بوی سوختگی در ماشین می تواند از هر یک از اجزای وسیله نقلیه ساطع شود و قطعا به معنی خراب شدن یا فرسودگی آن قطعه است. این مسئله مشکلاتی را به همراه دارد و باید سریعا رفع شود. برای آگاهی بیشتر پیشنهاد می کنیم تا پایان مطلب همراه ما باشید.
علت بوی سوختگی در ماشین
چنانچه هنگام رانندگی بوی سوختگی در ماشین به مشام شما می رسد سریعا به این مسئله رسیدگی تا سلامت وسیله نقلیه به خطر نیفتد. علل مختلفی می توانند سبب ایجاد بوی سوختگی شوند. بوی غیر عادی و ناخوشایند از هر قطعه خودرو می تواند ساطع شود و نشانگر خرابی یا فرسودگی آن بخش است.
برای آگاهی از روش تشخیص بوی سوختگی در ماشین، علت و روش رفع آن ادامه مطلب را از دست ندهید. بروز مشکل در هر قطعه بوی سوختگی خاصی را به هماره دارد. بویی شبیه سوخت لاستیک به ویژه زیر کاپوت یکی از مشکلات رایج است.
به این معنی که موتور مدت طولانی کار کرده است. با عیب یابی برای پیدا کردن منبع مشکل می توانید از خرابی های بعدی جلوگیری و هزینه ها را کاهش دهید. همچنین می توانید از مطالب قبلی در مورد رفع بوی خودرو و سوختن دینام خودرو نیز استفاده کنید. از جمله علل بوی سوختگی در ماشین عبارت است از:
مشکل کلاچ
بوی کلاچ یا گیربکس دستی سوخته ناخوشایند است. این بو شبیه بوی لاستیک سوخته می باشد ولی کمتر فلزی است. هنگامی که کلاچ بیش از حد سر می خورد احتمالا این بو حس می شود. هر زمان که دنده را عوض می کنید بوی سوختگی به مشام رسید که شبیه بوی سوختن لاستیک یا روزنامه سوخته باشد این بود ممکن است به مشکل کلاچ مرتبط باشد.
کلاچ وسیله ای است که نیروی چرخشی را از موتور به چرخ ها انتقال می دهد. موتور همیشه نیرو تولید و کلاچ به ماشین اجازه می دهد بدون خاموش کردن موتور سرعتش را افزایش، کاهش یا کاملا توقف کند. موقع تعویض دنده پدال کلاچ باید سریعا آزاد شود.
علت بوی سوختن در اکثر موارد این است که کلاچ به آهستگی آزاد می شود و دیسک کلاچ در مقابل چرخ فلایویل سر می خورد. این میزان اصطکاک شبیه لنت ترمز زمان ترمز گرفتن است. اصطکاک موجب شده سطح کلاچ بسوزد که شبیه بوی سوختن کاغذ می باشد.
اگر راننده خیلی به پدال نزدیک بنشیند ممکن است فضای پای کافی برای قرار دادن پای چپ در جای دیگری در موقعیت راحت نداشته و ناخواسته آن را روی پدال کلاچ بگذارد. برای حل بوی سوختن کلاچ ابتدا کلاچ را بررسی تا ببینید فرسوده شده و به تعویض نیاز است یا نه.
ضمنا یادگیری تکنیک های درست انجام کلاچ و تعویض دنده اهمیت دارد. همچنین موقعیت رانندگی را تنظیم نموده تا اطمینان یابید که فضا برای پا کافی بوده تا به راحتی پا را از روی پدال کلاچ دور کنید. یک قاعده کلی این است که کلاچ را تا حد ممکن به دور موتور صحیح برای دنده و سرعت ماشین رها کنید.
در این حالت موقع تعویض دنده، قبل از رها کردن کلاچ باید اجازه داد سرعت موتور کاسته شده تا انتقال نرم تر صورت گیرد.
مشکل سیستم تهویه مطبوع
سیستم تهویه مطبوع از طریق گرمکن به سیستم خنک کننده ماشین وصل می شود. بوی سوختنی که از کولر می آید می تواند نشانگر مشکل در یکی از سیستم ها باشد. سیستم تهویه مطبوع بوی کپک می دهد. ضمنا اکثر خودروهای مدرن دارای فیلتر هوای کابین بوده و با کثیف شدن این فیلترها بوی سوختگی ایجاد می شود.
در صورتی که بوی سوختگی در ماشین به خصوص تهویه مطبوع تا حدی شیرین است از استشمام آن خودداری کنید. به احتمال زیاد مایع خنک کننده در سیستم سرمایشی نشت کرده و در حال سوختن است. قطعات فرسوده یا آسیب دیده سیستم خنک کننده می توانند مایع خنک کننده را نشت کنند.
همچنین هسته بخاری ممکن است مایع خنک کننده را به سیستم گرمایش یا تهویه مطبوع ماشین نشت دهد. رایحه شیرین از اتیلن گلیکول حاصل می شود که این ماده شیمیایی به ضد یخ اضافه شده تا دمای انجماد مایع کاهش یابد. اتیلن گلیکول برای سلامتی مضر است.
معمولا به علت ترک خوردن یا نشتی واشر سر مایع خنک کننده نشت و با روغن مخلوط می شود و درون محفظه احتراق موتور می سوزد. همچنین ممکن است نشتی سوراخ سوزنی شیلنگ خنک کننده مایع خنک کننده روی قطعه داغ موتور اسپری و به جوش آورد. به این ترتیب نسبت به تعمیر یا تعویض این قطعات اقدام کنید.
مشکل نشت مایع خنک کننده
هسته بخاری رادیاتور کوچکی است که به کمک مایع خنک کننده داغ موتور کابین را گرم می کند. نشت مایع خنک کننده در هسته بخاری موجب مه گرفتگی شیشه ها، گرم شدن زیاد موتور یا بوی سوختگی می گردد.
مشکل شیلنگ زیر کاپوت
هنگامی که یکی از شیلنگ های لاستیکی زیر کاپوت شل یا پارگی پیدا کنند ممکن است به بخش داغ موتور چسبیده و بعد از مدتی شروع به سوختن کرده و بوی سوختگی در ماشین را سبب شوند. برای حل این مشکل شیلنگ را سر جایش قرار داده یا آن را تعویض کنید. ضمنا گیره ها را وارسی و در صورت شل بودنشان آن ها را سفت کنید.
مشکل نشت روغن
نشت روغن می تواند برای سرنشینان و خود ماشین خطرناک باشد. این مشکل منجر به صدمه دیدن موتور یا حتی آتش سوزی ماشین گردد. در صورت نشت روغن بوی سوختن روغن یا دود خشک به مشام می رسد. بعد از مواجه شدن با این وضعیت، نیم ساعت ماشین را خاموش کنید.
محلی که روغن ریزی دارد را بررسی کنید. بعد روغن را پاک کرده و ماشین را به تعمیرگاه ببرید. اگر با خودرو دارای روغن ریزی بیشتر رانندگی کنید هزینه رفع مشکل نیز افزایش پیدا می کند. یک قاعده کلی این است که با گذشت زمان روغن موتور می تواند از طریق شیلنگ ها، واشر سرسیلندر،حتی فیلتر روغن ترک یافته یا فرسوده از موتور نشت کند.
این موارد در طی زمان به علت چرخه گرمایش و سرمایش معمول ترک های کوچکی ایجاد می کنند. این روغن نشتی در تماس با موتور داغ یا دیگر قطعات گرم کننده زیر کاپوت می سوزد و بوی روغن سوزانی را به وجود می آورد.
زمانی که روغن به لوله اگزوز وارد می شود که داغ است احتمالا متوجه دود سفیدی هستید که از لوله اگزوز خارج می شود. این مسئله رایج هنگام رانندگی در سربالایی روی می دهد که بایستی دور موتور بیشتر شود. در صورت استشمام بوی روغن سوخته و دیدن دود سفید اگزوز شدید، بهتر است ماشین را به نزدیک ترین تعمیرگاه ببرید.
تعمیر نشتی روغن موتور کار دشواری است زیرا حذف و جایگزینی قطعاتی را نیاز دارد که به سختی در دسترس می باشند.
مشکل در تعویض روغن
تعویض روغن اگر به درستی صورت نگیرد ممکن است سبب چکه کردن روغن اضافی در اگزوز یا دیگر بخش ها شود. وقتی موتور گرم می شود روغن سوخته و بوی تندی در ماشین ایجاد می شود. با رفع نشتی روغن به طور کامل می سوزد و بوی روغن درون خودرو بعد از مدتی از بین می رود.
مشکل در فیلتر روغن
اگر متوجه بوی روغن سوزی شده که با گودال روغن زیر ماشین همراه باشد احتمالا دو عامل سبب این مشکل شده است. در صورتی که فیلتر تحت فشار عمل کند یا به درستی نصب نشده باشد به مرور زمان شل می شود به ویژه اگر در جاده ناهموار رانندگی کنید.
شل بودن فیلتر روغن منجر به نشت روغن در اطراف موتور و روغن سوزی می شود. با مشاهده گودال روغن زیر خودرو بررسی کنید فیلتر روغن به سفت شدن مناسب یا تعویض نیاز دارد یا نه. عامل دیگر خراب شدن دو شاخه روغن می باشد.
ظرف روغن یک دو شاخه دارد که در صورت آسیب احتمالا روغن به سیستم اگزوز نشت می کند و بوی روغن سوخته در ماشین ایجاد می شود. این سبب ایجاد گودال هنگام توقف یا پارک خودرو در هر نقطه ای خواهد شد.
همچنین قابل ذکر است اگر بوی روغن سوخته حس شد و در عین حال دود آبی کم رنگی را از لوله های اگزوز شاهد هستید احتمالا روغن موتور قدیمی به همراه فیلتر روغن بیش از حد مورد استفاده قرارگرفته که روغن اضافه موتور را می سوزاند.
روغن موتور قطعات موتور را از خوردگی عاری نموده و مانع از ایجاد گرمای اضافی و سایش ناشی از اصطکاک قطعه ها می شود. به این ترتیب روغن و فیلتر روغن را بر اساس دفترچه راهنمای خودرو تعویض نمایید.
مشکل در سیستم الکتریکی
ماشین های مدرن به رایانه هایی مجهز هستند که برای اتصال آن ها به فیوز، حسگر و دیگر بخش ها از هزاران کابل برق استفاده می شود. فیوز از سیستم برقی در مقابل جریان بیش از حد محافظت نموده و وقتی جریان زیادی به فیوز وارد شود بوی سوختگی ایجاد می شود.
مشکل در اتصال الکتریکی هم می تواند سبب سوختن فیوز گردد. سیم ها در سیستم الکتریکی در عایقی پیچیده شده و اگر بخشی از سیم با قسمت داغ موتور تماس یابد عایق آن ذوب شده و بویی شبیه سوختن پلاستیک می دهد.
مشکل در تسمه محرک
در صورتی که دستگاه های استفاده کننده از تسمه متحرک مانند پمپ آب، کمپرسور و .. قفل شوند تسمه چرخیده اما دستگاه متوقف می گردد. این اصطکاک روی تسمه موجب ایجاد گرما شده و بوی لاستیک سوخته ایجاد می شود. این بو با صدای جیغی نیز همراه است.
تسمه محرک خراب باید تعویض شود و ضمنا دستگاه صدمه دیده نیز باید مورد تعمیر یا تعویض قرار گیرد.
مشکل در سیستم ترمز
ممکن است بوی سوختگی در ماشین به ترمز مربوط باشد. این مسئله وقتی روی می دهد که به سختی ترمز می کنید. اگر از یک تپه شیبدار به پایین رفته و ترمز کنید این اصطکاک ممکن است به حدی بوده که ترمزها دود کنند.
بروز این مسئله هر چند وقت یکبار مشکلی ندارد ولی اگر به طور منظم متوجه بوی سوختگی از ترمز می شوید باید نسبت به رفع آن اقدام کنید. ممکن است پیستون کولیس در ترمز گیر افتاده که سبب کشیده شدن ترمز می شود.
همانطور که می دانید ترمز با تبدیل انرژی جنبشی به حرارتی سبب کاهش سرعت ماشین می شود. در این شرایط وجود گرمای زیاد سبب تولید بوی سوختگی از ترمزها می شود. این بو فلزی و ارگانیک است که با نزدیک شدن به چرخ ها قوی تر می شود.
در این شرایط خودرو را متوقف و اجازه دهید ترمز خنک شود و سریعا ماشین را به تعمیرگاه ببرید. ضمنا اگر بویی مشابه فرش سوخته استشمام می کنید احتمالا ترمز به شدت سوار بوده است. با توجه به اهمیت سیستم ترمز مرتبا آن را بررسی نموده تا اطمینان یابید که هر بخش شرایط خوبی دارد.
در صورت لزوم هنگام رانندگی در بزرگراه سعی کنید از رانندگی با سرعت بالا بپرهیزید. مایعات ترمز را دوره ای شستشو داده به ویژه اگر خودرو شما قدیمی است این کار را انجام داده تا ترمزها دوام بیشتری پیدا کنند. مورد بعدی ترمزهای فرسوده است.
با سایش اجزای ترمز قدرت آن برای مقاومت در مقابل حرارت پایین می آید. با جوش آمدن روغن ترمز، مایع به گاز تبدیل شده و عملکرد موتور تحت تاثیر قرار گرفته و بوی سوختگی ایجاد می شود. اگر روتورها بیش از حد نازک شوند آسیب می بینند. همچنین خرابی شیلنگ ترمز سبب وارد شدن فشار به کالیپر شده و از خارج شدن آن جلوگیری می کند.
مشکل در بخاری
چنانچه هنگام روشن کردن بخاری ماشین بوی سوختگی را استشمام می کنید. این یعنی در سیستم گرمایشی خودرو مشکلی ایجادشده است. دلیل آن نیز تجمع گرد و غبار و بقایای موجود در سیستم یا خرابی بخاری باشد.
اگر بعد از بررسی دریچه بخاری این بو همچنان ادامه داشت بهتر است خودرو را به تعمیرگاه ببرید. معمولا بوی سوختن پلاستیک در این شرایط ایجاد می شود. این مسئله به قسمت های خاصی نظیر فرسودگی، مسدود شدن بخاری، مقاومت یا دیگر قطعات الکترونیکی با دمای بالا مرتبط است.
در بررسی دریچه هوا اکثر صاحبان خودرو کیسه های پلاستیکی و دیگر اجسام گیر کرده در موتور را پیدا کرده اند. چنانچه بوی سوختگی قوی باشد و زباله ای درون دریچه هوا وجود نداشت خودرو را به تعمیرگاه برده تا بخاری و دیگر قطعات مشکوک بررسی شوند.
بخاری و خطوط سوخت را برای هر نوع نشتی مورد بررسی قرار دهید. فیلترهای هوا در صورت لزوم باید تمیز یا تعویض شوند. می توانید از محلول ضد باکتری برای تمیز کرده دریچه هوا کمک بگیرید.
منبع : آرگا