دسته ها
چهارشنبه ۶ فروردین ۱۴۰۴

حساسیت زدایی منظم و سیستماتیک چطور انجام می شود؟

  • شقایق ایران دوست
  • ۱۹ بهمن ۱۴۰۳
  • ۰

حساسیت زدایی منظم یکی از روش های درمانی برای انواع فوبیا ها و ترس ها در موقعیت های استرس زا می باشد و می تواند کیفیت زندگی فاراد را بهبود بخشد. برای آشنایی با این دمان این بخش را از دست ندهید.

استرس و اضطراب می تواند تاثیر بسیار زیادی روی بدن داشته باشد و برای در نظر داشته باشید که اگر می خواهید زندگی با کیفیت تری داشته باشید باید سعی کنید این موارد را از زندگی خود دور کرده تا بتوانید به راحتی با دیگران ارتباط برقرار نمایید. همچنین باید بدانید که حساسیت زدایی منظم در روانشناسی که نام دیگر آن حساسیت زدایی سیستماتیک می باشد یکی از روش های درمانی در رفتار درمانی می باشد که با استفاده از آن فرد در موقعیت های استرس زا و اضطراب زا قرار می گیرد و بتواند با استفاده از این مواجهه درمانی استرس و اضطراب ناشی از محرک های خاص را کاهش دهد.

آشنایی با حساسیت زدایی سیستماتیک و منظم

ژوزف ولپ که مبدع روش درمانی حساسیت زدایی منظم است ان کرده است که این روش تجربی نوعی شرطی سازی تقابلی برای کاهش اضطراب می باشد. این روانپزشک اهل آفریقای جنوبی بوده است و یکی از درمان هایی را ارائه کرده که امروزه کاربرد های بسیار زیادی در مشکلات روحی و روانی دارد.

روش انجام

که در ادامه همه آن ها را برایتان مورد بررسی دقیق قرار می دهیم تا بتوانید با این درمانی نیز آشنا شوید.

مرحله یک

در مرحله اول آزاد سازی عضلانی آموزش داده می شود بدین صورت که بیمار شما بتواند به راحتی عضلات خودش را شل کرده و احساس راحتی داشته باشد. در نظر داشته باشید که در این مورد می توانید چند تکنیک را که شامل ریلکسیشن، آرام سازی پیشرونده عضلانی و تجسم می باشد را برای فرد در پیش بگیرید.

حساسیت زدایی سیستماتیک

در تکنیک ریلکسیشن شما می توانید از مراجعه کننده بخواهید که از عبارات یا تلقین هایی را در ذهن خود استفاده کند که برایش آرامش بخش بوده و باعث می شود اعصاب او بهبود پیدا کند. در واقع تکرار این ها باعث می شود تا عضلات بدن آن ها به مرور آزاد تر شده و در نتیجه فرد احساس بهتری خواهد داشت.

در تکنیک آرامسازی پیشرونده عضلانی مراجعه شما یاد می گیرد که به آهستگی عضلات بدن را در هر گروهی که هستند به صورت تناوبی سفت کرده و آن ها را رها نماید. معمولاً روند این کار در این تکنیک به این صورت است که از انگشتان پا شروع می شود و به مرور به سمت سر و گردن می آید.

در تکنیک تجسم که سفری خیالی است و فرد را می توانید به جایی که دارای آرامش بیش تری می باشد برده و از او بخواهید یک دریای بیکران یا باغ و بوستانی که سرسبز و پر از گل و درخت می باشد را تجسم کند و خودش را در آن ها ببیند که بسیار شاد و خوشحال است و به دور از استرس در حال زندگی کردن می باشد.

مرحله دو

در مرحله دوم مراجعه کننده شما همراه با متخصص که شما هستید از موقعیت های دلهره آور و اضطراب زایی که او را اذیت می کند مانند ترس از مرگ یا یکی از انواع فوبیا ها فهرستی را برایتان خواهد نوشت. وظیفه شما در این مرحله این است که این فهرست را از کم ترین میزان ترس به بیش ترین میزان آن مرتب کنید.

حساسیت زدایی منظم

فهرستی که مراجعه کننده به شما می دهد شامل ۱۰ موقعیت اضطراب آور باید باشد و باید به او یاد آور شوید که موقعیت های استرس زای خودش را از ۱ تا ۱۰ شماره گذاری کند. موقعیت اول و دهم اهمیت بالا تری برای شما و درمان دارد. شروع کار درمانگر با اولین موقعیتی می باشد که آن را مراجعه کننده به عنوان موقعیت اضطراب زایی که کمی او را اذیت می کند یادداشت کرده است و بعد از آن شما باید به سراغ بعدی می روید و به همین ترتیب ادامه می دهید تا به آخرین موقعیت استرس و اضطراب برسید.

مرحله سه

در مرحله سوم کار خودتان را باید از ابتدایی ترین مورد فهرست تهیه شده شروع کنید همچنین باید فرد را در مورد موقعیت هایی که به صورت واقعیت یا خیال که از آن می ترسد مواجه کنید و از او بخواهید تا تکنیک آزاد سازی عضلانی را اجرا کند.

مواجهه درمانی به دو صورت انجام خواهد شد که یکی به صورت تجسم ذهنی و دیگری به صورت مواجهه درمانی واقعی می باشد. در نوع اول درمانگر به بیمارش کمک می کند تا بتواند به صورت خیالی موقعیتی که برایش استرس زا می باشد را تصور کند. اما در نوع دوم با توجه به آن چیزی که از مراجع خودش می داند مراجع را  در موقعیت استرس زا به صورت واقعی قرار می دهد.

در نظر داشته باشی که آزاد سازی عضلانی با استرس و اضطراب همخوانی ندارد یعنی این دو مورد با یکدیگر امکان‌پذیر نخواهد بود. بنابراین بیمار یاد می گیرد که به مرور زمان واکنش های کم تری را به موقعیت های استرس زا نشان دهد و به مرور استرس و اضطراب فرد با این روش درمانی کاهش پیدا خواهد کرد.

درمان انواع اختلال ها با حساسیت زدایی منظم

شاید برای شما این سوال باشد که حساسیت زدایی منظم برای درمان چه نوع از اختلال های روانشناختی استفاده می شود که باید بدانید که شما می توانید با استفاده از این روش درمانی انواع فوبیا ها، اضطراب و استرس پس از سانحه، انواع ترس ها مانند ترس از پرواز، ترس از حیوانات، ترس از قرار گرفتن در محیط بسته، حملات پانیک، وسواس، از بین بردن احساس گناه و افسردگی را با استفاده از این تکنیک درمانی درمان نمایید.

بهبود اختلالات روانی با حساسیت زدایی سیستماتیک

البته که همراه بودن مراجع و شرکت کردن منظم او در جلسات درمانی اهمیت بالایی دارد و باید در نظر داشته باشید که جلسات این فرد از یک فرد معمولی که با روش های دیگر درمان می شود کمی بیش تر خواهد بود. بعد از اینکه از این تکنیک استفاده کردید بعد از ۴ الی ۶ جلسه می توانید نتایج مثبت درمانی را مشاهده کنید . بنابراین باید در نظر داشته باشید که به صورت معمول تعداد جلسات درمانی به این روش حدوداً ۱۲ جلسه می باشد تا بتواند نتیجه خوب خودش به همراه داشته باشد.

اگر از آشنایی با حساسیت زدایی منظم آشنا شدید و اطلاعاتی در این زمینه کسب کردید و از این مورد رضایت داشتید در ادامه می توانید اطلاعاتی دیگر در مورد  رفتار درمانی دیالکتیکی و ددد نیز مشاهده کنید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *