بازاریابی یکی از شغل های بسیار پرطرفدار در ایران است. زمانی که اسم بازاریاب را می شنویم، همه فکر می کنند بازاریاب فردی است که بیشتر زمان خود را در شبکه های اجتماعی می گذراند. قصد نداریم بگوییم که این حرف اشتباه است، بلکه تا حد زیادی نیز درست است، اما همه چیز نیست. با این کار ممکن است یک بازاریاب شوید، اما قطعا بازاریاب حرفه ای نخواهید شد. ویژگی های بازاریاب موفق زیاد است که در این مقاله بیشتر در مورد آن توضیح می دهیم.
ویژگی های بازاریاب موفق چیست؟
بدون هیچ گونه مقدمه چینی ویژگی های یک بازاریاب موفق را بررسی می کنیم. تفاوتی نمی کند که حوزه کسب و کارتان چیست، برای فعالیت در هر شغلی نیاز به مهارت دارید. بازاریابی نیز به همین شکل است. شخصی که می خواهد در این حرفه پیشرفت کند باید ویژگی ها و مهارت هایی را کسب کند. در ادامه به ویژگی های بازاریاب حرفه ای و موفق اشاره می کنیم تا با خواندن آن بتوانید در کار خود پیشرفت کنید.
مهارت های ارتباطی استثنایی
شغل بازاریابی به حرفه ارتباطات شهرت دارد. بازاریاب بیشتر زمان خود را صرف بازاریابی شبکه های اجتماعی می کند. شما باید همیشه با مشتری در ارتباط باشید و با او به طور مستقیم و غیر مستقیم صحبت کرده تا او را راضی کنید خدمات یا محصول شما را خریداری کند. هر چند که بسیاری از بازاریاب ها مهارت ارتباطی درست و مناسبی ندارند. منظور از مهارت ارتباطی هم صحبت کردن و هم بحث نوشتاری است. نوشتن از توانایی ارتباط کلامی بسیار مهم تر است. توانایی مهارت ارتباطی خوب در نوشتن برای ایجاد کمپین مفید و مختصر، نوشتن ایمیل و مواردی از این قبیل بسیار ضروری است. توجه داشته باشید بیشتر تعاملات بازاریاب با مشتری از طریق نوشتن انجام می شود.
تفکر تحلیلی و انتقادی
آیا این کمپین بازاریابی می تواند پیشرفت کند و خوب پیش می رود؟ آیا به بهترین شکل ممکن به مخاطب خود دسترسی داریم؟ به طور معمول این سؤالات در بازاریابی مطرح می شود و یکی از ویژگی های بازاریاب موفق برای پاسخ دادن به این سؤالات، داشتن مهارت تفکر تحلیلی و انتقادی است تا بتواند تأثیر کار را بررسی کرده و مطابق با آن استراتژی های بازاریابی را تنظیم کند. علاوه بر این وقتی نوبت به ترندها می رسد و اینکه آیا شرکت شما نیز باید در آن ها شرکت کند یا خیر، تقویت این مهارت ممکن است مفید باشد. این ویژگی به شکل زیر است:
- مقایسه به صورت ماهانه معیارهای شبکه های اجتماعی برای تعیین اینکه چه نوع پستی پاسخگویی بهتر دارد؟
- تفسیر هدف کاربر از جستجو و تهیه مقاله ای که مطلب را به خواننده ارائه دهد که در سایت های رقیبان نتواند آن را پیدا کند.
- بررسی و ارزیابی فصلی کمپین های بازاریابی و تعیین اینکه در آینده چه چیزهایی را می توان بهبود ببخشید.
مهارت های فنی بازاریابی
بازاریابی مستلزم داشتن یک سری مهارت های فنی است. با توجه به مقدار همکاری که ممکن است در بازاریابی انجام شود، درک درست برنامه ها و ابزارهایی که سایر پست ها از آن ها استفاده می کنند، یک مزیت مهم محسوب می شود. برای افراد تازه کار، کمک می کند تا رابطه بهتری با دیگر اعضای تیم بازاریابی برقرار کنند. علاوه بر این شما با پیشرفت شغل خود می توانید به عرصه های متفاوت یا جدید بازاریابی وارد شوید.
داشتن اشراف کامل به بازار
برای یک بازاریاب کافی نیست که فقط اطلاعات سازمان و محصول خود را خوب بداند، بازاریاب حرفه ای از بازار و شرکت های رقیب اطلاعات کافی دارد. می داند که در بازار کسب و کار دقیقا چه می گذرد. او تلاش می کند اطلاعات خود را از بازار و رقبا بروز نگه دارد و از اطلاعات به دست آورده در پیشبرد اهداف بازاریابی سازمان استفاده کند.
تمایل به یادگیری پیوسته
در حوزه کسب و کار، هیچ چیزی ثابت نیست و روز به روز تغییر می کند. چندین سال پیش، تأکید روی اینکه یک محصول چه مزیت هایی دارد بهترین شیوه برای فروش به شمار می رفت. اما امروزه دیگر اینطور نیست برای اینکه فروش موفقی داشته باشید، باید مشتریان خود را خوب بشناسید و بعد با توجه به اخلاق و ویژگی های آن ها، محصول خود را معرفی کنید. در بازاریابی هم دقیقا همینطور است. در گذشته بهترین شیوه پروموشن روزنامه بود و اکنون تبلیغ در شبکه های اجتماعی طرفداران بیشتری دارد.
از آنجایی که این حرفه همواره در حال تغییر و پیشرفت است، پس لازم است کسانی که در آن فعالیت می کنند همواره به دنبال یادگیری مفاهیم به روز و جدید باشند. یک پروموشن و شیوه بازاریابی هر چند که خوب باشد، ممکن است خیلی زود برای مردم عادی جلوه کند. شرکت های بزرگ و پیشرفته هر چند ماه یک بار بازاریابان خود را به دوره های آموزشی مخصوص برای بالا رفتن یادگیری می فرستند.
علاوه بر این لازم است که بازاریان خودشان نیز مشتاق یادگیری باشند. در شرکت های کوچک این اتفاق نمی افتد و بازاریابان برای اینکه شغل خود را حفظ کنند، باید اطلاعات شان را به روز کنند. دوره هایی مانند MBA برای این کار ساخته شده است.
توجه بهتر به جزئیات
با توجه به این ویژگی، بازاریابان موفق باید به جزئیات مهم و کوچک اهمیت دهند و برای تبلیغ برند، به نکاتی که برای برخی از افراد مهم نیستند، توجه کنند. به عنوان مثال، در تبلیغات تلویزیونی، یک جزئیات کوچک مثل تغییر یک کلمه در متن تبلیغاتی ممکن است تأثیر زیادی در جذب مخاطبین داشته باشد. علاوه بر این، با توجه به جزئیات، بازاریابان می توانند به بهترین نحو ممکن برند را بازنمایی کنند و از اشتباهات بزرگی که ممکن است برای برند رخ دهد، جلوگیری کنند.
توانایی تفکر استراتژیک
یکی از مهم ترین ویژگی های یک بازاریاب حرفه ای، داشتن توانایی تفکر استراتژیک و انتقادی است. هر شرکتی به دنبال برنامه بازاریابی است که خاص و ویژه بوده و با سایر برنامه متفاوت باشد. همچنین این استراتژی باید با اهداف شرکت سازگار باشد. بازاریاب موفق باید بتواند روند بازار و رفتار مشتریان را بهتر درک کند و با توجه به آن برنامه ای مناسب را معرفی کند. به جزو موارد ذکر شده باید بتواند با پیش بینی مشکلات احتمالی، از برند خود محافظت کنید. علاوه بر این باید تلاش کند استراتژی که معرفی می کند خاص و کاملا متفاوت باشد.
مشتری مداری عالی
همه ما به فروشندگانی برخورد کرده ایم که نه تنها بد اخلاق و بی حوصله هستند، بلکه اگر مشکلی در جنس شان باشد نیز به هیچ عنوان آن را نمی پذیرند. اما یک فروشنده یا بازاریاب موفق در این مسائل با روی باز به مشتری پاسخ می دهد و اگر شده تا ۱۰ بار جنس مشتری را تعویض کند، او این کار را با کمال میل انجام می دهد. این کار موجب می شود نه تنها خود مشتری برای سالیان طولانی حفظ شود بلکه می تواند زمینه ساز معرفی اش به سایر مشتریان شود.
داشتن یک برنامه ریزی خوب و دقیق
بازاریابان موفق باید توانایی مدیریت زمان و برنامه ریزی را داشته باشند تا بتوانند به بهترین نحو ممکن به کسب درآمد از تبلیغات و بازاریابی پرداخته و به اهداف خود برسند. آن ها با این ویژگی، می توانند برنامه های خود را به مدت طولانی تر پیش بینی کنند و سپس با توجه به اولویت های خود به ترتیب انجام دهند. علاوه بر این با توانایی مدیریت زمان، آن ها می توانند به بهترین شکل ممکن از زمان خود استفاده کرده و به اهداف خود دست پیدا کنند.
داشتن شخصیت پر جنب و جوش
هر کسی شخصیت خاص خود را دارد و این مسئله کاملا انکار نشدنی است. اما بازاریاب حرفه ای باید همیشه سعی کند تا نوآور و جذاب رفتار کند، این باید خصوصیت تمام بازاریابان باشد. مردم جذب افرادی می شوند که چابک و پر جنب و جوش هستند. این موضوع موجب می شود مشتریان فکر کنند شما به کار خود علاقه مند هستید؛ چون برای برند خود خوب کار می کنید. همچنین، این حس به مشتری منتقل می شود که از اینکه من به فروشگاه شان رفته ام خوشحال است. پس من فرد مهمی برای آن ها هستم و به من اهمیت می دهند. در نتیجه مشتری به شما اعتماد می کند.
به جز چابکی، بازاریاب باید اعتماد به نفس خوبی نیز داشته باشد. زمانی که خودتان به گونه ای رفتار کنید که به کالا یا محصول تان اعتماد ندارید، چگونه انتظار دارید مشتری آن را باور کند؟ علاوه بر این زمانی که اعتماد به نفس داشته باشید قاطعانه حرف خود را می زنید.
توانایی کار گروهی
همکاری به معنای توانایی کار در تیم و هماهنگی با سایر همکاران در سازمان است. بازاریاب موفق باید بتواند با اعضای دیگر تیم بازاریابی و بخش های سازمان همکاری داشته باشد تا به اهداف مشترک دست پیدا کند. این مورد شامل توانایی گوش دادن به پیشنهادها و نظرات همکاران دیگر، به اشتراک گذاشتن تجربیات و اطلاعات برای بهینه سازی پروسه بازاریابی و ارائه نتایج مثبت به تمام اعضای سازمان می شود.
تعهد به بهبود مداوم
تعهد به بهبود مداوم به معنای تمایل به بهبود شیوه های بازاریابی و ارتقاء به صورت ادامه دار است. بازاریاب موفق باید همیشه به دنبال بهبود روش های بازاریابی خود باشد و به تغییرات بازار نیز توجه کند. این موارد شامل استفاده از تجربیات گذشته و بهبودهای لازم در پروسه بازاریابی، شناسایی نقاط قوت و نقاط ضعف و بررسی روش های بازاریابی فعلی می شود. علاوه بر این بازاریاب باید به دنبال شیوه های بهبود یافته و جدید برای بازاریابی فروش باشد. تعهد به بهبود مداوم باعث می شود که بازتاب همیشه به دنبال بهبود کیفیت محصولات و خدمات خود باشد و توانایی رقابت با سایر رقبا را نیز بیشتر داشته باشد.
منبع : آرگا