خارش پوست بدن یکی از مواردی است که تقریبا بیشتر افراد آن را تجربه کرده اند. اما گاهی مواقع خارش به حدی شدید است که زندگی عادی را مختل می کند که نیاز به توجه پزشکی دارد. این مطلب به نشانه های خارش خطرناک پوست اشاره دارد.
نشانه های خارش خطرناک پوست و روش های تسکین آن
خارش پوست بدن یکی از مواردی است که تقریبا بیشتر افراد آن را تجربه کرده اند و گاهی مواقع بدون هیچ علت خاصی بروز می کند. در مواردی خارش خطرناک پوست نشانه یک بیماری است. برخی مواقع خارش به حدی شدید است که فرد قادر به خوابیدن نبوده و زندگی عادی برای وی مختل می شود.
در صورتی که دلیل واضحی برای خارش پوست بدن وجود ندارد بایستی به پزشک مراجعه شود. اگر خارش پوست بیشتر از دو هفته طول بکشد یا به حدی شدید باشد که مانع از خواب راحت شده و در فعالیت های روزمره شما تاثیر منفی گذاشته حتما به پزشک متخصص پوست مراجعه شود.
به طور کلی خارش پوست غالبا عارضه موقتی و بی خطر بوده که می توان از طریق روش های خانگی یا داروهای بدون نسخه آن را بهبود بخشید. ولی برخی اوقات خارش می تواند هشداری برای یک مشکل پزشکی جدی باشد. در این مطلب قصد داریم به نشانه های خارش خطرناک پوست پرداخته و روش هایی برای تسکین آن بیان کنیم.
دلایل خارش پوست بدن چیست؟
پوست یکی از عوامل محافظت کننده بدن می باشد که می تواند از بدن در مقابل آسیب ویروس ها، باکتری ها و سایر عوامل بیماری زا محافظت نماید. وقتی عامل ناشناخته ای در مقابل پوست قرار گیرد، واکنش ایجاد شده و خارش و قرمزی پوست به همراه دارد.
حتی در برخی مواقع خارش پوست بدن با جوش و بثورات همراه می شود. از جمله دلایل خارش پوست بدن عبارت است از:
- خشکی پوست: معمولا در فصل زمستان و در نواحی با آب و هوای خشک بیشتر شایع است و هر چه سن انسان بیشتر می شود پوست بدن خشک و کشیده تر خواهد شد.
- حساسیت: وقتی ضایعات پوستی نمایان می شوند که سیستم ایمنی بدن به آلرژن های موجود در پوست واکنش نشان بدهد.
- درماتیت تماسی: به علت تماس پوست با مواد حساسیت زا به وجود می آید که سبب قرمزی و خارش پوست می گردد.
- اگزمای پوست: از بین رفتن بافت محافظ پوست سبب اگزما شده و افراد مبتلا به آن اگر درمان خارش پوست را زودتر شروع نکنند ممکن است التهاب بیشتر و عفونت ایجاد شود.
- مشکلات روانی: برخی بیماری ها و اختلالات روانی از جمله افسردگی، وسواس فکری، اضطراب، سایکوز، کندن وسواس گونه موی سر سبب خارش پوست می شود.
- بیماری نخاعی: این بیماری چه به دلیل سن یا آسیب می تواند به اعصاب فشار وارد کرده و احساس خارش در پوست را به همراه آورد.
چه زمانی برای خارش پوست باید به پزشک مراجعه کرد؟
اگر خارش پوست بیشتر از دو هفته ادامه داشت یا به قدری شدید بود که خواب و فعالیت های روزمره را مختل نمود. زمان آن است که برای دریافت مشاوره و درمان به پزشک متخصص پوست مراجعه کرد.
نشانه های خارش پوست که باید جدی گرفته شود.
خارش پوست که با نشانه هایی مانند تب، تورم، بثورات و زردی پوست همراه باشد می تواند علائم هشدار دهنده ای باشد که به توجه پزشکی فوری نیاز دارد. ضمنا خارش پوست در نواحی خاصی مثل دهان یا ناحیه تناسلی می تواند نشانگر وجود بیماری یا عفونت خاصی باشد که به بررسی دقیق نیاز دارد.
شایان ذکر است خارش پوست در افراد مسن شایع تر است ولی که خارشی که شدید و مداوم باشد می تواند علائم مشکل پزشکی جدی تری باشد که به ارزیابی پزشکی نیاز دارد. خارش پوست می تواند یکی از نشانه های اولیه بیماری کبدی باشد که در سراسر بدن تاثیر داشته و به توجه پزشکی نیاز دارد.
قابل ذکر است بیماری های کلیوی هم اغلب سبب خارش پوست شده به خصوص در نواحی پاها و بازو که نشانه ای از اختلال در عملکرد کلیه ها است. در موارد نادر، خارش پوست با برخی از سرطان ها مثل سرطان خون و لنفوم مرتبط است که اهمیت توجه به این نشانه را اعلام می کند.
گفتنی است بیماری های تیروئید چه پرکار و چه کم کاری تیروئید سبب خارش پوست می شوند که نشانگر اهمیت بررسی های هورمونی می باشند. ضمنا برخی داروها از جمله آنتی بیوتیک ها و داروهای ضد درد می تواند خارش پوست را به همراه داشته باشند که معمولا با قطع دارو و تغییر درمان بهبود پیدا می کنند.
در چه صورتی خارش پوست بدن خطرناک تلقی می شود؟
اگر خارش پوست بیشتر از دو هفته طول کشید و با درمان هایی که انجام داده اید بهبود نیافت خارش جدی و خطرناک بوده و باید به پزشک مراجعه کرد. لازمه این کار تشخیص دقیق علت آن توسط پزشک متخصص می باشد. ولی معمولا خارش پوست با درمان های پزشکی بهبود یافته یا بعد از مدتی درمان می شود.
درمان خارش پوست
می توانید برای تسکین و درمان خارش پوست از موارد زیر کمک بگیرید:
- کمپرس سرد
- مرطوب نگه داشتن پوست به طور مداوم
- کاهش و کنترل استرس
- نوشیدن آب فراوان
- استفاده از محصولات آرایشی و بهداشتی بدون بو
- استفاده از پارچه های طبیعی مثل پنبه برای لباس ها
- استفاده از نرم کننده و بی حس کننده ها
- آنتی هیستامین و کورتیکواستروئیدها
- نور درمانی
- پماد و کرم های ضد خارش مانند پماد هیدروکورتیزون
- استفاده از بتامتازون که خواص ضد التهابی و ضد خارش و قرمزی پوست دارد.
توصیه می شود برای کاهش خارش پوست از خاراندن آن خوددار کنید. ضمنا حمام طولانی مدت با آب گرم نداشته باشید. از مرطوب کننده استفاده و داروهای ضد خارش بدون نسخه را امتحان کنید. ضمنا برای جلوگیری از خارش پوست از تماس با مواد تحریک کننده پرهیز کنید و لباس های نخی و گشاد بپوشید.
در طب برای تسکین بیشتر خارش پوست، استفاده از حمام بلغور جو دوسر، ژل آلوئه ورا، سرکه سیب و روغن نارگیل را توصیه می کنند. این مواد طبیعی نیز در کاهش التهاب و خارش پوست موثر هستند.
کدام مواد غذایی خارش پوست بدن را تسکین می دهد؟
برای رفع خارش پوست بدن می توانید از مواد غذایی حاوی ویتامین های د، ای، آ، ب ۶، ب ۳ و ث کمک بگیرید. ضمنا مواد غذایی دارای پروبیوتیک مثل ماست، بعضی پنیرها مانند پنیر گودا و چدا و کلم ترش نیز در کاهش خارش پوست بدن موثر هستند.
همچنین مرکبات، روغن زیتون، پیازها ، سیب و چای که دارای کوئرستین می باشند به همراه گوجه فرنگی، ماهی، سبزی برگ تیره که خواص ضد التهابی دارند برای تسکین خارش پوست بدن توصیه می شود.
چه زمانی خارش پوست بدن به درمان اورژانسی نیاز دارد؟
در صورتی که خارش پوست در سنین بالای ۶۰ سال روی داد می تواند نشان دهنده مشکلات و بیماری های داخلی مثل نارسایی کلیه، تومورهای داخلی، سرطان و نارسایی های کبدی باشد که به درمان اورژانسی نیاز دارد.
کلام پایانی
خارش پوست می تواند به دلیل بیماری های پوستی، اختلالات کبدی، کلیوی، بیماری های تیروئید و برخی داروها ایجاد شود. پیشگیری و تسکین خارش پوست از طریق اجتناب از مواد تحریک کننده، مرطوب نگه داشتن پوست، استفاده از داروهای ضد خارش بدون نسخه، کنترل استرس امکان پذیر است.
برای خارش های شدید و پیوسته و همراه با علائم دیگر مراجعه به پزشک الزامی بوده تا دلیل قطعی آن مشخص شود.
منبع : آرگا