مرد و زن، پیر و جوان، فقیر و ثروتمند هیچ کدام عاملی برای در امان بودن از تجاوز جنسی نیست و سن، نژاد، جنسیت و شرایط اقتصادی هیچ گونه تأثیری بر کاهش آن ندارند. بعد از تجاوز اینکه فرد احساسات مختلف را تجربه می کند، کاملا طبیعی است. بعد از بروز آن نیز قربانیان تجاوز جنسی احتمال دارد احساس تنهایی و انزوا داشته باشند. این افراد فکر می کنند که دیگر نمی توانند احساسات خود را برای فرد دیگری بیان کنند و برای کمک به قربانیان تجاوز هیچ راهکاری وجود ندارد. اما در حقیقت، واکنش به تجاوز جنسی از شخصی به شخص دیگر متفاوت است و بیشتر افراد به تنهایی یا با کمک خانواده . دوستان خود بهبود پیدا می کنند.
طبق مطالعات انجام شده در مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها، از هر ۳ زن ۱ نفر و از هر ۴ مرد ۱ نفر از آن خشونت جنسی را تجربه می کند که به تماس بدنی در برخی از مراحل زندگی آن ها مربوط می شود. بسیاری از این افراد به هیچ عنوان به دنبال درمان نیستند. برخی از آن ها احساس می کنند که حمله جزئی بوده و یا در زمان دوری رخ داده است. بعضی دیگر از بیان شرایط پیش آمده احساس خجالت و شرم دارند و برخی از افراد تصور می کنند که به کمک نیازی ندارند و یا در صورت نیاز می توانند کمک های لازم را دریافت کنند .در ادامه مطلب به راه های کمک به قربانیان تجاوز اشاره خواهیم کرد.
تجاوز جنسی چیست؟
تجاوز جنسی معمولا تجربه ای دشوار و دردناک است. تجاوز جنسی شامل لمس کردن، بوسیدن ناخواسته یا نامناسب بدن فرد و برقراری ارتباط جنسی بدون رضایت شخص است. این شرایط ممکن است شامل قرار گرفتن فرد دیگر در معرض رفتارهای جنسی بدون رضایت او باشد. مثل نشان دادن حالت خودارضایی در مقابل افراد دیگر یا مجبور کردن فرد به تماشای پرونوگرافی.
افرادی که دچار این خشونت شده اند پس از حادثه دچار تروما می شوند و برای برگشتن به زندگی طبیعی و رویارویی با آسیب روانی نیاز به کمک دارند. دوست، آشنا یا شریک شما که تجربه خشونت یا تجاوز جنسی را داشته است سعی می کند درک کند که چه اتفاقی برایش پیش آمده است. این کار ممکن است طول بکشد اما با حمایت کردن از او به تسکین یافتن آسیب روانی او و پذیرش مسئله تجاوز کمک کنید.
مهم ترین راه های کمک به قربانیان تجاوز
می توانید از دستورالعمل های زیر برای کمک به قربانیان تجاوز استفاده کنید.
۱. به حرف ها گوش کنید اما سؤال نپرسید
به صحبت های آن ها گوش کنید اما سعی کنید در خصوص جزئیات هیچ گونه سؤالی نپرسید. ممکن است آن ها نخواهند همه چیز را درباره حادثه برای شما تعریف کنند. به آن ها بگویید که هر زمان تمایل به صحبت کردن داشته باشند، شما نیز آماده شنیدن هستید. به هیچ عنوان نپرسید که چرا تجاوز جنسی رخ داده است یا به چه دلیلی جلوی این اتفاق را نگرفتید. این کار ممکن است این طور به نظر برسد که قصد دارید آن ها را سرزنش کنید و حسی شبیه به حمله دیگر به آن ها دست خواهد داد.
۲. به تصمیمات آن ها احترام بگذارید
افرادی که مورد آزار قرار گرفته اند باید درباره بسیاری از مسائل تصمیم گیری کنند. آیا تجاوز جنسی را گزارش کنند؟ نیاز به درخواست مشاوره دارند؟ آیا می خواهند در کلینیک درمان شوند؟ تصمیم گیری در مورد این موضوع ممکن است برای شما ساده باشد اما برای این افراد بسیار دشوار، ناراحت کننده و خجالت آور است. اما در نهایت باید خودشان تصمیم گیری کنند. به هیچ عنوان تلاش نکنید تا آن ها را متقاعد کرده و تحت فشار بگذارید. توجه داشته باشید بدون اطلاع آن ها در جهت انجام کاری که تصور می کنید درست است، اقدامی انجام ندهید.
۳. اجازه دهید به یاد بیاوزند
به آن ها نگویید اتفاقی که افتاده است را فراموش کنند. مقابله با خاطرات و احساسات به زمان نیاز دارد. می توانید با گوش دادن به آن ها و با صبر کردن همراه آن ها باشید و در این مسیر کمک شان کنید.
۴. آن ها را باور کنید
ماجرایی که می گویند را باور کنید و به آن بگویید که باورشان دارید. اجازه دهید حسی که دارند را ابراز کنند. بگذارید هر زمان که نیاز دارند گریه کنند. ممکن است به نظر شما کمی ناراحت کننده به نظر برسد اما مهم است که بتوانند احساساتی که دارند را بروز دهند.
۵. رازهای آن ها را پیش خود نگه دارید
رازهای فردی که به ما اعتماد کرده است و در مورد تجاوز جنسی اش گفته است، داستانی برای تعریف کردن پیش دیگران نیست. احساس غالب قربانیان تجاوز جنسی شرم و خجالت و ترحم نسبت به خود است. به همین خاطر مهم است که اگر به ما اعتماد کردند به اعتمادشان آسیبی وارد نکنیم. اشتراک گذاری جزئیات تجربه قربانی با افراد دیگر فقط باعث عمیق تر شدن زخم آن ها می شود. به عزیزان خود این فرصت را بدهید تا خودشان تصمیم بگیرند که چه کسی بداند چه اتفاقی برای آن ها رخ داده است.
۶. برای لمس کردن اجازه بگیرید
به احساسات آن ها درباره لمس شدن توسط شما احترام بگذارید و سعی کنید به آن ها کمی فضا بدهید. بسیاری از افرادی که قربانی آزار جنسی یا تجاوز شده اند، نمی خواهند لمس شوند، به خصوص در روزهای بعد از اینکه تهاجم جنسی را تجربه کرده اند. حتی در آغوش گرفتن آن ها با هدف دلداری دادن ممکن است آن ها را ناراحت کند. از آن ها بپرسید که آیا این کار اشکالی ندارد یا بگذارید که نخستین قدم را خودشان بردارند. اگر شریک جنسی شان هستید، باید بپذیرید که در این زمان ممکن است از رابطه جنسی ترس داشته باشند. به خواسته های آن ها احترام بگذارید و به هیچ عنوان برای برقراری ارتباط جنسی آن ها را تحت فشار نگذارید.
۷. شما طرف اصلی ماجرا نیستید
سعی کنید به طرف آسیب دیده تبدیل نشوید. آشنا، دوست یا شریک شما نیاز دارد که همه انرژی اش را بر خودش متمرکز کند، به همین خاطر احتمال دارد از قدرت کافی برخوردار نباشد تا در این زمان از شما مراقبت یا حمایت کند.
۸. به حمایت خود ادامه دهید
بیشتر افراد تنها بلافاصله بعد از بروز یک حادثه احوال فرد دچار غم یا شوک را می پرسند. اما قربانی تجاوز در هفته ها، ماه ها و حتی سال ها بعد از حادثه هم چنان به حمایت و کمک نیاز دارد. قربانی در این شرایط از یادآوری خاطرات، استرس پس از سانحه و هراس، مشکل در خواب و تمرکز رنج می برد. به همین خاطر باید در کنار او بمانید تا دوره درمانی اش زیر نظر مشاور زودتر طی شود. مشاور در طول جلسات باید با آن ها به تنهایی حرف بزند تا فرصت داشته باشند که در مورد این موضوع صحبت کنند و درباره چیزهایی که نیاز دارند سؤالات خود را بپرسند.
امیدواریم مطالب این مقاله برای شما عزیزان مفید بوده باشد. در پایان پیشنهاد می کنیم مقالات اثرات منفی تجاوز جنسی، آزار جنسی در کودکان، آزار جنسی در محل کار و تجاوز ذهنی را نیز مطالعه فرمایید.
منبع : آرگا