آیا هر روز با حالت ناراحتی از خواب بیدار می شوید و از خودتان این سؤال را می پرسید که چرا من از زندگی خود ناراضی هستم؟ یا حتی پیش از اینکه از رختخواب جدا شوید، احساس اضطراب و استرس همراه شماست؟ ممکن است در ذهن شما دنیا به هیچ عنوان مکانی برای شادی کردن نباشد. یا اینکه ممکن است مانند همه انسان ها، در زندگی تان با دشواری ها و مسائل زیادی روبرو شده باشید. گاهی اوقات این مسائل مالی بوده که برای هر شخص باعث بروز استرس می شود. لازم است بدانید برخی از ناراحتی ها بدون هیچ علت خاصی اتفاق می افتند. تاکنون در ارتباط با مبحث ناراحتی بی دلیل مطالعات زیادی صورت گرفته است که در این مقاله به بررسی این موارد خواهیم پرداخت.
ناراحتی بی دلیل از کجا نشأت می گیرد؟
اگر در زندگی احساس ناخوشایندی را تجربه می کنید، ممکن است عادات فکری یا رفتاری خاصی داشته باشید که تنش ها و بحران های موجود در زندگی تان را تشدید کند. در ادامه مهم ترین نشانه های ناراحتی بی دلیل را بررسی می کنیم.
ویتامین D
اکثر افراد با مشکل کمبود ویتامین D روبرو هستند که علت آن هنوز مشخص نیست. البته ممکن است به تغذیه و مدت زمانی که در معرض نور خورشید قرار می گیریم نیز مربوط شود. کسانی که پوست تیره تری دارند، بیشتر از سایر افراد با کمبود این ویتامین روبرو هستند. زیرا پوست آن ها در جذب ویتامین D موجود در نور آفتاب، توانایی زیادی ندارد. عوارض کمبود این ویتامین نیز کم نیستند. مطالعات به خوبی رابطه کمبود ویتامین D و اندوه را نشان می دهد. دانشمندان هلندی در سال ۲۰۰۸ تحقیقاتی را روی ۱۲۰۰ نفر بالای سن ۶۵ سال انجام دادند. مطالعات آن ها نشان داد سطح ویتامین D در کسانی که نشانه های افسردگی را داشتند، از سایر افراد ۱۴ درصد کمتر بوده است.
اتفاقات تلخ دوران کودکی
اتفاقات پر استرس و تلخ دوران کودکی، منابع ذهنی و فیزیکی ما را از بین می برند و باعث می شوند در برابر بیماری های جسمی و ناراحتی آسیب پذیر شویم. مواردی همچون آزار جنسی، فقر و مرگ والدین در دوران کودکی، ذهن در حال رشد را تحت تأثیر قرار داده و باعث کاهش انعطاف پذیری قابلیت های شناختی ما می شود.
به بیان دیگر می توان گفت مغز در مواجهه با تهدید یا استرس، عکس العمل های شدیدی نشان می دهد و سپس نسبت به آن کاملا بی تفاوت می شود. یکی از عوارض استرس طولانی در دوران کودکی این است که باعث کاهش انعطاف پذیری و توانایی ارتباطی مغز می شود. بنابراین، توانایی مغز در خروج از چرخه افکار منفی کاهش یافته و شخص استرس بیشتری را تجربه می کند.
مواد شیمیایی مغز
مغز برخی از افراد نسبت به تأثیرات استرس حساس تر عمل می کند. دانشمندان در تلاش هستند تا علت بیوشیمی این اختلاف را کشف کنند. رایج ترین نوع داروهای ضد افسردگی، نوراپی نفرین و انتقال دهنده های عصبی سروتونین را تحت تأثیر قرار می دهد، زیرا مطالعات نشان داده اند کاهش سطح این محرک های عصبی در مغز سبب ایجاد ناراحتی در شخص خواهد شد. البته تنها تعداد محدودی از افراد نسبت به شایع ترین داروهای ضد افسردگی واکنش نشان می دهند. در صورتی که اکثر افراد بدون اینکه تغییری در روحیه خود حس کنند، مدام این داروها را استفاده می کنند.
تحقیقی که در مقالات آکادمی ملی به چاپ رسیده، نشان می دهد تفاوت هایی که در نحوه پردازش گالانین در مغز فرد وجود دارد، موجب می شود برخی از افراد انعطاف پذیر باشند و سریع تر از افراد دیگر جزئیات تلخ و ناخوشایند زندگی خود را فراموش کنند.
نوسانات خلقی
کسانی که دچار اختلال دو قطبی هستند، معمولا دوره های افسردگی را به عنوان قسمتی از یک چرخه تجربه می کنند. این چرخه علاوه بر غم، شامل بخش هایی از هیپومانیا یا شیدایی نیز می شود. کسانی که به این اختلال مبتلا هستند ممکن است ناگهان به شدت سرخوش و شاد شده یا برعکس احساس اندوه و غم داشته باشند. این تغییر ناگهانی خلق و خو با علائم زیر همراه است:
- نداشتن اعتماد به نفس
- بی خوابی
- بی قراری و تحریک پذیری
- رفتار تکانشی
چرخه های غم و شادی در کسانی که به این اختلال مبتلا هستند احتمال دارد یک هفته یا بیشتر طول بکشد.
غم پیش از چرخه قاعدگی
ناراحتی بی دلیل به چرخه قاعدگی نیز مربوط می شود. هورمون ها یکی از عوامل مهم و تأثیرگذار در روحیه افراد محسوب می شوند. بر همین اساس ابتلا به هر گونه اختلالات هورمونی سبب تغییر روحیه فرد می شود. به طور مثال هورمون های تولید مثل نظیر پروژسترون و استروژن در ایجاد احساس غم در خانم ها نقش مهمی دارد. تغییر سطح این هورمون ها در بدن دو هفته قبل از شروع قاعدگی باعث بروز غم و اندوه در زنان می شود. این احساس غم موقت را سندرم قبل از قاعدگی می نامند. بر همین اساس توجه به زمان شروع سیکل قاعدگی اطلاعات بسیار مهمی را در خصوص علت ناراحتی بی دلیل در اختیار زنان قرار می دهد.
احساس اندوه قبل از قاعدگی به طور معمول یک هفته پیش از شروع عادت ماهانه ظاهر می شود و ممکن است همراه با ناراحتی، احساسات دیگری نظیر عصبی بودن، اضطراب، وحشت یا پارانویا را نیز تجربه کنید. علاوه بر این احساس غم می تواند همراه با یائسگی و یا در دوره انتقالی پیش از یائسگی اتفاق بیفتد. در این دوران ممکن است زیاد گریه کنید، علاقه خود را به فعالیت هایی که به آن ها علاقه داشتید از دست بدهید، علاوه بر این مدیریت استرس نیز برای شما سخت تر خواهد شد.
هورمون ها
هورمون ها موادی هستند که از غدد درون ریز بدن ترشح شده و روی بسیاری از عملکردهای بدن مانند رشد و نمو، عملکردهای جنسی، متابولیسم و روحیه اثر می گذارند. کم یا زیاد بودن برخی از هورمون ها، مانند هورمون هایی که از غده تیروئید ترشح می شوند، یکی از مهم ترین فاکتورهای احتمالی در بروز احساس افسردگی و ناراحتی بی دلیل به شمار می روند.
برخی نشانه های افسردگی به طور کامل به شرایط و عملکرد غده تیروئید مربوط می شود. هورمون ها در چرخه قاعدگی در نوسان هستند که ممکن است باعث بروز احساس ناراحتی در دوران پیش از قاعدگی شود. این تغییرات در دوران یائسگی و پیش از آن ایجاد نمی شوند. البته همه افراد به یک اندازه در برابر این تغییرات هورمونی احساس اندوه و ناراحتی نمی کنند. اگر حس می کنید نسبت به عدم تعادل هورمونی، آسیب پذیر هستید، لازم است به متخصص مراجعه کنید. روش های دیگری نظیر طب سوزنی نیز وجود دارند که سطح هورمونی را که باعث نامتعادل شدن روحیه می شود، به حداقل می رسانند.
نگه داشتن خشم
ممکن است در دوره ای از زندگی تان کسی به شما آسیب رسانده باشد یا به شما توهین کرده باشد و شما نیز احساس مخرب و منفی این رویداد را نتوانسته اید فراموش کنید. در واقع شما مدام حس می کنید که مورد بی احترامی، ظلم و رفتار ناپسند قرار گرفته اید. شما دائما درباره آن فرد یا شرایط تنش زا فکر می کنید و درباره آن اتفاق احساس ناراحتی و دلخوری می کنید. افکار آزاردهنده زیادی از ذهن شما عبور می کنند و دائما به فکر انتقام از آن شخص هستید.
اما خوب است بدانید که وقتی وجود شما از احساس رنجش و خشم لبریز است، احساس خوشبختی برای تان به شدت دشوار خواهد شد. این احساسات منفی افکار شما را نشانه گرفته و باعث تحریک پذیری ناراحتی و افسردگی خواهد شد.
غم فصلی
گاهی اوقات، ناراحتی و اندوه با از راه رسیدن فصل پاییز و کوتاه شدن روزها آغاز می شود. زمانی که روزهای طولانی و آفتابی بهار و تابستان از راه می رسند، غم شما نیز از بین می رود و احساس خوشایندی پیدا خواهید کرد. در نیمه دوم سال، شب ها سردتر و طولانی تر می شوند و حتی احتمال دارد در برخی از روزها به علت بارانی بودن هوا، خورشید را نبینید. این تغییرات فصلی در برخی از افراد سبب ایجاد حس غم و ابتلا به ضعف جسمانی خواهد شد.
اگر این غم فصلی ادامه پیدا کرد و آنقدر جدی شد که در زندگی روزمره تان تأثیر ایجاد کرد، احتمال دارد به اختلال عاطفی فصلی (SAD) مبتلا شوید. اختلال عاطفی فصلی نوعی افسردگی است که همراه با تغییرات فصلی اتفاق می افتد. از نشانه های اختلال عاطفی فصلی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- اجتناب و کناره گیری از محیط های اجتماعی
- افزایش میل به خوردن و خوابیدن
تمرکز روی نکات منفی
یکی از عادات اشتباه و غلط که باعث ایجاد حس نارضایتی در زندگی می شود، تمرکز روی افکار منفی است. تمام افراد به دلیل یک سوگیری منفی بیشتر گرایش دارند که روی احساسات، رویدادها و افکار ناخوشایند تمرکز کنند. زمانی که در برابر این سوگیری شناختی مخرب مقاومت نکنید و اجازه دهید که افکار منفی به طور آزادانه در شما ایجاد شود، احساس رضایت و خوشبختی به همان میزان در زندگی تان کم رنگ خواهد شد. در حقیقت باید بدانید احساسات شما همیشه مسیر فکری شما را دنبال خواهند کرد.
نشخوار فکری
یکی از مهم ترین موضوعات مربوط به ناراحتی بی دلیل، نشخوار فکری است. فکر کردن و اندیشیدن در خصوص ناملایمات زندگی یا تلاش برای پیدا کردن دلیل برای اینکه همه چیز بر اساس خواسته شما پیش نمی رود سبب ایجاد غم و اندوه خواهد شد.
ناراضی بودن از وضعیت ظاهری
با توجه به فرهنگ دنیای معاصر که تأکید زیادی روی زیبایی ظاهر و جوانی دارد، به هیچ عنوان جای تعجب نیست که بسیاری از افراد از ظاهر خود راضی نباشند. زمانی که استانداردهای جذابیت به طرزی غیر واقعی و با معیارهایی بسیار سطح بالا تنظیم شده باشد، احساس جذاب بودن دشوار است. به اطراف خودتان نگاه کنید، متوجه می شوید که اکثر افراد از لحاظ ظاهری متوسط هستند (به خصوص در مقایسه با افراد معروف و مدل ها).
شما باید سعی کنید با مراقبت از خود، پوشیدن لباس های خوب و ورزش کردن ظاهر خود را دوست داشته باشید. هر روز صبح در آینه نگاه کنید و به خودتان بگویید که خودتان را همان گونه که هستید دوست دارید.
منبع : آرگا