استفاده از دهانشویه موجب کاهش میکروارگانیسم های بیماری زای دندان می شود. این مواد در حفظ سلامت دهان و دندان اهمیت زیادی دارد. اگر مایلید تا با انواع دهانشویه و کاربردهای آن ها آشنا شوید با ادامه مطلب همراه ما باشید.
معرفی انواع دهانشویه و کاربرد آن ها
رعایت بهداشت دهان و دندان از اصلی ترین کارهایی است که هر فرد برای حفظ سلامت خود باید انجام دهد. وگرنه مشکلات مختلفی برای سلامت دهان و دندان و دیگر بخش های بدن ایجاد می شود. برای حفظ بهداشت دهان و دندان انواع دهانشویه راهی بازار شده است.
جدا از مسواک زدن برای تمیز کردن دندان و مراقبت بیشتر از آن می توان از دهانشویه نیز بهره برد. استفاده از دهانشویه برای حفظ بهداشت دهان و دندان اهمیت زیادی دارد چرا که سبب کاهش میکروارگانیسم های بیماری زای دهان و دندان می شود. دهانشویه در حفظ سلامت دندان موثر بوده و توصیه می شود تمام افراد در کنار مسواک زدن از دهانشویه استفاده کنند.
در ادامه مطلب به معرفی انواع دهانشویه و کاربرد هر یک می پردازیم. بیشتر دهانشویه ها بدون نسخه به فروش می رسند ولی بهتر است برای استفاده از آن با دندانپزشک مشورت داشته باشید. همچنین توصیه می شود دهانشویه را از داروخانه ها تهیه کنید.
۱. دهانشویه فلورایدی
این نوع دهانشویه بیشترین استفاده را در میان دیگر دهانشویه ها دارد. فلوراید به حفاظت دندان در برابر پوسیدگی کمک می کند و با افزایش ایمنی دندان آن را تقویت می کند. بیشتر خمیردندان ها حاوی فلوراید بوده و در آب شهری نیز مقداری فلوراید موجود است.
با این وجود اگر در طی روز مسواک کمتر استفاده می کنید می توانید از دهانشویه حاوی فلوراید استفاده کنید. دقت کنید استفاده بی رویه از دهانشویه و مواد حاوی فلوراید می تواند به دندان آسیب زده و روی آن لکه ایجاد کند.
این نوع دهانشویه به دو گروه کم فلوراید و پرفلوراید دسته بندی می شوند. گروه کم فلوراید با ۰.۰۵ درصد برای مصرف روزانه و دهانشویه با فلوراید ۰.۲ برای مصرف هفته ای یک مرتبه در افراد مستعد پوسیدگی وسیع دندانی تجویز می شود.
۲. دهانشویه آنتی باکتریال
این نوع دهانشویه کاربرد درمانی دارد و بعد از جراحی یا درمان دهان و دندان مورد استفاده قرار می گیرد. دهانشویه آنتی باکتریال دارای کلرهگزیدین گلوکونات بوده و رشد باکتری و میکروب را در دهان متوقف می سازد.
افرادی که جراحی لثه انجام داده اند یا در معرض ابتلا به بیماری پریودنتال می باشند و ضمنا افرادی که بوی دهان بدی دارند می توانند از دهانشویه آنتی باکتریال یا ضد عفونی کننده استفاده کنند. البته این دهانشویه دارای مقداری الکل بوده و سبب خشکی و تغییر رنگ دندان ها می گردد. مصرف این دهانشویه فقط باید در طول درمان صورت گیرد و از مصرف بی رویه خودداری شود.
۳. دهانشویه طبیعی و گیاهی
این نوع دهانشویه را می توان در منزل هم تهیه کردند البته در داروخانه نیز موجود می باشد. اگر مایلید از دهانشویه شیمیایی استفاده نکنید می توانید از این نوع دهانشویه بهره بگیرید. همچنین می توانید آب ولرم و نمک را مخلوط کرده و یک دهانشویه طبیعی درست کنید.
۴. دهانشویه بهداشتی – زیبایی
دهانشویه زیبایی برای درمان تجویز نمی شوند و تنها کاربرد خوش بو کردن دهان و دندان را بر عهده دارند. این دهانشویه از دندان در برابر باکتری و پلاک دندان چندان محافظت نمی کنند. اگر می خواهید در ملاقات مهم یا مهمانی شرکت کنید از این دهانشویه استفاده کنید. معمولا بوی این دهانشویه پس از خوردن مواد غذایی از بین خواهد رفت.
همچنین این نوع دهانشویه با خاصیت ضد عفونی کنندگی کم برای پوشاندن و خنثی کردن بوی بد دهان، کاهش فلور میکروبی دهان، شستن بقایای مواد غذایی بین دندان ها و لثه و ایجاد طعم و بوی خوش در دهان کاربرد دارد.
۵. دهانشویه بهداشتی – درمانی
دهانشویه بهداشتی محصولات تجاری هستند که فوایدی مانند تسهیل تمیز شدن دهان، از بین بردن موقت بوی دهان، تغییر طعم دهان و کاهش باکتری های دندان و دهان را به همراه دارند. دهان شویه درمانی به محافظت دهان در مقابل بیماری ها کمک می کنند.
در این نوع دهانشویه ترکیباتی نظیر کلرهگزیدین (ضد میکروب) و فلوراید(ضد پوسیدگی) یا ترکیباتی مثل بزاق مصنوعی وجود دارد. بعضی دهانشویه ها حاوی الکل به عنوان حلال هستند که به علت نگرانی هایی در مورد ایجاد سرطان دهان ترکیبات جدید غالبا فاقد الکل هستند.
همچنین در دهانشویه ها ترکیبات دیگری مثل روغن های معطر اکالیپتول و تیمول به کار می رود. این دسته از دهانشویه علاوه بر این که همه کارکردهای دهانشویه آنتی باکتریال را دارد در پیشگیری و درمان بعضی بیماری های دهان و دندان موثر است. به طور مثال مانع تجمع پلاک دندانی شده و بعضی دردهای بافت دهان را تسکین می بخشند یا مقاومت دندان ها را افزایش می دهند و از پوسیده شدن محافظت می کنند.
این نوع دهانشویه شامل دو گروه ضد پلاک و ضد التهاب لثه و فلوراید دار هستند.
چند نکته در استفاده از دهانشویه ها
در استفاده از دهانشویه ها به نکات زیر دقت کنید:
- هر نوعی از دهانشویه را که استفاده می کنید نباید بیش از حد در مصرف آن زیاده روی نمایید زیرا اثر معکوس داشته و موجب آسیب دیدن دندان ها می شود.
- با این که برخی دهانشویه ها دندان را در مقابل باکتری و میکروب محافظت می کنند اما مسواک و نخ دندان فراموش نشود.
- دهانشویه تنها سبب تمیز شدن سطح رویی دندان می شود از این رو با نخ دندان و مسواک غذاهای باقی مانده از بین دندان کاملا تمیز می شود.
- دهانشویه به تنهایی جایگزین مسواک، نخ دندان و خمیردندان نیست.
- بعضی دهانشویه ها می توانند از پوسیدگی مجدد دندان یا پارادونتیت جلوگیری کنند.
- دهانشویه فلوردار بخشی از درمان پیشگیرانه به شمار می رود. این دهانشویه برای افرادی که مینای دندان آن ها از بین رفته و حساسیت زیادی در دندان نسبت به گرما و سرما دارند توصیه می شود.
- دهانشویه برای افرادی که ارتودونسی کرده اند توصیه می شود.
- این محصول برای کودکان زیر ۶ سال ممنوع است.
- دهانشویه می تواند به عنوان فراورده ای کمکی، تکمیل کننده دفعات مسواک زدن روزانه باشد.
- استفاده از دهانشویه احساس تمیزی و خنکی بیشتر دهان و دندان را به دنبال دارد.
نحوه و زمان استفاده از دهانشویه ها
به طور معمول دستورات لازم جهت استفاده از دهانشویه روی آن درج شده است. روش مصرف اغلب دهانشویه ها مشابه است. اگر برای درمان از دهانشویه بهره می گیرد زمان استفاده آن بعد از غذا خوردن است. نحوه انجام آن نیز به صورت غرغره کردن به مدت یک دقیقه است.
پس از استفاده دهانشویه تا ده دقیقه آشامیدنی یا مواد غذایی مصرف نکنید. درب بطری دهانشویه پیمانه ای برای استفاده از این محصول است. در صورتی که برای خوشبو شدن دهان از دهانشویه استفاده می کنید زمان مناسب استفاده از آن پس از مسواک زدن است.
در مورد سایر دهانشویه ها می توانید یک بار قبل از مسواک زدن و یک بار پس از مسواک زدن دهانشویه را غرغره کنید. پیش از مسواک زدن، دهانشویه سبب شل شدن باکتری های روی دندان می شود و با مسواک زدن کاملا از روی دندان زدوده می شود.
به طور کلی استفاده از دهانشویه یک بار در روز و آن هم در انتهای شب کفایت می کند. سعی کنید قبل از خواب شبانه، بعد از مسواک و نخ دندان از دهانشویه استفاده کنید. ده دقیقه را برای بهداشت دهان و دندان اختصاص دهید.
توصیه می شود حداقل دو مرتبه در روز بعد از صبحانه و بعد از شام دندان ها را مسواک بزنید. این کار سبب می شود ذرات مواد خوراکی و غذا در مدتی که خواب هستید بین دندان باقی نماند. مناسب ترین زمان برای استفاده از دهانشویه بین این دو مرحله می باشد.
در پایان از همراهی شما سپاسگزاریم و امیدواریم نهایت استفاده را از این مطلب برده باشید. همچنین پیشنهاد می شود در صورت تمایل برای آشنایی با انواع دهانشویه برای کودکان و فواید و مضرات دهانشویه روی لینک ها کلیک و از این مطالب نیز بازدید نمایید.
منبع : آرگا