یکی از مهم ترین و اساسی ترین علل ترس از پرواز که حدودا ۹۰ درصد افراد را شامل می شود، احساس اضطراب و استرس شدیدی است که شخص در زمان پرواز آن را تجربه می کند. چنین افرادی به طور معمول در حین پرواز یک اضطراب غیر منتظره را تجربه می کنند و نگران این موضوع هستند که در پرواز بعد این نشانه ها را مجددا تجربه کنند. به طور معمول استرس شدید در افراد بیشتر در سنین بین ۱۷ تا ۳۴ سالگی و در مراحل مهم زندگی مثل تولد، ازدواج، طلاق، فارغ التحصیلی، مرگ و غیره شکل می گیرد. با این حال برخی از راهکارها می توانند به کاهش استرس پرواز کمک کنند. در ادامه به راهکارهایی اشاره خواهیم کرد که در کاهش استرس پرواز نقش مهمی دارند.
عوامل مؤثر در کاهش استرس پرواز
به طور کلی می توان گفت، راه حل مقابله با ترس این است که خود را در معرض محرک هایی قرار دهید که باعث ایجاد ترس در شما می شوند. اگر با ترس و استرس خود مواجه نشوید، به هیچ عنوان نمی توانید آن را کاهش دهید. به طور مثال امروزه برای کاهش ترس از پرواز شبیه سازهای کامپیوتری مخصوص طراحی شده است که مسافران را در فضای هواپیما قرار داده و به آن ها کمک می کنند تا بتواند بر استرس و ترس خود غلبه کنند. در این راهکار درمانی، تکنیک هایی برای کنترل اضطراب معرفی می شود، مانند کشیدن نفس های عمیق که به کاهش استرس پرواز کمک می کند.
یکی دیگر از راهکارهای کاهش استرس پرواز این است که اطلاعات خود را در زمینه هر آنچه با پرواز در ارتباط است افزایش دهید. به عنوان مثال در خصوص دلیل لرزش هایی که در زمان پرواز تجربه می کنید یا صداهایی که در هواپیما می شنوید باید تحقیق کنید تا بتوانید پرواز و طبیعت هواپیما را به خوبی درک کنید.
توجه داشته باشید که راهکارهای دارویی تأثیر کمتری در کنترل ترس از پرواز با هواپیما و غلبه بر این مشکل دارند. قرص های ضد استرس برای کسانی که در زمان پرواز دچار اضطراب و استرس شدید می شوند مؤثر هستند. اما این افراد بهتر است به طور روزانه و در طولانی مدت از این قرص ها استفاده کنند. همچنین، این قرص ها اثر کمتری در درمان اضطراب خواهند داشت.
راهکارهایی برای کاهش استرس پرواز
در ادامه به بررسی راهکارهای کنترل و کاهش استرس پرواز می پردازیم.
۱. محرک های ترس خود را کاهش دهید
پیش از همه چیز خوب است بدانید که چه چیزی موجب افزایش استرس شما از پرواز می شود. بعد از تشخیص این محرک ها، بهتر است آن ها را کاهش دهید یا حتی از بین ببرید. درست است که شما در مواقع بسیار حساس قادر نیستید اضطراب خود را کنترل کنید، اما پیشنهاد می دهیم پیش از افزایش ترس خود، اضطراب تان را کنترل کنید. قبل از پرواز، به این مسئله فکر کنید که چه چیزی موجب ترس بیش از حد شما از هواپیما می شود و به دنبال کاهش آن باشید.
۲. با آگاهی کامل وارد هواپیما شوید
یکی از اصلی ترین علل استرس پرواز، به ندانستن مربوط می شود. بسیاری از کسانی که از هواپیما و پرواز می ترسند، به این موضوع بیش از حد فکر می کنند که چه می شود اگر اتفاق خاصی بیفتد؟ اما زمانی که اطلاعات شما درباره هواپیما زیاد باشد، این سؤالات را کمتر می پرسید و با خیال راحت پرواز را تجربه می کنید. پس حتما پیش از پرواز، با اطلاعات و حقایق کامل مربوط به هواپیما آشنا شوید. اگرچه این اطلاعات اضطراب شما را کاملا از بین نمی برند، اما تأثیر زیادی در مدیریت آن دارند. لازم به ذکر است که خلبان و کمک خلبان در این رابطه به خوبی آموزش دیده اند تا در موقعیت های ویژه و خاص بهترین عملکرد را داشته باشند. همه خلبان ها هر ۶ ماه دوره بازآموزی داشته و باید دائما مهارت های خود را به روز کنند.
۳. صندلی کنار پنجره هواپیما را انتخاب نکنید
برای افرادی که از پرواز می ترسند، یکی از بدترین تصمیمات این است که کنار پنجره بنشینند. دیدن سرعت هواپیما برای بلند شدن از زمین و اوج گرفتن ممکن است ترس شما را افزایش دهد. بر همین اساس بهتر است صندلی کنار راهروهای هواپیما را انتخاب کنید و در طول سفر کمی در کابین قدم بزنید.
۴. در کلاس های درمانی ترس از پرواز شرکت کنید
برای کاهش استرس پرواز خود می توانید در کارگاه های درمانی شرکت کنید. در این کارگاه ها از درمان شناختی رفتاری استفاده می کنند. بسیاری از کسانی که در این دوره ها حضور دارند قادر هستند بدون ترس های فلج کننده پرواز را تجربه کنند. به کمک روانشناسان و داوطلبان ایرلاین برای رمزگشایی کلیت هواپیما و پرواز، بیماران می توانند پشت صحنه هر پرواز را درک کرده و پیشرفت بزرگی داشته باشند.
۵. قبول کنید که استرس مانع افکار منطقی می شود
هنگامی که شما در اضطراب شدید قرار می گیرید، احتمال دارد نتوانید تصمیم منطقی بگیرید. از سوی دیگر، اضطراب موجب فریب دادن شما خواهد شد و زمانی که استرس دارید، فکر می کنید که در شرایط خوبی قرار ندارید. این در حالی است که در آن موقعیت، هیچ نوع خطری شما را تهدید نمی کند و به طور کامل در فضای امنی قرار گرفته اید. اگر این احساسات را دنبال کنید، استرس شما تا حد قابل توجهی تقویت می شود. در این شرایط، می توانید استرس خود را کنار بگذارید و برعکس چیزی که احساساتتان می گوید، درست و منطقی فکر کنید. حتی اگر از لحاظ روحی غمگین باشید، بهتر است این ناراحتی و غم را بپذیرید و با آن نجنگید.
۶. از ارتقاهای ایرلاین کمک بگیرید
گاهی اوقات ایرلاین ها امکان ارتقا به مسافران می دهند و با امکاناتی که در کلاس های دیگر در اختیار دارید می توانید آرامش بیشتری کسب کنید. به عنوان مثال در یک پرواز ۱۵ ساعته در فرست کلاس، می توانید بیشتر آن مدت را در کمال آرامش روی صندلی تخت شوی خود استراحت کنید و از راحتی و آسایش خود لذت ببرید. با این شیوه ذهن تان به اندازه قبل درگیر مسئله پرواز نمی شود.
۷. قبل از پرواز و در حین آن، بر روی دم و بازدم خود متمرکز شوید
هر زمانی که حس کردید اضطراب شما در حال شدت گرفتن است، روی دم و بازدم خود متمرکز شوید. با انجام این کار الگوی منظمی به تنفس خود دهید و احساس بهتری پیدا می کنید. مغز نیز با دریافت اکسیژن بیشتر با فواصل منظم، میزان اضطراب در بدن شما را به خوبی کاهش می دهد.
۸. در حین سفر با هوایپما، بخوابید یا خود را به هر نحوی سرگرم کنید
بهتر است در طول سفر و برای جلوگیری از تشدید علائم ترس از ارتفاع و پرواز، چشمان خود را ببندید و در صورتی که توان دارید کمی استراحت کنید. اگر خوابتان نمی برد، خود را با بازی یا فیلم هایی که از نمایشگر هواپیما پخش می شود سرگرم کنید. با انجام این کار بر روی مواردی غیر از پرواز تمرکز می کنید و استرس تان تا حد قابل توجهی کاهش پیدا می کند.
۹. در مورد استرس خود با بغل دستی تان صحبت کنید
هنگامی که شما با افراد دیگر در هواپیما قرار دارید، لازم است در مورد ترس های خود با آن ها صحبت کنید. افرادی که در نزدیکی شما نشسته اند، بهتر است بدانند که چه چیزی موجب افزایش استرس شما می شود و آن ها می توانند با همدلی به کاهش استرس شما کمک کنند. علاوه بر این شما می توانید هر سؤالی را که در خصوص پرواز دارید، از آن ها بپرسید. به ویژه افرادی که پیش از این سابقه سفر با هواپیما را داشته اند، می توانند در این زمینه به شما بهترین راه حل ها را ارائه دهند.
۱۰. کافئین مصرف نکنید
بهترین کاری که می توانید برای سیستم عصبی بدن خود انجام دهید، مصرف نکردن کافئین قبل از سفر با هواپیما یا در طول آن است. مصرف کافئین میزان استرس شما را بالا می برد و باعث می شود ضربان قلب تان افزایش پیدا کند. بر همین اساس برای اینکه سفر خوبی را با هواپیما تجربه کنید، حتما در طول روز از نوشیدنی هایی که کافئین دارند خودداری کنید.
۱۱. اخبار مربوط به حوادث هوایی را پیگیری نکنید
اگر قصد دارید بر استرس پرواز خود غلبه کنید، بهتر است اخبار مربوط به حوادث هوایی را پیگیری نکنید. امروزه با گسترش استفاده از فضای مجازی و انتشار خبرها به طور روزانه، گاهی اوقات مورد هجوم اخباری قرار می گیریم که مایل نیستیم آن ها را بشنویم. بهترین کاری که می توانید انجام دهید این است که از خواندن اخبار خودداری کنید و اگر فیلم یا ویدئویی مربوط به سانحه هوایی پخش شده بود، به هیچ وجه آن را مشاهده نکنید.
۱۲. به یک درمانگر مراجعه کنید
اضطراب یک مشکل جدی است، صرف نظر از دلیل آن، باید با درمانگر یا پزشک خود در خصوص میزان استرس خود صحبت کنید. درمان های رفتاری شناختی، در کلینیک های غیر پروازی قابل دسترس هستند. اگر افکار خود را عوض کنید، می توانید واکنش و رفتارتان را تغییر دهید. آشنایی با ترس و اضطراب عمومی و شیوه های برخورد با آن می تواند در لحظاتی که استرس شدید به سراغ تان آمد، بسیار مؤثر باشند. درمان هایی که شما را در معرض ترس قرار می دهد مفید هستند. علاوه بر این مشاوران و پزشکان از طریق برخی تکنیک ها و داروها اضطراب را تسکین می دهند.
۱۳. از داروهای ضد استرس کمک بگیرید
داروهای ضد استرس به عنوان یک آرام بخش بسیار قوی عمل می کنند و باعث می شوند که حساسیت شما نسبت به صداها و حرکت ها پایین بیاید. حتما بیش از مصرف این داروها با پزشک مشورت کنید و به هیچ عنوان بدون نسخه آن ها را تهیه نکنید. برخی از افراد ترجیح می دهند که از نوشیدنی های آرام بخش استفاده کنند، اما به هیچ وجه این دو را با هم ترکیب نکنید.
منبع : آرگا