برای تنبیه نوجوانان روش های متفاوت و زیادی وجود دارد. به علت اینکه نوجوانان از نظر سنی در دوران حساسی قرار دارند. هر نوع برخورد با آن ها باید با دوره های سنی قبل تفاوت داشته باشد. دوره نوجوانی گذر از بزرگسالی و شروع بلوغ است. به همین خاطر در رفتار با نوجوان باید دقت کنید.
رفتارها و برخوردهای والدین و اطرافیان آینده نوجوان را می سازد و تأثیر زیادی در بروز رفتارهای او دارد. به همین خاطر اگر نوجوان شما رفتار و برخورد خوبی ندارد و مرتکب خطا شده، بهتر است تنبیه او نیز با دقت صورت بگیرد. البته تنبیه رفتار مناسبی برای نشان دادن شیوه و راهکار مناسب به نوجوان نیست. اما گاهی اوقات نیاز است تا از راهکارهای اصولی برای تنبیه استفاده کنید. تنبیه نوجوان نیاز به آگاهی بالای والدین دارد. اگر والدین در این خصوص آگاه نباشند، قطعا با مشکل روبرو خواهند شد. این مقاله روش های مناسب تنبیه نوجوانان را به شما آموزش خواهد داد.
روش های صحیح و مؤثر تنبیه نوجوانان
برای بیشتر والدین سخت است که ببینند فرزند نوجوان شان قوانین را رعایت نمی کنند و از سوی دیگر این نگرانی را دارند که این رفتارها روی آینده آن ها اثر بگذارد. بنابراین می خواهند برای این کار از شیوه ها و راهکارهای مناسب استفاده کنند. اگر شما هم احساس کردید که گاهی تنبیه نوجوانان ضرورت دارد، حتما روش های زیر را مطالعه کنید.
به او بی توجهی کنید
گاهی اوقات بهترین کاری که می توانید انجام دهید، هیچ کاری انجام ندادن است. نه به این معنا که نوجوان را به حال خودش رها کنید. بلکه به این معنا که شما یک گام به سمت عقب برداشته و اجازه می دهید تا با عواقب طبیعی اعمال خود روبرو شود. به طور معمول اگر نوجوان خود را از شرایط ناگوار و گرفتاری ها نجات می دهید، این روشی است که آن ها را مجبور می کند تا مسئولیت زندگی خود را برعهده داشته باشند.
مسئولیت های فرزند خود را افزایش دهید
برای اینکه تنبیه نوجوان انجام شود و رفتارهای مناسب به او آموزش داده شود، باید مسئولیت های بیشتری به او محول کنید. البته که مسئولیت های بیش از اندازه سنگین نباید به او ندهید. بهتر است این مسئولیت، مسئولیتی آموزشی و کاربردی باشد.
عزت نفس او را هدف قرار ندهید
برای تنبیه نوجوانان لازم نیست عزت نفس او را نشانه قرار دهید. برای اینکه فرزند سالمی داشته باشید، باید تلاش کنید عزت نفس او را تقویت کنید. با تخریب عزت نفس فرزند نوجوان، رفتارهای بد او تشدید می شود.
سعی کنید او را متوجه نتایج کنید
اجازه دهید فرزند نوجوان شما با نتایج کار خود روبرو شود و به هیچ وجه جلوی آن را نگیرید. نتایج طبیعی اتفاقات گوناگون، بهترین معلم برای نوجوانان هستند و در حقیقت می توان گفت به آن ها درس زندگی می دهند.
در مورد پرخاشگری او با آرامش صحبت کنید
اگر فرزند شما همیشه با هم سن و سالان خود دعوا می کند و به آن ها آسیب می رساند، در مرحله اول باید دلیل این رفتار را شناسایی کنید. شما باید ببینید که با رفتارهای خودتان چه پیامی را منتقل کرده اید که سبب ایجاد این برخورد شده است. تلاش کنید با او در کمال خونسردی و آرامش صحبت کنید و مهربانی را به او بیاموزید و به او یادآوری کنید که ممکن است رفتارهایش چه پیامدهایی را به دنبال داشته باشد. علاوه بر این باید به او بگویید این رفتارها به هیچ عنوان مناسب نیست و تلاش کنید عواطف و احساسات او را بیدار کنید.
طبیعی بودن رفتار او را تشخیص دهید
اگر فرزند نوجوان شما رفتارهایی مانند بی احترامی دارد، اول از همه بهتر است بدانید که این اتفاق طبیعی است. آن ها با بی احترامی قصد دارند استقلال خود را نشان دهند و به طور معمول این رفتار در بیشتر نوجوانان مشاهده می شود. در این حالت باید به آرامی با آن ها صحبت کنید و ارزش و اهمیت و احترام را به آن ها متذکر شوید و از آن ها بخواهید که دیگر این برخورد و رفتارشان را تکرار نکنند. اما اگر گفتگو تأثیری نداشت، از محدودیت هایی مانند عدم استفاده از تلویزیون و گرفتن تلفن همراه استفاده کنید.
بهتر است مسئولیت های او را افزایش دهید
زمانی که فرزند نوجوان شما مرتکب اشتباهی شد، برایش در خانه یا بیرون از خانه چند کار در نظر داشته باشید و تا زمانی که آن کارها را انجام نداده، اجازه ندهید به روال طبیعی زندگی خود برگردد. البته نباید بیش از اندازه مسئولیت های سنگین و دشوار به او بدهید و به طور کامل باعث سرخوردگی او شوید.
تمام تنبیه ها را در کوتاه مدت به انجام برسانید
تنبیه تنها باید چند روز باشد، به هیچ عنوان نباید چند هفته تا چند ماه طول بکشد. زیرا هر چقدر تنبیه طولانی تر شود، تعاملات اجتماعی فرزند نوجوان شما کاهش پیدا می کند و با کمبود اعتماد به نفس روبرو خواهد شد و ممکن است در آینده از خود رفتار ناخوشایندی نشان دهد.
با مثال فرزند نوجوان خود را راهنمایی کنید
بعد از اینکه محدودیت ها را تعیین کردید و از لحاظ ذهنی او را متوجه ساختید که مسئولیت هایی را باید انجام دهد، بهتر است به او نشان دهید که چه رفتاری مناسب است. اگر خودتان در دوره نوجوانی مرتکب چنین اشتباهی شده اید، باید به او آموزش دهید و برایش با مثال توضیح دهید که چه اتفاقاتی افتاد و روند تغییر طرز تفکر را برایش به طور دقیق شرح دهید. تجربه عاطفی خود را بیان کنید تا فرزند نوجوان شما چیزهای بیشتری از شما بیاموزد.
برای او محدودیت زمانی ایجاد کنید
برای تنبیه نوجوان در زمینه رفت و آمد، بهترین گزینه این است که محدودیت زمانی در نظر بگیرید. اگر نوجوان شما قوانین رفت و آمد به خانه را رعایت نمی کند، باید برای او محدودیت ایجاد کنید. در حقیقت اجازه ندهید که هر زمانی که اراده کرد بدون اجازه به بیرون از خانه برود. به او کمک کنید و با راهنمایی نشان دهید که چه ساعتی حق این را دارد که از منزل خارج شود و چه ساعتی باید در خانه حضور داشته باشد. با صحبت کردن می توانید او را متوجه کنید که این رفتار موجب عدم اعتماد بین فرزند و والد شده و به هیچ عنوان این رفتار خوشایند و مناسب نیست.
محدودیت در نظر بگیرید
بسیار اهمیت دارد که قوانینی را در خانه خود در نظر بگیرید و به دنبال تعادل بین روابط انجام کارهای منزل باشید و همه به همراه یکدیگر به سلامت خانواده خود کمک کنید. زمانی که نوجوان شما خطا یا اشتباهی را مرتکب می شود، او را از برخی شرایط محروم کرده و این کار را برای مدت زمان بسیار کوتاهی ادامه دهید.
آزادی کامل را از فرزندتان نگیرید
برای تنبیه نوجوان، به هیچ عنوان نباید آزادی کامل را از او دریغ کنید. روابط اجتماعی او را قطع نکنید. اما می توانید در آن محدودیت ایجاد کنید. اجازه دهید تا فرزند نوجوان شما با دوستان خود در ارتباط باشد و برای حفظ آرامش با آن ها صحبت کند.
برای فرزند نوجوان خود تنبیه های منطقی در نظر داشته باشید
به طور مثال اگر فرزندتان همیشه اجسام را می شکند، از او بخواهید که دفعه بعدی باید خودش هزینه خسارت ها را تقبل کند یا اگر زمان رانندگی با ماشین درست رفتار نمی کند و مسئولیت کار اشتباه خود را نمی پذیرد، از او بخواهید دیگر پشت فرمان ننشیند. یعنی تنبیهی که برای او در نظر می گیرید، باید بر اساس خطا و اشتباهی باشد که انجام داده است.
موقعیت های اجتماعی او را حذف کنید
گاهی اوقات برای تنبیه نوجوانان می توانید موقعیت اجتماعی آن ها را حذف کنید. اگر فرزند نوجوان تان زمان هایی که با یک دوست خاص و یا گروهی از دوستان و آشنایان خود وقت می گذراند، دچار مشکل می شود، بهتر است در مورد اینکه با چه کسی باید رفت و آمد کند و چه تفریحاتی انجام دهد، صحبت کنید و از او بخواهید تا به این موضوع توجه بیشتری داشته باشد. در هر حال اگر قصد دارید او را تنبیه کنید، می توانید برای مدت زمان محدودی به او اجازه ندهید با دوستانش معاشرت داشته باشد.
تنبلی را از او دور کنید
اگر مشکل فرزند نوجوان شما این است که در مدرسه عملکرد ضعیفی دارد و نمراتی که به دست می آورد خوب نیست، بهتر است با او صحبت کنید و به دنبال دلیل تنبل شدن کودکان یا نوجوانان باشید. اگر به معلم خصوصی نیاز دارد، حتما این کار را انجام دهید و به او کمک کنید تا درس را بهتر متوجه شود اما اگر نیاز به این نوع کمک ندارد و تنبلی می کند، باید برای او زمان در نظر داشته باشید تا کارهای خود را بهتر انجام دهد. به عنوان مثال در طول روز ۲ ساعت به او زمان بدهید تا بتواند تکالیف خود را انجام دهد و عادت تنبلی را کنار بگذارد.
امیدواریم مطالب این مقاله برای شما عزیزان مفید بوده باشد. در پایان پیشنهاد می کنیم مقالات مدیریت اشتباه نوجوانان، بدترین تنبیه برای کودک و عواقب تنبیه بدنی را نیز مطالعه فرمایید.
منبع : آرگا