هندوانه ابوجهل یکی از گونه های هندوانه می باشد که بخش بیرونی میوه سبز رنگ بوده و رگه های زرد رنگی دارد. اگر به کاشت هندوانه ابوجهل در باغچه یا گلدان علاقه مند هستید با ادامه مطلب همراه ما باشید.
آشنایی با نحوه کاشت بذر هندوانه ابوجهل
می توان هندوانه ابوجهل را در بیشتر مناطق کشور تحت کشت و پرورش قرار داد. این گیاه در نواحی کویری و خاک های قلیایی و شور هم می تواند رشد کند و به بیابان زدایی کمک نماید. اگر همانند کاشت بذر کاکتوس به کاشت بذر هندوانه ابوجهل در باغچه یا گلدان منزل علاقه مند هستید در این مطلب شرایط مورد نیاز این گیاه ارائه می شود.
گیاه شناسی هندوانه ابوجهل
هندوانه ابوجهل میوه های کوچکی دارد و هر بوته بین ۱۵-۳۰ میوه تولید می کند. قطر هندوانه ابوجهل ۷-۱۰ سانتی متر است. قسمت بیرونی میوه سبز رنگ با رگه های زرد است. میوه ها ممکن است کاملا زرد رنگ هم باشند.
هندوانه ابوجهل رسیده یک پوست نازک اما سخت دارد. بافت داخلی میوه خمیر نرم و تقریبا اسفنجی به رنگ سفید است که بذرهای ریزی داخل آن قرار گرفته است. برگ این گیاه شبیه هندوانه بوده اما کرک های فراوانی دارند و نسبت به برگ هندوانه زبرتر و ضخیم تر هستند.
این گیاه با اسم علمی Citrullus Colocynthis از راسته کدویی ها ( Cucurbitales) و از تیره کدو (Cucurbitaceae) می باشد. هندوانه ابوجهل در فارسی با اسامی خربزه روباه، کدوی تلخ و سیب تلخ نیز شناخته می شود. در عربی به این گیاه حنظل، علقم و مراره الصحاری اطلاق می شود.
در زبان های جنوب ایران هندوانه ابوجهل با عنوان خزر هم شناخته می شود. این نوع هندوانه بومی نواحی گرمسیری افریقا است. هندوانه ابوجهل گیاهی خزنده با حداکثر طول شاخه چهار متر و ریشه های عمیق حدود یک متر می باشد. برگ ها قلبی شکل با بریدگی عمیق و کرکی هستند.
این گیاه تک پایه بوده و گل های نر و ماده جدا از هم ولی روی یک پایه قرار دارند. میوه گیاه طعم تلخی دارد و مصرف میوه ها منجر به کولیت می شود. هندوانه ابوجهل به خاطر وجود مواد سمی، گیاه خطرناکی محسوب می شود. قابل ذکر است این گونه بسیار کمیاب در آسیا و نواحی مدیترانه نیز یافت می شود که خواص زیادی دارد.
همچنین بذر این گیاه به دلیل خواص ضد دیابتی مورد توجه است. همچنین یک ملین قوی بوده و میوه آن برای درمان اختلالات پوستی و خونی، حفظ سلامت روده، تسکین درد مفاصل و کاهش تب در طب سنتی مورد توجه بوده است.
شرایط مورد نیاز برای کشت بذر هندوانه ابوجهل
هندوانه ابوجهل گیاهی چند ساله بوده که به سادگی از طریق بذر قابل تکثیر است. بهترین زمان کاشت بذور اواخر بهار است. شایان ذکر است بذر هندوانه ابوجهل از نوع بذور ژنوتیپ بوده که این بذرها با اصلاح ژنتیکی همراه شده اند.
از این رو در مقابل بیماری ها و آفات مقاوم بوده و عملکرد آن ها در رویش گیاه باکیفیت و سالم خیلی بالا خواهد بود. کاشت بذر این گیاه به طور مستقیم و غیر مستقیم قابل انجام است. می توانید در روش مستقیم، هر سه تا ۴ بذر را در زمین اصلی در حفره هایی با فواصل ۶۰-۹۰ سانتی متر بکارید.
با جوانه زدن بذور هندوانه ابوجهل بایستی وجین شده و تنک شوند. به این ترتیب فقط بوته های قوی را نگهدارید و بقیه را از بستر کشت خارج کنید. در نواحی که فصل رشد کوتاهی دارند بذر این گیاه به صورت غیر مستقیم و جیفی پلت قابل کشت خواهد بود.
وقتی شرایط مساعد شد، جوانه گیاه به زمین اصلی منتقل می شود. از جمله شرایط مورد نیاز برای پرورش هندوانه ابوجهل عبارت است از:
- این گیاه به دمای ۲۰ درجه سانتی گراد در شرایط کشت مستقیم نیاز دارد.
- هندوانه ابوجهل خاک لومی شنی یا سبک و شنی با پی اچ ۶-۷ را ترجیح می دهد. البته این گیاه در خاک های رسی هم رشد خوبی دارد.
- هندوانه ابوجهل به مکانی با نور کامل و آفتاب مستقیم نیاز دارد.
- این گیاه به آبیاری منظم و کافی برای رشد نیاز دارد.
مراحل داشت و برداشت هندوانه ابوجهل
همانطور که اشاره شد می توان بذر این گیاه را ابتدا در گلدان بکارید بعد به زمین اصلی انتقال دهید. هندوانه ابوجهل رشد سریعی داشته و به مراقبت زیادی نیاز ندارد. پیش از کاشت، بذور آن را به مدت ۴۸ ساعت در آب بخیسانید.
دمای مناسب برای جوانه زنی ۲۰-۲۵ درجه سانتی گراد است. باید خاک مرطوب بوده اما خیس نشود. گلدان را در مکانی روشن و به دور از نور مستقیم خورشید قرار دهید. همچنین یک پوشش پلاستیکی شفاف روی گلدان کشیده تا رطوبت حفظ گردد.
پس از جوانه زنی گلدان را در مکانی با دریافت نور کافی قرار دهید. دمای مناسب برای رشد هندوانه ابوجهل در شرایط گلدانی بین ۱۴-۲۸ درجه سانتی گراد خواهد بود. خاک لومی شنی برای کاشت گیاه مناسب بوده و بایستی زهکشی خوبی داشته باشد.
بهترین زمان کشت بذور این گیاه در زمین اواخر بهار گزارش شده است. زمین مورد نظر را بایستی شخم زده و سپس بذرها را در حفره هایی به عمق ۲-۴ سانی متر قرار دهید و روی آن را با خاک نرم بپوشانید. تا جوانه زدن بذور خاک باید مرطوب بماند و خیلی خشک نشود.
اگر می خواهید بذر را در گلدان بکارید گلدانی بزرگ با قطر ۳۰ سانتی متر و حداقل ارتفاع ۳۰ سانتی متر انتخاب کنید. بعد گلدان را با خاک خیلی غنی شامل ترکیب کود حیوانی و خاک باغچه یا کمپوست پر کنید. گلدان را در محیطی که روزانه ۷-۸ ساعت نور مستقیم خورشید را دریافت می کند قرار دهید.
این گیاه رونده بوده و بوته های آن فضای بسیاری را اشغال می کند. بنابراین آن را توسط قیم یا داربست حفظ کنید و برای گیاه فضای زیادی را مدنظر قرار دهید. ضمنا میوه آن به علت وزن زیاد نباید آویزان باشد و بهتر است گلدان در محلی قرار گیرد که بوته روی زمین رشد نماید.
از جمله مواردی که باید در مرحله داشت هندوانه ابوجهل رعایت شود عبارت است از:
- سله شکنی سطحی بین ۳-۴ بار
- حذف علف های هرز
- مرتب کردن بوته های هندوانه ابوجهل
- کوددهی و مقابله با بیماری و آفات
- سبک کردن تعداد میوه های موجود روی بوته اصلی
اگر اولین بار است که کشت و پرورش گیاه هندوانه ابوجهل را تجربه می کنید احتمالا با زمان برداشت میوه آن آشنا نیستید. نشانه های زیر به شما در برداشت میوه کمک می کند:
- به هندوانه ضربه بزنید اگر صدای خفه و گنگی شنیده شد به این معنی است که میوه رسیده و صدای زنگدار نشان دهنده نارس بودن میوه است.
- رنگ کرمی محلی از هندوانه که روی زمین است نشان دهنده رسیدن میوه است.
- رنگ میوه های رسیده هندوانه ابوجهل از میوه های نارس روشن تر است.
- پیچک نزدیک میوه هنگام رسیدن خشک می شود.
بهترین زمان کشت هندوانه ابوجهل
هندوانه یکی از گیاهان فصل گرم می باشد. از این رو بهترین فصل برای کشت و پرورش هندوانه ابوجهل فصل بهار بعد از گذشت سرمای بهاره می باشد. این گیاه بیشتر از گیاهان تیره کدو به گرما مقاوم است. از این رو برای کشت در نواحی با تابستان های طولانی و گرم گزینه مناسبی خواهد بود.
بنابراین تابستان های خشک و تقریبا مرطوب برای رشد هندوانه ابوجهل بسیار مناسب است. و در فصل رشد گلدهی دارد.
ویژگی های بذر هندوانه ابوجهل مرغوب
افرادی که حتی یک بار تجربه کاشت بذر این گیاه را داشته باشند به اهمیت کیفیت بذر برای رویش گیاه پی برده اند. برای خرید بذر هندوانه ابوجهل باکیفیت باید خلوص بذر را ارزیابی کنید.
معمولا در بسته بندی بذور عناصر بی اثر نظیر شن، کاه، چوب، و … دیده می شود که وجود این عناصر طبیعی بوده به شرط آن که از حد استانداردش فراتر نرود. ضمنا بذر دیگر گیاهان نباید در بسته بندی محصول مدنظر شما وجود داشته باشد.
در پایان این مطلب از همراهی شما سپاسگزاریم. همچنین در صورت تمایل برای آشنایی با مراحل کاشت هندوانه در باغچه و کاشت هندوانه در گلدان روی لینک ها کلیک و از این مقالات هم بازدید نمایید.
منبع : آرگا