دسته ها
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳

پرورش درخت زمرد و شرایط مورد نیاز برای رشد این گیاه

  • شیوا فهیمی
  • ۲۲ آذر ۱۴۰۳
  • ۰

برگ های سبز رنگ و چرمی درخت زمرد آن را به گیاه زینتی فوق العاده ای تبدیل کرده است. در این مطلب با شرایط مورد نیاز برای نگهداری و پرورش درخت زمرد آشنا می شوید.

درختچه زمرد یا عروسک چینی بومی چین، تایوان می باشد. این درختچه در نواحی غیر بومی به عنوان گیاه آپارتمانی پرورش داده می شود یا در گلخانه تحت کشت قرار می گیرد. در این مطلب با شرایط مورد نیاز برای پرورش درخت زمرد آشنا می شوید.

نگهداری و پرورش درخت زمرد

درخت زمرد با برگ های سبز رنگ، چرمی و براق خود چشم هر بیننده ای را به خود مجذوب می کند. این ویژگی آن را به گیاه زینتی فوق العاده زیبا تبدیل می کند. این درخت عادت رشد فشرده دارد و تحمل خوبی نسبت به دماهای بالا و رطوبت کم از خود نشان می دهد از این رو برای پرورش با استقبال روبرو شده است.

در نواحی بومی درختچه زمرد می تواند بین ده تا سی متر نیز رشد کند. در نواحی غیر بومی می توان این درخت را به عنوان گیاه آپارتمانی یا در گلخانه تحت کشت و پرورش قرار دارد. برگ های چرمی و سبز درخت زمرد آن را به گیاه زینتی فوق العاده ای تبدیل کرده است.  نگهداری از این درختچه کار چندان دشواری نیست از این رو برای محیط خانه و پاسیو بسیار مناسب است.

در ادامه مطلب پیرامون شرایط مورد نیاز برای نگهداری و پرورش درخت زمرد صحبت می کنیم.

گیاهشناسی درختچه زمرد

درختچه زمرد با اسم علمی Radermachera SinicaEmerald tree و اسم انگلیسی Serpent Tree درختی همیشه سبز بوده و همانند درخت پیچ اناری متعلق به خانواده بگونیاسه است. این درخت بومی نواحی نیمه گرمسیری و مدیترانه ای چین و تایوان می باشد. از اسامی دیگر این درختچه می توان به عروسک چینی یا china doll اشاره کرد.

درختچه زمرد با بالغ شدن به فاز گلدهی وارد می شود. در زیستگاه بومی، گل های سفید یا زرد رنگ دارد ولی در محیط بسته مانند آپارتمان به ندرت به گل می رود. گل های سفید و شیپوری درخت زمرد در بهار و تابستان به شکل خوشه در کنار برگ ها یا انتهای شاخه ها پدیدار می شوند و در آخر فصل نیز بذردهی درخت شروع می شود.

این درختچه در سال ۱۹۸۵ به کشور آمریکا وارد شد. همانطور که اشاره شد می توان درخت زمرد را به دو صورت تحت کشت و پرورش قرار داد. یکی در فضای باز و دیگری در فضای بسته مانند آپارتمان. درختچه همیشه سبز زمرد تا ارتفاع ۱۰ و گاه تا ۳۰ متر نیز رشد می کند و برای کاشت در باغ بسیار مناسب است.

گونه هایی که از این درخت وجود دارند کوتاه قامت بوده و حداکثر سه متر ارتفاع دارند. این گونه به اسم Asian bell tree شناخته می شود. این گونه برای نگهداری در ساختمان و داخل پاسیو خیلی مناسب است. درختچه زمرد در محیط باز رشد سریعی دارد و قطر تنه تا یک متر هم می رسد.

برگ ها به رنگ سبز تیره و براق بوده و حدود ۲۰-۷۰ سانتی متر طول دارند. همچنین بین ۱۵-۲۵ سانتی متر عرض آن ها است. گل ها ۷ سانتی متر طول داشته و لوله ای یا شیپوری مانند هستند. گل های درخت زمرد به گل های بگونیا بسیار شبیه هستند و معطر و خوشبو می باشند. گل ها به میوه های کپسولی بلند و باریک تبدیل می شوند.

شرایط مورد نیاز برای رشد درخت زمرد

در این بخش با شرایط مورد نیاز برای رشد و پرورش درختچه زمرد آشنا می شوید.

دمای مورد نیاز درختچه زمرد

درختچه زمرد برای رشد در محیط آپارتمانی به محدوده دمای ۱۸ تا ۲۸ درجه نیاز دارد. بیشتر از این دما گیاه دچار تنش گرمایی شده و برگ ها ریزش پیدا می کنند. و در محیط باز محدوده دما بین ۲۸-۴۶ درجه سانتی گراد مناسب است.

همانطور که اشاره شد این درختچه بومی نواحی گرمسیری بوده از این رو در دماهای پایین آسیب می بیند. همچنین از آن در مقابل سرما و باد محافظت کنید وگرنه درخت با آسیب روبرو شده و از بین می رود. گزارش شده این درختچه به سرما حساس بوده و دمای کمتر از ۱۰ درجه سانتی گراد آن را تحت تنش قرار می دهد.

نور مورد نیاز درختچه زمرد

درختچه زمرد بهترین عملکرد را در محیط با نور روشن و غیر مستقیم دارد. اگر این درختچه مدت طولانی در مکان سایه قرار بگیرد روند رشد با اختلال روبرو شده و رشد کند می شود.  به طور کلی درختچه زمرد شرایط نوری آفتابی تا نیم سایه را می پسندد. دقت کنید که گلدان در معرض تابش مستقیم نور خورشید قرار نگیرد.

درختچه زمرد در طی روز به حداقل ۴-۶ ساعت نور غیر مستقیم خورشید نیاز دارد. نور مستقیم به ویژه در بعد از ظهر سبب سوختگی برگ ها می گردد. رشد ضعیف، لاغر شدن ساقه، رنگ پریدگی برگ و ریزش برگ ها از نشانه های نور کم است. سوختگی و قهوه ای شدن برگ از نشانه های نور زیاد است.

خاک مورد نیاز درختچه زمرد

این درختچه خاک شنی، لومی و ماسه ای مرطوب به همراه زهکشی خوب را می پسندد. بهتر است پی اچ خاک نیز حدود ۷.۵ باشد. درختچه زمرد خاک مرطوب ولی نه خیس را ترجیح می دهد. مخلوط خاک استفاده شده بایستی غنی و زهکش خوبی داشته باشد. وگرنه ریشه درختچه دچار پوسیدگی و خفگی می شود.

به طور کلی این گیاه برای شد به خاک با زهکشی خوب، غنی از مواد مغذی و پی اچ مقداری اسیدی تا خنثی یعنی ۶.۵-۷.۵ نیاز دارد. مخلوطی از خاک برگ، پیت ماس و ماسه با نسبت ۱.۱.۲ بستر مناسبی برای رشد این درختچه خواهد بود.

نیاز آبی درختچه زمرد

آبیاری درختچه زمرد به طور متوسط صورت گیرد. آبیاری زیاد و غرقابی سبب خفگی ریشه های گیاه می شود. اجازه دهید بین دو آبیاری سطح خاک خشک شود. عدم زهکشی سبب پوسیدگی ریشه های گیاه می شود. این درختچه رطوبت دوست است و به آبیاری منظم ولی نه زیاد نیاز دارد. قبل از آبیاری خاک را تا عمق چند سانتی متری بررسی کنید تا خشک شده باشد.

در صورت خشک بودن تایم آبیاری فرا می رسد. برگ های پژمرده و شکننده و ریزش برگ ها نشانه کم آبی است. برگ های زرد و رنگ پریده، لکه های قهوه ای روی برگ و پوسیدگی ساقه و ریزش برگ ها از نشانه های آبیاری بیش از حد می باشد.

کود مورد نیاز درختچه زمرد

از فصل بهار تا پاییز هر دو هفته یک مرتبه درختچه زمرد با با کود مایع رقیق تغذیه کنید. این درختچه برای رشد بهینه به تغذیه منظم از طریق کوددهی نیاز دارد. بهترین زمان برای کوددهی هنگام رشد فعال گیاه یعنی بهار و تابستان است. از کود متعادل با نسبت ۱۰ ۱۰ ۱۰ استفاده کنید.

دقت کنید کوددهی زیاد سبب تجمع نمک در خاک شده و به ریشه درختچه آسیب وارد می کند.

هرس درختچه زمرد

در صورت نگهداری درختچه زمرد در فضای منزل یا پاسیو توصیه می شود هر دو سال یک مرتبه تحت هرس قرار گیرد.

رطوبت مورد نیاز درختچه زمرد

این درختچه به حداقل رطوبت ۴۰ درصد نیاز دارد. رطوبت کم از تعرق آن جلوگیری می کند و رطوبت بیش از حد سبب ایجاد بیماری های قارچی برای گیاه می شود. میزان رطوبت ایده آل برای گیاه بین ۴۰-۷۰ درصد است.

چگونه درختچه زمرد را تکثیر کنیم؟

درختچه زمرد به دو روش بذر و قلمه قابل تکثیر است. برای قلمه گیری از قلمه های نرم و نه چوبی استفاده کنید. این قلمه ها را حین هرس به راحتی می توانید از انتهای ساقه های درختچه تهیه کنید. در تکثیر از طریق بذر قبل از آخرین یخبندان بذر زمرد را در گلخانه در سینی نشا کشت کرده و بعد نشا را به مکان اصلی منتقل کنید.

در کشت مستقیم می توان بعد از رفع خطر سرما، بذور را در فصل بهار در مکان اصلی کشت کرد. فصل تابستان زمان مناسبی برای تکثیر گیاه است. ضمنا بیماری خاصی درختچه زمرد را تهدید نمی کند اما باید مراقب شته و کنه عنکبوتی باشید.

در پایان از همراهی شما سپاسگزاریم. همچنین در صورت تمایل برای آشنایی با روش پرورش درختچه ویستریا و پرورش درخت منگوستین روی لینک ها کلیک و از این مقالات نیز بازدید کنید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *