سرطان معده بر اشتها و نحوه هضم غذا تاثیر منفی می گذارد. بنابراین منجر به کمبود مواد مغذی می شود. در این مطلب در مورد تغذیه برای سرطان معده و پرهیزهای غذایی در این راستا صحبت می کنیم. با ما همراه باشید.
تغذیه برای سرطان معده چگونه باشد؟
سرطان معده می تواند به کمبود مواد مغذی منجر شود. تغذیه درست و رژیم غذای سالم می تواند به بهبود سرطان معده کمک کند و احتمال ابتلا به این بیماری خطرناک را هم کاهش دهد. رژیم غذایی مناسب برای سرطان معده در تسریع روند بهبود بیماری موثر است.
در این دوره تغذیه نقش مهمی داشته که با پیروی از رژیم مناسب می توان عوارض بیماری را کاهش داد. اگرچه تنها درمان موثر سرطان معده شیمی درمانی، پرتو درمانی و جراحی است اما استفاده از روش های مکمل هم در تسریع بهبود علائم سرطان معده موثر خواهد بود.
قابل ذکر است تغذیه بیمار مبتلا به سرطان باید متناسب با شرایط بیمار تعیین شود. این افراد به خاطر وضعیت خاصی که دارند بایستی از برخی مواد غذایی پرهیز و به مصرف برخی مواد غذایی تشویق شوند. در ادامه به انواع مواد غذایی مناسب برای تغذیه در بیماری سرطان معده اشاره می شود.
۱. سبزیجات برگ دار و سبز
یکی از مواد غذایی مناسب در تغذیه برای بیماران مبتلا به سرطان سبزیجات برگدار و سبز هستند. سبزی سرشار از گلوکز و ویتامین بوده و می تواند انرژی بدن را تامین کند. البته سبزی هایی مانند ریحان و اسفناج که مشکلات گوارشی ایجاد نکرده مناسب هستند. و سبزی هایی مانند کرفس و کاهو که هضم دشواری دارند نباید استفاده شوند.
۲. انواع میوه
میوه غنی از ویتامین و سلنیوم بوده و وجود آن برای تغذیه مناسب سرطان معده الزامی می باشد. سلنیوم موجود در میوه به شکست رادیکال های آزاد و سلول های سرطانی کمک می کند. اکثر میوه ها هضم راحتی دارند و مدت بسیاری در معده نمی مانند.
با توجه به مشکلاتی مثل اسهال و یبوست که بیماران مبتلا به سرطان معده دارند مصرف میوه می تواند سبب تعادل وضعیت معده شود. میوه های نرم و گوشتی هم می توانند به بهبود اشتها و احساس سیری منجر شوند.
افرادی که میزان بیشتری مرکبات مصرف می کنند نسبت به افرادی که کم ترین مصرف را دارند تقریبا ۴۰ درصد کمتر در معرض خطر ابتلا به سرطان کاردیای معده می باشند. مصرف مقادیر بیشتر سبزیجات با خطر تقریبا ۲۰ درصد کمتری برای ابتلا به این سرطان همراه می باشد و مصرف زیاد با سطوح سرمی لیکوپن هم با خطر خیلی کمتری برای سرطان معده مرتبط می باشد.
۳. انواع غلات
برای تامین تغذیه مناسب، بیمار باید غلات را به صورت شکسته استفاده کند. غلات کامل برای بیماران سرطانی سنگین و مشکل ساز است. پروتئین، گلوتن و نشاسته موجود در غلات می تواند عوارض خطرناکی داشته باشد. به این ترتیب مصرف محدود غلات همراه با سایر عناصر هرم غذایی بهترین راه می باشد.
۴. مکمل های غذایی
بیمار مبتلا به سرطان معده ممکن است با مشکلاتی مثل استفراغ و بی اشتهایی روبرو شوند. استفاده از مکمل های غذایی جهت جبران کمبودهای بدن و افزایش اشتها الزامی می باشد. پزشک با توجه به وضعیت عمومی بیمار، نوعی از مکمل ها را جهت تغذیه مناسب سرطان معده تجویز می نماید.
۵. مصرف قهوه
قهوه می تواند سلول های معده را به فعالیت وا داشته و از مرگ تدریجی سلول ها جلوگیری کند. هر چه سلنیوم بیشتری در رژیم غذایی وجود داشته باشد بهتر می تواند با سلول های سرطانی مقابله کند. منابع گیاهی حاوی سلنیوم شامل برنج قهوه ای، قهوه، دانه آفتابگردان، قارچ، جو دوسر، عدس، لوبیا، بادام هندی، موز و اسفناج است.
۶. پرهیز از محصولات حیوانی
پرهیز از محصولات حیوانی بخصوص محصولات حاوی نیترات در بهبود سرطان معده موثر است. مطالعات نشان می دهد افرادی که بیشترین میزان گوشت قرمز و فراوری شده را مصرف می کنند نسبت به افرادی که کمترین میزان مصرف را دارند خطر ابتلا به سرطان ۴۵ درصد بیشتر است.
این رابطه برای نیترات های غذایی که اکثر آن ها از سبزیجات حاصل می شود وجود ندارد. مصرف زیاد چربی اشباع شده با خطر ابتلا به سرطان معده هم تقریبا ۳۰ درصد مرتبط می باشد. گوشت قرمز آهن زیادی دارد. افرادی که آهن غذایی بیش از حد استفاده کنند نسبت به افرادی که میزان کمتری مصرف می کنند ۱۳ درصد بیشتر در معرض ابتلا به سرطان معده هستند.
۷. برنامه ریزی غذایی
بیمار مبتلا به سرطان معده هر روز ۵-۶ بار را برای تغذیه برنامه ریزی کند. با توجه به این که ظرفیت معده به خاطر تومور یا جراحی کاسته شده بیمار می تواند در فواصل روز میزان کمتری غذا مصرف کند. برنامه ریزی یادآوری برای تغذیه می تواند مفید باشد.
بدون یادآوری برای مصرف غذا هر سه تا چهار ساعت بیمار به راحتی می تواند این فرصت را از دست داده و ظرفیت محدود معده سبب می شود کالری دریافتی از وعده غذایی بعدی جبران نشود.
۸. انتخاب غذاهای نرم تر
معده غذاهای جامد را توسط انقباضات عضلانی و ترشح اسید به قطعات کوچک تجزیه می کند. ولی ممکن است سرطان هر دو عملکرد را محدود سازد. غذاهایی که از قبل فراوری شده مثل گوشت های خرد شده و میوه و سبزی های کنسروی یا پخته شده مناسب هستند.
از غذاهای با بافت نرم یا پوره شده مثل ماهی، لوبیاهای سرخ شده، تخم مرغ، کدوحلوایی و پوره سیب زمینی استفاده شود.
۹. ایجاد فهرست مواد غذایی
از مواد غذایی و غذاهایی که در دوره درمان سرطان می توانید استفاده کنید یک لیست تهیه کرده و آن را فراهم کنید. این که در لحظه چه چیزی می توانید بخورید احتمالا استرس زا است. همچنین این کار می تواند از تکرار مدام چیزهای مشابه جلوگیری کند. به این ترتیب هر روز ویتامین ها و مواد معدنی را به طور منظم به بدن می رسانید.
۱۰. نگهداری ایمن غذا
بیشتر مبتلایان به سرطان معده تحت درمان های سرکوب کننده اسید هستند یا در نتیجه سرطان ترشح اسید کمتری دارند. بدون اسید معده محافظت کمی در مقابل آلودگی باکتریایی غذا وجود دارد. بنابراین باید غذا ایمن نگهداری شود. از گذاشتن غذا در دمای اتاق خودداری شده و مرتبا دست ها را بشویید. همچنین با تمیز نگه داشتن سطوح از آلودگی متقابل جلوگیری کنید.
در پایان این مطلب همچنین در صورت تمایل می توانید برای اطلاع از تغذیه در دوران شیمی درمانی و تغذیه در دوره ترک اعتیاد با کلیک روی لینک ها از این مطالب بازدید نمایید.
منبع : آرگا