امروزه کولر گازی یکی از دستگاه های مهم برای خنک کردن فضاهای داخلی به شمار می رود. این وسیله نیز ممکن است در زمینه خنک سازی محیط با نقص روبرو شود. در ادامه مطلب قصد داریم علت خنک نکردن کولر گازی را مورد بررسی قرار دهیم. با ما همراه باشید.
علت خنک نکردن کولر گازی
در فصل تابستان، گرمای هوا در مواقعی به حدی آزاردهنده می شود که در صورت نبود وسایل خنک کننده مانند کولر گازی تحمل گرما بسیار سخت می شود. مشکل عدم خنک سازی کولر گازی یکی از چالش های رایج این دستگاه به شمار می رود که به علل متعددی از جمله نقص در سیستم فن، تنظیمات نادرست ترموستات، آلودگی فیلترهای هوا و … ایجاد می شود.
اگر در منزل یا محیط کار کولر گازی دارید و مدتی است که عملکرد درستی ندارد و به دنبال علت خنک نکردن کولر گازی هستید ما در این مطلب این علل را مورد بررسی قرار می دهیم. همچنین می توانید با مطالعه مقالات قبلی ترفندهای کاهش هزینه برق کولر گازی و زمان شارژ کولر گازی اطلاعات خود را افزایش دهید.
بروز نقص در سیستم فن های خنک کننده
فن های خنک کننده نقش مهمی در تبادل حرارتی بین هوای داخل و بیرون ساختمان بر عهده دارند. این فن ها از طریق جابجایی هوا، حرارت را از سرد کننده به محیط انتقال داده و سبب می شوند که کولر گازی باد خنک تولید نماید. در نتیجه با راندمان بالا و مصرف کم انرژی کار می کند.
برخی مواقع در اثر نقص یا خرابی فن خنک کننده کولر گازی نمی تواند محیط را خنک کند. از جمله مواردی که سبب بروز نقص در این فن ها می شود عبارت است از:
- گرد و غبار روی پروانه های فن
- وجود ناسازگاری بین تعداد پروانه های فن با ظرفیت کولر
- ساییدگی یا شکسته شدن پروانه های فن
- ضعف یا خراب شدن موتور فن
- ایراد در سیستم برق و کابل کشی فن
این موارد می توانند سبب کاهش سرعت و جریان هوای خروجی از فن، افزایش صدای فن، خنک نکردن کولر گازی و در نهایت پایین آمدن عملکرد و افزایش هزینه تعمیرات این وسیله شوند.
تنظیمات نادرست ترموستات
تنظیمات نادرست ترموستات از علل رایج خنک نکردن کولر گازی محسوب می شود. در این شرایط ابتدا دمای کولر را روی میزان متفاوتی در ۵-۶ درجه پایین تر از دمای اتاق تنظیم نموده و عملکرد دستگاه را چک کنید. ضمنا به روشن شدن کمپرسور و فن بیرونی توجه داشته باشید. اگر ایراد از ترموستات بود بایستی قطعه تعمیر یا تعویض شود.
نقص در کمپرسور
نقص و خرابی کمپرسور یا موتور کولر گازی هم از مشکلات شایع این وسیله به شمار می رود. کمپرسور گاز سرد کننده را فشرده تا به مبدل حرارتی رسیده و از آنجا به فضای مدنظر برود. در صورت خرابی کمپرسور، کولر نمی تواند سرما تولید کند و ممکن است صدای ناخوشایندی هم تولید شود.
از نشانه های خراب شدن کمپرسور کولر می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- کاهش عملکرد قابل توجه کولر و تولید سرما
- ازدیاد مصرف برق کولر
- صدای بلند و نامنظم کولر
- لرزیدن یا تکان خوردن کولر
- نشت گاز سرد کننده از کولر
- بوی سوختگی یا گاز از کولر
خرابی کمپرسور کولر ممکن است در اثر موارد زیر روی دهد:
- نصب نادرست دستگاه
- استفاده نامناسب یا بیش از حد از کولر
- وجود زنگ زدگی، گل و لای یا ساییدگی در قطعات کولر
- حوادثی مانند برق گرفتگی، سقوط، ضربه و آتش سوزی
- تعویض نشدن منظم فیلتر هوا یا گاز سرد کننده
به این ترتیب از آنجا که کمپرسور قسمت مهمی از کولر گازی به شمار می رود در صورت بروز نقص در آن کارکرد کولر دچار مشکل شده و باد خنک نمی وزد.
نشتی لوله های خطوط فشار بالای کولر
لوله های خطوط فشار بالا در این دستگاه از اجزای مهم و حساس کولر به شمار می روند. این لوله ها گاز را از کمپرسور به مبدل حرارتی انتقال می دهند. در صورت نشتی این لوله ها، گاز از سیستم خارج شده و سبب کاهش عملکرد و خنک نکردن کولر گازی می گردد.
آلودگی فیلتر دستگاه
آلودگی فیلتر کولر گازی از عوامل رایج خنک نکردن کولر گازی می باشد. فیلتر وظیفه پاکسازی هوای وارد شده به دستگاه از گرد و غبار و آلودگی دارد. این کار سبب شده هوای خروجی تمیز و سالم تر بوده و عملکرد کولر بهبود یابد.
از علائم آلودگی فیلتر می توان به کاهش بازده کولر، افزایش حجم صداهای دستگاه و افزایش آلودگی هوای خروجی اشاره نمود. در صورت آلودگی فیلتر کولر عواقب ناخوشایندی به دنبال دارد از جمله:
- خسارت به قطعات داخلی دستگاه
- افزایش مصرف انرژی و هزینه برق
- کاهش کیفیت هوای خروجی
خرابی سنسور دمای کولر
خراب شدن سنسور دما یکی از مشکلات رایج افت کارایی و عدم خنک سازی کولر به شمار می رود. سنسور دما نقش اساسی در تنظیم دمای محیط و کنترل کمپرسور بر عهده دارد. در صورت بروز نقص در این قطعه، کولر گازی در تشخیص دمای مورد نظر دچار چالش شده و دائما روشن و خاموش می شود.
این مسئله منجر به عملکرد نادرست دستگاه، مصرف بیش از حد برق، سایش زودهنگام قطعات و کاهش کیفیت عمر مفید کولر می گردد.
کمبود گاز در کولر
کمبود گاز در کولرگازی نیز ممکن است سبب کاهش عملکرد و کارایی دستگاه و عدم خنک سازی درست محیط می شود. از علائم کمبود گاز کولر می توان به کاهش سرمایش، بالا بودن فشار کمپرسور و افزایش جریان الکتریکی اشاره کرد.
مناسب نبودن اندازه و محل نصب کولر
کولر گازی از وسایل مهم خانگی می باشد که در فصل گرما خنکی و راحتی را به ارمغان می آورد. ولی برای بهره برداری بهینه از این دستگاه باید به اندازه و محل نصب آن دقت داشت. اگر اندازه دستگاه با متراژ و جهت گیری فضا سازگار نباشد خنک سازی به درستی صورت نمی گیرد.
همچنین منجر به افزایش مصرف برق و صدمات جدی به دستگاه می شود. از این رو پیش از خرید دستگاه باید بر اساس فضای مورد نظر، اندازه کولر مناسبی را انتخاب کنید. و سپس محل نصب کولر هم مدنظر قرار گیرد. از نکات پیشنهادی این زمینه عبارت است از:
- کولر را در محلی که فضای کافی بین دستگاه و دیوار یا سقف وجود ندارد، نصب نکنید. فضای کافی نیاز است تا هوای گرم خروجی دستگاه به درستی تخلیه شده و مانع از خنک شدن هوای ورودی نگردد.
- کولر گازی در محلی که مستقیما تحت تابش نور آفتاب است نصب نشود. چرا که سبب گرم شدن بیش از حد دستگاه شده و راندمان آن را کاهش می دهد.
- کولر را در محلی که در معرض باد و باران است نصب نکنید. این موارد سبب آسیب به بخش های الکترونیکی و لوله های دستگاه و خرابی آن می شوند.
- کولر گازی در جایی نصب نشود که مسیر حرکت افراد است. این امر سبب تصادفات و صدمه به دستگاه و افراد می شود.
- کولر در محلی که در مجاورت با منابع حرارتی مانند شوفاژ، آون و .. است نصب نشود. این منابع حرارتی سبب افزایش دمای دستگاه از حالت طبیعی شده و عملکرد آن را تحت تاثیر قرار می دهند.
خرابی قطعه های داخلی کولر
خراب شدن قطعه های داخلی کولر هم ممکن است سبب کاهش عملکرد و خنک نکردن دستگاه و افزایش مصرف انرژی آن گردند. از علائم رایج خراب شدن قطعات داخلی کولر عبارت است از:
- نشت آب از کولر
- خنک نکردن کولر
- بوی نامطبوع دستگاه
- خاموش و روشن شدن مداوم دستگاه
- روشن نشدن کولر
- تولید صدای نامنظم یا بلند از کولر
از علل خراب شدن قطعات داخلی کولر نیز می توان به موارد ذیل اشاره نمود”
- نصب نادرست یا غیر استاندارد کولر گازی
- سن قطعه و فرسودگی
- تغییرات شدید ولتاژ برق
- عدم تعمیر و نگهداری کولر متناسب با فصول
- صدمات فیزیکی به دستگاه
- استفاده بیش از حد و نادرست از کولر گازی
خراب شدن ترموستات
خراب شدن ترموستات کولر گازی نیز منجر به عدم خنک سازی دستگاه می شود. ترموستات تنظیم دمای محیط را بر عهده دارد و در صورت خرابی نمی تواند دمای مدنظر را حفظ کرده و کولر دائما روشن و خاموش می شود. از علائم خرابی ترموستات عبارت است از:
- کولر گازی به صورت مداوم روشن شده و خاموش نمی شود.
- کولر گازی به صورت مداوم خاموش بوده و روشن نمی شود.
- کولر گازی به صورت نامنظم روشن و خاموش شده و دوره زمانی ثابتی ندارد.
- نمایشگر ترموستات خاموش بوده یا اعداد غیر منطقی نشان می دهد.
- کولر گازی دمای محیط را بالاتر یا پایین تر از دمای تنظیم شده ترموستات نشان می دهد.
برخی از عوامل خراب شدن ترموستات نیز عبارت است از:
- سوختگی، اتصال نادرست یا آسیب بخش های الکترونیکی ترموستات
- نصب نادرست، تنظیم نامناسب یا جابجایی ترموستات
- نقص فنی، آسیب یا فرسودگی سنسورهای حساس به دما
- اثرات عوامل محیطی مانند گرد و غبار، رطوبت، باد، نور خورشید و منابع حرارتی
منبع : آرگا