مصرف سیگار آسیب ها و عواقب بسیار جدی برای فرد به همراه دارد که معمولا افراد سیگاری با وجود اطلاع از این مسئله، از روی عادت و جهت ایجاد آرامش و رفع خستگی به مصرف آن ادامه می دهند. مصرف سیگار به دلیل تشدید مسائل روحی بیشتر می شود و حتی جای مصرف غذا را نیز می گیرد. به همین خاطر پیشگیری های اولیه و برخورد با فرد سیگاری باید به گونه ای باشد که به نقاط قوت فرد توجه بیشتری نشان داده شود. در این مقاله به بررسی نحوه برخورد با فرد سیگاری خواهیم پرداخت.
راهکارهای برخورد با فرد سیگاری
یکی از راه های برخورد با فرد سیگاری این است که به عنوان همراه و خانواده، کنار او باشید. با این تفکر که مشکل سیگار کشیدن تنها مشکل تو نیست، بلکه مشکل خانواده است. زیرا فقط به تو آسیب نمی زند و تمام خانواده را تحت تأثیر قرار می دهد. پس ما در کنار یکدیگر راهکاری برای این مشکل پیدا می کنیم. از چمله راه های برخورد با فرد سیگاری می توان به موارد زیر اشاره کرد.
نقاط قوت فرد را به او یادآوری کنید
سعی کنید جایگزین مناسبی برای او پیدا کنید. همان طور که می دانید سیگار کشیدن یک عادت به شمار می رود. عادت جزو زندگی روزمره است و اگر حذف شود، به طور کامل جای خالی آن احساس می شود. بر همین اساس تلاش کنید تا این جای خالی با چیزهای مناسب پر شود. به عنوان مثال پیاده روی، مطالعه، باشگاه ورزشی، استخر، بیرون رفتن، بازی کردن و هر موردی که فکر می کنید می توانید به عنوان عادت از آن استفاده کنید را جایگزین مصرف سیگار نمایید. دودهایی هم هستند که هیچ ضرری ندارند و به عنوان دارو می توانید از آن استفاده کنید، مثل عنبرنسا.
سیگار کشیدن یک عادت بد است و این عادت بد تنها مشکل فرد نیست؛ بلکه به کل خانواده مربوط می شود. بر همین اساس به نقاط قوت فرد تأکید کنید و اشاره ای به نقاط ضعف او نداشته باشید. تشویق کردن و جایزه گرفتن نیز برای این موضوع کار درستی به شمار می رود.
خودتان را به تعافل بزنید
اگر فرد سیگاری میل به سیگار پیدا کرد بهتر است خودتان را به تعافل بزنید. این کار موجب می شود او هدفی برای برگشت داشته باشد. به او توجه زیادی نشان دهید و یادآوری کنید که توانمند است و هرکاری بخواهد می تواند انجام دهد. به هیچ عنوان لغزش ها و شکست های او را به یاد او نیاورید. اگر او صدها مرتبه سیگار را ترک کرده اما دوباره شروع کرده است، اطمینان داشته باشید خود او بهتر می داند و نیاز نیست به او این موضوع را یادآوری کنید.
هر روز را خاص کنید و بشمارید
برای او در خانه یک کاغذ نصب کرده و هر روز یک خط به آن اضافه کنید. علاوه بر این می توانید تقویم بزرگی در خانه خود بگذارید و هر روز از او بخواهید که روی یک روز دیگر خط بکشد و بابت انجام این کار از او تشکر کنید. شما باید از او بخواهید که وقتی توانسته یک روز سیگار مصرف نکند، باز هم می تواند دوام بیاورد و شما به او و اراده اش کاملا اطمینان دارید.
تشویق کنید
اگر این فرد توانست سیگار را ترک کند، به هر شیوه ای که می توانید او را تشویق کنید تا بداند که کار با ارزشی کرده و شما این کار او را دیده اید و ارزش کارش را خوب درک کرده اید. برایش هدیه بگیرید و او را به غذای مورد علاقه اش مهمان کنید. هر روزی که از ترک سیگار می گذرد را بشمارید و هر روز برای خود کاری تنظیم کنید. به عنوان مثال برایش پیامک بزنید: امروز بیست و پنجمین روزی است که سیگار نمی کشی، مثل هر روز از تو ممنونم به خاطر این کار بزرگی که انجام دادی. شما باید کاری کنید که هر روز برای او با ارزش شود. هر چقدر ارزش این روزهای او بیشتر شود، احتمال پایین تری وجود دارد که او ارزش این روزها را فراموش کند و دستاوردهای خود را نادیده بگیرد.
به توانایی ها و خوبی های او اشاره کنید نه به شکست ها
اگر فرد سیگاری هنوز نتوانسته سیگار را ترک کند، به توانایی ها و خوبی های او توجه کنید. این دلیل قانع کننده ای نیست که بگوییم او ناکارآمد و بی اراده است. سعی کنید به او امید بدهید و کارهایی که توانسته انجام دهد را به او یادآوری کنید. به او بگویید که چقدر بااراده و قوی است و در همه حال سلامت خودش و خانواده اش برای او مهم است. به او یادآوری کنید که از پس کارهای بزرگ برآمده است، پس سیگار در مقابل آن کارها بی نهایت کوچک است. “اگر تو اراده کنی به راحتی می توانی سیگار را کنار بگذاری. اگر آن را تا به امروز ترک نکرده ای به دلیل این است که خودت نخواسته ای. تو بخواهی حتما می توانی آن را ترک کنی”.
امیدواریم از مطالعه این مطلب نهایت استفاده را برده باشید. در پایان پیشنهاد می کنیم مقالات همسر سیگاری و برخورد با فرزند سیگاری را نیز مطالعه کنید.
منبع : آرگا