نعناع فلفلی گیاهی معطر، علفی و چند ساله است که به خانواده نعنائیان تعلق دارد. می توان این گیاه را هم در شرایط گلدانی و هم باغچه تحت کشت و پرورش قرار داد. اگر مایلید با نحوه کاشت نعناع فلفلی آشنا شوید با ادامه مطلب همراه ما باشید.
نحوه کاشت نعناع فلفلی در گلدان و باغچه
گیاه نعناع فلفلی با عطر دلنشین و رایحه خنک خود طرفداران زیادی دارد. این گیاه را نمی توان از طریق بذر مورد کشت قرار داد. تنها به روش رویشی امکان تکثیر و کاشت آن وجود دارد. نعناع فلفلی در بهار و تابستان رشد می کند و برگ های حاوی اسانس را تولید می کند.
مدت زمان رشد و بلوغ گیاه نیز بین ۸۰-۱۰۰ روز می باشد. رویش گیاه در ابتدا کند بوده و بعد از ۲-۳ هفته رشد آن تسریع می یابد. نعناع فلفلی از جمله گیاهانی است که می توان آن را هم در باغچه و هم در گلدان پشت پنجره ای آفتاب گیر پرورش داد و با صرف هزینه کم از محصول استفاده کرد.
در ادامه با نحوه کاشت نعناع فلفلی در شرایط گلدانی و باغچه آشنا می شوید. همچنین در صورت تمایل برای آشنایی با نحوه کاشت نعناع در گلدان و کاشت رزماری در گلدان روی لینک ها کلیک و از این مقالات بازدید کنید.
چگونه نعناع فلفلی را در گلدان بکاریم؟
برای کشت و پروش نعناع فلفلی در شرایط گلدانی مراحل زیر را به ترتیب دنبال کنید.
۱. ساده ترین روش کاشت این گیاه در گلدان تهیه یک رانر یا ساقه رونده می باشد. رانر ساقه ای است که از گیاه مادری رشد کرده و دارای ریشه های توسعه یافته می باشد. با توجه به این که نعناع فلفلی ریشه های توسعه یافته دارد رانر احتمال بیشتری برای زنده ماندن و رشد دارد. اگر به رانر دسترسی پیدا نکردید از قلمه نعناع فلفلی استفاده کنید.
۲. اگر به گیاه نعناع فلفلی کشت شده دسترسی دارید از این روش استفاده کنید. تقریبا یک سوم گیاه از روی ساقه را با قیچی تمیز و تیز برش دهید. قسمت برش یافته حداقل ۱۰-۱۵ سانتی متر طول داشته باشد و بیشتر برگ های پایین آن را حذف کنید.
برای تهیه قلمه خوب یک سانتی متر از بالای یک گره را برش زده به طوری که شاخه های جوان از آن رشد نماید.
۳. در این مرحله قلمه را در آب قرار داده تا ریشه های کوچکی از آن حاصل شود. برای این کار یک ظرف شیشه ای تمیز را پر آب نمایید. از برش نعناع تازه استفاده و آن را در ظرف آب قرار داده تا ریشه بدهد. این ظرف را در محلی گرم و آفتابی قرار دهید تا ریشه های سفید از قلمه بروید.
۴. صبر کنید ریشه های سفید چند سانتی متر رشد نمایند.
۵. حالا گلدانی با قطر ۳۰ سانتی متر را تهیه و با ترکیب پیت ماس، ماسه و کمپوست پر نمایید یا از خاک آماده کاشت سبزی ها استفاده کنید. توجه داشته باشید خاک آلوده یا خیلی سنگین مانع از رشد ریزوم یا قلمه می شود. نعناع فلفلی به فضای زیادی برای رشد نیاز دارد. گلدان باید سوراخ زهکشی داشته باشد.
۶. نعناع فلفلی در خاک با زهکشی مناسب رشد می کند. بنابراین بشقابی زیر گلدان قرار داده تا آب خارج شده از گلدان در آن قرار گیرد. ضمنا می توانید خاک گلدان را با کمپوست غنی ترکیب نمایید. این گیاه برای رشد به خاک غنی و ماسه ای نیاز دارد.
۷. سه قسمت پایین گلدان با کمپوست پر شود. در ادامه قلمه ریشه دار شده را در گلدان بکارید.
۸. اطراف گیاه را با خاک نرم بپوشانید تا نعناع فلفلی خوب مستقر شود. بعد آبیاری نمایید.
۹. به مدت دو تا سه هفته آبیاری مرتبا صورت گیرد و خاک همواره مرطوب باشد تا شاهد رویش گیاه جدید باشید.
۱۰. اگر آب و هوای محیط گرم است احتمالا در روز چند بار آبیاری لازم است. گلدان را در محل شرقی منزل قرار دهید. این کار سبب می شود در طول روز نور بیشتری را دریافت کند. البته در زمستان نور خورشید کم می شود و باید مکان آن تعویض شود.
نکته: نعناع فلفلی به راحتی از طریق بذر تکثیر نمی شود و تنها باغبان های حرفه ای می توانند برای کاشت آن از بذر استفاده کنند. بعد از خرید بذر می توان آن را به طور مستقیم در خاک گلدان یا کمپوست کشت کرد.
چگونه نعناع فلفلی را در باغچه بکاریم؟
نعناع فلفلی در محیط معتدل و مرطوب با نور کافی رشد خوبی دارد. بیشتر کشاورزان آن را به خاطر اسانس معطری که دارد پرورش می دهند. برگ های تازه باید در طول یا پس از شکوفه دهی کامل برداشت شود. در تابستان اولین برداشت معمولا جهت اسانس گیری صورت می گیرد.
در پاییز نیز برداشت دوم برای مصرف برگ تازه یا خشک کردن انجام می شود. برای کشت نعناع فلفلی در شرایط باغچه و مزرعه باید دانست این گیاه مقاوم بوده و تقریبا در هر خاکی که زهکش خوبی دارد رشد می کند. کاشت، آبیاری، کوددهی و کنترل علف های هرز در کشت آن اهمیت زیادی دارد.
این گیاه به راحتی از طریق ریزوم در خاک با زهکشی مناسب و تحت تابش کامل یا جزئی آفتاب رشد می کند. از جمله نکات و مواردی که در کاشت این گیاه در باغچه باید رعایت شود عبارت است از:
- انتخاب مکان مناسب برای کاشت نعناع فلفلی اهمیت زیادی دارد. نعناع فلفلی گیاه تهاجمی بوده و می تواند به همه جای باغچه گسترش یابد. بنابراین اگر نمی خواهید کل باغچه را فرا بگیرد موانع طبیعی مثل سنگ و … ایجاد کنید.
- پس از کاشت باید در طول سال اول به طور منظم نعناع فلفلی را آبیاری کنید و مراقب باشید خاک خیلی خیس نشود.
- در اواخر بهار تا اوایل پاییز برگ های تازه گیاه را برداشت کنید.
- هر چند نعناع فلفلی در خاک معمولی رویش دارد ولی در خاکی که در طول بهار کود دریافت کرده و خوب آبیاری شده رشد خیلی خوبی خواهد داشت.
- در اکثر موارد در زمستان بخش های بالایی نعناع فلفلی خشک شده و کاهش می یابد ولی با شروع بهار بازسازی می شود.
- پیش از کاشت باید زمین را شخم زده و با کودهای دامی پوسیده یا کودهای کامل ماکرو بستر کشت تقویت شود.
منبع : آرگا