دسته ها
سه شنبه ۱۳ آذر ۱۴۰۳

برنامه واکسیناسیون گربه ها و اهمیت واکسن های مختلف گربه

  • شیوا فهیمی
  • ۸ آذر ۱۴۰۳
  • ۰

واکسیناسیون گربه می تواند حیوان را در مقابل انواع بیماری های عفونی مختلف محافظت کند. در این مطلب با برنامه واکسیناسیون گربه و اهمیت انجام این کار آشنا می شوید.

اگر گربه خانگی دارید باید بدانید که این حیوانات به واکسیناسیون نیاز دارند تا از انواع بیماری های ویروسی و باکتریایی محافظت شوند. در این مطلب با برنامه واکسیناسیون گربه به طور جامع آشنا می شوید.

برنامه واکسیناسیون گربه و اهمیت آن

گربه، حیوان مستقلی بوده و با تامین شرایطی مثل غذا، آب، وسایل لازم برای بازی و سرگرمی و … در آرامش زندگی می کنند ولی به عنوان سرپرست گربه مسئولیت های دیگری از جمله واکسیناسیون هم دارید. واکسیناسیون گربه می تواند حیوان را در مقابل انواع بیماری های ویروسی، باکتریایی و عفونی محافظت کند.

با این کار به عبارتی سلامتی گربه تضمین می شود. لازم است که گربه ها در سن مناسب در مقابل ویروس ها و باکتری ها ایمن سازی شوند. وگرنه همواره خطر بروز عفونت های مختلف، گربه را تهدید می کند. این عفونت ممکن است از طریق انسان؛ سایر حیوانات یا محیط به بدن گربه سانان وارد شود.

از این رو واکسیناسیون شبیه سپر دفاعی عمل کرده و حیوان را از بیماری های مختلف و مسری محافظت می کند. در ادامه مطلب پیرامون واکسیناسیون گربه و مراقبت های بعد از آن بیشتر صحبت می کنیم.

نخستین واکسن گربه در چه سنی تزریق می شود؟

گربه مادر در طی شیردهی آنتی بادی بدن خود را به بچه گربه از طریق شیر انتقال می دهد. این آنتی بادی ها تا حدودی بدن بچه گربه را در مقابل بیماری ها محافظت می کنند. ولی همین آنتی بادی ها در واکنش بدن بچه گربه به واکسیناسیون اختلال ایجاد کرده یا حتی عملکرد درست واکسن را غیر فعال می سازند.

از این رو واکسیناسیون بچه گربه بین ۶-۸ هفتگی(۱.۵-۲ ماهگی) شروع می شود و هر ۳-۴ هفته یک مرتبه تا وقتی بچه گربه به سن ۴-۵ ماهگی برسد تکرار می شود. واکسن های اصلی نیز سالی یک مرتبه بعد از سری اول باید تکرار شوند.

برنامه زمانی واکسن های ضروری گربه

واکسن های گربه به دو دسته واکسن های اجباری و اختیاری تقسیم می شود. از جمله واکسن های ضروری گربه ها عبارت است از:

۱. واکسن سه گانه یا FVRCP

واکسن های سه گانه که جزو واکسن های اجباری و اصلی گربه محسوب می شوند که در دو ماهگی به گربه تزریق می شوند. البته اگر سرپرستی گربه بزرگسال را بر عهده گرفته و مطمئن نیستید واکسینه شده می توانید از یک دامپزشک مشورت بگیرید.

۲. واکسن پنلوکوپنی یا FPV

پنلوکوپنی یا پاراویروس در حقیقت بیماری عفونی است که معمولا بچه گربه به آن مبتلا می شود و با علائمی مثل اسهال، استفراغ، کاهش انرژی و کم اشتهایی روبرو می شود و می تواند به مرگ گربه منتهی گردد. از این رو این واکسن پنلوکوپنی از مهمترین واکسن هایی است که تزریق آن به بچه گربه اجباری است.

۳. واکسن کلسی ویروس یا FCV

این واکسن از بچه گربه در مقابل بیماری های تنفسی و عفونت ریه محافظت می کند. کلسی ویروس در گربه ها با علائمی مانند زخم های پیش رونده دهانی، عطسه، ریزش مو و التهاب لثه و دندان همراه است. در صورت عدم درمان به موقع این بیماری کشنده خواهد بود.

۴. واکسن هرپس یا FHV

این واکسن مانع از ورود ویروس هرپس به بدن گربه ها می شود. ویروس هرپس با عفونت شدید ریه همراه است و ترشحات بینی، عطسه و زخم قرنیه را به دنبال دارد.

۵. واکسن هاری

از واکسن های ضروری دیگر برای گربه ها واکسن هاری است که بایستی در سه ماهگی تزریق شود. تزریق این واکسن برای محافظت از گربه و انسان ضروری است. دقت کنید این واکسن باید تحت نظر دامپزشک تکرار گردد.

زمانبندی واکسن های ضروری گربه

در این بخش به برنامه زمانی واکسیناسیون گربه ها اشاره می شود.

سن گربه           نوع واکسن                 تکرار واکسن

۶ تا ۸ هفتگی        FVRCP                   سه تا چهار هفته بعد

۹ تا ۱۱ هفتگی      FVRCP                   سه تا چهار هفته بعد

۱۲ تا ۱۵ هفتگی   FVRCP و FeLV          یک سال بعد

۱۶ تا ۲۰ هفتگی   FVRCP و Rabies       یک سال بعد

گربه بالغ          FVRCP و Rabies          یک سال بعد

قابل ذکر است که تزریق واکسن پس از چکاپ کامل توسط دامپزشک صورت می گیرد. اگر حیوان کاملا سالم باشد ویال واکسن از یخچال خارج شده و به شکل زیر پوستی در ناحیه پشت گربه بین تیغه های شانه تزریق می شود.

رعایت چرخه سرما در نگهداری و انتقال واکسن ها ضروری می باشد. اگر واکسن به صورت طولانی مدت بیرون یخچال باشد اثربخشی خود را از دست می دهد و عملا فایده ای ندارد. از این رو مراجعه به مراکز دامپزشکی معتبر جهت تزریق واکسن بسیار اهمیت دارد. هر ویال برای یک حیوان مصرف می شود و به سن، نژاد و جثه حیوان ربطی ندارد.

واکسن های اختیاری برای گربه ها

پیشتر اشاره شد که گربه ها دو نوع واکسن را دریافت می کنند که یکی ضروری و دیگری اختیاری است. با واکسن های ضروری گربه آشنا شدید. در این بخش با انواع واکسن های اختیاری یا غیر ضروری گربه ها آشنا می شوید.

واکسن لوسمی

این واکسن با این که در گروه واکسن های غیر ضروری قرار دارد ولی پیشنهاد می شود حتما گربه را برای دریافت این واکسن به دامپزشکی ببرید. از آن جا که این بیماری توسط ادرار، بزاق و ترشحات بینی از گربه آلوده منتقل می گردد و با شدید شدن آن سرطان خون ایجاد می شود. بهتر است اگر گربه شما با گربه های دیگر تماس دارد حتما این واکسن را دریافت نماید. واکسن لوسمی دو دوز دارد و باید گربه با فاصله ۳-۴ هفته آن را دریافت نماید.

واکسن کزاز

بیماری کزاز توسط زخم می تواند به بدن گربه انتقال یابد. از این رو بهتر است بچه گربه واکسن کزاز را دریافت نماید.

واکسن سیاه سرفه

این واکسن از ابتلای گربه به بیماری باکتریایی سیاه سرفه جلوگیری می کند و بایستی در چند ماهگی تزریق گردد. سیاه سرفه موجب ضعف سیستم تنفسی گربه شده و علائمی مثل تب، عطسه، تنفس با صدای بلند، تورم غدد لنفاوی و تنگی نفس دارد.

عوارض بعد از واکسیناسیون گربه

عوارض واکسیناسیون گربه معمولا خفیف بوده و بعد از چند روز رفع می شود. ممکن است در این مدت گربه احساس درد خفیف و کوفتگی در ناحیه تزریق داشته باشد. از این رو تا چند روز بعد از واکسن زدن هنگام بلند کردن و در آغوش گرفتن حیوان مراقب ناحیه ای که واکسن تزریق شده باشید.

می توانید از کمپرس گرم البته نه سریعا بعد از ترزیق استفاده کنید. بهتر است بعد از واکسن زدن تا دو روز گربه را حمام نکنید. بی حالی، بی اشتهایی، اسهال، استفراغ و حتی تب خفیف پس از واکسیناسیون طبیعی بوده و به دارو نیاز نیست.

دقت کنید بعد از واکسن زدن گربه یا سگ استامینوفن به حیوان ندهید چرا که خطرناک بوده و احتمال مسمومیت و مرگ گربه وجود دارد. واکسن ممکن است در برخی گربه ها واکنش آلرژیک به وجود آورد. در این شرایط محل تزریق متورم شده و تا مدتی هم احتمالا باقی می ماند.

البته جای نگرانی نبوده و پس از چند روز از بین می رود ولی اگر برجستگی بزرگتر شد و از بین نرفت حتما به دامپزشکی ببرید.

 مراقبت های بعد از واکسیناسیون گربه

همانطور که پیشتر اشاره شد معمولا واکسیناسیون گربه با عوارضی مثل تب، بی حالی، اسهال، کم اشتها شدن، استفراغ و تورم و قرمزی ناحیه تزریق همراه است. این موارد جای نگرانی ندارد و پس از مدتی از بین می روند. ولی اگر این علائم از دو روز بیشتر طول کشید گربه را به دامپزشکی ببرید.

از مهمترین مراقبت های بعد از واکسن زدن بچه گربه یا گربه بالغ می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • برای استراحت گربه محل گرم و آرامی را فراهم نمایید.
  • اگر حیوان خانگی دیگری دارید در این مدت از گربه دور نگه داشته شود.
  • از بازی و نوازش گربه خودداری کنید و اجازه دهید استراحت کند.
  • مرتبا وضعیت گربه را بررسی کرده تا اگر عوارض شدید شد سریعا به دامپزشکی ببرید.
  • گربه بعد از تزریق واکسن معمولا بی اشتها می شود از این رو بهتر است غذاهای مورد علاقه گربه را آماده کرده اما به غذا دادن حیوان اصرار نکنید.
  • لرزش بعد از واکسن، سردی، تشنج و از هوش رفتن حیوان از علائمی است که باید در صورت بروز سریعا گربه را نزد دامپزشک ببرید.
  • توصیه می شود بعد از تزریق واکسن نیم ساعتی در دامپزشکی حضور داشته باشید تا اگر علائم غیر عادی مشاهده شد دامپزشک گربه را معاینه نماید.
  • ظرف غذا و آب حیوان را در نزدیکی او قرار دهید و اجازه دهید هر زمان که تمایل داشت تغذیه کند.

به طور کلی مراقبت لازم بعد از واکسیناسیون گربه ایجاد آرامش برای حیوان است. هر گونه استرس و اضطراب سیستم ایمنی گربه را سرکوب کرده در نتیجه تیتر آنتی بادی علیه واکسن ایجاد نمی شود. بهتر است بعد از واکسن زدن گربه تا مدتی سفر، استحمام و بردن گربه به مکان های شلوغ را فراموش کنید.

تزریق واکسن به گربه چه اهمیتی دارد؟

بیماری های مختلفی وجود دارد که سبب شده سالانه گربه آن مبتلا شود و در مواردی سبب رنج زیاد و حتی مرگ حیوان شود. از این رو واکسیناسیون به موقع گربه اهمیت زیادی دارد.

لازم به ذکر است تزریق واکسن های ضروری گربه به تنهایی نمی تواند حیوان را نسبت به انگل ها ایمن کند به ویژه اگر گربه به بیرون از منزل رفت و آمد دارد. ضروری است هر چند ماه یک مرتبه درمان ضد انگلی جهت مقابله با انگل های احتمالی گربه صورت گیرد.

البته اگر گربه تنها در خانه است احتمالا دامپزشک هر سال یک مرتبه این درمان را پیشنهاد نماید. ضمنا واکسن های سه گانه گربه جهت ایمن سازی در مقابل بیماری های مختص گربه بوده به جز بیماری هاری که بین انسان و گربه مشترک است و این بیماری ها هیچکدام قابل انتقال به انسان نیستند.

بچه گربه هایی که واکسینه نشوند شدیدا در مقابل بیماری هایی مانند پنلکوپنی حساس هستند. ابتلا به این بیماری علیرغم دوره درمان فشرده، مراقبت های طولانی و هزینه سنگین برای صاحب گربه را به همراه دارد. حتی بعد از تلاش بسیار ممکن است گربه نتواند با بیماری مقابله و از بین برود. بنابراین اهمیت زیادی دارد که نسبت به واکسیناسیون به موقع گربه ها اقدام شود.

در پایان از همراهی شما با این مطلب سپاسگزاریم و امیدواریم نهایت استفاده را برده باشید. همچنین پیشنهاد می شود در صورت تمایل برای آشنایی با نشانه های تب در گربه و غذاهای ممنوعه برای گربه روی لینک ها کلیک و از این مقالات بازدید نمایید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *