سیستم گرمایش از کف علیرغم مزایای بسیاری که دارد گاهی اوقات ممکن است دچار نقص شده و عملکرد آن مختل شود. علل مختلفی می تواند موجب کار نکردن گرمایش از کف شود. با ما همراه باشید تا از این علت ها اطلاع یابید.
علت کار نکردن گرمایش از کف چیست؟
در سراسر دنیا افراد از مزایای سیستم گرمایش از کف به صورت کارامد و راحت استفاده می کنند. ولی ممکن است در یک روز سرد زمستانی با مشکل گرم نشدن گرمایش از کف مواجه شوید. کار نکردن گرمایش از کف به علل مختلفی ایجاد می شود که در ادامه مطلب به برخی از مهمترین علت های آن اشاره می شود.
۱. ترموستات درست تنظیم نشده است.
برای عیب یابی مشکل ابتدا اطمینان یابید کنترل های ترموستاتی که برای هر منطقه از منزل نصب شده به درستی تنظیم شده باشد. تنظیم اشتباه ترموستات، عملکرد آن را مختل نمی کند ولی بهره وری حداکثر را ایجاد نمی کند.
ضمنا شیر اختلاط را بررسی و برای کف های بتنی، شیر اختلاط در دمای ۴۵ درجه قرار داشته باشد. و اگر کف چوبی استفاده شد دمای شیر اختلاط بایستی روی ۵۵ درجه تنظیم گردد. این تنظیمات گرمای کافی را فراهم کرده تا کفپوش ها به طور موثر گرم شوند.
۲. لوله گرمایشی ایراد پیدا کرده است.
هنگام مواجه شدن با مشکل گرم نشدن گرمایش از کف، دومین موردی که باید بررسی کنید لوله گرمایش از کف است. در سیستم گرمایش از کف، مشکلات می تواند شامل مسدود شدن یا هوای محبوس در لوله ها باشد. می توانید با یک تکنیسین یا نصاب تماس گرفته تا مشکل را بررسی کند.
۳. مشکلات مربوط به ساخت و مصالح ساختمان
برای عیب یابی گرمایش از کف نوع ساخت ساختمان و مصالح استفاده شده در آن اهمیت زیادی دارد. انتقال حرارت از بین مصالح ساختمان مهم بوده و برای بهبود این مسئله، مصالح با هدایت حرارتی قوی باید به کار رفته باشد.
ضمنا رطوبت خاک و مصالح نیز بر قدرت هدایت گرما تاثیر دارند. خاک با رطوبت بیشتر از ۲۰ درصد حرارت را به خوبی انتقال داده ولی بهتر است از خاک با رطوبت کمتر از ۴ درصد استفاده شود. نکته بعدی این که کف ساختمان باید تراز باشد. در صورت عدم تراز بودن یا وجود برآمدگی، توزیع آب در لوله ها یکسان نخواهد بود.
۴. هوا در سیستم محبوس شده است.
از دیگر علل مربوط به مشکل سیستم گرمایش از کف این است که هوا حین نصب یا حتی بعد از آن پس از نصب محبوس می شود. وجود هوا در سیستم گرمایش با آب مشکل رایجی بوده که سبب عدم ایجاد گرمای مطلوب می شود و به هواگیری نیاز است.
به منظور هواگیری سیستم شیرهای هوا را باز کرده و جریان آب را هم وصل کنید. ده دقیقه صبر کنید تا تمام لوله ها پر آب شده و مشکل رفع شود.
۵. مشکل به نوع لوله ها مربوط است.
قبلا از لوله های مسی برای سیستم گرمایش از کف استفاده می شد. ولی این لوله ها با مشکلاتی مثل واکنش بین مصالح ساختمان و بتن از بین می رفتند. بعدها لوله های پلی اتیلن استفاده شد. معمولا برای این سیستم لوله های پنج لایه توصیه می شود.
استفاده از این لوله ها به خاطر مقاومت به واکنش با مواد ساختمانی و کاهش احتمال نشتی آب اهمیت زیادی دارد. از این رو نوع لوله به کار رفته در سیستم گرمایش کف هم در گرم نشدن تاثیر دارد.
۶. نشتی ایجاد شده است.
در صورتی که متوجه شوید سیستم گرمایش در حال کاهش فشار است، احتمالا در سیستم نشتی ایجاد شده است. برای بررسی این مسئله، لوله های اتصال به منیفولد را بررسی تا مشخص شود آسیبی ندیده اند. همچنین بررسی کنید آب در نقاط اتصال و شیرها به درستی محکم شده و نشتی دیده نمی شود.
ممکن است نیاز شود سیستم را مدتی روشن کرده بعد بررسی کنید آیا هر تغییری در فشار آب وجود دارد که نشانگر وجود نشتی است.
۷. اجرای نادرست سیستم گرمایش از کف
طراحی و اجرای نادرست سیستم گرمایش از کف هم بر عملکرد آن تاثیر منفی دارد. این سیستم باید طوری طراحی شود که با زیربنای ساختمان، نوع دیوار ها، دریچه ها، سقف و مصالح به کار رفته در کف سازگار باشد. در صورت استفاده از سیستم کف هیدرونیک و اتصال آن به دیگ ممکن است مشکل به انسداد هوا در لوله ها مربوط باشد.
یا اگر کاهش فشار رخ داده احتمالا سیستم نشتی پیدا کرده است. بنابراین لازم است همه لوله ها به دقت بررسی تا مشخص شود که آسیبی ندیده باشند.
۸. نامناسب مکان قرارگیری ترموستات
ترموستات وظیفه کنترل دمای سیستم گرمایش از کف را بر عهده دارد. برای نصب آن باید مکان مناسبی انتخاب شود. مکان نصب نباید در نزدیکی پنجره یا درب ورودی باشد تا از خطا در تشخیص دمای محیط پیشگیری شود.
۹. عدم عایق بندی موتورخانه
موتورخانه هسته مرکزی سیستم گرمایش از کف به شمار می رود. از این رو مکان قرارگیری آن بایستی مناسب بوده و کاملا عایق بندی شود تا زمان رسیدن به دمای مطلوب کاهش یابد. عایق بندی نامناسب سیستم موجب گرم نکردن آن می شود.
بعد از اجرای بتن کف، لازم است یک لایه فوم با ضخامت ۲۰ میلی متر روی سطح قرار گیرد و سپس لوله های سیستم روی آن نصب گردند.
۱۰. کفپوش نامناسب
ممکن است ایرادی در طراحی سیستم گرمایش کف وجود نداشته باشد ولی همچنان انتقال گرما خوب انجام نگیرد. در این صورت باید نقش کفپوش را بررسی کرد. ممکن است نوع کفپوش ساختمان سبب مسدود شدن گرما شده و به دیگر اجزای سیستم آسیب وارد کند. در کفپوش مناسب برای گرمایش از کف معمولا میزان مقاومت حرارتی کفپوش از ۲.۵ کمتر است. بنابراین اگر بیشتر باشد سیستم عایق بندی خوبی نشده و گرما خوب منتقل نمی شود.
۱۱. شکستن لوله های گرمایشی
از مشکلات احتمالی دیگر گرم نکردن سیستم گرمایشی می تواند مربوط به شکستن یا ترک برداشتن لوله های سیستم گرمایش از کف باشد. این مشکلات می تواند به دلیل ضربات مکانیکی، فشار بسیار یا عوامل دیگر رخ دهد.
با این وجود باید دقت کرد که احتمال بروز این مشکلات در لوله ها خیلی کم بوده زیرا این لوله ها معمولا طبق استانداردهای کیفیتی بالا تولید می شوند و می توانند فشار و ضربات معمول در کاربرد خانگی را تحمل کنند.
در پایان همچنین برای آشنایی با روش های گرم نگه داشتن خانه در زمستان و سیستم گرمایش از کف گلخانه روی لینک ها کلیک و از این مقالات بازدید نمایید.
منبع : آرگا