطی دارند و زودتر با شرایط سازگار می شوند. ضمنا تغذیه با غذاهای مصنوعی و دستی به این ماهی ها امکان پذیر می باشد.
  • ماهی بلوگا یا فیل ماهی معمولا علیرغم غذای معمول نوعی عادات غذایی خاصی هم دارد که تغذیه از لارو حشرات می باشد. دقت به عادات و تفاوت های غذایی در ماهی های خاویار می تواند سبب رشد بهتر آن ها شود.
  • فیل ماهی در استخر بتنی رشد بهتری دارد. این ماهی می تواند غذای دستی تولید شده را در این استخرها راحت تر بیابد. از این رو گرسنه نمانده و سریعا بزرگ می شود.

هزینه های لازم برای پرورش ماهی بلوگا

پرورش ماهی خاویار از هر گونه ای که باشد به یک سرمایه اولیه نیاز دارد. سرمایه ای که توسط آن امکانات و تجهیزات لازم را برای زیستگاه ماهی، خوراک ماهی و … تهیه شود. در مورد سرمایه مورد نیاز برای پرورش ماهی بلوگا باید فاکتورهای بسیاری را مدنظر قرار داد تا بتوان برایند کلی را به دست آورد. از جمله هزینه های لازم برای پرورش این ماهی عبارت است از:

  • هزینه اجاره یا خرید ملک جهت احداث استخر و شروع کار ( این مورد با توجه به شرایط مزرعه و قیمتی که برای هر متر آن در نظر گرفته شده تعیین می شود.)
  • هزینه های لازم جهت آماده سازی و تجهیز استخر پرورش ماهی شامل ابعاد، اندازه و تعداد حوضچه ها.
  • هزینه های مربوط به خرید بچه ماهی ها
  • هزینه های مربوط به استخدام نیرو
  • هزینه های مربوط به حمل و نقل ماهی ها از مبدا به محل پرورش
  • هزینه های خرید تجهیزات مانند سیستم تهویه هوا برای استخر، هزینه تاسیسات، برق و…
  • هزینه های لازم جهت تغذیه و خوراک ماهی ها
  • هزینه های مربوط به درمان فیل ماهی ها
  • هزینه های مربوط به تمیز کردن، تعویض و ضد عفونی آب استخرها

در زمینه سرمایه گذاری برای پرورش این ماهی باید دقت کنید که شروع پروژه به سرمایه زیادی نیاز دارد. ضمنا این نوع ماهی برای تولید خاویار دیرتر به بلوغ می رسد و یعنی سوددهی از پرورش فیل ماهی ممکن است تا سال ها به تاخیر بیفتد. بنابراین بایستی خود را برای این شرایط کاملا آماده کرده و با آگاهی زیاد به این حرفه وارد شوید.

روش های استخراج خاویار از فیل ماهی

خارج کردن خاویار از فیل ماهی به روش های گوناگونی صورت می گیرد. ماهی بلوگا جهت رسیدن به بلوغ و تولید خاویار به چندین سال زمان احتیاج دارد. ولی بعد از گذشت زمانی حدود ۷-۱۲ سال حجم قابل توجهی از خاویار حاصل می شود. استخراج خاویار از فیل ماهی به سه روش معمول زیر انجام می شود:

  • روش سنتی: یکی از رایج ترین روش ها جهت استخراج خاویار از شکم فیل ماهی، بیهوش کردن ماهی از طریق زدن ضربه است. سپس برش کوچکی در جداره شکم ایجاد و از طریق روشی به اسم استریپینگ تخمدان های ماهی را خارج می کنند. در نهایت خاویار تولید شده از تخمدان ماهی استخراج می شود.
  • روش ماساژ: در این روش از طریق ماساژ دادن به شیوه اصولی و با مهارت بالا، خاویار را از داخل شکم ماهی خارج می کنند.
  • روش سزارین: از دیگر روش های معمول جهت استخراج خاویار از بدن فیل ماهی، روش سزارین است. استخراج خاویار به این شیوه نیز بسیار راحت انجام شده و بعد از پایان عملیات دوباره ناحیه برش خورده بخیه زده می شود تا ماهی به ادامه زندگی بپردازد و مجددا بعد از یک دوره معین شروع به تولید خاویار کند.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *