مشکلات مالی در زندگی جزو مسائلی است که زوجین باید با کمک یکدیگر در جهت حل آن تلاش کنند. در حقیقت باید زن و مرد با هم مشورت کرده تا اوضاع را بهتر مدیریت کنند. اگر افراد در زندگی مشترک با مشکلات مالی مواجه شوند، احتمال دارد با توجه به شرایط، در شدت صمیمیت زوجین و موفق بودن آن رابطه، مشکلاتی برای این خانواده ایجاد شود. این عواقب ممکن است شامل استرس، اضطراب مداوم، طلاق عاطفی و رسمی و مشاجرات دائمی باشد که اغلب برای هر خانواده ای ایجاد می شود. هر زوجی باید بداند که احتمال دارد در هر دوره ای از زندگی با مشکلات اقتصادی دست و پنجه نرم کند. بر همین اساس بهتر است که اوضاع را به نحو احسن مدیریت کند. در این مطلب به بررسی تأثیر مشکلات مالی در زندگی مشترک می پردازیم.
تأثیر مشکلات مالی در زندگی مشترک چگونه است؟
در صورتی که افراد در زندگی مشترک با مشکلات مالی مواجه شوند، ممکن است با توجه به شرایط، در شدت صمیمیت زوجین و موفق بودن آن رابطه، مشکلات زیادی برای این خانواده ایجاد شود. این مشکلات شامل استرس، افسردگی، طلاق و دعوا هستند که احتمال دارد در هر خانواده ای مشاهده شود. در حالت کلی تأثیر مشکلات مالی در زندگی مشترک شامل موارد زیر می شود:
اضطراب
مشکلات مالی به خصوص هنگامی که پای فرزند یا فرزندانی در میان باشد، استرس و اضطراب زیادی را به همراه دارد. معمولا این اضطراب ها به فرزندان نیز منتقل می شوند. با گذشت زمان این اختلالات موجب بروز مشکلات جبران ناپذیر و تلخی خواهد شد.
افزایش تنش های عاطفی
عدم توانایی در مدیریت هزینه ها و پرداخت بدهی ها باعث ایجاد تنش های عاطفی در میان زوجین می شود. به طور معمول این تنش ها باعث قهرها و مشاجرات مکرر می شوند که می توانند به طور کامل ارتباطات سالم را از بین ببرند.
مشکلات در روابط جنسی
یکی از تأثیرات مشکلات مالی در زندگی مشترک، واپس زدگی جنسی است. یعنی اینکه احتمال دارد یکی از زوجین از رابطه جنسی اجتناب کرده و مدام شریک زندگی خود را پس بزند. به عنوان مثال زنی که از سوی همسر خود تأمین مالی نمی شود، دیگر به او امید نداشته باشد و نیازهای جنسی همسر خود را تأمین نکند، این امر دلزدگی زناشویی را به دنبال خواهد داشت.
مشکلات ارتباطی با فرزندان
فشارهای روانی و مشکلات اقتصادی، والدین را در شرایطی قرار می دهد که نمی توانند انرژی زیادی برای فرزندان خود صرف کنند. حجم زیادی از انرژی روانی در این والدین، به حل مشکلات اقتصادی و تأمین هزینه های زندگی اختصاص یافته است. به همین خاطر والدین نمی توانند انرژی زیادی را به تعامل و صحبت کردن با فرزندان خود اختصاص دهند. مطالعات نشان می دهد که ارتباط والدین با فرزندان، تأثیر زیادی در رشد اخلاقی و اجتماعی آن ها دارد و در صورت فقدان ارتباط مناسب، این جنبه از رشد کودکان با مشکل روبرو شده که بهتر است از یک مشاور با تجربه کمک گرفته شود.
افسردگی
یکی از مسائلی که ممکن است بعد از بروز مشکلات مالی فرد را درگیر کند، افسردگی است. در حقیقت در بحران های مالی، افراد قادر نیستند هزینه های زندگی خود را تأمین کنند. به همین خاطر دچار اندوه، استرس و نگرانی می شوند. این موارد سلامت روان شخص را تحت تأثیر قرار داده و اگر به موقع کنترل و مدیریت نشود باعث بروز افسردگی خواهد شد.
تأثیر بر تصمیم گیری های مشترک
مشکلات مالی می توانند بر تصمیم گیری های مشترک زوجین تأثیر بگذارند. در شرایط مالی سخت، ممکن است یکی از همسران به تنهایی تصمیم بگیرد که این موضوع باعث ایجاد حس نارضایتی و نابرابری در آن خانواده می شود.
طلاق
این یک خبر بسیار دردناک است اما بحران های مالی بزرگ معمولا منجر به طلاق می شوند. زوجین احساسات و تصویری را که پیش از وقوع بحران های مالی نسبت به یکدیگر داشتند از دست می دهند، سپس دچار ترس و نگرانی می شوند و مشکلات مالی را تبدیل به مشکلات عاطفی می کنند. در نتیجه یک روز به طور ناگهانی همدیگر را در حالی می یابند که به فکر جدایی و طلاق هستند. بنابراین شاید بهتر باشد پیش از اینکه به این نقطه برسید، یک نقشه مالی طراحی کنید. سه مورد از نقاط حساس زندگی مالی خود را شناسایی کرده و روی آن ها متمرکز شوید. همان طور که می دانید، همیشه پیشگیری بهتر از درمان است.
علاوه بر احساس ناکامی، بر اساس مطالعات انجام شده، استرس باعث پرخاشگری و کاهش ظرفیت شخص می شود. این موضوع باعث ناسازگاری در روابط خانواده می شود؛ زیرا اعضای خانواده ای که دچار مشکلات اقتصادی هستند، صبر و تحمل کمتری دارند و در برابر مشکلات سریع تر عکس العمل نشان می دهند.
از بین رفتن سلامت جسمی
هزینه های سلامت در هر خانواده، قسمتی از مخارج مالی محسوب می شوند. انجام چکاپ های دوره ای، تأمین مواد غذایی سالم و مناسب و درمان بیماری های گوناگون به بخشی از منابع مالی نیاز دارد. مشکلات مالی سبب بی توجهی به این نیازها شده و روی سلامت جسمی اعضای خانواده تأثیر می گذارند. لازم به ذکر است بدانید مشکلات مالی خطر بیماری های روانی را افزایش می دهد. فشار روانی و احساس سرخوردگی که از ناتوانی در پیگیری مسائل مربوط به سلامت مانند تهیه دارو نشأت می گیرد، به طور مجدد شخص را در معرض بیماری های متعدد قرار می دهد.
گسستگی در خانواده
ناتوانی در تأمین هزینه های خانواده بسیاری از اوقات زوج ها را به این نتیجه سوق می دهد که قادر به ادامه زندگی با هم نیستند و بهتر است ارتباط خود را قطع کنند. قبل از آنکه این تصمیم به طور توافقی گرفته شود، تبعات ثانویه مشکلات اقتصادی موجب از هم پاشیدن خانواده خواهد شد. احساس ناکامی و شکست در زنانی که تصور می کنند می توانستند موقعیت های بهتری برای ازدواج داشته باشند یا مردانی که معتقد هستند مدیریت مالی توسط همسرشان باعث بروز مشکلات اقتصادی می شود، زمینه بروز اختلاف و مشکلات در محیط خانواده را فراهم می کند.
عوامل تشدید کننده تأثیر مشکلات مالی در زندگی مشترک
از مهم ترین عواملی که باعث تشدید تأثیر مشکلات مالی در زندگی مشترک می شوند، می توان موارد زیر را نام برد:
صحبت نکردن اصولی زوجین
یکی از بزرگترین مشکلات این است که در زمان بروز مشکلات مالی زوجین با دعوا و بحث های بی نتیجه سعی دارند مشکلات را حل کنند. زن و شوهر هیچ صحبتی با یکدیگر نمی کنند و بدون ایجاد همدلی، درک متقابل و تصمیم گیری های درست، تأثیرات مشکلات مالی را بیشتر می کنند.
اعتقادات کلیشه ای
به عنوان مثال در اعتقادات کلیشه ای زن می گوید من مسئول تأمین مالی خانواده نیستم و مشکلات مالی در زندگی به هیچ عنوان به من مربوط نمی شود.
ریسک پذیر بودن زوجین
ریسک پذیر بودن یکی از زوجین و محافظه کار بودن طرف دیگر یکی از عواملی است که مشکلات مالی در زندگی را تشدید می کند.
داشتن یک جیب پنهانی
به عنوان مثال در اوج بحران اقتصادی خانواده، اگر یکی از زوجین به طور پنهانی پس اندازی داشته باشد که نخواهد شریک زندگی اش از آن مطلع باشد، این کار به بنیان خانواده و همسرش آسیب می زند.
کنترل و مدیریت تأثیرات مشکلات مالی در زندگی زناشویی
زوجین باید بدانند که ممکن است در هر دوره ای از زندگی با مشکلات اقتصادی روبرو شوند. بر همین اساس بهتر است که اوضاع را مدیریت کنند. اقداماتی که هر زوج می تواند در رابطه با مشکلات مالی انجام دهد، به دو قسمت تقسیم می شود:
۱. اقدامات پیش از به وجود آمدن مشکلات مالی
زوجین همواره باید آینده نگری داشته باشند و خود را برای هر گونه شرایطی آماده کنند. آن ها برای جلوگیری از مشکلات مالی باید به موارد زیر توجه داشته باشند.
- تعیین مقررات: مقررات رفتن به مهمانی، خرید پوشاک، دعوت مهمان و … باید مشخص شود. علاوه بر این باید مقررات هدفمند برای میان مدت تعیین شود تا با پس انداز و علاوه بر این تعیین پول تو جیبی به فرزندان، از هزینه های سنگین جلوگیری شود.
- تعیین بودجه: زوجین باید برای مخارج خانه بودجه تعیین کنند و در زمینه تعیین بودجه به تفاهم برسند. این بودجه علاوه بر اینکه بر مبنای اعضای خانواده صورت می گیرد. باید توان خرید را نیز بررسی کند.
- مشارکت در تصمیمات مالی با همسر خود: زنان و مردان باید در تصمیمات مالی، با همسر خود مشورت کرده و از نظرات او در مورد مسائل مالی آگاه شوند. زندگی مشترک برای هر دو نفر است و این حق طبیعی زوجین است که در تصمیمات مالی با یکدیگر مشارکت داشته باشند.
- افزایش دانش اقتصادی خانواده: یکی از اساسی ترین مهارت های زندگی این است که هزینه ها به طور دقیق مدیریت شوند. به همین خاطر اعضای خانواده باید سطح عمومی دانش اجتماعی را بالا ببرند. این ارتقا می تواند از طریق کتاب، رسانه ها و روزنامه شکل بگیرد.
۲. اقدامات پس از به وجود آمدن مشکلات مالی
در صورتی که به هر علتی خانواده با مشکلات مالی روبرو شود، برای رفع تنش، اضطراب و استرس، زوجین باید با یکدیگر همدل و همراه باشند تا با کمک هم بحران ها را پشت سر بگذراند. یکی از مهم ترین راهکارها این است که زوجین به مشاوره های اقتصادی مراجعه کنند تا اوضاع بهتر و سریع تر مدیریت شود. بدین ترتیب مشاور می تواند تنش و استرس های بین زوجین را کاهش داده و مناسب ترین راه حل ها را به زوجین ارائه دهد.
امیدواریم مطالب این مقاله برای شما عزیزان مفید بوده باشد. در پایان پیشنهاد می کنیم مقالات مدیریت مالی در زندگی مشترک، مدیریت مالی شخصی و برخورد با بحران های مالی را نیز مطالعه فرمایید.
منبع : آرگا