روغن موتور خودرو از اجزای مهم و لازم برای عملکرد درست و بهینه موتور خودرو است. در صورت کاهش روغن موتور روان سازی و از بین بردن اصطکاک داخلی قطعات موتور مختل می شود. در این مطلب با ۸ نشانه کم بودن روغن موتور آشنا می شوید.
آشنایی با ۸ نشانه کم بودن روغن موتور
کاهش روغن موتور یکی از موارد مهم تعویض و افزایش روغن است زیرا سبب بروز خطرات جدی به موتور می گردد. به این ترتیب توجه به نشانه های آن اهمیت زیادی دارد. وجود روغن کافی در موتور از عوامل اساسی جهت حفظ عملکرد بهینه و بی مشکل خودرو می باشد.
روغن موتور برای روانسازی و از بین بردن اصطکاک داخلی قطعات موتور، حفظ دمای مناسب، جلوگیری از زنگ زدگی و خوردگی قطعات موتور لازم است. اگر سطح روغن موتور کاهش یابد مشکلات جدی ممکن است برای سیستم موتور ایجاد شده که آسیب و خسارت به قطعات را به دنبال دارد.
کاهش سطح روغن موتور ماشین با نشانه های مختلفی همراه است. در ادامه مطلب با ۸ نشانه کم بودن روغن موتور ماشین آشنا می شوید. همچنین به راهکارهایی برای جلوگیری از این حالت نیز اشاره می شود.
۱. روشن شدن چراغ هشدار فشار روغن
موتور ماشین همانند یک مکانسیم پیچیده و دقیق، شامل صدها قطعه فلزی متحرک است که هنگام روشن شدن با هم در تعامل هستند. روغن موتور این قطعات را به روانی حرکت داده و از بروز اصطکاک ناخواسته جلوگیری می کند.
در ضمن این روغن به پخش گرما کمک می کند و سبب خنک شدن اجزای موتور می شود تا هنگام رانندگی بهترین عملکرد را داشته باشند. هنگامی که سطح روغن موتور کم شود نشانه های مختلفی دیده می شوند که ساده ترین این نشانه ها روشن شدن چراغ هشدار خودرو می باشد.
این چراغ به سنسوری وصل است که سطح روغن را کنترل می نماید. در صورت کاهش فشار روغن به حدی که خطرناک باشد چراغ هشدار فشار روغن روشن می شود.
۲. گرم شدن بیش از حد پیشرانه
گرم شدن بیش از حد پیشرانه نشان دهنده افزایش دما در موتور به علت نبود روغن کافی می باشد. این مشکل سبب آسیب جدی به قطعات موتور می شود.
۳. پخش شدن بوی روغن سوزی
پخش شدن بوی روغن سوزی از درون خودرو نشانگر نشتی و چکه کردن روغن روی قطعات داغ موتور می باشد. در صورت استشمام این بو نامطبوع، بهتر است خودرو را کنار زده و موتور را خاموش نمایید تا از بروز خطرات احتمالی جلوگیری شود. این مسئله می تواند سبب شکستن میله ها شده و صدای تق تق از زیر کاپوت خودرو شنیده شود.
۴. شنیدن صدای غیر عادی موتور
کاهش سطح روغن موتور می تواند سبب تولید صداهای غیر عادی و نویز در موتور شود. این صداها شبیه صدای ضربه یا صدای سیلندرهای خالی است.
۵. عملکرد نامناسب پیشرانه
ماشین ها طوری طراحی می شوند که مصرف سوخت قابل توجهی داشته باشند. ولی اگر روغن موتور کم باشد ممکن است متوجه شده که موتور خودرو آنطور که بایستی عمل نمی کند. هر اندازه پیشرانه سخت تر کار کند مصرف سوخت بیشتر می شود.
۶. کاسته شدن عملکرد پیشرانه
در صورت کم بودن روغن موتور کارایی پیشرانه خودرو کاهش یافته و ممکن است کند شود یا با مشکلات دیگری مواجه شود.
۷. کاهش عملکرد ماشین
کمبود روغن موتور سبب کاهش عملکرد ماشین و مصرف سوخت بیشتر آن می شود. در صورتی که موتور ماشین شما به طور معمول کار نمی کند یا مصرف سوخت آن بیشتر شده احتمالا دلیل آن کمبود روغن موتور است.
۸. لرزش غیر عادی ماشین
کاهش سطح روغن موتور می تواند سبب لرزش های غیر عادی ماشین حین حرکت شود. این لرزش ممکن است در کل ماشین یا در قسمت های خاصی مثل دنده یا فرمان حس شود.
به طور کلی حفظ سطح روغن موتور به عنوان جزء اصلی از نگهداری و خدمات بهنگام ماشین، می تواند از آسیب به موتور جلوگیری نموده و دوام عملکرد بهینه خودرو را تضمین نماید. روغن موتور خودرو بایستی بر اساس نوع و مدل ماشین، شرایط آب و هوایی، شرایط رانندگی و دوره تعویض مشخص شده توسط شرکت سازنده خودرو تعیین شود.
در انتخاب روغن موتور بایستی به مشخصات و نیازهای موتور ماشین خود دقت کنید و روغن موتور متناسب با قابلیت های مورد نیاز را انتخاب نمایید. در ضمن به توصیه های شرکت سازنده ماشین در مورد نوع و کیفیت روغن موتور هم دقت کنید.
کاهش سطح روغن موتور چه پیامدهایی به دنبال دارد؟
کاهش سطح روغن موتور با پیامدهای جدی زیر همراه است:
- وقتی روغن موتور کافی جهت روانسازی قطعات موتور وجود نداشته باشد، اصطکاک میان قطعات بیشتر شده و این امر سبب کاهش راندمان موتور می گردد. از این رو خودرو با قدرت کمتری حرکت نموده و شتاب آن کمتر است.
- کم شدن راندمان موتور در اثر کمبود روغن موتور سبب شده موتور برای تولید قدرت لازم سخت تر عمل کند. این مسئله سبب افزایش مصرف سوخت می شود.
- کمبود روغن موتور می تواند اصطکاک بین قطعات موتور را تشدید که در نتیجه گازهای آلاینده بیشتری تولید شود.
- روغن موتور مانع از اصطکاک بین قطعات موتور می شود. کمبود روغن موتور موجب افزایش اصطکاک قطعات شده و این امر فرسودگی زودتر این قطعات را به دنبال دارد. به این ترتیب هزینه های تعمیر و نگهداری ماشین افزایش می یابد.
- کمبود روغن موتور می تواند سبب قفل شدن موتور گردد. این مسئله آسیب جدی به موتور وارد می کند. در مواردی ممکن است سبب آتش سوزی گردد.
چرا سطح روغن موتور به طور ناگهانی کاهش می یابد؟
در صورتی که روغن موتور بیشتر از حالت نرمال کاسته شود، آسیب جدی به موتور وارد می شود. در ادامه به برخی دلایل این مسئله اشاره می شود:
رانندگی نامناسب
رانندگی در جاده های نامناسب یا رانندگی با دور موتور زیاد می تواند به واشر و آب بندی خودرو آسیب بزند. به این ترتیب میزان مصرف روغن موتور افزایش می یابد.
روغن موتور نامرغوب
از مهمترین علل کاهش ناگهانی روغن موتور، بکارگیری روغن موتور نامرغوب است. روغن موتور نامرغوب سریعا اکسید شده و خواص روانکاری خود را از دست می دهد. از این رو قطعات موتور خوب روانکاری نشده و اصطکاک بین آن ها بیشتر می شود. این مسئله سبب شده روغن موتور بیشتر از حد معمول استفاده شود.
روغن سوزی بیش از حد
روغن سوزی موتور یکی از علل کاهش ناگهانی روغن موتور می باشد. روغن موتور به صورت طبیعی در محفظه احتراق ماشین می سوزد. ولی اگر مقدار روغن سوزی زیاد باشد می تواند به کاهش ناگهانی روغن موتور منجر گردد.
روغن سوزی به دلیل فرسودگی رینگ های پیستون، زیاد بودن میزان روغن موتور، خراب شدن سوپاپ ها و آب بندی موتور و بخار شدن روغن موتور روی می دهد. روغن موتور هم مثل دیگر مایعات در اثر حرارت تبخیر می شود. ولی اگر میزان زیادی از روغن موتور بخار شود بایستی به دنبال علت این مسئله باشید.
از دلایل افزایش دمای روغن موتور می توان به خراب شدن سیستم خنک کننده، ایراد در سیستم روغن کاری موتور، نشت روغن از واشر فیلتر روغن کاسه نمد و دیگر قطعات موتور، استفاده از روغن موتور نامناسب باشد.
مشکلات قطعات موتور
در صورتی که سوپاپ ها و آب بندی موتور ماشین مشکل پیدا کنند یا در سوپاپ ها چسبندگی ایجاد شود، کاهش غیر طبیعی روغن موتور خودرو ایجاد می شود.
کاهش ناگهانی روغن موتور می تواند به آسیب جدی موتور منجر گردد. به این ترتیب در صورت مشاهده هر یک از نشانه های کم بودن روغن موتور سریعا دلیل آن را شناسایی و نسبت به رفع آن اقدام کنید.
روش های جلوگیری از کاهش روغن موتور
به منظور جلوگیری از کمبود روغن موتور و حفظ سلامتی ماشین، راهکارهای زیر توصیه می شود:
-
به طور دوره ای روغن موتور را تعویض کنید:
سازندگان خودرو برای هر مدل ماشین دوره معینی جهت تعویض روغن موتور مشخص می کنند. به این ترتیب باید روغن موتور را به موقع تعویض نمایید.
-
بکارگیری روغن موتور مناسب:
روغن موتورهای مختلف برای پیشرانه های مختلف و بر اساس شرایط متعدد تولید می شوند. به این ترتیب روغن موتور سازگار با نوع و شرایط موتور خودرو خود انتخاب کنید.
-
سیستم روغن ریزی را بررسی کنید:
بررسی سیستم روغن ریزی و اطمینان از عملکرد درست آن، می تواند موجب جلوگیری از کاهش روغن موتور گردد. به این ترتیب سیستم روغن ریزی را به طور دوره ای بررسی و از درست بودن عملکرد آن مطمئن شوید.
-
از ایجاد خراش و ضربه به قطعات موتور جلوگیری شود:
بروز خراش در قطعات موتور سبب نشت روغن شده در نتیجه سطح روغن موتور کاسته می شود. برای جلوگیری از خراش در قطعات موتور بایستی به انجام کارهایی نظیر رانندگی آرام و درست، تعویض به موقع روغن موتور، تعویض فیلتر و … دقت داشت.
-
سطح روغن موتور را بررسی کنید:
بعضی ماشین ها دارای یک سنسور فشار روغن موتور بوده که با کاهش روغن موتور چراغ هشدار روشن می شود. در غیر این صورت بهترین کار برای بررسی سطح روغن باز کردن درب روغن و بررسی میزان آن است.
-
از مواد افزودنی روغن استفاده کنید:
بعضی مواد افزودنی روغن مانند مواد ضد سایش می توانند سبب افزایش عمر موتور و کاهش نرخ مصرف روغن گردند. ولی دقت کنید استفاده از مواد افزودنی روغن بایستی بر اساس نوع و شرایط موتور و با توجه به توصیه های تولید کننده روغن موتور صورت گیرد.
سخن پایانی
همانطور که اشاره شد کاهش سطح روغن موتور می تواند مشکلات مختلفی را برای موتور ایجاد کند. در صورت کم شدن سطح روغن موتور علائمی این مسئله را به شما گزارش می دهند که در این مطلب به این نشانه ها اشاره شد.
شناسایی زودهنگام و رفع نشانه کمبود روغن موتور از آسیب به موتور جلوگیری نموده و دوام عملکرد بهینه موتور را تضمین می نماید. توصیه می شود روزانه یا حداقل هر هفته یک بار سطح روغن موتور را چک کرده و در صورت کاهش ناگهانی آن علت را بررسی و نسبت به رفع آن اقدام کنید.
همچنین پیشنهاد می شود در صورت تمایل برای آشنایی با راه های تشخیص وغن موتور اصل و تقلبی و مشکلات دیر عوض کردن روغن ماشین روی لینک ها کلیک و از این مقالات بازدید نمایید.
منبع : آرگا